Topiknyitó: hekki 2026. 01. 13. 20:46

USA - Irán háború  

Tik-tak, tik -tak
Start 2026 január 18 hajnali 3?
https://oroszhirek.hu/cnn-trump-iran-elhagyasara-szolitotta-fel-az-amerikaiakat/
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
MrSomm hétfő, 15:14
Előzmény: #988  keeper
Azert kerdezem, mert kivancsi vagyok ilyenkor, vajon mire gondol a kolto. 
Igen meg tudom keresni. De valoszinuleg nem fogok semmit talalni, mert nem letezo osszefuggesek es nem igazolhato szalakat nem szeretek tenykent kezelni.
Kapzsidözsi hétfő, 15:12
Előzmény: #997  keeper
Egy ember aki felfogja mi a vita tárgya... végre
Kapzsidözsi hétfő, 15:12
Előzmény: #995  Endre1968
te ugyanúgy félrebeszélsz mint a kollégád ezelőtt... Nem kérdeztelek Ultrahangos / Fitymasz / Nyugat haldoklik propagandáról --- nem azért mert meg akarlak győzni (Bogárlacibácisokat nehéz meggyőzni bármiről) , hanem mert nem ez a téma!!!! Nem ez volt a felvetés!!! Megismétlem : Nem az volt a felvetésed, hogy mi volt jogos - jogtalan USA részéről az elmúlt 80 évben hanem hogy USA szempontjából melyik háború volt sikeres és melyik nem!!! .Érted hogy nem USA morális jogalapjairól vitatkozunk????. és akkor nézzük.
Korea - igen sikeres, eredmények nekik
Irak 2003 - igen sikeres ,  eredmények nekik
Libia - vitatható, de "minor beavakozás" 
Disznó - öböl -- szóra se méltatom , mert minor beavatkozásnak sem mondanám, nem hogy háborúnak 
ez a mostani Irán? -- Még nem tudjuk, összetett a kép de az USA olaj, gázszektor, hadiiipar, hadsereg tapasztalatban, Kina - Oroszo. elrettentésben , Kina energiától elzárásban megint nyert egyelőre. Persze hátrányok is vannak Nekik.
Nehéz olyan emberekkel vitatkozni akik azt se értik amin vitatkozunk --------- részemről befejezttem..
keeper hétfő, 15:05
Előzmény: #995  Endre1968
A kudarcot a hullazsákok mennyiségében mérik, szóval jah az amerikai hadsereg vereséget szenvedett Vietnámban a többi helyen vagy nyert, vagy X-elt vagy kisebb veszteséggel ki tudott ugrani, mert már csak a kitermeléseket kellett biztosítani, azt is sokszor zsoldosokkal végeztette, hogy a hullák száma könyvelésileg ne a hadsereg olalán jelenjen meg.
.
Korea meg a többi hely kifejezetten jól jött neki, már akkor a Kína ellenes koalíciót építette, sőt még azt is mérlegelte a koreai háborúk kapcsán, hogy a kínaiakra atomot dobjanak, de végül elvetették, különböző okok miatt, hát elég durva egy csapat.
De szeretnek magunk mögött káoszt hagyni, mert oda később visszatérhetnek stb. ez a legjobb.
https://www.historyandheadlines.com/history-october-19-1950-macarthurs-greatest-blunder-china-invades-korea/
.
Ezzel kapcsolatban egy nagyon jó beszélgetés:
https://youtu.be/VSM5yjbYrbY
Az egészet érdemes végighallgatni, de 0:40:30 is jó rész.
keeper hétfő, 14:46
Előzmény: #993  Padre47
Mit biztosítsanak rajta? Őket átengedik. :D Bár lehet az USA-tól lehetne félniük, azok minden aljasságra képesek. :D
-
BTW Trump pár napja bejelentette, hogy az iráni flotta, haditengerészet és mindenis konyec, mondom várok pár napot, mert lusta vagyok írogatni, de végre elkészült a válasz:
https://youtu.be/M0jtzN3F8ME
-
Trump annyira hülye, hogy tegnap a big beautiful air fuck one-on elmondta, hogy már a naponta Irán által indított ballisztikus rakéták száma is csökken és ez annak tudható be, hogy likvidálták a rakétagyártó üzemeket, miközben már mindenki tudja, hogy raktárkészletről dolgoznak és a gyárakat is bevitték a föld alá... gratula...
-
Közben Bahreinből már állítólag menekül a királyi család....
"Bahrain’s state oil company declared force majeure for its shipments on March 9 after an Iranian attack set its refinery ablaze.
.The announcement of the force majeure, a legal maneuver that releases a company of its contractual obligations because of extraordinary circumstances, was made in a statement carried by the state-run Bahrain News Agency.
.In the statement, the Bahrain Petroleum Company (BAPCO) said that its operations “have been affected by the ongoing regional conflict in the Middle East and the recent attack on its refinery complex.” The company insisted, however, that local demand can still be met.
.The attack targeted Bahrain’s sprawling Al Ma’ameer oil facility, causing a fire at the complex along with some material damage."
Endre1968 hétfő, 14:31
Előzmény: #987  Kapzsidözsi
Aha, szóval az egyetlen igazi kudarc a 2VH óta Vietnam, meg Afganisztán.
Bezzeg hatalmas siker volt Korea-azóta is kettészakadva, Kuba-Disznó-öböl, Líbia (Kadhafival pár évtizedig azért jól megvoltak...), aztán ott van Irak is, akit ugye a rettenetes mennyiségű tömegpusztító fegyver miatt meg kellett támadni, csak aztán valahogy ezek nyom nélkül eltűntek, most Irán permanens módon mindig egy hétre van az atombombától, stb stb stb...
Murdoch hétfő, 13:58
Előzmény: #987  Kapzsidözsi
Nem ez itt a lényeg. Hogy érvényesítette az usa az érdekeit? Jugoszláviában, Libiában, Irakban, Venezuelában, Iránban stb.? Összhangban volt a nemzetközi joggal? Volt rá ENSZ felhatalmazása? Nem tudtam, hogy számodra nem létezik az ensz, nemzetközi jog, én kérek elnézést.
https://time.com/6091183/afghanistan-war-failure-interview/
Ne zavarjon, de maga az usa is úgy véli, hogy ezek bukott történetek
"two-and-a-half-thousand American dead, 20,000 injured, a trillion dollars or more expended, and for what?"
Padre47 hétfő, 13:55
Előzmény: #992  keeper
Csak az a 4 hete inditott gyakorlat ma beérett teljesen mert tegnap beálltak az öbölbe és a szoros bejáratába. Hasznos lenne ha a hajóforgalmat biztositanák de most még kevesebb hajó közlekedik a szorosban a forgalmi adatok alapján. 
keeper hétfő, 13:16
Előzmény: #990  Padre47

Ez már egy lassan 4 hetes hír.
https://youtu.be/iFo0AIKE1Ys
Már régen műholdas felderítésel segítik az irániakat, sőt még orosz hajó is van ott, mert közös hadgyakorlat is volt pár hete a szorosban.Anno a topik elején írtam is róla. Most egy másik szállítmányt indítottak útnak Irán felé szvsz az is kap majd némi kíséretet.
tibbi60
tibbi60 hétfő, 13:01
Előzmény: #989  keeper
valszeg ez is a célja...remélhetőleg nem sikerül neki
Padre47 hétfő, 12:51
Kína a 48. flottáját küldte a térségbe, amely a dzsibuti támaszpontjáról indult el. A kötelék a következő egységekből áll:​Tangshan (Type 052DL): Ez egy kőkemény rakétaromboló, az egyik legmodernebb a kínai flottában. Brutális légvédelmi és hajók elleni rakétaarzenállal bír.​Daqing (Type 054A): Egy fregatt, ami elsősorban tengeralattjáró-vadászatra és kíséretre jó.​Taihu (Type 903A): Egy utánpótlás-szállító hajó, mert Kína arra készül, hogy ezek a hajók hosszú ideig a térségben maradnak.​Liaowang-1: Ez a legizgalmasabb – egy speciális kémhajó. A hírek szerint már be is úszott az iráni partokhoz közeli vizekre, és valós időben osztja meg az amerikai és izraeli flottamozgásokat az irániakkal.​Modern Diplomacy (Március 8.): Részletezte a 48. flotta összetételét.​Military Watch Magazine: Beszámolt a Type 055-ös (a világ egyik legerősebb rombolója) és a Liaowang-1 kémhajó jelenlétéről.​ISW (Institute for the Study of War): Március 6-i jelentésükben már jelezték, hogy Kína bár elítéli az erőszakot, katonailag pozicionálja magát az öbölben.
És ez lesz a vékony jég 1 rosszfelé kalandozott rakéta és máris sokszorosára nő a konfliktus mértéke. Kína vagy a neki járó olaját juttatja ki a szorosból még ha másé bent is ég, vagy újabb szintre emelheti a feszültséget.
keeper hétfő, 12:13
Előzmény: #986  MrSomm
Nem vagy elzárva az internettől nézzél utána, ha érdekel.
Kapzsidözsi hétfő, 12:10
Előzmény: #975  Murdoch
Na hagyjuk , erre nekem nincs időm... Összevissza offtoppic válaszolgatsz, irreleváns infókkal. Már vártam Vietnám felhozásást. (((((Na az valóban egy viszonylagos kudarc volt, ez tény. Az egyetlen igazi II.VH óta USA szempontból, Afganisztán mellett. De ez utóbbi "minor " veszteségekkel. )))) --  Ráadásul általános iskolás szint. Mintha gyerekekkel irogatnék itt akik azt hiszik egy háborúban csak akkor győz valaki ha a másikat vagy megölik, vagy megadja magát (kapitulál). Mint a Pál Utcai Fiukban ha két válra fektetik.. Semmi ilyesmire nem volt szüksége az USA -nak a legtöbb háborúban. Addig ment el amíg az érdekei érvényesülésre kerültek, ennyi. Nem tovább. És ez általában sikerült neki......
Ki beszélt itt legitimációkról, ENSZ-ről? Akármiről? Hogy jön ez ide?  
MrSomm hétfő, 11:55
Előzmény: #981  keeper
Milyen banyaszati cegek es mit banyasztak ott?
MrSomm hétfő, 11:51
Előzmény: #979  Murdoch
En is azt gondolom, hogy mar tele aknaztak volna a szorost, ha akarjak. Eleg 2 aknat kirakni, video, fel a social mediaba es maris hetekre megbenul a hajozas. Mert senki nem fog merni menni, ameddig valaki ki nem takaritja a 2 aknat. Ehelyett valamelyik beleszolt a radioba, hogy nem engednek at senkit es ralottek nehany hajora. Ha jol emlekszem 1-2 serult meg komolyabban (sajnos halal esettel) a tobbiben nagy kar nem keletkezett. De ebben nem vagyok teljesen biztos egyelore. 
En azt varom meg mindig, hogy el fog csendesulni a haboru a kovetkezo 2 hetben. Latok eselyt a lezarasra is, de az eleg halovany most. Sem Irannak nem lesz elegendo raketaja es inditoja, hogy folytassa ezt az utemet. Mar igy is mindent bevetettek, mar a viztisztitokat is tamadnak, es a kornyeken az osszes orszagba kilottek valamit. Sarokba szoritott allat, mindent megprobal. De egyelore azt gondolom, hogy ettol tobbre katonai szinteren nem kepesek. A terrorista tamadasok egy masik kerdeskor, az szerintem komolyabb problema lehet evekig. 
Akar mennyire nem szeretem Trumpot, nem hozsem el, hogy Iran ellen nincs kidolgozva legalbb 10-20 scenario, hogy mit lehet tenni. Tobb evtizede az USA legnagyobb nyilt ellensege. Frodoban szamolgattak, hogy mennyi teherauto megy be is jon ki, megvoltak az alaprajzok, hozzafertek a tamadaskori CCTV felvetelekhez. Nem tartom valoszinunek, hogy teljesen vakon belmennek egy ilyen tamadasba. Pontosan tudtak, hogy van eselye, hogy megprobaljak lezarni a szorost, azt is hogy miket fognak tamadni. Szerintem ez a nagy fenyegetes, hogy szarazfoldi katonai akciok is lesznek, csak eltereles. Ha be akartak volna kuldeni a Delta-t, mar reg megcsinaltak volna, arrol nem lenne hir az ujsagban. Bar szerintem a Delta elso hivatalos bevetese utan nem hiszem, hogy most fognak probalkozni.
Murdoch hétfő, 11:19
Előzmény: #983  Bandita
Okay, de Bidenék durrantották ki az északi áramlatot, hogy nehogymá legyen alternatíva. Egy brancs ezek...
Bandita hétfő, 11:17
Előzmény: #982  Murdoch
Én mindent értek, de lassan nyugdíjazhatná magát vagy más is megteheti felőlem. 
Murdoch hétfő, 11:09
Előzmény: #980  Bandita
Persze, de ki tudja, lehet ez volt részben a cél... Hát azért nem puszipajtások. Na de ezért volt fun fact az orosz cucc kilövése, két szék között a padlóra. Az oroszok meg hálásan köszönik a növekvő bevételt.. Nyakam rá, hogy nem hülye a trumpi csapat, csak nincs univerzálisan jó forgatókönyv, szóval jött a prioritáslista. Hozzáteszem, ez a sztori agresszió a javából és azért lássuk be, kussol az EU, sőt. Spanyolok béta tesztelték, hogy milyen nem kiállni az usa mellett...  persze ez volt az iraki megszállásnál is, ott a német-francia duó lett befenyítve.
keeper hétfő, 10:41
Előzmény: #974  Endre1968

"Az USA és cimborái kerek 20 évig basztatták őket (2001-2021), aminek csúfos kivonulás és kudarc lett a vége"
Látszólag igen, de majd nézz utána, hogy a bányászati és egyéb külföldi cégek szénné keresték magukat rajta. Ingyen senki nem állomásoztat sereget sehol, max az UN, de ők nem is keresnek semmit és annyira hatékonyak is.
-
"Lehet, hogy Oslo-ban már meg is volt az első."
Csak nyugalom általában maguknak szoktak reklámot csinálni, ha érted, hogy hogy értem...(anno Londonban és több helyen is ez volt, aztán kiderült a valóság)
Egyébként már volt merénylet kb. 1-2 hete Görögországban egy TV-s csaj, de róla senki nem beszél, mert érdekes témájú sorozatot forgatott Teheránban...

Topik gazda

hekki
hekki
3 2 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek