Topiknyitó: hekki 2026. 01. 13. 20:46

USA - Irán háború  

Tik-tak, tik -tak
Start 2026 január 18 hajnali 3?
https://oroszhirek.hu/cnn-trump-iran-elhagyasara-szolitotta-fel-az-amerikaiakat/
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
the_outsider vasárnap, 05:36
Előzmény: #2278  Nandi

Ez attól is függ, hogy lesz-e árkoton vagy ha lesz, az milyen szinten lesz.      
Ha emelkednek az árak, de az árkoton miatt nem éri meg, vagy még akár veszteséges is valamilyen termékben a termék szolgáltatása, akkor hiány is lehetséges.       

(megj.: ha már az ismert magyar 'árplafon' vagy 'árstop' szavakat nem találták megfelelőnek a megnyilatkozók, legalább legyen már valami értelme is a használt szónak)
Placi82 vasárnap, 03:09
Előzmény: #2274  MrSomm
1)A sarokba szorított ellenség veszélyesebb, mint az, amelyik menekül. Ezért hagyni kell neki sima  menekülési utat. Szun ce
2)nincs menekülési útvonal mire gondolsz? Az ultmátum  és kapitulacio Irannak. Ez van most Megöltek 600 kislányt, kivegeztek csaladostol a vezetőket, kik mára már mártírok és csináltak több milliárd dollár kárt izrael-usa
3)Egysegbe kovacsoltak Irant jobban mint valaha. 
4 Huszik Iran mellett állnak, ha kell Irán utasítja őket a másik szorost is a vörös tengerit is  lezarjak,es már a jovo héten összeomlik a vilagpiac.... 
5 USA fogja felajanlani kárpótlást, csak még nem vagyunk ott. Majd  mondjuk atlag 70$ nal 10 cent nem tétel a bizonsagert. Ergo a  muszáj nagy úr... 
Be kell ismerni hogy mind Isten és mind az erkölcs és mind a nemzetkozi jog alapján jogtalan amit Irannal tettek..most. 
. Megertem, hogy sokan ezt nem értik jogilag. Se ENSZ, se NATO felhatalmazás nincs és nem is volt..... Bombaznak embereket családokat és egy ország védelmi rendszerét 
Ja és nem gyújtottak fel egy szakszervezeti  székháztuzben több száz amerikait (odesssza 2014)
Szóval, fizetni fog ezért Izrael és USA is. Ha nem hiszed, majd meglatod. 
Ha látod, hogy 300.000 embert szállító usa flotta megy Irán felé akkor szólj.
Akkor újra kalibralom a dolgokat, de megeszem a kalapom mustárral ha látsz ilyet. 6000 katona meg csak hullanak lesz való remélem 6000 koporsót is rendelnék hozzá... Nem. Sokat olvastál Síita vallásról...??? Forradalmi garda? 
Mint Sparta. Vagy pajzson vagy pajzsal. Szóval eddig az én scenariom jött be bizonyíthatóan  hagy ne kelljen be linkelem azt a 10 kommentet amit március elsején megmondtam evvel kapcsolatban mindenkivel vitatkozva  és bejott végül minden!!! és továbbra is igazam lesz. Meglatod. 😉 
(Ha akarod akkor megkeresem oket de te is megteheted) 
Nandi vasárnap, 00:42
Holoda Attila azt mondta az új Fiala podcastben, hogy nem lesz olajhiány. Magas árak lesznek, de hiány nem. Na most akkor?
MrSomm vasárnap, 00:36
Előzmény: #2276  MrSomm
Ez is mintha beleillene az irani kommunikacios mintba. Mindent probalnak valotlannak beallitani amit Trump mond. Mondjuk ezzel nincs igazan nehez dolguk. Iran reszerol meglehetosen okos lepes
MrSomm vasárnap, 00:34
Iran has agreed to allow 20 ships under the Pakistani flag to pass through the Strait of Hormuz, according to Pakistan foreign minister Ishaq Dar and shipbrokers. Two ships per day will be allowed passage
MrSomm vasárnap, 00:20
Előzmény: #2250  Placi82
En teljesen elkepzelhetetlennek tartom, hogy Iran megadoztassa az athalado hajoforgalmat.
MrSomm vasárnap, 00:11
Előzmény: #2264  Placi82
En eleg regota mondom, hogy a Kharg megszallas lehet egy megoldas. Elvagni az iRGC-t a beveteli forrastol. De azota annyira sokan beszelnek rola, hogy egyre kevesebb eselyet latom. Nekem az elso jel az volt, hogy a 82nd Airborne lemondott egy kotelezo treninget, amit meg soha nem tettek, meg 2001-ben sem. Aztan nagyon mondtak, hogy lesz Delta/Seal bevetes, de nekem nem esszeru. (Ha jol tudom a Delta elso bevetese Iranban volt, ahol nem igazan ugy jott ki lepes, mint gondoltak. Es ez nagyon enyhen fogalmazva.)
De mar akkor is ugy gondoltam, hogy onmagaban nem egy sziget elfoglalasa lehet a terv. Most is meg vagyok gyozodve, hogy van a hatterben valami, amirol mi nem tudunk, de az uzentgetesek es tettek erre utalnak. Peldaul Trump kiirja, hogy kapnak haladekot, Izreal meg lebombazza az eromuvet hetfo-kedd este. En nem gondolom, hogy Trumpot folyamatosan tudjak iranyitani. Hatassal biztosan vannak ra, hogy ez milyen merteku, azt lehetetlen megmondani, szerintem.   
Azert furfangosabb bevetesek voltak amerikai reszrol mostanaban, elso irani bombazas nyaron, Maduro elkapasa. Mar az elejen is mondtam es mar meg is hamarosan tortenni (szerintem), hogy hamarosan csatlakozni fognak az obol menti orszagok es nem csak szoban, szerintem elertek a fajdalom kuszobot az infastruktura tamadasok es a Hormuzi lezarassal. Szoban mar megvolt, valodi tamadasokra gondolok, de nem lepne meg, ha nem lennenek kesz egy komolyabb bevetesre az arab erok.

Arra nemregen jottem ra, vagyis gondoltam tovabb, hogy az 82nd meg keves meg is tartani a szigetet, elfoglalni el tudja, de az ellatas nincs megoldva. Hajo nem tud jelenleg bemenni. MEU helikopterekkel megoldhatja + egy nagyon durva part menti bombazas. Az A10 is kepbe illik. A USS Tripoli elvileg megerkezett. Nem tudom, hogy az obol menti bazisokrol mennyi segitseget tudnak kapni. Szerintem azok nem egy ilyen tamado muveletre vannak berendezve, a MEU viszont erre lett kitalalva, plusz szerintem a vedekezes minden eroforrast lefoglal a bazisokon. 
Ami miatt onmagaban meghiusulhat ez a verzio, az a USS G. Ford tuzesete. Bar a Tripoli es a masik, Boxer talan, fel van szerelve nehany F35-el, de nem tudja azt a mennyisegu informacios es kinetikai erot potolni, mint egy anyahajo. Nem azt jelenti, hogy a rombolokkal/tengeralattjarokkal tamogatva es mondjuk Jordaniabol, vagy Izreali segitseggel nem oldjak meg, de nagyon hianyzik a legfejlettebb anyahajo, ez nem kerdes. 
Ha nem enyhul az irani vezetes, akkor en most egy tobbfrontos tamadast tartok valoszinunek. Szerintem nekimennek limitaltan Irannak szarazfoldon. Egyik irany a szigetek, Kharg, Larak, Hormuz es ami meg strategiailag fontos. Talan tobb kisebb tamadas egyszerre tobb iranybol Iran kontinentalis reszen. Irani tankereket foglalnak le napokon belul. Elotte-kozben egy soha nem latott bombazas a teljes arzenallal, B1, B-2, az osszes letezo repulo, hajo ami lotavolsagban van. Valoszinuleg ennek a kereten belul megolnek mindenkit, akivel eddig beszeltek es felkeles is indulhat napokon belul Iranon belulrol. Valaki pedig hirtelen megjelenhet, mint uj vezeto. Szerintem egeszen pontos kepuk lehet arrol, hogy mennyi raketa maradt. Azt is tudjak, szerintem, hogy hol van jelentosebb csapat, legvedelem. Kb honnan inditjak a raketa tamadasokat. Azert az Iraniak sem tetlenkedhettek az elmult 40 evben.
Ez persze csak az en limitalt kepzelo erom altal krealt terv, ami maximum egy lehetseges forgatokonyv a sok kozul. De egyszeruen nem tudnak sem konvojokat inditani, sem egy szigetet onmagaban megtamadni. A totalis haborura minimalis eselyt latok. Az atom bevetesere meg kevesebbet. 
Es mindig az lebeg a szemem elott, hogy erre mar 40 eve keszulnek, Khargot amerikaiak teveztek, a Moszad valami felfoghatatlan mertekben be lehet epulve iranban, es az amerikai military tech egy honapja minden erovel ott van.
Egyebkent en azt gondolom, hogy a dusitott uran a romok alatt van valahol, de jelenleg mindenkinek az az erdeke, hogy arrol beszeljenek, megha nincs is elerheto helyen. Iran reszerol egyertelmu, most az amerikanak es Izraelnek egyarant kapora jon, hogy tudjak lebegtetni, hogy marpedig az nem maradhat naluk. 
Kozben Iran sem tetlenkedik, teszi amit tud. Hogy van-e ertelme reszukrol tovabb eszkalalni ezt az egeszet? Szerintem nem. De sarokba vannak szoritva es Trump nyitott nekik egy kiskaput. A hetvegi irani tamadasok merete szerintem mindent elmond majd, hogyan tovabb.
Ezt nem mint joslatot irtam le, hanem inkabb arra probalok ramutatni, hogy itt mar a hormuzi-szoros lezarasa ota nincs egyszeru megoldas. Legalabb is en nem latok egyet sem. 
keeper szombat, 22:59
Előzmény: #2261  MrSomm

Igazad van. Ellent is mondtak, aállítólag ki is rúgtak egy 3 csillagos tábornokot (most sajna nem tudok sem linket, adni, de Wilkersonék műsorában anno volt szó róla), aki ellent mert mondani. Trump ellentmondást nem tűr, így addig rúgdalta volt az embereket, amíg olyan nem kerül oda, aki igent nem mond...
-
Szvsz azt akarták elérni, mint az oroszok az ukránoknál, jól felvomulnak, rájuk ijesztenek, aztán csak megadják magukat, az oroszoknak sem jött be ez a taktika...
_Sigorszky
_Sigorszky szombat, 22:56
Előzmény: #2260  Placi82
Higgadj le, már vidéken se mindenütt a zebraszopó a favorit. 
Murdoch szombat, 22:56
Előzmény: #2229  MrSomm
Nem, nem magyarázat. Fura világ lett, 30 éve még tudomásul vette a világ nyugati része, hogy vannak más civilizációk, ahol mások az erkölcsök, a jogrendszer, más a vallás. Akár jó, akár rossz. Ez a terroristázás meg sokkal összetettebb dolog, ott az iraki háború, amire szépen felépült az isis. Ott egy kamu indokkal bevonult az usa irakba, szétbombázva mindent, a civil áldozatok száma kb. 200.000 fő, csak azért hogy a méretek is meglegyenek, meg lett néhány millió menekült.
A korábbi iráni vezetés vérszomjas titkosrendőrségét meg pont a cia és a moszad dobta össze és többek közt hozzájárult, hogy jöttek az ajatollahok. +:
https://www.ibtimes.com/iran-long-lasting-legacy-1953-uscia-coup-214329
"In August 1953, through the auspices of the U.S. Central Intelligence Agency and British intelligence, in cooperation with forces loyal to Mohammad Reza Pahlavi, the Shah of Iran, the popularly elected prime minister of Iran, a man named Mohammad Mosaddegh was forcibly removed from power.
Mossadegh's “crime” had been to support the nationalization of Iran's key oil industry – a grave affront to British oil companies."
Te azt hiszed tudod, ki adta az első pofont, szerintem tévesen. Az oroszokról meg tudjuk, hogy milyenek, meg lehet szimpátiát érezni nációkkal, de itt már rég nincsenek jófiúk, talán sosem voltak, mára már minden a pénzről szól. Szörnyű. Irán dettó, kit érdekel a rezsim, meg a nők, itt a petrodollár és a térség felügyelete a fontos, az usa vezető szerepének a fenntartása.
keeper szombat, 22:51
Előzmény: #2266  Nandi

"Anno Terry Black is megesküdött Vona melegbárokba jár."
.
Vona meg megesküdött még, ha jól emlékszem a 2018-as választás után, hogy visszavonul a politikai élettől és soha nem is tér vissza. :D
.
Never say never. :D
keeper szombat, 22:47

Kiváló elemzés ismét:
.
Larry Johnson & Col. Wilkerson: US–Iran Ground Conflict Could DEVASTATE Israel & UAE
https://youtu.be/nZEDlBdZTQ4
-
Akik az Egyesült Arab Emirátusokből várnak befektetőket magyar cégekbe azoknak kifejezetten ajánlott 47:15-től....
keeper szombat, 22:43
Előzmény: #2265  Placi82
"De ő tényleg jót akar fehér kozeposztalynak, és munkasosztalynak. 
Szarik Izraelre...."
-
Tévedsz, mert ő mindenkire szrik.
-
És akkor, ha Trump nem lenne mi lenne? Tudod ki akart más irányba menni, mint ami már előre ki volt jelölve a számára? Kennedy, de ő neki nem csak a fülét találták el... meg úgy az egész família ki lett irtva.
-
Egyébként Trumpot miért akarták volna megbuktatni, Jeruzsálemet odaadta Izraelnek, egy olyan majd évszázados tabut rúgott fel, ami miatt újra lángbaborult a Közel-Kelet és minden békeltető folyamat meghiúsult... de nyugi Rubió is meg fogja kapni a kubai kormányzóságát, sőt, ha majd Trump megbukik (mert meg fog) Rubio fog utána következni, mint elnökjelölt...
Nandi szombat, 22:09
Előzmény: #2238  keeper
Heti 2 Mrd? na persze. Sokan vannak, akiknez ez a táplálék kell, meg is kapják. Még bőven van idő ennél cifrább dolgokra is, a probléma számukra, hogy tömegek röhögik már ki. Kérdés elegen hiszik e el.
Anno Terry Black is megesküdött Vona melegbárokba jár. Juhi meg verte a feleségét, a helyreigazításra 2 év múlva már a kutya se volt kíváncsi.
Na meg a Városházát is el akarták adni. A választás napjáig. Utána már nem volt fontos, nem volt ügy.
Mondjuk azért A szavazat ára c. doku elég durva.
Placi82 szombat, 21:32
Előzmény: #2262  keeper
Trump rá sok rosszat lehet mondani. De ő tényleg jót akar fehér kozeposztalynak, és munkasosztalynak. 
Szarik Izraelre.... Megbanta már nagyon hogy velük  seresznyezett egy tálból..... Látom a testbeszeden hogy, mutatja a kemény csávót de most megijedt. De nagyon. Azért JD Vance, és Rubio most homalyositotta fel hogy dupla csapdába csaltak őt. Mert itt 2 legyet akartak ütni egy csapasra. 
1 Irán bukasa. 
2. Trump bukasa 😉 
Bizonyos USA khmmm körök 
Így tetszik érteni? 😉 
Pedig ő csak egy béke Nobel díjat akart ha már a Orosz Ukrán háború lezarasanak a dicsősége Trump által már  kurba esett Z. miatt. 
Ezért haragszik amúgy  Z re mert "fullentosnek" tartja Trump , finoman fogalmazva.... 
Placi82 szombat, 21:22
Előzmény: #2261  MrSomm
Érdekes. Pár napja még partraszallasrol írtál még . Pont a te linkedbol tudtam meg hogy 6000 tengereszgyalogost tart Irán felé valami.....nevu hajon.
És ehhez fuztel kommentet 
Akkor most változtattál rajta Mr Somm? 
Borisz szombat, 21:19
Előzmény: #2254  keeper
oroszok meg kínaiak nem csak kalasnyikovokat küldenek talán
keeper szombat, 21:19
Előzmény: #2257  Placi82

És? Ez szerinted zavarja Trumpot, aki az olaj árának emelkedésére is annyit mondott, hogy "That's all folks!" ki kell bírni a nagyobb jó érdekében...
-
Én tökéletsen értem, hogy mire próbálsz rámutatni, sőt én is végigpörgettem ezt a verziót,  de szerintem bevállalják.
-
Szerinted lesz béke meg megállapodás, szerintem meg nem és megszívta a világ, de leginkább Európa, mert amerika olyan olaj és LNG árakat fog bemondani, hogy kiugrunk a gatyánkból.
MrSomm szombat, 21:17
Előzmény: #2235  Borisz
En nem tartom valoszinunek a Janbu tamadast. Mar tamadtak volna a kikotot/vezeteket, ha akarjak. Szerintem kb annyi lehet a tavolsag, mint Izrael (terkep nelkul). Aknakkal is tele rakhattak volna a szorost, kiraknak egy-ket videot rola es fizikailag is le lenne zarva a szoros. Bar olvastam egy-ket hir morzsat, hogy lehet raktak is mar ki, de eddig nem lattam errol megbizhato bizonyitekot. 
Egyre inkabb afele huzok, hogyha hetfo reggelig nem lesz nagy ellencsapas Iran reszerol, mondjuk sotalanito, gaz vagy olaj infrastruktura, vagy 5-10 tanker elsullyesztese, akkor nagyon hamarosan leullnek targyalni. Mojtaba meg mindig sehol.
Valoszinuleg megvan ezekhez a katonai muveletekhez a kepesseguk. Viszont mintha nem akarnanak mindent elvagni, valahogy csak atengednek nehany hajot, a Trump fele bemondott 10 hajot is, mintha atengedtek volna (valami hirmorzsa remlik). Az biztos, hogy megtanultak es alkalmazzak a media es kozvelemeny manipulalast az irani oldalon is. 
Persze johet a meglepetes es jovo het kozepe vegen is lehet valami olyan, mondjuk a houthikkal osszehangolt csapas, hogy csak pislogunk. De azt nem ertem, hogy eddig miert nem tettek? Mire vartak? Azzal is sokmindent meg lehet magyarazni, hogy azert eleg sok vezeto kiesett, biztosan volt es van sok zavar az iranyitasban. De nagyon sok celpont kozul tudnak valasztani.
Ha valamit, akkor azt sem ertem, hogyan viszik a USS G. Ford-ot Splitbe javitgatni. Meghozza ugy, bejelntik, majd tartanak elmenyturakat a helyi vezetoknek… Valami nem stimmel ezzel sem. Lehet tenyleg a wc rendszert kell javitani, de a sikeres raketa tamadast meg mindig nem tartom valoszinunek.
Egyszeruen nem tudom elhinni, hogy a katonai vezeto garnitura, aki most ott van az USA-ban, az Afgan/Irak beveteseken nott fel es annyira hulyek es felelotlenek legyenek, hogy ugy belekezdjenek egy tamadasba, hogy ne legyen minden forgatokonyv elottuk, a Hormuz es Bab-El-Mandeb lezarassal, Kinai nyilt segitseggel, Orosz beavatkozassal egyutt. Trumpbol kinezem, meg Vance-bol is kinezem, sot a legtobb politikusbol kinezem. valamiert a katonakbol nem. Lehet itt hibazok. 

Topik gazda

hekki
hekki
3 2 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek