Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szieszta 2025. 09. 25. 18:24
Előzmény: #479  izommanvagyok

Nekem már mondta a bérlőm, hogy vesz lakást, picit elmosolyadtam, Hisz még a  bérletet is alig tudja fizetni, szegény azt hiszi, az egész árat fel tudja venni hitelre, aztán valami lesz.
Egy korábbi bérlőm már elköltözött, azt mondta az elején, hogy átmenetileg költöznek be. Sajnálom, mert szó nélkül, pontosan fizettek, vállalták és meg is csinálták a ház körüli munkákat, javításokat. Lett helyette is, de ezek már nem olyan pontos fizetők. Szerencsére még nincs elmaradásuk, de mindig megy a magyarázkodás, hogy holnap már biztos fizetnek.
izommanvagyok 2025. 09. 25. 18:10
Előzmény: #478  izommanvagyok

Lakni mindig kell az albérlőnek is valahol lehet a távhős lakásban a távhő ára száll majd el meg az áramé , de a gázos lakásban meg a gáz ára és az áram ára fog elszállni... megszoksz vagy megszöksz.. az lesz mint nyugaton ott is kicsengeti ha nem jó ha jó a lakó a rezsit szintén.ÉN a város legolcsóbb lakásait adom nem hinném lakó nélkül maradnék.. még 3 % os hitel mellett sem tartok ettől 50 m ft os panelt 200 ért adok ki ha ilyet akarna valaki 3 % os hitelre kivenni 237 e ft ot kéne törlesztőbe kicsengetni ergó még a 3 % os hitel törlesztő alatt adom még most is kiadva a lakásokat. Egyenlőre lekopogom senki nem jelentkezett veszek lakást bocsi nem kell már az albérlet.... talán pont ezért? 
izommanvagyok 2025. 09. 25. 18:07
Előzmény: #474  slash

REzsi más lakson is nemcsak a panelon nő meg. MÁshol is kell fütést áramot és egyebet fizetni egyébként is a lakó fizeti ezeket nem nagyon izgat. 
Nyilván lehet a fűtés számlát egy passzív házat kevésbé üt meg , de ezen lakások házak száma elenyésző mindenki meg fogja érezni és ráadásul már most is az új építési lakásoknál a közköltség szoktam nézni 3 szorosa egy panel lakás közköltségénk. 
De kis lakásokat szoktam 35 nm ereseket gyűjteni 1,5 szobást ott ha felmegy 3 szorosára a rezsi is kigazdálkodható mármint a lakónak ki kell így is úgy is gazdálkodnia.
izommanvagyok 2025. 09. 25. 17:59
Előzmény: #473  slash

MÁsik ha egyszer kivonsz tőkét az ingatlan piacról és nem szállsz tudsz vissza szállni jó áron 3 éven belül bukod az illetéket + ügyvédi díj  + ha hitel kell közegyzői díj ez 5 % .. aki kiszáll fájdalmasan tud csak vissza szállni az ugri bugrit a lakás piac nem díjazza.. ezt is kalkulálja bele az aki most rámozdul a 7 % os kamatra ami kecsegtető , de 5 év után mi lelsz 5 év mulva mennyi lesz egy Pesti lakás? 
izommanvagyok 2025. 09. 25. 17:56
Előzmény: #473  slash

szép a FIX MAP 7 % al én is néztem de nekem a panelok infla +5 % ot hoznak hoztak eddig is... ( ennyi a bérleti ) 
ha lesz 4-5 % os infla a 7 % fix kamat is kuka de 3 majdnem biztos mindig lesz ebből marad igaz 4 %  de ezeket a kamatokat csak FT elinflálásával lehet tartósan fizetgetni... aki álllampapírba volt az elmúlt 15 évben csúnyán elszegényedett és a PMAP al is lemaradt a lakás piachoz képest mindenképpen..!
slash
slash 2025. 09. 25. 17:50
Előzmény: #470  tihamer
Vigyázz a dagály dologgal mert van apadás is. Választás zűrzavar ha elzarjak az orosz gázt rezsibomba ,távhő emelkedés stb. 
slash
slash 2025. 09. 25. 17:47
Előzmény: #456  tihamer
Most erre mit mondjak? Ha boldog vagy így akkor ők. En továbbra sem veszek 60- 70 milláért panelt kiadóni vmi mokusnak es szarakodni vele amikor a fixmap kamat dupla annyit fizet. Tiszta száraz érzés a kamat
FR73 2025. 09. 25. 17:39
Előzmény: #451  tihamer
Igazad van, idén a magyar lakóingatlan verte az SP500-at.
szieszta 2025. 09. 25. 17:33
Előzmény: #466  izommanvagyok
Nem FIRE lett, hanem kisnyugdíjas. Annyi terve volt, mit fog kezdeni a szabadidejével, de hiányzott neki a megszokott munkába járás, amit 45 éven keresztül csinált.
tihamer
tihamer 2025. 09. 25. 17:30
Előzmény: #468  szieszta
"Most ő is örül, mert még a 3%-os hitel bejelentése előtt vette, ő is azt mondta, már most 20%-kal drágábban el tudná adni."
.
Igazi mánia van.
A dagály minden hajót megemel.
Most tartani kell és kóla popcorn mozi.🙂👍
tihamer
tihamer 2025. 09. 25. 17:28
Előzmény: #465  szieszta
Ha jól esik, had menjen.
Megj.: hétfőn nyirtam le én is a füvet, plusz bokornyiras, plusz gyomirtás a macskakővek között.
4 órás meló volt és jól éreztem magam, aztán jöhetett a jól megérdemelt fröccs a teraszon.🙂👍
szieszta 2025. 09. 25. 17:26
Előzmény: #457  tihamer

Az azért nem mindegy, hol veszed az ingatlanokat. Én egy vidéki kisvárosban lakom, itt azért nem lehet annyira válogatni a bérlők között.
Jó barátom most vett Budapesten pincelakást, nem messze a BME től. Felújította, a három szobát egyenként 80 ezerért adja ki. Az árát és költségeket nem kérdeztem, de biztosan nem jön ki 10%-os hozam.
Most ő is örül, mert még a 3%-os hitel bejelentése előtt vette, ő is azt mondta, már most 20%-kal drágábban el tudná adni.
tihamer
tihamer 2025. 09. 25. 17:25
Előzmény: #464  szieszta
Hát igen. Tipikus.
Csak ismételni tudom magam: Fel kell nőni a FIRE életmódhoz
izommanvagyok 2025. 09. 25. 17:22
Előzmény: #464  szieszta

"hanem 60 éves korában kezdődött a semmittevése"
talán nem 60 évesen kellett volna a FIRE eskedést elkezdeni akkor talán még lett volna pár boldog éve..!
Nem minden a pénz az életben előbb utóbb kell tudni kiszállni a mókuskerékből és tudni kell hol a vége.
A pénz csak egy eszköz, hogy boldog legyél és megvehesd a szabadságod , de ha nem tudod a szabadságod eltölteni  mit tegyél a nagy szabadsággal akkor baj van.
Nekem rengeteg hobbim  van ott a 3 gyerek is legalább több időm lesz rájuk is. Szerintem a szegény ember mantrája az, hogy nincs is értelme munka nélkül ( rabszolga élet ) élni , mert ugyis unatkoznál ! Ezzel szerintem a szegény emberek vígasztalják magukat semmi értelme az egésznek  nincs értelme kitörni az alkalmazotti létből és azt csinálni amit szeretnél. 
szieszta 2025. 09. 25. 17:16
Előzmény: #462  tihamer
Itthon én nyírom a füvet, van kistraktorom, nem tart negyed óránál tovább.
szieszta 2025. 09. 25. 17:11
Előzmény: #459  tihamer
Ilyen emberkét én is ismerek, ráadásul nem is korai nyugdíjas lett, hanem 60 éves korában kezdődött a semmittevése. Egy irodista asszonyka volt, kicsit könyvelőnő, olyan mindenes. Az egész család összeült és jót ünnepeltek, hogy eljött a pihenés ideje. Aztán három hónap után idegösszeroppanás, egyszerűen nem tudta feldolgozni, hogy nincs meg az életének megszokott ritmusa.  Egy év múlva meg rákot diagnosztizáltak, ami 3 hónap után vitte el.
N0MAD 2025. 09. 25. 16:57
Előzmény: #460  tihamer
Ja, át szoktam sétálni a kálvin téri aluljárón, annyi sikeres ember hevereszik ott meg hajléktalankodik fene nagy jó dolgában hogy csuda.
De írogasd a coelhoidat belegondolás nélkul.
tihamer
tihamer 2025. 09. 25. 16:57
Előzmény: #265  FatFIRE
"Hidd el, nem fogok füvet nyírni soha. :) Van pénzem, megfizetem az olyan munkákat, amihez nincs kedvem. Pedig időm lenne bőven."
.
Így van.
Egy bizonyos szint felett más emberek idejét (emberek alkalmazása adott munkára ) és más emberek pénzét (pl szabad felhasználású jelzáloghitel) kell használni.
tihamer
tihamer 2025. 09. 25. 16:54
Előzmény: #264  FatFIRE
"Nekünk, a FIRE miatt nem is annyira az ingatlan értéknövekedése számít (hiszen azt akarjuk, hogy az utódaink örököljék meg a vagyonunkat és az ezzel járó előnyöket is), hanem a cashflow. Végülis ebből élünk és ebből gyarapítjuk tovább a magánvagyonunkat."
👍
Dettó.

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek