Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Zanza2 2025. 12. 02. 19:13
Előzmény: #2919  Spiller
A beírásodnak nincs más értelmezése, ha egyáltalán van bármi is.
Nem bonyi.
Spiller 2025. 12. 02. 19:06
Előzmény: #2917  Zanza2
nem nagyon sikerült értelmezned a kérdéskört. 
Spiller 2025. 12. 02. 19:05
Előzmény: #2909  FatFIRE
nézd mit ír az AI barátunk.
mekkora szerepe van az IQ-nak a gazdagodáshoz?Az IQ-nak van némi szerepe a gazdagodásban, de a tudományos kutatások szerint ez a kapcsolat mérsékelt, és sok más tényező is legalább olyan fontos, vagy még fontosabb. Az IQ és a pénzügyi siker közötti kapcsolat
  • Pozitív, de gyenge korreláció: Az intelligencia és a felhalmozott vagyon (nettó vagyon) között pozitív, de gyenge a statisztikai korreláció (körülbelül 0,16). Ez azt jelenti, hogy bár a magasabb IQ-val rendelkező emberek átlagosan hajlamosabbak nagyobb vagyonra, az egyéni esetekben ez a kapcsolat nagyon laza. A pontok szinte véletlenszerűen oszlanak el, kivéve az alacsony IQ és alacsony jövedelem csoportját.
  • Jövedelem vs. vagyon: Az IQ szorosabb kapcsolatban áll a jövedelem szintjével, mint a felhalmozott vagyonnal. A magasabb intelligencia segíthet magasabb végzettség és jól fizető állások elérésében, ami magasabb jövedelemhez vezet. Ugyanakkor a jövedelem egy bizonyos szintje (például évi 60 000 euró felett) felett az intelligencia és a jövedelem közötti kapcsolat ellaposodik, sőt, a legmagasabb keresetűek (top 1%) átlagos IQ-ja nem feltétlenül magasabb, mint az alattuk lévőké.
  • A megtakarítási hajlandóság: Intelligensebb egyének statisztikailag hajlamosabbak többet megtakarítani, és jobban kezelni a pénzügyeiket, ami hozzájárulhat a vagyon felhalmozásához. 
Fontosabb tényezők az IQ-nálA kutatások azt mutatják, hogy a gazdagodáshoz vezető úton más képességek és tényezők is kulcsfontosságúak:
  • Érzelmi intelligencia (EQ) és szociális készségek: Az érzelmek felismerésének és kezelésének képessége, valamint a másokkal való kapcsolatteremtés gyakran fontosabb az előléptetéshez és a vezetői pozíciók eléréséhez, mint az IQ.
  • Kognitív kontroll és fókusz: Egy 30 éves longitudinális (hosszú távú) vizsgálat kimutatta, hogy a pénzügyi sikeresség legerősebb előrejelzője a gyermekkorban mért kognitív kontroll (a figyelem fenntartásának és a zavaró tényezők figyelmen kívül hagyásának képessége) volt, erősebb, mint az IQ vagy a családi háttér.
  • Személyiségjegyek és pénzügyi viselkedés: Az olyan tulajdonságok, mint a kitartás, a szorgalom, a kockázatvállalási hajlandóság (különösen a vállalkozói szellemben) és a pénzügyi tudatosság jelentősen befolyásolják a vagyon felhalmozását.
  • Szerencse és lehetőségek: A szerencse és az egyén által kapott lehetőségek (pl. családi háttér, oktatás) szintén jelentős szerepet játszanak a gazdasági sikerben. 
Összességében tehát az IQ egy hasznos eszköz, amely előnyöket biztosít az oktatásban és a karrier kezdeti szakaszában, de a rendkívüli gazdagság eléréséhez a viselkedési tényezők, a szociális készségek és a szerencse kombinációja szükséges.
Zanza2 2025. 12. 02. 18:58
Előzmény: #2915  Spiller
"Nézd meg a nagy matematikusok tudósok,  magas röptű csillagászok kvantum fizikát tanítók nem feltétlenül gazdagok"
A gazdagság, mint legfőbb érték és életcél...
Sekélyes. Nem kicsit, nagyon.
Spiller 2025. 12. 02. 18:57
Előzmény: #2911  tihamer
Én kedvelem. Szerintem jól magyarázta elmondta a jó és rossz hitel közötti különbséget. Az egész sorozatot egyben érdemes értelmezni. 
Spiller 2025. 12. 02. 18:49
Előzmény: #2909  FatFIRE
Szerintem az IQ nem meghatározó.  A gyors észjárás a helyzetfelismerés és magabiztosság a kockázatvállaló képességekkel jobb kombó. Nézd meg a nagy matematikusok tudósok,  magas röptű csillagászok kvantum fizikát tanítók nem feltétlenül gazdagok. Mondhatjuk azt is azért mert nem ez van a fókuszukban de  mennyivel jobb zseniskedni ha anyagi biztonságban vagy.  Egy 1mr-dos üzletet egy 4 alapműveletes kalkulátorral ki lehet számolni.  A folyamatot kell egyben látni.  Amúgy közgazdászt sem láthatsz sokat a milliárdosok között. Azok meg túlagyalják. Az elmélet és a gyakorlat nem mindig találkozik. 
Anno egyik alvilági figura elmesélte hogy kereste meg az első sokmillióját rendszerváltás környékén. A városban szórakozó szerbektől hallotta a szerbek nagy útépítésekbe kezdtek és kevés a szállítójármű vállalkozókat keresnek erre hosszabb távra. Magyarországon jelen volt a Kamaz hitelre is lehetett venni. Kiment szerbekhez megkötötte szerződést vett 10db teherautót hitelre.   Bevétel minusz Költségek. Látta jó számok jöttek ki belevágott. Később ezt visszaforgatta olajozásba. de ez mellékes. 
Goldstein17 2025. 12. 02. 16:31
Előzmény: #2913  tihamer
Szerintem te, Harrison Forddal ellentétben, ilyen szempontból biztonságban vagy. Bocsánat, igazán nem akarlak megsérteni, de valószínűleg nem foglalkoztat sokakat az hogy mi történik veled. De legalább van önbizalmad, az is valami.
tihamer
tihamer 2025. 12. 02. 16:18
Előzmény: #2890  ORK
Harrison Ford egyszer azt mondta:
"Kritizálni fognak azért, aki vagy, azért, aki nem vagy, és azért is, akinek ők gondolnak.Ítélkezni fognak azért, amit teszel, azért, amit nem teszel, és azért, amit nem sikerül megtenned.Beszélni fognak rólad azért, amit kimondasz, és azért is, amit elhallgatsz.Rád mutatnak majd a sikereid miatt és a hibáid miatt,a döntéseid és a kételyeid miatt.Bárhogy is próbálsz megfelelni, mindig lesznek vélemények.Ezért élj magadért, mert a végén csak az számít, hogy hű maradj a saját utadhoz."
tihamer
tihamer 2025. 12. 02. 16:13
Előzmény: #2911  tihamer
tihamer
tihamer 2025. 12. 02. 16:13
Előzmény: #2910  Spiller
Kiszámol csernok Miklós is megkapta:.
.
"Sziasztok!
Kedves Kiszámoló!
.
Nemrég visszanéztem a régi Akadémia videókat, ahol arról beszéltél, hogy NE vegyél fel hitelt, ha 4M önerőd van és 15M hitelre lenne szükséged. A 15M önerőre a 4M hitel mehet.Nos ezzel az a baj, hogy az átlag dolgozók (legyen mondjuk alkalmazott, de kellemesen magas bérrel), aki még TUDATOS is volt a pénzügyeit tekintve, megfogadva afenti tanácsot, az életben nem érte utól a lakásárakat (lásd 2016->2020 ingatlanárak emelkedése). Egyszerűen nem lehetett annyit félretenni, ahogy a 40 éves panelek drágultak.És miért dárgultak? Mert az átlag vagy alacsonyabb keresetű népek bizony mit csináltak? Volt 4M önerő és felvettek 10M hitelt. Aztán amikor a lakások 20M felé jártak, akkor a 4.4M önerőre felvettek 16M hitelt. Aki meg kuporgatta a pénzét, csak tátott szájjal nézte, hogy az okos pénzügyeket követve soha nem fogja utolérni az árakat..."
.
Mindezt 4 évvel ezelőtt.
Spiller 2025. 12. 02. 13:55
Csak elmondom. Nekem egy nemzeti strategiai terveket elkeszito nemzeti europai emberiseg erdekekeit koveto szakértői kormany felelne meg.  vargamisi fele karakter semmi tullenges kardcsortetes hanem egy kivetkezetes pragmatikus viselkedes.  
FatFIRE 2025. 12. 02. 13:52
Előzmény: #2904  HerrLudwig
A lakás topicban írtam már az IQ vagyonosodásban betöltött meghatározó szerepéről. Mivel az IQ a testmagassághoz hasonló hatékonysággal öröklődik, ilyen értelemben valóban szerencsés dolog átlag feletti IQ-t örökölni (ahol anya alkesz, apa pedig ki-be jár a börtönből, a legritkább esetben beszélhetünk magas IQ-ról). Erről beszéltem korábban magam is.
A neveltetésem más téren segített igazán, abban, hogy tudjam, mi a fontos és mi nem. Emiatt soha nem helyeztem a pénzkeresést a családom elé, soha nem voltam irigy és soha nem akartam másokkal vagyonosodási versenybe kezdeni. Ezért (is) élek most boldog életet. Annyira, hogy bármikor, boldogan odaadnám minden pénzem azért, hogy visszarepülhessek negyed századot az időben és ismét 30 éves legyek. Abban sincs kétségem, hogy ismét képes lennék a nulláról megteremteni az anyagiakat - éppen azért, mert pontosan tudom, hogy ez az egész nem a szerencsén múlik. 😊
Amit leírok, próbáld rosszindulat nélkül értelmezni. Nem szólom le, aki elmegy havi 400-ért alkalmazottnak, azt próbálom megértetni, hogy mások nem elégszenek meg egy multis karrierrel, mert teljesen más elképzeléseik vannak az életről. Egyetlen olyan perc nem volt még az életemben, amikor ezt megbántam volna. Egyszemélyes hadseregként ugrottam neki a piacnak azzal, hogy olyan nincs, hogy kereskedőként ne tudjak sokat eladni. Azért mert nem Orbánon múlik, vagy Gyurcsányon, hanem rajtam. Aztán elkezdtem magam köré céget szervezni és megtettem az első szintlépést. Emiatt történt, hogy amikor a kortársaim azon vakaróztak, hogy összehozzák az első lakásuk önerejét, én már az első új családi házamba költözhettem.
tihamer
tihamer 2025. 12. 02. 12:40
Előzmény: #2894  Spiller
Akár bal, akár jobboldali a kormány, sajnos mindegyik lop és korrupt.
Csak a baloldaliak a globalistákat szolgálják ki, a jobboldaliak meg a saját érdeküknek megfelelően sikkasztanak a közpénzből.
A lényeg hogy az államadósság folyamatosan növekedjen.📈
Rendszerhiba.
tihamer
tihamer 2025. 12. 02. 12:24
Előzmény: #2887  ORK
HerrLudwig 2025. 12. 02. 12:22
Előzmény: #2902  FatFIRE
Még annyit tennék hozzá az előző kommentemhez, hogy nem csak az ott leírt szélsőséges esetben (alkesz anya, bűnöző apa) lesz nagy különbség, de "átlagemberek" között is akár. Múltkor leszóltad, aki havi 400-ért elhelyezkedik pályakezdőként valahol. Ha valakit nem tudnak támogatni a szülei fiatal felnőttként, a lakbért meg a rezsit viszont be kell fizetnie minden hónapban, annak teljesen racionális döntés elmenni egy multihoz, ahonnan minden hónapban jön fixen a pénz, mint belevágni egy bizonytalan kimenetelű startup-építésbe. Egész egyszerűen sokkal többet kockáztatna vele, mint az, akinek segge alá tolta apu a lakást és akár a folyó költségekbe is be tud segíteni, amíg beindul a business.
A becsmérlő hozzászólásaiddal a témában nem csak az a baj, hogy bunkók, hanem az is, hogy jó eséllyel te is pontosan ugyanazt tennéd, ha a bőrében lennél annak, akit leszólsz - pl a fent leírt szituációban.
HerrLudwig 2025. 12. 02. 11:13
Előzmény: #2902  FatFIRE
Van szerepe a szerencsének, nem is kevés.
Te magad írtad, hogy milyen jó nevelést kaptál a szüleidtől. Ez nem a te érdemed, ergo szerencse, viszont abszolút meghatározó abban, hogy mit tudsz elérni. Ha anyád egy alkesz lett volna, apád meg ki-be járt volna a börtönből, aligha vernéd itt a melled, hogy csak a tehetséged meg a szorgalmad miatt lettél milliárdos, merthogy nem lennél az. Jó eséllyel rendesen írni sem tudnál.
FatFIRE 2025. 12. 02. 08:15
Előzmény: #2901  Nandi
Már csak azt kellene, hogy a drágán dolgozó NER-cégek helyett jöjjenek a hatékonyan és olcsón dolgozó nyugati cégek és nyerjék el ugyanezeket a pályázatokat feleannyiért, vagy éppen harmadáron. Óriási üzlet lenne hatalmas extraprofittal, de valamiért a nyugati cégeknek nem éri meg ennyiért dolgozni...
FatFIRE 2025. 12. 02. 08:11
Előzmény: #2887  ORK
"A válasz is megjött: Szerencsém volt ezzel az épülettel!"
A szerencse állandó felemlegetése már a gyerekeimet is elérte. 😂 Ennek a gyökere, hogy a közvélekedés szerint nem a tehetséged és a szorgalmad hozza el sikert, csupán valahogy ezt eredményezte a sors szeszélye. Így nem kell azzal szembesülni, hogy te valamiben jobb vagy, mint mások, nem érdemes és nem is lehet tanulni tőled. Kiváló recept a társadalmi mobilitás megszüntetéséhez. 👍
Spiller
Ha a tiszás politikusok eddig megjelent nyilatkozatait nézzük, az irány egyértelmű a vagyonadóval és a progresszív adórendszerrel. Sokan mégsem értik, miért menekül a tőke a kormányváltásról tartva, miért nem várja türelmesen, hogy büntetőadókkal megsarcolják. Szerintük nem azért történik ez, mert a tőke nem szereti az ellenséges környezetet, hanem azért, mert lopott. 😂
Nandi 2025. 12. 02. 05:39
Előzmény: #2894  Spiller
Azon rugózol, hogy MINDENT ellopnak? Ez nyilván nem igaz. De pár éve olvastam olyan elemzést, ami statisztikai módszerekkel vizsgálta a már nagy elemszámú közbeszerzési adatokat. Világosan látszott egy jól körülhatárolható kör eredményessége, valamint a Lölö cégek nyerés utáni árdrágítása. Ezt te fizeted. Van aki ettől nem boldog, te meg igen.
Győző bá bányája az ipari átlag nyereség sokszorosán ketyeg, mint Lölö beszállítója közbeszerzésekhez. Ide nem kell "extraprofitadó", csak a kisker boltokra.
Végső érved, hogy komcsi meg azok trehány munkát végeztek és loptak. Sok esetben ez igaz. Szerinted miért áll mondjuk a Veszprém-Ajka vasútvonal már 1 éve? Ki csinálta? Mennyibe fáj ezt neked kijavítani? De ezt nem reklámozzák, csak a Strabagot.
Vállalható döntés volt leépíteni az államadósság deviza részét. Csak két dolgot felejtesz el hozzátenni: 1. újra emelkedik a devizaarány és már 30% felett van, 2. leépítettük e mennyei nullkamat időszakban és visszaépítjük amikor magasak a kamatok. Remek timing...
Szóval a nagy komcsiszidás közben azt felejted el, hogy pont ugyanez zajlik NERes körökben, még nagyobb lenyúlási rátával. Illetve az ilyenek miatt is lettek elzavarva.

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek