a B-52-t azért használják, mert brutális mennyiségű cirkálórakétát tud indítani standoff távolságból; egy F-15/F-18/F-35 ehhez képest csak töredékét viszi, és közben az iráni légvédelem jelentős része valószínűleg már súlyosan leépült. Ez egy kicsit pontosabb megfogalmazas
A uss george w bush még 10 nap távra lehet onnan. 2 flotta meg valahol a szoros bejáratán kívül. A lincoln elvileg az ománi öbölben a ford a vörös tengeren hátvéd de támogató távban. Truman haza hajózott váltja a Bush elvileg 10-12 nap és a közel keletre ér. 2 romboló és kísérete elég méretes haderő és úton a harmadik ami lehet 6 nap múlva már Gibraltár mellett lesz.
Szerintem túlgondolod. Ésszerűséget keresel ott, ahol nincs. Vödör vízhez hasonlítanám a One Big Beautiful Elnök urat, amiben cipelés közben loccsan a tartalom hol erre, hol arra.
Szerintem ez a „megnyertük a háborút” narratíva inkább egy elég komoly elterelő művelet része.
Jelentések szerint akár egy harmadik amerikai anyahajó-csoport is a térség felé tarthat, és az is figyelemre méltó, hogy a 82nd Airborne egyik fontos gyakorlatát lefújták. Ez persze önmagában még nem jelent biztos beavatkozást, de arra utalhat, hogy emelik a készenléti szintet.
A hajók elleni támadások is egy fokkal komolyabbnak tűnnek, mint amire én számítottam. Több alkalommal is volt USV-támadás (drónhajó), és több sérültről is érkeztek hírek. Persze ezeknél a hadihajóknál már az is sérülésnek számít a jelentésekben, ha valaki elesik és beüti a könyökét, szóval a számokat érdemes fenntartással kezelni.
Egyre nagyobb esélyt látok arra, hogy az amerikaiak végül valamilyen formában be fognak vonulni, és szerintem más arab államok is segíthetnek. Elképzelhető, hogy egy kb. 50–100 km-es pufferzónát próbálnának kialakítani.
Az sem véletlen szerintem, hogy az iráni oldalról olyan ajánlat hangzott el, hogy aki kiáll az USA mellől, az szabadon áthaladhat. Szerintem ők is elég jól látják, merre tart a helyzet.
Eddig még nincs amerikai hadihajó bent az Öbölben; valószínűleg azért, mert ott túl könnyű célpontok lennének.
Nem szeretem az erőszakot, de nem lennék meglepve, ha itt ott terroristák kezdenék megbosszulni az amcsi beavatkozást. Azt már az elején írták, hogy egy különleges alakulatot megsemmisítettek, akik trumpot akarták "megkörnyékezni".
Sztornó minden, béke biztos nem lesz (ahogy várható volt), a GRF a Vörös-tengeren át halad, hogy csatlakozzon az AL hordozóhoz és tippek szerint vagy még egyet várnak hozzájuk, vagy már ketten légifedezettel megpróbálnak partraszállni Irán déli területein valami tenerészgyalogos/kommandós egységekkel. Ne kérdezzétek ez már nekem is magas... https://youtu.be/_PuKAFjT5Bs - Az egésznek semmi értelme nincsen, mert ha el is foglalják a partvidéket és az átfejtőt, Irán akkor is ballisztikus rakétákkal simán szétlövi a többi arab államban lévő terminált stb. Viszont lehet nem is ez a cél, hanem csak az UAE-nek és az emirátusoknak akarnak friss kaját lehetővé tenni, mert 8 nap múlva már datolya sem lesz. - Az angolok és franciák is küldenek 1-1 anyahajót és pár rombolót/cirkálót, bár sok vizet nem fognak zavarni. Az angol a Prince of Wales nevet viseli, hát nem túl jó ómen... - Közben Kubában összeomlott a villanyos hálózat végleg, így ott is akció várható az okosok szerint... Ecuadorban is áll a bál, már lefeküdt az USA-nak, lehet Kolumbia következik... https://youtu.be/ZZT4IscANXY
Egyetértek. :) Közben nemrég az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) bejelentette, hogy keddtől korlátozás nélküli áthaladást kap a Hormuzi-szoroson bármely arab vagy európai ország, amely kiutasítja területéről az izraeli vagy amerikai nagyköveteket . :D Na ennyire van itt vége bárminek...
Most már a szavazóinak meg mögötte álló háttérerőknek is feltünhetne, hogy ez az ember nem egészen komplett szenilis bohóc, akit túl erős székbe ültettek.. Másik fórumban is írtam : "Egyébként meg ha most Trumpék abbahagyják a háborút akkor hosszútávon politikailag mit oldottak meg, ennek a félmunkának mi értelme volt? Azon kívűl hogy megint meghalt egy csomó ember? Jó, lehet hogy leradírozta az iráni haderő képességeinek nagy részét, lefejezte a vezetést, de a rezsim erősebben fog ebből kinőni mint volt. Ráadásul ha valami ebből az irániak megtanultak, hogy tökösnek kell lenniük és az olajfegyverrel bármikor hatásossan semlegesíthetik az USA-t. Már holnap leszállítattják a hajó elleni rakétákat Kínával. Ha eddig nem voltak ott. Eszement ez az egész... "
BREAKING: First Trump–Putin Call On Iran War: Putin Offers Plan To End Conflict; 'ONLY WAY AHEAD...' https://youtu.be/yf86VYP9iGg - A traccsparti 1 órán át tartott, de nincs még döntés, Putyin megadta neki a számát, amin elérheti, ha már hullámzik is. :D
Mindeközben Trump szokás szerint össze-vissza beszél, pedig egyesek már nagyon belélték magukat, hogy bárminek is vége van. Szétnéztem a CNN és a BBC oldalain. ________ 22:21 Trump ismét Iránról beszél Floridában, néhány órával azután, hogy azt mondta, a háború "nagyjából befejeződött". Azt mondja: „Tettünk egy kis kirándulást, mert úgy éreztük, hogy meg kell tennünk, hogy megszabaduljunk valami gonosztól. Aztán, azt hiszem, látni fogjátok, hogy ez egy rövid távú kirándulás lesz. Így folytatja: „Már sok mindenben győztünk, de nem eleget. Előrehaladunk, elszántabban, mint valaha, hogy végső győzelmet érjünk el, amely egyszer s mindenkorra véget vet ennek a régóta fennálló veszélynek. ”
"Totális győzelem? Azt ugyan hogyan?" - Szerencsére ezt nem nekem kell most kitalálnom. :D Bár lenne pár tippem így gyorsan: - 1. Terrorbombázás, bár sajna a B-52 bombázok nem tudnak berepülni iráni területre a légvédelem miatt (cirkálórakétákkal operálnak jelenleg is) - 2. Kiéheztetés, vízellátás, stb infra szétlövése és várni hogy felforduljanak. Közben a rakétakilővőket egyesével kigyomlálni valahogy vagy várni, hogy elfogy a rakéta. - 3. Taktikai atom a sivatag közepére, utána Teheránra, de csak amerika által, ahogy a korábbi videóban már elhangzott - 4. Terroristákkal kurdok, ISIS stb elemek a terepen - 5. Törökország bevonásával szárazföldi katonai akcióval cserébe odaadom nekik Szíria egy részét, Libanont az Oszmán birodalamat építendő vagy valami hasonló biznisz. - 6. Saját hadsereg bevetése, hát ez necces, mert ha ez nem jön be, akkor nagy baj lesz, már ezzel a 6 halottal is nehéz volt elszámolniuk.... - Én a 2. opciót preferálnám, és trump helyében megemelném az LNG és olaj árát Európa felé, nyomnék még egy akciót Nigériába is, hogy be legyen biztosítva a dolog, aztán onnan vinném az olajat a Japánoknak + koreának (hát mondjuk ez így elég nagy szívás belegondolva), illetve a 6.-at, mert sürget az idő. Ha az USA feladja, akkor jöhet az új világrend, szóval nagy a tét. Trump nagy bajban van és ha sokáig vacakol nem csak Irán, hanem Ukrajna is megy a levesbe a dollárral és a BIG Beautiful US Army-val együtt, dominó hatás. - - Afganisztában senki nem akart nyerni (monjuk heroint az exportáltak sokat, konkrétan akkor termeltek a legtöbbet, amikor az USA ott tevékenykedett, milyen véletlen..) nyersanyagot is vittek onnan és hasonlókat. No meg persze, már akkor is az Irán projekt aktív volt, lényegében totál káoszt csináltak körülötte, ha megnézed, nem csoda, hogy készült a háborúra, úgy, hogy közben még verbálisan fenyegették is a médián keresztül stb... - Persze, ha megnézed a korábban linkelt videót, az urán kb. kamu, 30 éven át 1-6 hónapra vannak az atom kifejlesztésétől.. ugyan...BS - Másrészről az már pár napja bejelentette, hogy a nukleáris létesítményeket szétlőtték, bár a dúsított uránt még mindig nem találják, mert az el van dugva, azért is kommandósokat küldött volna 500kg... gondolom kézbe hozzák el... de szvsz lebeszélték a tervről. Maduro elfogását kb. 4 hónapig gyakorolták, akkor itt mennyi idő kéne 0 intellel és 0 lefizetett emberrel... - BTW elfogták a besúgót az irániak, az forradalmi gárda egy magasrangú parancsnoka volt az...
USA - Irán háború
Start 2026 január 18 hajnali 3?
https://oroszhirek.hu/cnn-trump-iran-elhagyasara-szolitotta-fel-az-amerikaiakat/