Úgy hogy a fele nettó vagyon lekötés nélküli készpénz volt, előbb évi 120-Ft/ részvényt hozott, most meg 90-Ft/ rv-t, amik mind bent maradtak növelni a vagyont. De jó volna, ha mi is mindent egy valutában, euróban számolnánk! Ekkor a mostani kb. 25 eurócent is annyi lenne, nem kellene semmi átértékeléses játék. És most már a vagyon másik fele is hasznot termelő ingatlanokban, Lengyelországban. Lessz itt évi 0,5 euró/ részvény tiszta haszon hamarosan.
Ezeket most olvastam ki a konszolidált jelentésből. Tehát valuta átértékelések nélkül euróban 8% körüli az eredmény, a vagyon meg adósság nélkül nettó kb. 1080-Ft.
Én azt olvastam ki, hogy ami tavaly a forint gyengülése miatt plusz 1882390 euró volt, idén a forint erősödés miatt mínusz 7311021 euró volt, ezek az INGATLANVAGYON átértékelési számok. Jelenleg tőke és források 242723568 euró, ez tavaly 231682818 euró volt. Jelen összes adósság 114262226 euró. A tárgyévi ( 2025) átfogó eredmény sokat nőt, az 9911946 euró, míg előző évben 7488409 euró volt. Szóval a cég nagyon jól prosperál, csak a két valuta miatti ingatlanátértékelés vitt el sokat, ami ugye csak virtuális elvitel, pénz valójában megvan. Ezért is gondolom, jobb lenne minden euróban és nem lenne szükség átértékelésekre. A piaci érték meg biztos nőt az ingatlanok esetében. A nettó 128,5 millió eurónyi vagyonhoz képest a közel 10 millió euró átfogó eredmény is jó szerintem.
Független ingatlanbecsüs (CBRE Kft.) értékeli az ingatlanokat. A jelentésben benne van tételesen minden ingatlan becsült piaci értéke, annak változása, valamint a devizaárfolyam-változás aggregált hatása is.
A SZIT törvény előírja a befektetési célú ingatlanok negyedévente való újraértékelését. Ezt meg is tette az APPENINN, tételesen benne van a jelentésben.
Javasolnám annak, aki elmegy a közgyűlésre, kezdeményezze, hogy a befektetési kapcsolattartó a részvény tulajdonosok ( akár egy szál részvény) kérdéseire érdemi válaszokat adjon, amennyiben azok nem üzleti titokra vonatkoznak. Pl. segítsen a jelentések értelmezésében a kevésbé hozzáértőknek. Ez sokat segítene a hitelességen. Én sajnos sokakat nem tudok meggyőzni, neki talán sikerülhet. Amúgy megnyugtatok mindenkit - már aki hisz nekem - sem Lengyelországban, sem Magyarországon nem csökkentek az ingatlan árak az utóbbi évben, így az Appeninn ingatlanaié sem, csupán nem lett a nyilvántartásban újra értékelve. Az értékelés sem olcsó, nem minden évben költenek rá.
Felteszem forintban van felértékelve az is, de euróban van nyilvántarva. Mivel az euró forintban erősödött, ezért kellett bepótolni összeget, hogy az eredeti szint maradjon. Ez is csak a két valuta használata miatti úri huncutság, semmi más. Pénzmozgással nem jár, csak könyveléssel. Ezt is kiküszöbölhetnénk, ha olyan okosak lennénk, mint a GS Park, ahol csak euróban van minden, még a részvény árfolyam is. De így sincs gond, csak sokak számára nehezen érthető virtuális könyvelési probléma. Amúgy szerintem a magyar és a lengyel ingatlanjainknak értéke is alulértékelt, lehetne egy új értékelés, de ez teljesen más kérdés, mint amiről most szó volt.
Nincs itt semmi pszichológia, csak matek! Akárki tud a 20 Ft-jából csinálni egy évben 21,2-t, csak beteszi állampapírba. Ha App.-ban marad még a 20-at sem tudják tartani. Szégyen. Vagy lopnak vagy dilettánsok! -2.82 milliót vesztettek értékükből a lengyel ingatlanok. Csodálatosan tudnak bevásárolni.
Mondjuk én sem értem. Mi változott az utóbbi évben? Miért lett 1080- ból 565? A cég most 90-Ft/ részvény összeggel többet ér. ( Nem is említve a tavalyi plusz 120-at) Már nem hever a cégérték fele készpénzben, hanem nagy hasznot termelő lengyelországi ingatlanok lettek véve. Potenciálisan 200-Ft/ részvény haszon termelése lazán meglesz. ( Tekintsünk most el attól az iszonyú marhaságtól, hogy forintban, talán zlotyban vannak a cégértékek meghatározva, de euró elszámolással. Ezen talán változtatni kellene ) Mi történt volna, ha bejelentenek 20-Ft/részvény osztalékot? Megint 1080-Ft/ részvény lett volna erre a részvény "ára"? Akkor valójában a cégben lévő ( maradó) pénz 70-Ft/ részvénnyel nőtt volna. Akinek tízezer részvénye van, az kapott volna adó levonás után 170 ezer forintot, amin 200 új részvényt talán vehetett volna. Nem nonszensz, hogy akkor az a 10200 részvény kevesebb valódi értéket képviselne, mint a mostani tízezer, de valami iditizmus miatt a tőzsdei ára mégis lényegesen magasabb lenne? Ez valami pszichológiai marhaság. Mindig jönnek a paráztatók, a verbális és materiális manipulátorok, akik piacbefolyásolást hajtanak végre.
Egy alternatív valóságban határidőn túl érkezik majd egy részvényesi határozati javaslat, hogy fizessenek osztalékot. A szabályok ellenére befogadják és a közgyűlésen meg is szavazzák.
Appeninn topik