Topiknyitó: Spiller 2025. 07. 26. 21:32

Állampapír, tőzsde, befektetés.  

Csak tematikus topikok vannak, görcsösen, szemellenzövel ragaszkodnak a topikinditók a témához (teljes joguk megvan hozzá). A mai világban minden mindennel összefügg. Érdemes egy szélesebb konszenzusba helyezni a dolgokat. Megnézni egy hir mire hat, hathat. Ma már sokaknak van megtakarítása vannak akiknek már jelentösebb ez az összeg, nem engedhetik meg maguknak, hogy ne alakitsanak ki egy diverzifikált portfóliót. Tehát jöhetnek a befektetéssel kapcsolatos gondolatok, konkrét történetek. Gazdasági hirek. Egy kis vérszivogatás is belefér. Jöhet egy-egy gondolatkisérlet egy tanulságos videó. A rosszinduatot a trollkodást büntetem.
Akinek kell használja és adjon hozzá ha tud.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Placi82 2025. 10. 12. 22:13
Előzmény: #177  Spiller
Kinn van jogász ismerősöm,speciális szakterülete van , semmi köze a pártokhoz,politikához tényleg semmi . de kapott lehetőséget , állást. Brusszelben. 110kg os fiú ő is. Azt mondja este még ő se megy ki. Brutális ami ott van ..
A belgák na ők egy igazi hatékony ,dolgos , innovatív nép. És ezt kapjak, a  szerencsétlenek.....
Komolyan mondom ,és nem a no-go zonaban van a lakása.....
Most komolyan elhiszi valaki hogy ,hogy az EU képviselők akik ott vannak úgy gondolják ez így helyes ,és jó a fehér európai népnek.De lehetne Frankfurtol kezdve Napolyig mondani... Pontosan tudják.,mégha teljesen debilek lennének is. Ezt azért ,a bőrükön érzik. És mégis támogattak....
 Ez már bőven nem jóemberkedes kategória és naivsag.  Ez már más....
Tortenelem bolcselet mely példákkal tanít. !!!
Addig tűr a nép,míg a migransozo  "rasszista"megnyilvánulás miatt  kirughatjak az állásából,esetleg .De,ha  beüt majd  a gazdasági világválság, akkor lesznek bizony " érdekes dolgok"........
Volt már ilyen,..
Ui: Ciprus torok oldala? Wtf?:)
Placi82 2025. 10. 12. 18:12
Előzmény: #174  Spiller
Na .Mindenben egyetértünk.
EU off. 2022 tavaszán, a szakciosdi kezdetén szó szerint ezt írtam" az EU fejbe lőtte önmagát egy Uzi sorozattal"
Vagy valami ilyesmit. Vissza keresed, megtalálod . Mindenki nekem esett,hogy ,hulyeseg és Oroszország 1honap alatt leterdel. Hát nekem lett igazam.Természetesen gazdasági értelemben.
Milyen szépen is gyarapodott EU erős embere és gazdasága a temető ipar és technológia , a Német mentalitás és az orosz olcsó ,és korlátlan nyersanyag szimbiózisban.
Csináltak  a szerencsétlen Ukrán átlag  nép kontójára egy háborút.
Mert  Zselé hogy került a képbe ,megérné egy utánanézest...
 meg kinek a csatornáján futott fel a sorozat......
 De aki kíváncsi az menjen vissza a Nulan külügy nagyasszonya lehallgatott  beszedig, és használja a googlit és wikipédiát😉😉. De a többség úgyse érti az összefüggést. Hanem még van győződve ha papagáj módjára nyomja a neolibwralis propagandát akkor ő egy intellektuell, és mindenki mas egy buta nacionalista. Pedig mennyi mindent nem látnak az és fognak fel.
Oroszokat beleloktek Kína karjaiba. Putyin nemmbukott bele a sankcioba ahogy Goldmann Sachs jósolta 22 tavaszán. És nem tudták egy Navalnij vagy egy jelcin típusu babot állítani, helyére . Feleslegesennszortwk el az USA a 100 mrd okat. Most már az EU szervilis vezető állja számlát. USA jo penzert ad annyi fegyvert az ukránoknak amennyit csak kérnek. Ha az EU fizet.
Mi ebben a trükk????
Az Egyesült Európai Unió létrejön. Közös ellenség ellenseg közös, brutális  adossag.!!. LoL.
Mint anno 1913 ban a FED létrehozásával. Az Egyesült Államok.
De bukovari van. Mert egyre kevesebben  fognak Eurót tartani és dollárt. Csodálkoznak , ha 300 mrd euró Orosz  devizatartalékot  ami Belgiumban  van annektalni akarják, befagyasztása se jogtiszta, no de ez amit akarnak??? 
Hizz, az lesz aztán szép a részvény és főleg a kotveny piacokra..
Biztos Szaúd, Katar, vagy Szerbia etc, bátran tartalékok USA dollárt és vesznek  EU , és USA államkötvényt. 😉
Ott van a Shanghai szervezet , és a egy út egy övezet programm. Új alternatívája a a keleti országoknak.
3 éve megmondtam és szintén leírtam...előre 
"""Hogy a Kelet nem finanszírozza tovább.Nyugatot. ""
Na szóval  szerinted szerinted mikor jön a globális gebasz? Meddig lehet ezt húzni vonni???
UI:Sideben mar voltam párszor,  Lara,  beach az gyorsan mélyü? Torokbe neked melyik volt a Ultra all inclusive legjobb szálloda? . Vagy  inkább olaszt, vagy spanyolt ajanlhatsz konkrétumokkal... 
De ne Ibizat  vagy Barcelonat, vagy Nápoly és környékét,mert a gyerekeimmel  a kulturális városnézés ,se a tömeg ,se a buli nem játszik:))
Spiller 2025. 10. 12. 13:32
Előzmény: #174  Spiller
Ha mindezeket levezetjük a tőzsdékre akkor mit várhatunk?
1. Usa protekcionista intézkedései, vámjai, eura erőszakolt LNG, az usába visszakényszerített vállalkozások, fegyvereladások, környezetvédelemmel nem törödő olcsó energiatermelése elvileg erősíti usa gazdaságát az amerikai cégeket. A viszontvámok és a rájuk vonatkozó viszonzott piaci korlátozások  ellenére pluszban jöhetnek ki a belföldi problémájuk ellenére is. 
2.  Európának szűkülnek a piacai a rá és a partnereire kényszerített korlátozások miatt, a belföldi fogyasztások is csökkennek a megszigorítások a növekvő energiaköltségek és a gazdasági bizonytalanság miatt.  Magasak a szociális kiadások a migránsok miatt is. A csökkenő piacok miatt megindulnak az elbocsátások. Ha emiatt nem esik az eus cégek árbevétele akkor nagyon nem értem a dolgokat.  Németek az EU szive ha ez beteg akkor az egész EU gyenge lesz.  Franciák sincsenek a topon, lengyelek csehek ugyanúgy német függőségben szenvednek. Magyarországnak is kell a német autóipar és  az exportlehetőségek.  Nem tudom mitől ne esne a DAX.
3. Érdekes módon - a fentieken kívül- az ideológiák kötik gúzsba a gazdaságokat. A kényszeredett kormánykoalíciókban nem érdek hanem ideológiailag vezérelt  elvek mentén kormányoznak. Az álzöldek a mérleg nyelvei ezért felhatalmazásuknál nagyobb arányú a befolyásuk. A németek feladták az olcsó atomerőműveket, veszik franciáktól az atomerőművekkel termelt áramot, beröffentették a káros fosszilis erőműveket és ha jól tudom 70 feletti gázerőművet terveznek építeni!!  És ez mivel megy? A qrva drága usa LNG-vel? Normááális Margit?  Egy út van hatalmas államadósság emelés a németeknek és az állami megbízások életben tartják a gazdaságot valamennyire. 
4. Ha ezektől nem reccsen meg au akkor nem tudom mitől. Talán tényleg 2-3 körös lesz. Tudtommal a legtöbb országban ott vannak az új nemzeti valuták a trezorokban (osztrák shillinget konkrétan tudom anno egy ismerős mesélte aki cipelte ezeket) 
4. Nálam az euro léte sem problémamentes, de egy új elszámolási rend egy új blockchain  elszámoló deviza  talán megmentheti 
Summa. DAXnak lőttek egy időre, és így az összes európai cég megvakkan. Kisebb szerencsésebb egyedi és szerencsés  helyzetben lévő országok kevésbé érzik meg (pl Dánok )
Spiller 2025. 10. 12. 12:25
Előzmény: #173  Spiller
Lehet egy magasabb színtű elképzelés. Oroszt kifárasztják gazdaságilag megszorítják, ki akarnak erőszakolni egy vezetőváltást. Ok putymó megy a levesbe és utána?  Vélhetően egy meglévő tábornok kerülne a helyébe. Az ideális az lenne nyugatnak a meglévő orosz területen az oroszok beszűkülnének, régiókra oszlanának fel és esetleg elvennének tőlük északi területeket.  
Mit látunk. Usa gondol egyet és bármilyen aláírt szerződést vagy megállapodást azonnali hatállyal felmond. 
A lényeg usának recseg ropog a hegemóniája a vezető szerepe  a világban és ezért beb@szott egy téglát a békák közé és a zűrzavarban próbál eredményt elérni. Usa mindig a más bőrén akar gazdagodni más emberek vérével harcolni. 
Csak pár dolog.
1. Ukránok az orosszal testvéri nép, nem csak vezetői színten hanem az emberek is úgy gondolták, semmi bajuk nem volt az orosszal. Nem ők találták ki ezt. Zeli alkalmas volt erre, valahol kitalálták ezt a forgatókönyvet. Zeli egy filmsorozat miatt került képbe.   Utána kezdték el náto ország lesznek. Orosz utána foglalta el a Krímet. Miért?  Mert a Krímben volt az orosznak a legnagyobb hadiflottája, orosz híján van a melegtengeri kikötőknek az övéi télen befagynak. Ezért kellett a Krím meg pl a szíriai kikötő. (érdekes módon onnan is kipiszkálták őket. Ha majd Kubába visznek fegyvereket és lesz nekik ott kikötőjük usa majd ne szipogjon, most nem fognak az orosz hajók visszafordulni mint anno) 
2. Usa feni a fogát Kanadára, Grönlandra, Venezuelára Szíriára. Megszerezni nem tudja nyílván de ez a trumpi módszer mondok egy durvát és nagyot majd középen megegyezünk.  Usa bárkit elad ha az az érdeke. Sztem Tajvant is el fogja  adni kínának. Szívesen ad oda olyat ami nem is volt az övé. 
Nem akarok teljesen beremerülni de iszonyat átalakulások vannak.  Usa mindenképp gyengíteni akarja a versenytársaikat, miközben azt hallottuk a piacgazdaság a legjobb a világon. Protekcionizmus a saját érdekeinek előre tolása akár mások jelentős kárára ezek ők. Ráadásul olyan befolyásolásokat is megenged magának amik emberek millióinak az életébe kerül vagy jelentős kárt szenvednek. A folyamat a függetlenedés a felszabadulások az új szövetségek kialakulásának folyamata megállíthatatlan. Usa csak lassítani tudja. 
Spiller 2025. 10. 12. 11:48
Előzmény: #172  Bpali2
Minden mindennel összefügg. Ma már a politika befolyásolja a gazdaságokat.  Az EU versenyképességének a romlása meg fog látszani a DAX-on, a magyar gazdaság motorja a német cégek és német kapcsolatok. 
Csak teljesen politikamentesen. Van az eu, vannak a megválasztott vezetői, nem az lenne a normális, hogy a 2000%al az eu érdekeit képviseljék? Ukrajnát iszonyat pénzekkel támogatják míg a saját gazdaságukban folyamatosak a megszorítások.  Ráadásul ha ukránok bekerülnek bármilyen színten az eu gazdaságába pl a mezőgazdaságnak reszeltek. Ráadásul olyan szereket használnak amik károsak az egészségre. EU energiaigényét a drága USA gázra alapozza, leépítik a leggazdaságosabb atomerőműveket. Kiépítenek egy nagyon erős usa függőséget nagy kitettséggel. Főleg ha még a fegyverek is amerikaiak lesznek.  Kb 15 éve mondogatták, hogy EU gyártású fegyverek védelmi rendszereket fejlesztenek. Még a szaros EUS navigáció is késett vagy 20évet. Szóval ha csak az eredményeket nézem az eu jelenlegi vezetése simán eladta usának az EU-t.  Korábban volt egy működési modell, olcsó orosz energia és cserébe adnak orosznak magas hozzáadott termékeket, technológiákat szerszámgépeket stb. Kína is vette EU- autókat és adták a magas technikai színvonalú kommunikációs rendszereket.  (arra nincs semmilyen bizonyíték kína kémkedésre használta volna ezeket viszont usa nem is titkolja lehallgat ellenőriz mindentamit tud)  Ez egy nagyon jó szimbiózis volt. Minden adva volt, hogy EU a világ 4. világhatalmi erő legyen USA kína és orosz mellett. Ezt adták el.  Ugye azt nem gondolod oroszok megtámadják és el akarják foglalni bármelyik európai országot. Eszük ágában sem lett volna ha nem húzgálják a medve bajszát. Mivel szennyeskednek a baltikumi országok ott lehet konfliktus mert felmerült bennük nem engedik ki oroszt a saját exklávéjához. 

Bpali2 2025. 10. 11. 19:38
Na milyen fasza topik ez . Igaz nem pont erre számítottam a címe alapján ..👀😂
Spiller 2025. 10. 11. 18:33
Előzmény: #168  Placi82
Eu versenykepesseget hazavagtak usa érdekből vezetői. Eu lehetett volna a 4.erő a világban. Usa kina orosz és eu. Most oroszt eut ki akarják vonni a kepletbol utána jöhet kina. Fennmaradna usa hegemoniaja. Par evet akart nyerni így usa. Nem jön össze. Sok belső problémája van. Új szövetségek alakulnak oroszoknak drasztikusan kell lépni mert ukri proxi lassan erodaljak oket. Usa vissza fogja kapni ezeket a jatszmakat. Usa meg tudja venni kinat ha elfogadja tajvant kinai területnek és atengrdi miután kiszedtek mindent. És még orosz területbol is harsphat. A szauduak, torokok iran fekete ló. Bár sztem osszeall egy ekorea, iran, félig török szövetség oroszokkal + brics ++ 
Spiller 2025. 10. 11. 17:41
Előzmény: #169  Spiller
Eszmeje. F@sznak írogat át. ..
Spiller 2025. 10. 11. 17:38
Előzmény: #168  Placi82
Szia. Köszönöm. Leng az inga most lefutoban van a balliberalizmus. Kettos mérce kettos beszed cimkezgetes jön tőlük. Nekik szelsojobbos ha valaki szereti hazajat. Ezeknek az eszmelye szelsobalos kollektivista elmélet. Egy szürke identitás nélküli biomasszara van szükségük. Nem liberálisok mert annak alapjait sem tartják be a mások személyeknek véleményének tiszteletben tartasat.Látszólag erthetelen és értelmetlen dolgok történnek a világban. Mikor jön tisztító tűz?  Már várom egy ideje, ha most nem jön akkor én vagyok eltevedbe. Gyerekes nyaralás? Törökországban sok gyerekbarat szálloda van,  side térségben csodás homokos a tenger lassan mélyülo. 
Placi82 2025. 10. 10. 22:41
Előzmény: #167  Spiller
Szeva Spiller!!! Jókat írsz, most kezdtem el vissza olvasni miket irkálsz  te is, vállalkozó alkat vagy.  Nem ezek a Kun Béla, Rákosi fele neoliiberal bolsebik ivadek típus. (mikor melyik az érdekük:). Van beloluk ezen a fórumon nagyon sokan.
Nem vagyok Fideszes se mert haragszom a gazdasagpolitikajukra, ezek az emberek, a sok "tücsök, ez a sok carpe diem típusú sötét h.lye nem érdemli meg az állandó" hülye mentest, ilyen olyan  stop, kamat stop, etc... 
De kulpolitikajukkal 100%ban, migráns ellenséggel egyetértek. 
De jobboldalinak  vallom magam. 
Mert ha ezek vannak a baloldalon akik itt a portfólió fórumon személyeskednek, és pofátlanul büntetlenül sertegetnek. (sokan több klónnal is) is többségben vannak akkor Vae victis ennek az országnak.  Ezeket ki nem rakják, de ha te visszaszolszakkor kibannolnak 20 napra is. Érdekes, eza dolog. .... 
Mi a véleményed mikor lesz gazdasági tisztító tuz válság? Mert időszerű lenne.... Mind globálisan, mind itthon is.  A tőzsde már minden fundamentumtol. Elszakadt lassan. Főleg USA ban. Szerintem a gazdasagi világháború nemrégen elkezdodott , csak De ki se figyelt fel rá, mindenki az Ukrán Orosz háborúra figyel, pedig az csak az USA Kína gazdasági Világháború manifesztációja....a ketpolisu új vilagrend, az USA hegemeoniajanak vége. Mondjuk EU nak jobban vége bvan.. 
fFőleg evvel geopolitikailag, és gazdaságilag totálisan analfabétaEU vezetéssel. Nem tudom hogy így válogatták őket össze, direkt a háttér gazdasági erők, vagy" fogva vannak, "
Meselhetnel a FIRE életről is. 
Nekem meg kisgyerekeim vannak óvodás kisiskolás. Merre mennél velük nyaralni iskola szünetben. Thaifoldre nem játszik veluk:)). Meg egyedül se voltam:). De a FIRE már bejatszik.. Adhatsz ötletet. Fatfire is... :) 
Spiller 2025. 10. 10. 00:30
Előzmény: #163  Spiller
.. Megiszom.. 
Spiller 2025. 10. 09. 20:40
Spiller 2025. 10. 09. 15:42
Előzmény: #163  Spiller
Hozzateszem nem pazarolnak az emberek. Frusztralta oket a kukába dobalt élelmiszer. Sokan vesznek 70dkg húst, 6-8db krumplit, piacon is darabra veszik a gyümölcsöt. A kozepreteg tudatos fogyasztó és megtakarito lett. Okosan gazdálkodik.
Spiller 2025. 10. 09. 15:38
Igen, ez. Ugatom már egy ideje az emberek sokkal tudatosabbak, jól keresnek és érzik a megtakaritas  erejet, a tudatos táplálkozás örömet,  kihasznaljak az akciókat, persze sok nyomi meg ezen a gazdasagi topikban is azt hiszik szegénység van mert nem fogyasztanak. Ja ja, ezek olyanok mint patás a bakterhazban, " én nem csinálok belőle titkot, ami pénzem van azt megúszom"
https://index.hu/gazdasag/2025/10/08/megtakaritas-befektetes-kutatas-groupama/
Spiller 2025. 10. 07. 16:21
Akkor beindultak a vállalkozói 3%os kamatú hitelek. Ma be is adtam. 

Topik gazda

Spiller
3 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek