szerintem nincs,mindenki aki tartja azért teszi mert qrva nagy esést vár és minél alacsonyabb áron akar majd szabadulni a papírjaitól,jó lesz adót optimalizálni felkiáltással :))
A lényegtelen és lényeges kommunikáció között, ott van az, hogy nézőpont kérdése, és az üzleti titok is. Magam részérél ezek a menedzsment által felfestett jövőkép várakozások, EPS, stb. hidegen hagy már. Követhetetlen, hogy mennyire reális. Abból tudunk számolni, amiből ők akarják. Nekem a konkrét eredmények számítanak igazából, ami itt még nincs az új beszerzéseknél. Aztán ott van egy lényeges dolog, ami nem nyilvános, hanem üzleti titok.
Miért vették meg igazából? Hiába festik fel nekünk, hogy mi várható a működés során, ha teljesen más céljuk van vele. Induljunk ki a többségi tulajdonosból! Üzleti magatartásából. Ingatlan, felvásáról, szétszed-elad! pont. Pénz a zsebbe... Az új másik vonal a plázák, Auchan és irodaházak... A Dekada lehet jó vétel volt egyben, de külön még jóbb is lehet!? hmm Ezek nyilván üzleti titkok, és ha elkezdik kommunikálni az EPS-t, stb., akkor kamuznak, mert más a céljuk vele. Az is lehet, hogy az Auchan itt fog terjeszkedni, csak a példa persze, de nem kéne előre bejelenteni ez tuti. Az is lehet, hogy egységeként eladó lesz a csomag. Akkor meg felesleges kábítani a részvényeseket és nem is tenném, hogy milyen növekedési sztori van benne. Egy kicsit tulajdonosi szempontból is nézem a dolgokat, nem csak befektetőiből. Elnézést, ha valakinek ez nem jön be.
Visszatérve a kommunikációra, amivel kezdtem tegnap. Tegyük fel kapunk tájékoztatást a Dekadaról, és elmondják, amit felvetettél. Mi lesz a jövő hónapban, vagy később? Megint attól lesz hangos a topik, hogy miért nincs újabb tájékoztatás? Most is ez történt. Megvették, tájékoztattak, de egy hónap és megint kezdték elölről, hogy nincs kommunikáció. hmm Ez már régen nem a kommunikációról szól, jól tudjuk. :))
Még annyit, nevezzük gyenge tájékoztatásnak, már hosszú évek óta így van. Tehát egyáltalán nem szokatlan a cég részéről. Akkor, aki régóta figyeli, nem újdonság számára, aki meg új itt, annak tájékozódni kellene a vásárlás előtt! pont. Tudjuk, hogy az osztalék miatt, amit nem ígért a cég, mégis rengetegen vették a részvényt, gyors pénzkeresés reményében. Semmi más nem érdekelte őket. (sokan erre is számítottunk) Osztalék, a terv szerint nem is lett (de volt kommunikáció, persze azt érdekes módon nem akarta senki), ezért beragadtak és megy a fröcsögés, reklamáció. Átkéne gondolni, ki hol hibázott, mielőtt másokat hibáztatunk és ezzel magunkról áruljuk el, amit nem kéne. Több oldalról nézve ez a helyzet és azért, mert nem reklamálok, attól még én is várom az tájékoztatásokat!
Pontosan ez lenne a normális kommunikáció.! Mit? Miért? Milyen áron? Mit várunk tőle? Mit jelent ez a részvényesek számára? A Dekadaról azért már jöttek ilyen jellegű információk. Csak tartsák meg jó szokásukat.! A 2022-es stratégia ezekkel az átrendeződésekkel kifutott. Illene a közeljövőben beszélni az új irányról, mik a tervek innentől kezdve...erre tökéletes időzítés lenne a közelgő jelentésben megszólalni.!
A jó kommunikációs stratégia arra épül, hogy közérthetően, konkrét számokkal, tényekkel alátámasztva bemutatják azt hogy a menedzsment hogyan növeli a részvényesi értéket. Nem a lényegtelen napi apróságokat kell kommentálni. Példa: miért kellene örülnünk annak hogy megvették azt a varsói irodaházat? Erre az a válasz, hogy nagyon olcsón sikerült megszerezni (mennyire olcsón?), így magas a bérleti hozam (mennyi?), és ez évi x forinttal növeli az EPS-t (x=?). Konklúzió: érdemes volt rájuk bízni a pénzünket, érdemes APPENINN részvénybe fektetni. 2022-ben kiadtak egy elég jó prezentációt a stratégiáról. Ezt sem ártana rendszeresen frissíteni, visszajelzést adni a célok teljesüléséről, bemutatni a terv-tény eltéréseket, stb. Vannak olyan információk, amiket egyszerű megérteni, például azt mindenki tudja hogy mik a SZIT előnyei. Éppen ezért a SZIT-tel kapcsolatos hírek különösebb kommentár nélkül is gyorsan be tudtak épülni az árfolyamba. Ezzel szemben a Dekada akvizíció előnyei egyáltalán nem nyilvánvalóak még szakmailag képzett befektetők számára sem, ezért jó lenne ha bemutatnák hogy valójában milyen jó üzletet sikerült nyélbe ütni.
A kommunikáció nagyon kényes dolog! Könnyen átcsaphat az árfolyam befolyásolássá! Azt meg bünti követi. Ez nem MOL vagy OTP, ahol naponta, vagy óránkét van valami hír, vagy kötvény kifutás stb. Nem mondhatja a cég, hogy lesz osztalék, ha még a tulajdonosok sem tudják. Amúgy is felelőtlen lenne. Ráadásul Daninak ez az első tőzsdei cége, és amúgy sem egy nyilatkozó típus. Mit lehet nyilatkozni egy ingatlanos cégnél? "Fericége" késik a bérleti díjjal? Amit lehet és kell, azt megteszik. Nem találkoztam olyannal, hogy elmaradt tájékoztatás miatt kaptak volna büntit, hacsak a szokásos hóvégi tájékoztatás miatt nem. Tény hogy kevés a tájékoztatás, kommunikáció, de vagy kapunk és megy a blabla, hitegetés, vagy felelősen hallgatnak, és csak a konkrétumok jönnek. Komolyan gáz lenne az, ha esik az árfolyam, akkor benyögnek valamit, amivel megfogják. Dánielről nyilatkoztak, mert volt konkrét dolog. Szerintem lesz a Dekadaról is még, ha más nem is, hogy elkezdik valahol az átalakítást, stb. passz Sokra nem megyünk vele. Várom amúgy a meglepi tájékoztatásokat én is! Főleg pénteken... 😃😃
Amit leírtàl szóról - szóra igaz. De olyan nem képzelhető el, hogy normálisan kommunikál a cég, mint SZIT osztalékot fizet, az árfolyam ennek hatására felmegy kb. 2000- Ft- ra, amikor is a cég 2000-Ft- on nagyok sok friss új részvényt bocsát ki és a befolyt pénzből gyarapodik. Ez olyan SPP- s megoldás lenne. Persze ez csak álom, a másik út is jarható, meg a lengyel tőzsdére bevezetés.
Hát én nem hülyéztem le senkit az "okosokkal"! Kellet egy összefoglaló jelzés. Azt is mondhatnám, értetlenkednek, követelőznek évek óta. Ez a SZIT osztalék kifizetés, már évek óta megy és nem képesek megérteni egyesek, hogy ez egy új kezdet a cégnél! Nem dobjuk ki a profitot, ha akarunk később még, v nagyobbat! Amúgy vártalák már. :))Te régebben is kerested, hol lehet belém kötni, jelzőzni, tetted a gúnyos megjegyzéseket egy időben, stb. Gondolom nem felejtesz olyan gyorsan még. Erről csak ennyit, megjegyzésként. :)
Az osztalékigényre még annyit. Nekem is jólenne, és nem hinném, hogy van még 10 évem megvárni. Ha kifizetik az osztalékot, akkor a "követelőző befektetők" nagy része kiszáll a buliból. Szarik rá, hogy a céggel mi lesz tovább, esetleg jövőre újból beszáll, ha kedvező. esetleg.... Nem érdekli már, hogy a céggel, tulajdonosokkal, mi lesz. A tulajdonost meg az érdekli, hogy hosszútávon is profitáljon a cég, elvégre övé a nagyobb rizikó és befektetés. Mi kisbüfik, ha gond van a céggel, vagy globálisan a gazdaságban, akkor lelépünk, leléphetünk és mossuk kezeinket. A tulajok, nagy tulajok persze, meg viselik a következményeket. Talán ezért is ők döntenek. Ezt el kell fogadni. Ráadásul jobban belelátnak a cég működésébe, eredményességébe.
Tudom, lehet példákat felhozni, "hogyan semmizték" ki a kisrészvényeseket, stb. és a bizalmatlanság is nagy szerepet játszik a kisbüfik részéről. Van/volt ilyen, de aki nem bízik a befektetésébe, az váltsa vissza, vagy előtte tájékozódjon. Nem tudok mást mondani. Aki adja a nagyobb részt a cégbe, annak a szava nagyobb. Pénz beszél... mi meg pislogunk😉
Appeninn topik