VWCE 60% usa, csak akkor kell venni mellé sp500-at, ha ennél nagyobb kitettséget akarsz súlyozni. De akkor már egyszerűbb tisztán sp500 at venni. Vagy nem tudom mit remélünk 20-30 exUsa kitettségtől? Ha USA nem megy jól, akkor majd ez felhúzza az átlagot? Kétségeim vannak.
Attól függ milyen időtávban gondolod a portfóliód bizonyos részeit kialakítani. Csak Usa, csak Eu, vagy csak Ázsia alapvetően nagyobb kockázat mint egy globál. Viszont az a jó benne, hogy a globális portfóliód tudod súlyozni... Tehát, ha hiszel USA piacban (ami egyáltalán nem ördögtől való) akkor elég a VWCE mellé S&P 500 at venni, amilyen arányban akarod...
Nekünk minden ETF TBSZ-n van, és ha marad a TBSZ mint forma, akkor ez így is marad. Fel van már építve egy láncolat belőle, ha majd egyszer el kell adni, szépen évente meg tudjuk oldani a kivezetést is. Ezért fontos a folyamatos vétel, pl ahogy Johnny is írta. Nálunk is az EUNL, SXR8 és VUAA alkotja az ETF láb jelentős részét a portfólióban. Idén már nem tervezek venni hozzá, az utolsó ETF vétel még SXR8 volt április elején a leszúrásnál. Van mellette 8PSG (Invesco Physical Gold ETC) és IS3N (Ishares Emerging Market UCITS ETF). 8PSG-ben még tervezek venni, ha arany leszúr a 3700-3800 USD sávba, akkor veszek hozzá. Azon kívül csak kevés OTP és igen picike MOL van nekünk TBSZ-en. És az állampapír láb a kincstárban, itt a fix és BMÁP marad, de a PMÁP-ok szépen ki lesznek véve, és abból lesz pl majd az arany ETC is.
Concorde. Itt volt privát vagyonkezelésem meg a céges bróker számla amin vásárolgattam. Ezeket számoltam most fel és megy minden TBSZ-re idén. Nem érdekelnek az ingyenes, meg az ilyen-olyan számlák. Ez számomra biztonságos és az ár érte nekem megéri.
Nekem van egy olyan láb (nyugdíj) ami csak VWCE, ezzel semmit nem csinálok csak veszem, időzíteni sem időzítek. Az egyedi részvényben csak töredék van ott lehet spekulálgatni... A fentit lehet kombinálgatni kicsit utánaolvasva: AVWS, JPGL, IS3R Csak USA szerintem nagyobb kockázat...
Amit te sok topikban leírsz mamlaszságot, azt te el is hiszed, magadénak vallod? Mert ha igen, akkor nagy a baj! Tudok ajánlani orvost, pszichológut, pszichiátert, de ha kell, akkor agysebészt vagy urológust is! B+
Otp van még egy kevés, többit meg realizáltam. Richter volt, de eladtam mert kicsinál a csiki-csuki vánszorgása. Idén egyedi részvényben az otp, pekao és pko ami nálam nagyot hozott. Most vagyok úgy hogy befejezem az egyedi cuccokat, mert túl sokat foglalkozom vele :( Valószínű myugdíjas tempóra váltok. ETF felé mozdulok. Világ és régiós. Egy valami van amit viszont veszek:Berkshire. Régóta gondolkodom rajta és most eljött az idő úgy érzem.
4 % szabály szerint már a covidba is visszavonulhattam volna... Önszorgalomból hobby ból dolgozom még most is mert normális jó fizetésem van és kedvesek hozzám a melóba Ez jövőre ( tavasszal kaptam új főnököt ) meg fog központi Német utasításra változni ( nem a jelenlegi új főnököm tehet róla ő csak végrehajt)
Nem egy két lakásom van. jóval több! nem írom le mennyi mert a fejemre veritek már megint. Elég legyen annyi elég megélhetésünk normál költésünk duplája van meg passzív bevételből! Több mint amit a vagyonom jelentősen túl van tervezve a visszavonulásom mint a 4 % os szabályban meg van fogalmazva.
Ki mondta hogy elad a lakásaidat? Ez jó alap csak ez még kevés. Persze lehet olyan fire amikor elvegetáltok de annak csak kínlódás lesz a vége. Állandóan kenyéren és vizen élni. Na ezt te sem akarod és a 4 eltartottad sem.
F.I.R.E. életmód (általánosságban)