Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Placi82 2025. 10. 16. 11:05
Előzmény: #894  FatFIRE
Semmit se garantál a vagyon transzfer  a következő generáció rá. Ha valamit megtanultam a történelemből akkor ez az.... 100 évre tekints vissza hazánkban. És gondolkozz el picit.. . És nem, véd meg se magatokealap se semmi, hasonlo... nincs alkotmányban. Ma így van, holnap meg  úgy lesz....
Angliában tudod miért szűnt meg a  Lordok vagyona?? az örökösödési adó miatt.!!! . Mikor meghalt az öreg Lord, akkor az örökösök fizettek, és így tovább.... Etc... Míg el nem fogyott a birtok a pénz az uradalom és végül az ősi kastély is........ 
Pedig csak egy szaros örökösödési adó. Csak kicsit magasra tettek a sávos  kulcsot. Ennyike!! 
És végül a London  City bankaroke lett mindenük.. ....
Ilyen ez..... 
Placi82 2025. 10. 16. 10:51
Előzmény: #895  Bolton01
Hát. Persze mint anno a CHF bankjegycsere. Egyik napról a másikra..    És CHF rol beszélünk. Stabilitás Ekvalens példája...Nesze neked. 🤣
Az ingatlan az biztos? 12 kerületben, a törvényi maximum a plafon erejéig emelték az ingatlan adót, akik tavaly nyertek...khmmm 🤣.?? Jól tudom ? Aki ott lakik az megerositheti...  Vagy  tévedek?. Pedig nem erről volt szó... Első dolguk volt.. Jön egy új kormány, (de lehet ez a mostani is) (nehogy nekem esettek ezért, nem akarok politizálni) ha jön a gazdasagi  szarcunami, ingatlan adó és szevasz. Kiadsz? keveset kell adózni? Hát akkor emeljük a duplájára. Feketezni akarsz emeljük büntetési tételt is megemeljuk.... 
Állampapír od van 30 millió Ft fwlett= gazdag vagy. Adozz!!! . Részvény nyeresége van adozzd triplán le, add oda az államnak, a veszteség az viszont tiéd lehet. 🤣. 
Nem tudsz elbujni. Láthatoak a reál eszköz  vagyonok. Kivéve a nagyon nagy fiúknál, de ingatlanadó ellen az se véd, azt át nem tolod máshova.... 
Ó lesznek ott meg érdekes dogok. Elég lesz az alsó 80%decilist a felső 20% ellen hangolni..... 
Ez a  demokrácia... Franciaországban 2%os vagyonadot  akarnak?, spaqnyolbol is hallani ezt azt... ők a először a felső 10.000 aztán felső 1% aztán felső 10%. Lassan megfoznek  mint a békát. Valahogy fizetni kell az   adosssagot az szét inflalas már lassú megoldás ezekhez brutális  adossag tomegekhez, hegyekhez.... 
Meg ugye az infláció a szegények adója.... Ergo aki inflaciot okoz az bukik......A mostani akna is a melyrepulese az infla miatt. Kezdődött 2022 es inflációs boooom miatt kezdődött. 
A lényeg. Nem tudsz elbujni...... 
Aki azt hiszi hogy közel  evtizedig volt ingyen ebéd, a világban, az készüljön, mert  jó a fekete leves...., és a számla. 😉

izommanvagyok 2025. 10. 16. 10:12
Előzmény: #896  tihamer

November 15.. de egyébként dupla bérleti díj az kell fizetnie vagyon és jövedelmét terhelhetem legálisan dolgoznak és nyugdíjat kap.- végrehajtót ráirányítom ha így lenne nekem mindegy mikor kapom meg a dupla bérleti díjat. 
van egy ház a nevén is oda elköltözhet ha így van ki lehet lakoltatni mondta egyébként ha ugy alakul elköltözik meglátjuk.
Ha van ingatlanja vagy van befogadó nyilatkozat akkor kilakoltatható a moratórium alatt is.. csak mondom én is fél éve tudom ezt a szabályt.
Bolton01 2025. 10. 16. 09:58
Előzmény: #894  FatFIRE

A generációs vagyon transzfert (ha nem vagyok indiszkrét) milyen formában gondoltad? Ingatlant szándékozol átadni, bitcoint, részvényt vagy egy bizonyos összeget? Igazából a formára lennék kíváncsi, miben látod azt, hogy az értékét a lehetőségekhez képest legjobban megőrzi?
tihamer
tihamer 2025. 10. 16. 09:30
Előzmény: #881  izommanvagyok
Érdekes hogy a bérlőd megvárta pontosan az október 15-öt, vagyis a kilakoltatási moratórium kezdetét.
Rafkósak ezek a terem buráját.
Bolton01 2025. 10. 16. 09:08
Előzmény: #888  Placi82

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20161206/nagy-feltamadas-johet-indiaban-az-ev-nagy-keszpenzes-sokkjabol-241037
https://hvg.hu/360/20230530_Szeretettel_Delhibol_India_2000_rupias_bankjegy_bevonasa
A legszebb, hogy 2016ban nagy fogadkozások közepette "ilyen többet elő nem fordul" lépték meg azt, amit 2023-ban újra.
Több mint 1 milliárd embert érintett, és nem volt olyan rég ...  Mi történne, ha ugyanez előfordulna ok EU-ban vagy USA-ban? 
FatFIRE 2025. 10. 16. 09:08
Előzmény: #855  Bolton01
Milyen érdekes, te azonnal találtál összefüggést, hármuknak sajnos hosszas gondolkodás után sem sikerült. 😂
Placi82 
Dél-Amerika rossz híre olyan, mint Ausztrália természeti veszélyei az emberhúsra éhes cápákkal és a mérges kígyókkal: van alapja, de a valóság messze nem olyan rossz, mint amilyen a híre. Természetesen vannak helyek, ahova különböző okokból nem érdemes menni, de ezek könnyen kideríthetőek, ezért nem a favelák környékére készülsz és nem tartasz dzsungeltúrát, ahol a gerillák, vagy a drogbandák működnek. Sehol nem éreztük, hogy ne lennénk biztonságban. 
Korábban is volt ingatlanunk, de a jelenlegi (zömében eladás alatt levő) portfóliót a Covid alatt alakítottuk ki. Az elmúlt évek nagyon jó időszakot jelentettek (euróban is háromszoroztunk), a sokat emlegetett bitcoint is vertük. Igaza van izomnak: a vállalkozás mellett az ingatlan volt az elmúlt évek nagy lehetősége, az átlagember is élhetett vele.
A pénzpumpa szerintem még több évig menni fog, Európában már csak ez tartja hatalomban az uralkodó politikai elitet, hiszen (átmenetileg) segít elfedni az óriási gazdasági problémákat (pl. a versenyképességben és az innovációban levő lemaradást). Ez alapvetően rossz, de vagyonépítési lehetőségnek nem utolsó.
Egyébként valószínűleg nálam sem lenne FIRE, ha a gyerekeim az én utamat járnák és nem a sajátjukat. De ezt soha nem bántam és nem is próbáltam őket befolyásolni. Saját feladatomnak alapvetően a család anyagi bázisának megteremtését tartottam, hiszen a generációs vagyontranszfer garantálja a következő nemzedék(ek) biztonságát és jólétét.
izommanvagyok 2025. 10. 16. 09:06
Előzmény: #889  Lou70

ezt is ki tudják szűrni gép szerint !IIgen erre én is gondoltam ott maradok, de apának kell a megélhetésre küldeni adni pénzt a családnak. akkor meg lebuksz sőt bebizonyítják te élet vitel szerüen családdal vagy
Ha ez sikerült 150 % os büntetést kapsz az elmaradt tőkenyereség adóra
izommanvagyok 2025. 10. 16. 09:03
Előzmény: #885  slash

3 napja 5 napos határidő van még van két napja fizetési határidő. 
Nem hónapokról beszélünk nálam sose. ha megcsúszik 1 napot is már viszem a papírt keményen kell kezelni a nem fizetést különben a fejedre nőnek.
Törölt felhasználó 2025. 10. 16. 08:57
Előzmény: #886  DavidCamp
Szerintem nem a medián- vagy minimálbér közeli bevétel, ami szinte lehetetlenné teszi a fire elérését, hanem a család léte vagy nemléte. Ha viszont valaki úgy döntött anno, hogy szegényen családot alapít, akkor neki nyilvánávalóan a család a fontosabb, és valószínűleg nem is akar _igazán_ fire lenni.
DavidCamp 2025. 10. 16. 08:47
Előzmény: #879  Placi82
Nagyon optimista vagyok Amerikával
Péterffy Tamás közismerten republikánus szavazó, Donald Trump régi ismerőse, jó barátja, bejáratos az elnök zártkörű klubjába Mar-a-Lagóban is.„Hosszú távon nem lehet tudni, milyen politikai fordulatok jönnek, vagy például mi történik Kínával, de öt éven belül nem történik semmi olyasmi, ami veszélyeztetné Amerika pozícióját.
Amerikának óriási versenyelőnye van, Amerikát nem lehet megverni, az amerikai tőzsde a következő öt évben évente 10-20 százalékot fog emelkedni. 
Nagyon optimista vagyok Amerikával” – jegyezte meg Péterffy.Szerinte Trump után is republikánus elnöke lesz az országnak, mert a Demokrata Párt szétesett. És mint mondta, ez jót fog tenni a vállalkozásoknak.
Lou70
Lou70 2025. 10. 16. 08:42
Előzmény: #863  izommanvagyok
“gyerekes egyből lebukik, mert oda járna suliba akkor a szülő is ott él ) Vélemény ? “
Pl. Csak anya él velük Teneriffén, apa papíron Budapesten él és most is csak azért tartózkodik a lakásban, mert gyakran látogatja a családot :)
Placi82 2025. 10. 16. 08:28
Előzmény: #887  Bolton01
Mire gondolsz konkrétan?? Engem érdekelne... Köszi. 
Bolton01 2025. 10. 16. 07:52
Előzmény: #879  Placi82

Köszönöm a válaszod, valami hasonló járkál az én fejemben is, bár én valami csavarra számítok a ceh visszafizetése kapcsán. Erősen belém égett a negatív kamatok idoszakában egy olyan mondat az egyik "nagyok" találkozóján, hogy a bankjegy és készpénz 0%-os értekpapírnak számít, és ez csökkenti a mozgásteret ... Vagy az infláció vagy valami egyéb trükk lesz a segítség a megoldásban szerintem.
Amit sokat nézegettem egy időben, az a vagyoni decilisek, vagyoneloszlás, stb, és úgy tűnt nekem, hogy a felső 5-10%-ot érintené durván egy pénzügyi Reset, amit a társadalom 50-70%-át alig érintené.
Néhány éve amikor Indiában a legnagyobb 2 bankjegy címletet érvénytelenítették egyik napról a másikra, az például durva és érdekes volt. 
Érdekes azért volt, mert kvázi alig számolt be a média egy ilyen több mint 1 milliárd embert érintő eseményről ...
Mégegyszer köszönöm válaszod.
DavidCamp 2025. 10. 16. 07:24
Előzmény: #848  HerrLudwig
"A kérdés - még mindig - az volt, hogy elérhető-e a FIRE "nem spórolósan", ha valaki alkalmazott."

NEM!!!
slash
slash 2025. 10. 16. 06:36
Előzmény: #870  izommanvagyok
Izom, hány hónapja nem fizet? Mennyi türelmi időt adtál neki? 
Placi82 2025. 10. 16. 00:10
Előzmény: #883  izommanvagyok
Placi de mindegy. :).
Az ember szabadnak születik,, és, mégis mindenütt láncokat visel. (a társadalom normainak lancait) 
Sőt a teljes pénzügyi függetlenség is ritka. Nem sűrűn láttam. Pedig ismerek olyat akinek 600 fős cége van. Mégse FIRE.... :) 
Továbbá az  nem függetlenség, ha bérlőkkel akkor is bajlodsz akar 1 percet is ha nincs hozzá kedved, ha hetente azért 2 napra bemegy dolgozni. Ha ceget tulajdonolsz, és ügyvezető vagy. Ez nem az abszolút pénzügyi szabadság és, korai nyugdíj.. 
Szóval az abszolút FIREt el lehet érni, de az már-már művészet, és zseniális. . De az abszolút szabadságot azt szerintem nem.. 
Az igazi  FIRE az egy" répa" a, szamár orra elé kötve... Sose éri el, de hát kell az embereknek egy cél.. :) 
izommanvagyok 2025. 10. 15. 23:42
Előzmény: #877  InvJonny

Az egy más függetlenség amit Pisti mond! :D
izommanvagyok 2025. 10. 15. 23:40

csak egy pszihés dolog ez, hogy ezt végig csináld valakivel a közjegyzői folyamatot. ilyen nem is szokott lenni hamarabb beijednek ha végig vinném meglátjuk most hogy lesz. Volt már részem benne sajnos a nagy számok törvénye alapján mindig van aki bepróbálkozik vagy megcsúszik.. azt ígérték nem lesz gond 2 nap és fizet meglátjuk...!  (cége nem fizette ki időben csak nehogy lehuzza a rollot  )
izommanvagyok 2025. 10. 15. 23:38
Előzmény: #875  Bolton01

nem fog elvileg nem adott a főnök fizetést most baráti kölcsönt intéz 
Ha nem bucsu van közjegyzői papírom és dupla bérletit kell mindig fizetnie tulmaradásra + lekapcsolom az áramot
már mondta ha ugy van elmegy lehet el fog ha lejár 2 nap határidő és rendkívüli 2 hetes felmondással elvzavarom . van vagyona  ketten bérlik vidéken háza és a feleségének nyugdíja és elvileg volt hivatalos bére is. Szóval be lesz hajtva minden ha telelni akarna..

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek