Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD hétfő, 13:15
Előzmény: #4796  Uhura
akkor nincs itt semmi látnivaló, csak felismerték lölöben a legjobb megoldást.
ennek mellékvágányaként tizenév alatt kisvállalkozóból a világranglistán párszázadik leggazdagabb lett a bolygón, de ebben sincs semmi furcsa minden pármilliós lakosságú ország vagy éppen város esetén pont így történik, ezek vannak a leggazdagabbak globális listáján.
egy tízmilliós város kitermel néhány világranglista elsőt, ha fontos nekik hogy rendben megvalósuljanak a dolgok.
ugye jól értettelek?
Uhura hétfő, 13:00
Előzmény: #4790  szieszta
Aki nincs otthon a számokban annak 5 milliárd sok csak amikor meglátod mögötte a mennyiségeket, es egyéb számokat meglepödnél hogy mennyire kis összegekből jönnek össze ezek a számok. 
Mészáros két dologgal tudot ezekből gzadagodni: a biztos megrendeléai állomány, a méret gazdaságosság , sok esetben nem is volt túlárazás mert a politika döntötte el mennyi az ára nem a szakma. 
Vagyis ha rendetbakarunk a köv kell:
- Rendes tervekre
- Transzparens , fix szabályokkal inditott kb-k
- szakami kontról ne a politika mondja meg hogy mennyi hanem a piac [ na ez fog fájni igazán a Tiszának , mert rájönnek mennyi az annyi ] 
- transzparens és átlátható döntési mechanizmusra
- elszámoltathatóságra minden szinten
- független műszaki ellenőrzésre
- transzparenciára
- gazdasági, jogi, műszaki felelőségi rendszerre 
- és arra, hogy aki megbukik az bukjon bar melyik szinten, vagyis legyen következmény
Uhura hétfő, 12:52
Előzmény: #4792  FR73
Igen tökéletesen írtad le mindenki azt hiszi itt csak pénzről van szó, pedig nem sok esetben csak a jobb munkavégzés igénye is lehet az oka , hogy valakit tolnak. Mert a polgármesternek fontoa hogy a valasztás előtt készlegyen és jó legyen. 
Uhura hétfő, 12:50
Előzmény: #4786  szieszta
Nézd ne kezdjünk el összehasonlítani egy kivitelető céget. Kercéget, it , bsnkos, tanácsadó céget. 
Mert ezek mindegyike más más költseg szerkezettel, bér táblával, stb dolgozik. 
A te álltalad említett 27 m bev , 25 nyer simán benne van ha 1 személyes önfoglalkoztató aki pl nyugger . Neki olcsóbb osztalékként kivenni. 
A másik egy pusztán szellwmi munkát végző céget ne akarjunk egy nivón említeni egy kis vállalkozó boltossal. 
Egy tanácsadó céggel nem az a baj ha 100 milliót kér - meglepődnél milyen pénzeket kérnek el - hanem ha a tanácsaik hatásáea nincs 1 milliárdos megtakarítás az első évben. 
Ezért tartom álságosnak ha a tanulmány lapjaival elosztják a díjat mert ez egy demagog paraszt vakítás. Van olyan tanácsadói ötlet ami 1 db a4 es papír felére felfér, a megvalósítás nwm került pár ezer dollárba került és 6 milliárdot hozott az elaő évben dollárban, egy magyar adó szakértő volt az "elkövető" :) azóta is hozza a pénzt rendületlenül a usa adóhivatalának. 
Uhura hétfő, 12:39
Előzmény: #4785  Firekiller
Bocsánat de a Matolcsy féle ügyek - mert itt több ügyről van szó  - egyetem müködtetés, egyetemi fejlesztés, székházn, stb stb. Teljesen más kérdés ők sem loptak hanem sikkasztotak , nem lovagolni akarok a szavakon de az egy méretében és szerkezetébem jóval bonyolultabb ügy annak egyetlen kiágazása a Raw deveplotment es kivitelezés. 
Egy munkával kapcsolatban azthiszem 3-3 éve találkoztam a Raw dev főnökével , az ő céljuk mindig egy volt ahogy én levágtam, Matolcsy vagy a köre kitalált valamit, ezt nagyon akarta és nem számított a pénz ez önmagában melegágya a túlárazának. Abban a projektben egy ajánlatadásig maradunk, nem volt elég nagyléptékű az általam felvazolt megoldás túl földhözragadt volt így nem kötöttünk üzletett. Ott is egyetlen dolog volt, hogy aki engem felhívott megkért hogy szakmailag segítsek nekik mert időzavarban vannak és az elöző cég szarba hagyta őket. 
Tehát a Matolcsy féle közpénz jelleg módusulást válaszuk le az általános helyzetről mert az teljesen elborult dolog. 
Firekiller
Firekiller hétfő, 12:34
Előzmény: #4794  szieszta
ugyan, spiller szerint inkább lölö a magyar ember kapja mint Jürgen.... 
szieszta hétfő, 12:17
Előzmény: #4791  nemoland
Jó, ha valaki összefog, de nem így, ahogy lölö csinálja . Itt egyértelműen a túlárazásra megy, ami egyenesen került lölö zsebébe. Az alvállalkozö meg az alapdíjat kapja, ha ki lesz fizetve, mert nem mindig történik meg.
FR73 hétfő, 11:46
Előzmény: #4792  FR73
És a tipikus helyzet. Maradt keretúnk A-ra, de nekünk most B kelll, oldjuk meg valahogy.
FR73 hétfő, 11:44
Előzmény: #4789  N0MAD
Huncutság, kreativitás lehetséges okai:
- azonnal kell,
- kell, de túl bürokratikus a szolgálati út, megakadhat közben,
- közbesz kijátszása.
Utólag nem fogod tudni besorolni mindegyik konkrét esetet.
nemoland hétfő, 10:57
Előzmény: #4787  szieszta
nem kel integrátor ?! ...aztán az végfelhasználó intézmény azt mondja 90 napig nem fizetek vagy még később + 3 évig vállalj garanciát és  a telephelyre akkor jöj amikor a igazgatónak vagy a takarítónak megfelelő (nem érdekli a többszöri kiszállás)...aztán a gári számokat nem így, hanem "úgy" tedd rá, mert az intézményben más rendszert használnak...aztán adjákl még 24 órás telefonos help desket....és hétvégén is legyél elérhető !....javítás + legyen helyszíni garancia....biztosan minden kisvállalkozó ingyen megcsinálja majd a saját árréséből -> ha nem és tesz rá , akkor új közbeszerzés kiírása újra +30 nap engedélyeztetés.....és 1 év múlva megkapja az intézmény "talán" amire azonnal szüksége van.....szóval ne képzeljük, hogy "Sanyi a zöldséges" beszállt majd a MÁV-nak bútorokat és minden EU konform és rendben lesz...az integrátorokra szükség van.....
szieszta hétfő, 10:55
Előzmény: #4785  Firekiller

Sajnos én is ettől félek, hogy a fidesz törvényileg szüntette meg a lopást, úgy kell érteni, hiába tűntek el milliárdok, törvényileg ez nem lopás.
Egyszer már írtam, ez ugyan olyan, mintha teli pakolnám a bevásárló kosaramat, majd a pénztárnál odadobok egy ezrest és kitolom a milliós portékát. Én nem loptam, hiszen fizettem érte.
Valaki aláírta, hogy az M1-es 2 sávval való bővítése 10 milliárdot ér az országnak. Nem baj, hogy 5 milliárd is sok érte, ez ennyi és kész. Jöhet lölö és intézze az alvállalkozókat, akiknek jó ha 2 milliárd jut kilométerenként.
Matolcsi is jót akart és megforgatta a pénzt. Arról nem tehet, hogy rosszul sült el és éppen a fia és csókosai zsebében landolt  a nagy része.
Az meg csal lölö tehetsége, hogy megveszi a mátrait, kiszedi az összes értéket belőle, majd az államnak ez stratégiai üzem, így arany áron megveszi. Aztán visszahívják lölöt, állami pénzen felújítani, kurva drágán. Ha nem lett volna kormányváltás, biztos vagyok benne, hogy a felújítás után 1 forintért visszakapta volna lölö az üzemeltetési jogát.
N0MAD hétfő, 10:54
Előzmény: #4781  Uhura
már párszor idéztem, szerverbeszerzés:
"jaj, az annyiba kerül? nem lehetne darabokban beszerezni, mert így belelóg a közbeszerzési értékhatárba, az úgy a bolti ár ötszöröse...."
nemoland hétfő, 10:49
Előzmény: #4786  szieszta
az összetett több szereplős projekteknél, 'lánc szerű' üzleti megállapodásoknál általában ha a szereplők egyenkénti árrése 5-10% környékén van (és nem fantomcégek) normális... ahol viszont látsz a láncban egy +30-40%-os anyagmozgás nélküli 'szolgáltatás' sanszos, hogy ott a korrupció..... ;o)
De 1 szereplős közbeszerzésnél is lehet normál működésű és 10 szereplős láncnál is versenyképtelenség.... és új hatalmi elit is lesz...csak nem azonnal...mondjuk 2 év múlva amikor majd átírják a választási rendszert, hogy soha többé senki se tudjon 2/3-al nyerni ;o)
szieszta hétfő, 10:43
Előzmény: #4784  Goldstein17
Legutóbb éppen ezt mondta Vitézy is, nem kell integrátor, mindenki pályázzon. Lehet, csak az utcát kell felseperni az óriásdömperek után, nehogy már azt is lölö intézze arany áron.
szieszta hétfő, 10:40
Előzmény: #4782  Uhura

Az önkormányzatoknál hihetetlen pénzek úsztak el, mert volt csókos, aki mindent vitt, mindegy milyen áron. Az én barátom is ilyeneken nyerészkedik, mindenkivel jóban van, segítik egymást. Nem pénzzel teli aktatáskával futkos, hanem intézkedik. Mondjuk bejuttatja  a gyereket a BME-re, vagy munkaidő után MR-re. Esetleg odaszól és áttolják a tragacsodat a műszaki vizsgán. Mi is voltunk MR-en, állami intézményben vasárnap. Az egész épület zárva, a biztonsági őr engedett be, a hátsó bejáratnál, ahol nincs kamera. Két nővérke robotolt, nem csak mi voltunk, de meglepő módon nem kellett sokat  várni. Ilyenkor tudnak úgy időpontot számolni, hogy ne kelljen ott üldögélni egész nap. Nővérke kapott egy pici ajándékcsomagot, három nap múlva megkaptuk email-re az eredményt. Dokit nem is láttunk.
Barátom nem tudta miről beszélek, mikor mondtam neki 5-6 százalék nyereséggel működött a vállalkozásom. Neki kb 70% !!!! a nyeresége, persze próbálja maximálisan letornázni az adóalapját. 
A legjobb a tanácsadó cége, krízismenedzserként tanulmányokat készít. Ott gyakorlatilag nincs semmi költsége, csak a felmérés és az autózgatás. Volt olyan, hogy átvilágította  a céget és elkért 15 millió forintot. Igaz, kidolgozott egy 100 oldalas tanulmányt, ami kész volt 1 hét alatt.
Hihetetlen, mikor egy önkormányzati cégnél van karbantartó csapat és őt kérik fel a nagy karbantartás levezénylésére. Visz magával "rabszolgákat" kerítést festeni, mert az önkormányzatnál nincs ember.
Most néztem egyik cége e-beszámolóját, 27 millió árbevétel, 25 millió nyereség. Pedig minden kiskaput kihasznál az adóalap csökkentésre, elég bátor lett, mióta a fidesz piramisba bekerült. A másik cégénél már többen dolgoznak, ott 150 milliós árbevétel mellett 56 milliós az adózás utáni nyeresége. Ezek mind önkormányzati cégekre vannak ráállva.
Firekiller
Firekiller hétfő, 10:23
Előzmény: #4782  Uhura
Értem. Matolcsy család sem lopott pedig ott még pályázat sem volt. Értem.
Goldstein17 hétfő, 10:22
Előzmény: #4776  szieszta
Semmi gond nincs, a klientúra cégei nem végeztek érdemi munkát, csak egy ernyő szervezetként funkcionáltak az alvállalkozók felett, akik az érdemi munkát képesek elvégezni. Most ezt az ernyőt bezárjuk a cégek pedig önállóan versenyezhetnek a megbízásokért, nem kell várniuk hogy valaki leossza a lapokat és lefölözze az üzletet.
szieszta hétfő, 10:02
Előzmény: #4778  Uhura

Pontosan ez a baj a magyar gondolkodással, hogy már el sem tudjuk képzelni korrupció nélkül az életet. Annyira beépült a gazdaságba, hogy ez már természetes. Ezért drága minden, mert mindenki tatja  a tenyerét. 
Az természetes, lesznek olyan cégek, akik nagyobbak és csak ők tudják megvalósítani a projektet. De ott is legyen verseny és jöjjenek  a külföldiek is.
Én is hallottam olyan cégről, hogy megsúgták, vegye vissza pályázatát és lehet alvállalkozó. Úgy is volt. A NER-es vitte a tejszínhabot, ezek meg güriztek éhbérért.
Uhura hétfő, 09:59
Előzmény: #4779  Firekiller
Nem ellopta , ezt tisztázzuk , mert bizonyos munkáknál simán lehet hogy a nyertes kenyszer pályán mozgott ... jó persze nagyon kevés esetben, de voltak olyan spec építési projektek ahol nem volt másnak referenciája és csak x nyerhrtett aztám megmonták neki, hogy te fogsz nyerni +50%-al megemeled a díjat és beveszed z alvállalkozónak vagy konzurciumi partnernek. A 2. Kb mar a Z nyert mert volt refje. 
Tehát ez nem egyszerű történet, és az épitőipsr nem grál lovagok gyűjtőhelye. 
Persze voltak olyan bulik amik a holdról büzlőttek de ennél látszott, hogy 1-2 cég ment nem 5-10 a kb ra. 
Akik loptak azok akik a végén tartották a markukat. 
De a piacon voltak olyan entitások is akik simán zsaroltak és ahoca bementek ott törtek zúztak ha nem ők nyertek. És egy kiszorított önkormányzati projektben az önkormányzat nem merte bevállalni hogy 2-3 évig pereskedig közben meg eluszik a támogatás. 
Uhura hétfő, 09:53
Előzmény: #4780  N0MAD
Oke tisztázunk valamit, a M3 STRABAG buli volt , ami fidix pirós könyves meló volt , vagyis ők tervezték es építeték, és az egy teljes más story. 
A túlárazás na ez az amit soha nem tudsz igazán utolérni ... addig amíg mondjuk nem ugyanazok a feltételek, a korupció ha insitu tetten érik könnyen bizonyítható, ha nem akkor már ingoványos. A túlárazas pedig egy marketing eszköz, szabad piac van vagyis kivülről sok esetben nagyon nehéz megmondani hogy az tényleg és mennyire volt túlárazott. 
Az meg külön történet, hogy a mögöttes infraban mennyi olyan elem van amit egy piaci alapú versenyben nem tudnak a többiek megugrani és.máris a nem csókost neres lölő lesz a nyerő már csak azért mert neki van kavics bányája, meg aszfalt keverő telepe a pálya melett 20 km-ként a többiek meg kénytelenek megvenni a piacról ezeket. És ezek valós történetek. 

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 1 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek