Vidéki nagyváros frekventált helyén 2017-ben 1,5-2 millióért vásárolt garázsokat adtam el 2 éve 8-10 millióért/db👍 Csak saját kezű festést költöttem rá.
Vakmajom: "Lengyel tigrisek Leggyorsabban növekvő gazdaságú nagyobb európai városok 2010 és 2025 között: a top 20-ban 10 (!) lengyel város található. Az élboly fele lengyel, nem semmi. Az nem meglepő, hogy lista élén főleg kelet-európai városok vannak, hiszen ezekben a centrumhoz történő gazdasági felzárkózás miatt nagyobb volt a növekedés, a lengyel dominancia viszont igen, mert azt mutatja, hogy a gazdasági növekedés, ami elsősorban a szolgáltatószektornak, pénzügy, informatika, logisztika, egyéb szolgáltatások, köszönhető a városokban, nem csupán a fővárosra, Varsóra korlátozódik, hanem szétterül az egész országban. És ez szabad szemmel is látható, kisebb lengyel városokban járva, elég szédületes a fejlődés, kiváló a vasút, jók az utak, mindenfelé ingatlanfejlesztések, lakó- és irodanegyedek nőnek ki a földből, mint eső után a gomba, a plázák, üzletek és vendéglők tömve vannak. És nem csak Varsóban, vidéken is van képzett, jól kereső, anyagi javakban bővelkedő városi polgárság, nincs az, hogy vagy Varsóban élsz, vagy el vagy ásva a világ végére. A növekedés fenn is maradhat, de a jövő fő problémája az elöregedés és az abból fakadó munkaerő-fogyás, csak azok a (lengyel és nem lengyel) városok lehetnek a jövő nyertesei, és fejlődhetnek gyorsan tovább, amelyek vonzó fizetésekkel és jó életkörülményekkel elég bevándorlót vonzanak magukhoz, akár az országon vagy az EU-n belülről, akár azon kívülről, hiszen csökkenő foglalkoztatottsággal igen nehéz, majdnem lehetetlen gazdaságilag gyarapodni. Ami pedig szükséges a nyugati életszínvonal eléréséhez,. hiszen csak több előállított értékből lehetséges magasabb életszínvonal. --- Csak egy aprócska példa. Amikor nyáron Gdanskban jártam, éppen egy nagyszabású nemzetközi Shakespeare fesztivál vette kezdetét, brit, japán, spanyol, ukrán és lengyel színházi előadásokkal, abszolút világszínvonalú felhozatallal, amire nyilván egész Európából vagy azon túlról is jöttek érdeklődők. Egy ilyen város kulturális értelemben sem "vidék". Mert nem csak attól élhető és vonzó lakhely egy város, hogy természetesen modern vonat visz a reptérre, és természetesen igen jó kórházak meg iskolák vannak benne. https://www.european-festivals.eu/news/29th-international-shakespeare-festival-in-gdansk https://www.money.pl/gospodarka/nie-tylko-warszawa-wsrod-europejskich-miast-tygrysow-jest-az-10-z-polski-7203699166714656a.html
Szerény véleményem szerint ez az 5 milliárdos vagyonadó csak a kezdet. Mint a csizmás láb berakása az ajtó és az ajtofelfa közé. Aztán később progresszív lesz. Pl. Leviszik 1 milliárdos küszöbre, majd 100 milliós határra. Csak szépen fokozatosan. És a sáv határok között lehet csipegetni a százalékokat. Így idővel valamilyen fokon mindenki, te is és én is belekerülhetünk. Veszélyes játék ezt elkezdeni, hidd el nekem.
Szerintem pedig szeretnéd ha benne lennél az 5+ milliárdos vagyon kategóriában. De a kanizsai parkolóhely bizniszed gyanítom ennél sovanyabb lehet picivel.
"Érdekelne, miért gondoljátok, hogy most is megéri még az ingatlan vétele kiadásra?" . Én most egy időre behúztam a féket. Lesz még egy kivásárlásom (1/2-ed) tavasszal ügyvédi lepapirozott lefixált áron. ( Már benn a földhivatalban, ) . Mániában tartani,✔️ Válságban vásárolni.✔️ . Utóirat: csak vagyonadó ne legyen, azt nem szeretném .
Az okosabbak már rájöttek arra, hogy egy belépő katamarán kétszer annyiba kerül, mint egy belépő Lambo, úgyhogy a Côte d'Azur környékén már nem a sportkocsisokra hajtanak. Ez az aranyásók evolúciója. 😂
"de már nem nagysagrendbeli a különbség." . Egyik cimborám kinn dolgozott Ausztriában és igen 10 -szerese volt a munkabére az enyémhez képest. Ez jelenleg szépen lecsökkent kb. 2-3 szorosára.
Pl az arany is megy szépen fölfelé. Most kb 3.800,- USD / uncia. Vagyis kb 40 millió HUF 1 kg arany. Ami akkora mint a tenyerem. Egy farmer farzsebbe bele is fér. Meg is találná az aranyásó típusú csajszi. 😂
Ez azért messze nem így van. Gyerekkoromban amikor átmentünk ausztriába és beültünk valami étterembe (wcügyben) a család szeme fennakadt a kólaszámlán. Haver dolgozott kint rendszerváltás környékén es az itteni fizetése tízszeresét tette félre ha jól emlékszem. Svájcban voltunk motorozni amikor az eu csatlakozasunk csak téma volt és a campinges haborgott kinek kell ez a szar eu, nem akar euróval fizetni a frankja jobb. Mondtuk neki hogy nálunk az atlagnyugdíj kb 300euró fizetes se sokkal több. Nem, nem 3000. Szava bennakadt. Ég és föld volt a külonbség. Most meg a fél ország oda ingazik dolgozni és na bumm jellegű a dolog. Nem fogjuk egyhamar utolérni, de már nem nagysagrendbeli a különbség.
Ezért kell ingatlan portfolion belül is diverzifikálni. Pl egy garazsom eladása frekventált helyen ( lakótelep közepén ) 1 1 héten belül elmenne ha eladnám , jelenleg minimum 6-7 millióért.
Sziasztok! Érdekelne, miért gondoljátok, hogy most is megéri még az ingatlan vétele kiadásra? Rendben, hogy most hirtelen növekedett az ára de ezt már nem veheti senki alapnak. Nekem most a véletlennek köszönhetően volt egy Intel részvény csomagom aminél 1 nap alatt volt 20% nyerő amit realizáltam is, tehát mondhatnám, hogy király vagyok, de nem így van. A jelenlegi árrobanást is így értékelem. De a ma megvásárolt ingatlannal szakértők szerint is 4%-os max hozam. Miben látjátok innen a 10 éves távon a duplázást vagy egyáltalán, hogy megéri a 4%-ért oda tenni a pénzünket? Én egyáltalánem látom már benne a befektetési potenciált.
Nekem az ingatlanpiaci manipuláció is nagy kockázatnak számít. Oda nehezebben teszem be a stoploss-t mint egy részvényhez. Kinek mi a kockázatos, ki hogy kezeli. Csak szerettem volna rávilágítani, hogy nem minden szipi-szuper az ingatlanpiacon sem mint ahogy más piacon sem. Ingatlan hoz évi ~4-5%-ot ha kiadod meg ott az érték növekedés de azt csak akkor realizálod ha eladod. Nekem ez macera lenne néhány évente adni venni. Szerintem semmivel nem jobb a részvénypiacnál viszont a saját ingatlannak én is híve vagyok.
Persze itt is van már mindenkinek színes tv-je meg mikrója meg autója(amit nyugaton leselejteztek). De ha elromlik a hűtő, akkor a fél ország a providenthez fordul. Ezt nem nevezném bőven konvergál-nak. Inkább enyhének.
F.I.R.E. életmód (általánosságban)