Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Freszelés csütörtök, 08:45
Egyébként önmagában az, hogy legjobb esetben is a tranzakciós dolgokon, deviza spreadeken vesztek 2x1%-ot az elég indok hogy vissza se nézzek. vissza se nézek.
bár abban amúgy segít az hogy kvra drága, hogy garantáltan nem fogok ugrálni ide-oda. és így is van. megvettem sok-sok éve amit megvettem és eszembe nem jut megmozdítani. szóval látom a dolog pozitív oldalát is. :D
Freszelés csütörtök, 08:42
Előzmény: #5317  Lou70
az se tart örökké.. (emlékeim szerint legfeljebb 2 évig?) Nálam konkrétan lejárt. ~25 éve vagyok ügyfél. Írtam emailt, hogy folytatnám, hosszabbítsák meg nekem, és hogy mi a célom vele. elküldték a díjjegyzéket válaszba hogy ott áttekinthetem a lehetőségeimet. nem vártam sokat, de ennél azért többet. még csak meg se próbálták becsomagolni.
FR73 csütörtök, 08:19
Előzmény: #5318  Firekiller
2 évig volt a kedvezmény, aztán régebben 6 hónap, de újabban 12 hónapig fizetni kell ismét.
Természetesen a futurest is leállítottam addig, és az alapokból is átpakoltam olcsóbb költségű eszközökbe. Ilyen ez a popszakma, ha  szolgáltató fillérb@szik, akkor én is.
Firekiller
Firekiller csütörtök, 07:33
Előzmény: #5317  Lou70
nekem erre azt mondtak hogy csak X időre, utána szünet 
Lou70
Lou70 csütörtök, 07:28
Előzmény: #5310  Freszelés
"Állományi díj és számlavezetési díjat kérésre kapásból nullázták. "
Ehhez az asztalt se kell verni. Ha 15-25e Ft-ot havi rendszerességgel Erste Future-be fektetsz, akkor elengedi a díjakat.
EURHUF_goes_to_haven csütörtök, 07:09
Előzmény: #5315  Firekiller
Igen valószínűleg hosszú távon bármibe jobb fektetni minst semmibe, de ahogy ingatlanban is lehet korrekció (annak ellenére amit néha itt a Lakás potikban mondanak, illetve a szépített számítások... bekerülési költséggel számolni az éves megtérülést 10-15-20 éves időtávon szerintem pl önbecsapás, valósabb kép az ~aktuális piaci árral számolni (ugye izomman volt ennek nagy mestere + hogy semmi amortizációt nem számolt, hanem mindent maga gürivel 2 hét felköltözés betonon matracon alvás stb... a saját idejét se számolva..) tőzsdénél vagy állampapírnál szerintem is mindennél fontosabb a hideg fej, hogy ne csapongva, érzelmek alapján impulzívan egy korrekcióra kiüss, hanem legyen türelmed 1-1 ilyen helyzetet kivárni, vagy ha még ez se megy akkor "elfelejteni" és nem is nézni. (még az is jobb mint pánikban eladni aljon) KockázatMENTES befektetés NINCS, mindennek van kockázata, a téglának-betonnak is, és a csúcs IT részvénynek is, csak az egyiket másikat nehéz megsaccolni... 
Firekiller
Firekiller szerda, 17:47
Előzmény: #5314  tihamer
ugyanmár, nem azt mondja mindenki hogy 30+ év távlatában tőzsde fel ingatlan fel ?? akkor ezek közül akármibe akármikor
tihamer
tihamer szerda, 16:21
Előzmény: #5280  StockSzaffi2002
"Szerintetek mibe érdemes befektetni most?"
.
Szvsz legfőképp magadba.
Olvass pénzügyi könyveket , tájékozódj, tanulj, önképzés !
És ne csak IQ legyen, hanem EQ is. Építsd fel  érzelmi intelligenciádat is ("angol hidegvér"), hogy ne remegjen meg a kezed mindenféle kósza hir hallatán. Legalábbis ha hosszú távra tervezel. 🙂👍
tihamer
tihamer szerda, 16:13
Előzmény: #5312  tihamer

tihamer
tihamer szerda, 16:12
Előzmény: #5296  tihamer

Firekiller
Firekiller hétfő, 18:50
https://www.facebook.com/share/r/19HavGETuy/
spiller van még hova fejlődnöd 😁
Freszelés vasárnap, 08:57
Konkrétan számolva: legyen csak havi 1db, 500k forintos vásárlás.Erste/IBKR
  • Erste Netbroker (A legdrágább modell):
    • Bróker jutalék: Minimum 7 EUR (~2 800 Ft).
    • Magyar állami adó: Plusz 0,45% (~2 250 Ft) – az Erste külföldi tőzsdére is ráterheli.
    • Devizaváltási spread: ~0,7% (~3 500 Ft) rejtett költség a rosszabb banki árfolyam miatt.
    • ➡️ Végösszeg: ~8 550 Ft veszteség egyetlen vétellel.
  • Interactive Brokers (IBKR - Automatikus váltással):
    • Bróker jutalék: Minimum 1,25 EUR (~500 Ft).
    • Német tőzsdei díj: Plusz ~0,60 EUR (~240 Ft) – az IBKR a tőzsdei technikai díjat külön mutatja.
    • Magyar állami adó: 0 Ft – külföldi tőzsdén az IBKR-nél nincs magyar illeték.
    • Devizaváltási spread: Mindössze 0,03% (~150 Ft) – valós bankközi középárfolyamon vált.
    • ➡️ Végösszeg: ~890 Ft összes költség.

AI összefoglaló, de emlékeim és az aktuális díjjegyzékek ( https://www.erstemarket.hu/fajl/19efcc4098f1e0574505405cbf72d3d8bd184072-6a85d7e8b0facD459574B-70A3-44A9-A6FF-38381A2013F1 ) alapján is ez a valóság.
Egyébként az Ersténél (tapasztalatból mondom) lehet verni az asztalt és kapod a kedvezőbb, díjakat. Állományi díj és számlavezetési díjat kérésre kapásból nullázták. Tovább meg nem érdekelt bár érdemes lett volna tovább erőszakoskodni náluk, gyanítom a kolega így kapott kedvezőbb díjazást az alap 0.45% helyett. Bár a tranzakciós adó 0.45% még továbbra is ott lesz. Ami botrány. Ami önmagában versenyképtelenné teszi az egészet az IBKR-rel szemben. Ha valaki magyar papírt akar venni, akkor persze ezt megúszni nem fogja-tudja még IBKR-rel sem.
slash
slash vasárnap, 06:59
Előzmény: #5288  szieszta
Te utálod a napot mert a földeken dolgoztál. Ez jogos. Én kimegyek a sötét bűzős városból a tengerhez. Ott nem fáj a nap mert jár a levegő és ott a szép kék víz. Heverészés közben deszkázok sportolok elvagyok. Ami a földeken fáj az ott jó. 
Goldstein17 szombat, 21:25
Előzmény: #5307  Freszelés
0,45 tenyleg sok, nekem 0,2 %, van valaki akinek kevesebb?
Freszelés szombat, 21:13
Előzmény: #5306  Goldstein17
ez oke, de a 0.45% tranzakcionkent nem okes. deviza valtasos spread nem okes. kialkudtam a 0 allomanyit, szlavezetest, de tovabb nem erdekelt. nyilvan a tobbi is mersekelheto vagy nullazhato, de ikbkr nal nem kellett kuzdenem ezekert, meg h olyan instrumentumok is legyenek amit akarok. a felulet os jobb. pedig az ibkr se tul jo ui/ux ben.
nyilvan megtartom, mert nem akarok mindent egy szolgaltatonal/egy orszagban tartani.
Goldstein17 szombat, 21:04
Előzmény: #5302  Freszelés
Az erste alapvetően megbizhato szolgáltató. Nekem 0,2%.
Firekiller
Firekiller szombat, 20:10
elég komikus amikor spiller és ork egymással beszélget
ORK
ORK szombat, 18:55
Előzmény: #5290  Spiller
10/10 😂👏
Freszelés szombat, 17:59
Előzmény: #5302  Freszelés
szépen megfogalmazva: A felesleges filléreskedés lassítja a mindennapokat, de a tudatos pénzügyi jelenlét alapkövetelmény. A cél nem a szűkmarkúság, hanem az odafigyelés rendszerré formálása és a szokásokba beépítése.
Freszelés szombat, 17:54
Előzmény: #5299  fatihszultan
20M forint, ami a kisembernek vagyon, de ebben a topicban ahol a FIRE témában értekezünk ez mondjuk az az összeg, amit a portfóliónak 1 év alatt reálban meg kellene termelnie - szóval bőven vannak mozgatva 10x-20x ennyi pénzek évente.
20M megforgatásánál 2*0.45 (adás, vétel) + a százalékban mérhető spread mellett így nagyjából 200-300ezer forintról beszélünk - legalábbis az Ersténél. És mint emíltettem: ez nem a FIRE pénz átforgatása. Hanem annak csak egy pici része. Sokszázezer forint.
Szóval pont a bróker számít nagyon, mert ott ennél sokkal több pénz mozog. Nyilván könyvelő legyen ha valakine kell.
Az IBKR nem csoda. Viszont az Erste meg a többi az csoda-drága.
Firekiller
Firekiller szombat, 15:01
Előzmény: #5300  fatihszultan
hát igen a kisstílűség Fire-rel kombinálva 

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek