Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tihamer
tihamer csütörtök, 14:52
Előzmény: #5256  szieszta
"Azt mondta, egy év múlva várja az ingatlan beesését, már most látja, fogy a pénz, bajban vannak  a hitelesek.  Már 3 éve nem vett semmit, gyűjti  a puskaport. Eddig bejöttek a meglátásai, kíváncsi vagyok, most miben lesz igaza." 
👆
Hasonlóan gondolom én is. Pár év és újra vétel üzemmód ❗
👍
Goldstein17 csütörtök, 14:36
Előzmény: #5253  Bolton01
Simán el tudom képzelni, hogy kinyírják az Airbnb-t Budapesten. Nem azért mert ez lenne a jó a városnak vagy a lakosságnak, hanem mert egyfelől politikai hasznot lehet belőle húzni, másfelől gondolom a szálloda lobbi is kifejezi valamilyen formában a háláját.
Én 2020-ban eldöntöttem, hogy elkezdem leépíteni a portfóliómat, amiben belvárosi,  XII kerületi, és II. kerületi ingatlanok vannak, eddig csak belvárosit adtam el. Nagy fordulópontnak gondoltam a választást, örültem hogy egyik lábam Brüsszelben van, ha menni kellett volna, egyszerűbb lett volna. Egy Fidesz győzelemmel az én ingatlanjaim 30 %-ot vesztettek volna az értékükből, úgyhogy ha tetszik sokat kockáztattam. Ha Európa magjához tudunk közeledni, az ingatlanjaim egyértelműen drágulni fognak, mivel ezek, a még le nem zárult osp-s vételtől eltekintve, mind a prémium szegmensben vannak, ahol mind bérlői, mind vevői oldalon a külföldiek erőteljesen vannak jelen.
Bolton01 csütörtök, 13:45
Előzmény: #5256  szieszta

Ingatlanhoz kapcsolódó hitelek nagy része valamilyen állami támogatással kiegészülve (sokszor vissza nem térítendő + kamattámogatás) fut, és már így is az esetek nagy részében kifeszített törlesztéssel.
Én nagy kockázatnak látom, hogyha a lakosságra zúdítják az energia kapcsán a világpiaci árakat, + esetleg a kamattámogatásból is megpróbál kihátrálni az állam, az az átlagember szintjén kb kizárja a saját ingatlanhoz jutás esélyét.
Ezek az ingatlanárak akárcsak a jelenlegi piaci kamatokkal a többség számára nem kigazdálkodhatóak, egy esetleges kamatemelkedés egy "CHF-hitel helyzet" lenne újratöltve.
szieszta csütörtök, 12:10
Előzmény: #5255  slash

Dunának két oldalán van számtalan látnivaló, egyik fele Szigetköz, másik Csallóköz, Szlovákiában. Győrtől Mosonmagyaróvárig bicikliút. Dunakiliti, onnan már látni a bősi vízierőművet.
Gyerekkoromban imádtam a másfélmillió lépés Magyarországon dokumentumfilmet. Most is megy hasonló. Csak meg kell látni  a szépet.Van akit az Acropolis hoz lázba, van akinek elég egy csatornapart.
Egy hete voltunk a Dunánál, azért nem lehetne átgázolni rajta, annak ellenére, hogy a mederben 60-70 méretes kavicszátonyok nyúlnak be.
szieszta csütörtök, 11:55
Előzmény: #5253  Bolton01

Volt osztálytársam elég nagy ingatlanmágnás, ritkán ad el, főleg kiadja. Van neki minden féle, étteremtől gabonaraktárig.
Azt mondta, egy év múlva várja az ingatlan beesését, már most látja, fogy a pénz, bajban vannak  a hitelesek.  Már 3 éve nem vett semmit, gyűjti  a puskaport. Eddig bejöttek a meglátásai, kíváncsi vagyok, most miben lesz igaza.
slash
slash csütörtök, 11:47
Előzmény: #5242  Goldstein17
Ez a három hetes szabály van nálam is.A tél= alvás és pénzkeresés. Nálam. A szezon márc 15től nov 15ig tart. Ebben az időszakban 3 hétnél tovább nem bírom Magyarországon. Főleg hogy kis hazánk tönkrement egy forró száraz sivatag leszünk.  Nemtudom Szieszta hol sétálgat a láncát vesztett Fire-ban de én ebben az országban nem nem igazán szeretnék sehol sétálgatni. Újmexikó kaktuszok nélkül ahogy egy haverom mondta tegnap.  A Balaton kuka,  az egyetlen hely ahova érdemes volt menni.  Bele nem lépek egy iszapba azt garantálom. Hát mindegy. Kinek mi..
szieszta csütörtök, 11:42
Előzmény: #5252  szieszta

Az első házat, elég régen, 4 millió forintért vettem, 1400 négyzetméteres telekkel. Most 160 ezret fizetnek havonta. 
Három éve megvettem a szomszédtól is a házát 19 millióért, igaz az csak 1000 négyzetméteres telken és ott is 160 ezret fizetnek.Nem nyúltam hozzá, csak annyi volt, azonnal beköltözhetnek és az első 2 hónapot nem kell megfizetniük a rendbe tételéért.
Nálunk az új negyedben a prérin , a város szélén, szántóföldek között 36000 forinttól felfele van a telek négyzetméter ára.
Bolton01 csütörtök, 11:35
Előzmény: #5250  Goldstein17

Nagyon jó ingatlanokba fektettél, ingatlan esetében a nettó 5%-ot már jó megtérülésnek tartják de hozzá jön az amortizáció, amit nagyon nehéz kezelni ...
Én ingatlan esetén (bár javarészt én is abban hiszek és bízom ) se vagyok nyugodt, mert egész egyszerűen azt érzem, pár éven belül akár teljesen borulhat minden.
Mire gondolok:
-Airbnb esetén: tiltás és/vagy a fizetőképes réteg elvékonyodása
- Üzlethelyiség: a kereskedelem is átalakuláson megy keresztül, talán csak a legfrekventáltabb helyek vannak biztonságban (?)
- Vendéglátó ingatlanok: szintén a fizetőképes réteg elvékonyodása, további infláció és energiaáremelkedés, ami odavág az egésznek ...
- Lakás hosszútávra: demográfia idővel problémás lehet, extra adók jöhetnek, nem várt amortizáció, esetleg 1-2 rosszul kiválasztott bérlő 1-2 évre beragad nem fizetve, károkat hátrahagyva
- Önmagában az ingatlanból származó jövedelmek adokulcsának emelése 
- Nyaralók esetén: éghajlat változása , szokások változása, gazdasági nehézségek stb.
Te beton szilárdan hiszem az ingatlanjait van, és a mostani helyzetet és hozamot be mered húzni, vagy beírni a táblázatba mondjuk 2050-ig?
szieszta csütörtök, 11:23
Előzmény: #5250  Goldstein17
Ha azt veszem, mennyiért vettem, akkor nekem is több, de ha a mostani becsült árát veszem alapul, nem jönne ki az 5% sem.
szieszta csütörtök, 11:20
Előzmény: #5248  Freszelés

Én éppen a covid előtt dobtam le láncaimat és szinte élveztem a covidot, mert a családdal együtt voltunk, nem egyedül lettem FIRE. Aztán 2 év után esett ölembe ez a jó kis munka, de azt el kell mondanom, hogy én korábban ezt 30 évig csináltam, tehát volt mögötte munka, hogy éppen engem kerestek meg. Csak akkor nyűg volt, most szórakozás.
Az ingatlanokkal is az  a szerencsém, hogy az értéknövekedés játszott szerepet a befektetésben, mivel nagyon jó áron voltak, nem az, hogy mennyit fizet a bérlő. Eredetileg ki sem akartam adni, majd a gyerekek eldöntik, mi legyen velük. De így jobb, mert a bérlő gondozza, meg még fizet is érte. Emiatt viszont meg kell elégednem olyanokkal, akikkel "baj" van, noszogatni kell, hogy fizessenek. Cserében teljes gondtalanság, ha elromlik valami, az ő gondjuk és költségük. Nyugodtan a szemükbe mondom, ha nem tetszik, ki lehet költözni. Cserébe viszont csak 160 ezret kérek, kertes családi háznál. Tarthatnak háztájit, kertészkedhetnek.
Az árverezett háznál maradt  a volt tulaj, ott nem is voltam bent  a házban, csak az árverést meghirdető képeket láttam. Szerencsére ők óramű szerint fizetnek, de a 1700 négyzetméteres kertben ki is tudják termelni ennek az összegnek a nagy résztét, meg  a disznóólakban.
Goldstein17 csütörtök, 11:00
Előzmény: #5249  szieszta
Nekem az ingatlanjaim idén butto 15% felett hoznak, persze nehéz belőni a reális piaci árat. Sokkal jobban teljesítenek mint a tőzsdei befektetéseim, vagy az állampapírjaim.
szieszta csütörtök, 10:51
Előzmény: #5244  Bolton01

Nekem 500 ezer euróm van  6,6 %-os kamattal egy külföldi befektető csoport kötvényeibe. Fél évente fizetnek. Ez jobban hoz, mint az ingatlanok, ha az ingatlanok mostani árát veszem alapul, nem  a beszerzésit.
Freszelés csütörtök, 10:41
bpen lakott ház+külföldi nyaraló (még ha termel is néha?)+több kocsi -> ez mondjuk tényleg többet kér mint 1M huf/hó, szóval 1M eur necces.
az elképzelésem (a szomszéd fórumban kulio példáját követve) hogy a célszámot próbálom nem túllőni és inkább elmegyek "nyaralni". nyilván ez nem végleges. ha rosszirányba halad a tőzsde/befektetés akkor nem felélem, nem hagyom hogy belemarjon nagyon, hanem összeszorított fogakkal de visszamegyek kicsit dolgozgatni. DE az is lehet, hogy pár hónap után - ahogy a kolega írta itt - valahogy szembejön egy klassz lehetőség amit tényleg csak minimálisan élek meg munkaként = főnyeremény. de ehhez (nekem) az kell hogy a láncok le legyenek doba és legalább már pár hónapig a szabadságot élvezzem.
slash
slash csütörtök, 10:27
ráadásul még ezen gondolkodni. 300 m felett már nem mindegy fél% kamat esés.. elég ránézni hathorra meg a többiekre. én is ideges lennék. Ülök otthon vagy lent a tengernél ahol kinézek reggel az ablakon =50 euró, a vagyonom olvad az árak emelkednek . nem müködik.  nálam nem. 
slash
slash csütörtök, 10:24
Előzmény: #5241  Freszelés
Nem tudom mennyi kell a FIRE-hoz.. az biztos hogy havi egy milla income kell . tavaly még úgy voltam elég havi 1500-2000euró ami kb7-800e de most már tényleg őrült világ van.  nincs olyan hogy FIRE. Az ingatlanok kocsik az élet zabálja a pénzt. Pl gyerek kocsiját elvittem szervizbe ezer euró. enyémmel együtt kb 500e . nyaralófelujitásban is vagyok oda is elmegy min 2M oda még kell min ezer euró. otthon a házzal is minden f.om baj van oda is egy milla. jön a tél.  most ha neked van egy passziv vagyonod havi 1 m lakbérhez kell 4-5 pesti kiadott panel. 5*60milla, 300M passziv vagyon. igen kb pont kell ez az 1M euró.  Sajnos még mindig az a legjobb amikor eladod a mádat a holnapért. Tehát dolgozol mint egy állat.  
N0MAD csütörtök, 10:09
"Szétdobod 2-3-4 felé, akkor egyre jobban elaprózod, és szinte biztos hogy legalább 1 része gyengébben fog muzsikálni ..."
Így is van, sőt 99% hogy az egyik gyengébben fog muzsikálni mint a másik.
Ezért kell az összeset egy helyre tenni, a legjobba.
Bolton01 csütörtök, 09:47
Előzmény: #5241  Freszelés

1 M eur befektetett vagyonnál elméletileg, papíron talán "eldobhatod" a munkát , bár szerintem nagyon necces ... Rengeteg a bizonytalanság és a kockázat.
Mibe fekteted az 1M eur-t? Mindennek az ára csúcs közelében. Szétdobod 2-3-4 felé, akkor egyre jobban elaprózod, és szinte biztos hogy legalább 1 része gyengébben fog muzsikálni ...
Nem könnyű dolog szerintem, már egyre több helyen az 1,5M eurót olvasom ...
Picit olyan ez mint a szamár meg a répa esete ... Szinte soha nem érheted utol...
szieszta csütörtök, 09:46
Előzmény: #5240  slash

Meg persze ismét csak utalás, mennyit keresett a szuper munkájával, semmi konkrét szám. :-)
Egy átlagember 10 éves bére mennyi lehet? :-)
Úgy tudom, a fidesz már nem fizeti ennyire jól a propagandistáit. Már nincs kulcsuk a kincstárba, a véres verítékkel összelopott vagyonukat meg nem adják.
Goldstein17 csütörtök, 09:40
Át kell állítani az ember gondolkodását. Amikor 3 hétre mentünk kis gyerekekkel, csak a harmadik héten kezdtem érezni hogy már menni kéne, most amikor 4 napra, a harmadik napon. Ugyanúgy kerek történet volt mindkét nyaralás. Ha az ember letelepedik valahol, másképp kezd gondolkodni. Most, hogy egy ideje kétlaki vagyok, mindig olyan mintha mindig ott lettem volna ahol éppen vagyok, nem vágyom a másik helyre. De ez persze egy más jellegű döntés volt, nem annak alapján született, hogy én hol érzem jobban magam. Ha kisebbik fiam is egyetemista lesz, más lesz a helyzet, oda mehetek ahova akarok, kérdés lesz-e hozzá kedvem?
Freszelés csütörtök, 09:39
Mennyi az az iszonyat? Kifizetett ingatlan + 1M EUR befektetett vagyonnál már/még ma eldobnád a munkát végleg? Ennyiből kivehetsz megélhetésre 1 gurigát havonta úgy hogy a tőke sose fogy el és a kivét is inflakövető - ennyiből - saját számításaim alapján - elkaristol egy család világkörüli utazások meg nagyon drága hobbik nélkül.

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek