Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Freszelés 2025. 06. 03. 10:20
Előzmény: #372  Momentumtrader1
kifizetett lakas +1M USD/EUR befektetesben + 0 hitel.
slash
slash 2025. 06. 03. 10:19
Előzmény: #377  Goldstein17
Sok "aktív" nyugati nyugdíjast látok a horvát autópálya pihenők WC-ben. 1500-200 euros nyugdíjból reggel 8kor másznak ki a buszból fullra betütükézve röhögcsélve.  Így könnyű aktívnak lenni. Itthon meg küzdelem az életben maradásért. 
FR73 2025. 06. 03. 10:09
Előzmény: #377  Goldstein17
A nyugdíjba menetellel igazi szabadidőt vásárolsz magadnak, aminek mindenképpen jelentős értéke van.
Az egy maszlag, hogy szeretsz dolgozni (bár bebeszélheted magadnak) meg te nem dolgozol hanem vállalkozol, mert akkor a főnök és az ügyfél rabszolgája vagy.
Goldstein17 2025. 06. 03. 09:59
A FIRE életmódtól a hideg ráz.  Legalábbis az ,ahogy az anyagilag még nem független emberek elképzelik azt. Közvéleménykutatások szerint, a magyarok úgy tekintenek a majdani nyugdíjas éveikre, mint a boldog semmittevés időszakára, úgy ahogy egy nyaralásra gondolnak általában. Ezzel szemben Nyugat -Európában a nyugdíjasok aktívak maradnak, ennek egyenes következménye a szellemi és testi fittség, hosszabb várható élettartam. Ne vágyakozzon senki ilyesmire,csak ha tud is élni ezzel az egyébként nagyszerű lehetőséggel. Az anygi függetlenség persze nagyon jó dolog.
Törölt felhasználó 2025. 06. 03. 09:53
Én a 100millióra már azt mondom! Jelenleg nettó fél milla a fizum, 100m éves 6% hozama ennyi. Ha jelenleg nekem ez kényelmes, bőven elég, tudok belőle félretenni, akkor utána is elég lesz. Hitelem már nincs, lakhatás megoldott. Gyerekek jövője nem teljesen az én feladatom, anyagilag csak minimálisan tervezem segíteni őket. Nem veszek nekik lakást, de egy darabig segíthetek nekik az albérlet fizetésben, esetleg beszállok az önerőbe, ha ő hozzáteszi a maga részét. Dolgozzon(az én lányom esetében sportoljon), vállaljon felelősséget az életéért, a tetteiért, költéseiért. A megtakarítás részemről megfeleltethető egyfajta inflációkövetésnek is. Egyébként havi 500ezres nyugdíjat itthon kb 30-40.000 nyugdíjas tud felmutatni, nem olyan rossz az. Nincsenek drága hobbijaim, nem vágyom világkörüli utakra, szeretek belföldön szép helyeken kirándulni, de otthon is imádok lenni. A kedvenc elfoglaltságom, hogy a gyerekekkel járok különböző sporteseményekre. Ez kikapcsolódás és kirándulás is egyben. Az egész család sportszerető. Kiegészítésként párommal együtt, 2 gyerekkel kb 1millió a havi bevételünk és (vidéken) kb 600.000ből élünk kényelmesen. Nálam ez a matek.
fiftififti 2025. 06. 03. 09:48
A minimálbérrel mindenképp.
slash
slash 2025. 06. 03. 09:46
Attól függ mennyid van eddig. Saját lakás/ház (no lakbér) a minimum. 
Egyedül vagy vagy el kell tartani valakit. 
Lakbér nélkül egy ember rezsi +kaja= 200/hó az éhezés határa. 

slash
slash 2025. 06. 03. 09:46
Attól függ mennyid van eddig. Saját lakás/ház (no lakbér) a minimum. 
Egyedül vagy vagy el kell tartani valakit. 
Lakbér nélkül egy ember rezsi +kaja= 200/hó az éhezés határa. 

Momentumtrader1 2025. 06. 03. 09:33
mennyivel lehet szerintetek nyugdíjba menni?
N0MAD 2025. 06. 03. 09:09
Előzmény: #370  Törölt felhasználó
myilván, ez is egy társasjáték, eldöntheted belemész e a jékba és milyen hosszan, milyen áron.
aztán ha valakit full hülyére vesznek az pont ugyanúgy költséges mintha (egyéb :D ) üzletben vernek át.
Törölt felhasználó 2025. 06. 03. 08:04
Előzmény: #368  MikeCorleone
"Nem tudom, mégis nem érzem igazi "fire"-nek így, hogy viszonylag fiatalon sokat örökölt és így jött össze neki. Nyilván ilyen is van, de ez egy másmilyen történet."
Igen, az élet nagy forgatókönyvíró és a kiindulási helyzetek is nagyon különbözőek. Freszelés szüleivel ellentétben az én szüleim röviddel 50 után mindketten nyugdíjba mehettek, erre a rendszerváltás utáni években nagyon sok embernek lehetősége volt. A mostani 30-asoknak 20 évvel többet kell majd dolgozniuk. Igazságtalan ez velük szemben? Természetesen az, de az élet ilyen.
Ugyanígy a családok, vagy a generációk hozzáállása is különböző. Régen természetes volt, hogy akár élethosszig aktívan dolgozik valaki, a Z-generációsok jelentős részének viszont már huszonévesen sem fűlik hozzá a foga. 
N0MAD
Sajnos nagyon sok az olyan nő, akinél az anyagiak sokkal többet számítanak, mint az elfogadható lenne. A mi generációnknak természetes volt, hogy induláskor a többségnek gyakorlatilag semmije nincs, de nem baj, majd együtt megszerezzük... Sok nő fejében ez a forgatókönyv nem létezik, rengeteg az egyébként pompás külsejű aranyásó és még csak nem is hülyék, vagy iskolázatlanok.
N0MAD 2025. 06. 02. 21:25
Előzmény: #367  Törölt felhasználó
egyébként viccen kívül, nem gondolom hogy az a jó ha "nem számít"
minden számít, ez a dolgok rendje. Csak az a baj ha egyetlen szempont számít legyen az bármi.
MikeCorleone 2025. 06. 02. 18:43
Előzmény: #364  Törölt felhasználó
Ok, így más, hogy nem éli fel a vagyont. Mondjuk család nélkul valóban el lehet költözni akár Thaiföldre és akár vissza sem nézni.  Nem tudom, mégis nem érzem igazi "fire"-nek így, hogy viszonylag fiatalon sokat örökölt és így jött össze neki. Nyilván ilyen is van, de ez egy másmilyen történet.
Törölt felhasználó 2025. 06. 02. 17:01
Előzmény: #365  N0MAD
Ugyanerre a sémára rengeteg poént lehet még felhúzni, de nyilván van igazságalapja: növeli az elérhető kínálat minőségét és mennyiségét egyaránt, ha valakinek jó anyagi háttere van, mintha mondjuk egy átlag alatt kereső, két gyerek után gyerektartást nyögő férfi lenne. De a normális férfiak szerencséjére rengeteg az olyan nő, akinél ezek a szempontok nem számítanak.
Törölt felhasználó 2025. 06. 02. 17:00
Előzmény: #365  N0MAD
Ugyanerre a sémára rengeteg poént lehet még felhúzni, de nyilván van igazságalapja: növeli az elérhető kínálat minőségét és mennyiségét egyaránt, ha valakinek jó anyagi háttere van, mintha mondjuk egy átlag alatt kereső, két gyerek után gyerektartást nyögő férfi lenne. De a normális férfiak szerencséjére rengeteg az olyan nő, akinél ezek a szempontok nem számítanak.
N0MAD 2025. 06. 02. 15:41
lajos bácsi miután megnyerte a lottó ötöst azt vette észre hogy megváltozott a hozzáállása a világhoz, a katonasztorijait is sokkal érdekesebben tudja mesélni, régebben sose volt lelkes hallgatósága. :D
https://www.facebook.com/groups/derekszogtagadok/posts/2210424636069260/
Törölt felhasználó 2025. 06. 02. 15:23
Előzmény: #361  slash
Nyilván ő is úgy volt az anyukájával, mint te, nagyon megviselte a halála. A lány nem aranyásó, de házassági szerződés is köttetett. A FIRE miatt a srácnak sokkal több ideje  és kedve lett mindenhez, még a nőkhöz is. 😉 Nem sok kellett volna neki egyébként sem a FIRE eléréséhez, de már nagyon megutálta a multis közeget, nehezére esett a munka.
MikeCorleone 
Dehogy éli fel, a reálhozamát élvezi, gyerek még nincs, de szeretne, rá fogja hagyni. Én sem élem fel, semmivel nem tesz boldogabbá, ha a jelenleginél többet költök. 
Freszelés
Nincs általános recept, minden család, minden háttér különböző. Nálunk is volt már a családban olyan, aki azért hagyta abba a munkát, mert a szüleinek olyan háttere volt, amire támaszkodhatott. Én még nem dolgoztam multinál, de elég nehezen tudom elképzelni, hogy 70 éves koromig szívesen húznám az igát egy irodában. Sőt, őszintén szólva egy-két évig sem esett volna jól soha, inkább a függetlenség... De nyilván embere válogatja.
Freszelés 2025. 06. 02. 14:22
Nem tudom, hogy anyám és apám mit szólna ha felvezetném nekik a következőket: "mivel van nyugdíjatok és kifizetett lakásotok is, ezért szeretném ha a 2., 3. és 4. ingatlanokat úgy hasznosítanánk hogy annak én lennék a kedvezményezettje, vagy értékesítés után ajándékozással én kapnám meg. (Tekintsünk el lazán attól, hogy nem egyedüli gyermek vagyok, de hát a tesóm ő nem szenved, ő dolgozzon csak még 1-2 évtizedig).
Mert tudjátok, anya, apa: nagyon rossz a munka. Hányok hétfőtől péntekig, néha vasárnap is szorít már a mellkas. Egyszerűen értelmetlen amit csinálok. Utálom a kollégákat is, gyakran van gombóc a torkomban. Hiába ez a 12. munkahelyem így ~20 év után, hiába vagyok a nagyvilág 4. országában, egyszerűen a munka világa totál értelmetlen és le vagyok szívva mint egy tejeszacskó. Nehezen bírom-viselem és a fentiek alapján a dolgokat és így kora negyvenesként élvezhetném újra a létezést."
Vajon mit gondolnának? Valószínűleg mindketten úgy értékelnék, hogy mint szülők felsültek és totális kudarcot vallottak, mert a becsületes élethez, munkához nincs kedvem, erőm., kitartásom. Pedig jó példát mutattak. Esetleg az is eszükbe jutna, hogy nem hogy nem lettem becsületes jóember, hanem akár rossz is lehetnek, mert az idősődő, nyugdíjas szülőktől várom az életem megoldását és a vagyonukra is apellálok. 'Lehet alig várja hogy a temetőbe kerüljünk?'. Végigdolgoztuk az életünket, pedig nem volt ennyi lehetőség, volt diktatúra, nem volt szabadság, nem lehetett utazgatni, most meg mindenki oda megy és még így sem bírja. "Hol rontottuk el?"
Apámnak amikor felvezetem a terveimet, hogy így-úgy tervezeim a bevételeimet, a befektetéseimet, vállalkozást, kiadásokat és hogy mi a roadmap a fire felé egyszerűen annyit mond "nagyon hamar gondolkodsz a nyugdíjról. Odébb van az még..." Egy kicsit nevet is. Egyszerűen más világban éltek. Náluk az ilyen KMK volt, becstelen, here, stb... Nem tudom hogy jobb vagy rosszabb volt-e, de az biztos hogy más.
Szóval még ötletem sem lenne hogy hogy vezessem fel. Meg nem is akarom. Nekem senki se mondja utána, hogy nem én kapartam ki a saját gesztenyémet. Eljutottam féltávig, innentől már be is fejezem egyedül.
Tough titties.
MikeCorleone 2025. 06. 02. 13:30
Előzmény: #360  Törölt felhasználó
És mi a hosszabb távú terv, odáig értem, hogy felélik az örökséget, de utána? Gyerekek gondolom nincsenek?
slash
slash 2025. 06. 02. 12:03
Előzmény: #360  Törölt felhasználó
Tehát: 
-srác kidolgozta a belét, kiégett mint a szar. Ez nekem is ismerős. Ez pipa. 
-Szegény anyuka elment. RIP
-viszont megjött a nagy lové. a munkából kiszállás fiatalit és új terveket ad.  
-megjött egy aranyásó hölgyike is. meg vagyok lepve, komolyan..
-A bánat mindig késő. 
Átgondoltam a dolgot. Most voltam anyámnál hétvégén. Megjártunk 2 temetőt, kivittem őket kocsival, sirattunk is sokat. Volt miért. Majd anyámnál láncfűrésszel keményen dolgoztam, rendberaktam a kertet. 
Kaptam tőle sok rántotthúst meg fasirtot egész héten ezt eszem a melóban. 
De átgondolom ezt a megoldást is. Viszont jóanyám 200 évig éljen ha lehet. A sárgákat meg leszarom. 
Köszönöm. 

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek