Topiknyitó: kuliominer 2024. 04. 30. 09:07

Kulio's F.I.R.E. portfolio (Financial Independence Retire Early)  

A portfólió összetevői hamarosan feltöltésre kerülnek.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Freszelés szombat, 21:39
Előzmény: #1444  Freszelés
produktivitás növekedést várok -> van a helyes.
és tudod mivan? ha a cégnél megveszik az előfizetést.. az csak egy dolog. de hogy én magamnak is megveszem, pedig eléggé megszoktam fontolni hogy mire adok ki pénzt, az egy elég jó jel.
Freszelés szombat, 21:37
Előzmény: #1440  Firekiller
naponta tapasztalom hogy mit tud az AI. nem mondom hogy remegek a munkámért, de ami korábban 1 hetes izgi meló volt az most 1 délután... bődületes produktivitás növekedést várok.
gondolom érdemes venni. az elmúlt 5 évben folyamatosan vettem. a hitem ott van, ebben élek (orrbaszájba AI, nem én fejlesztem, csak integrálom, használom, építem a különböző termékekbe), meg optimalizálom-juk a napi folyamatainkat is cégen belül a legvadabb kapkodások közepette.
szóval felfelé várom. ha nem oda várnám eladnám amim van. nyilván nincs garancia, de jobbat nem tudok. a portfólióm 75% ez az etf meg google részvény (mert az nincs benne ebben az etf-ben, de nekik van felhőjük, adatuk, chipjük, modeljeik, minden, teljes vertikum. csak épp talán chipet nem gyártanak. 'unikális'.)
Freeshark szombat, 17:33
Előzmény: #1436  berlini
Magas az államháztartási hiány és emiatt nem fogják csökkenteni a külön és extraadókat ami miatt nagy marton intézkedése marad ami növelte a bankszektor terhelését ez kockázat.
melosX szombat, 17:27
Előzmény: #1440  Firekiller
https://www.youtube.com/watch?v=oFYFUl06EHs
A Microsoft bevallotta: tévedtek a mesterséges intelligenciával kapcsolatban
Az Infografika Show
ez egy friss velemeny a temaban
 azt vagy manipulalni akar a videjo 
 vagy csak nyersen szamol     a matek az matek    az AI verseny meg mar politika 
 passz
melosX szombat, 17:22
Előzmény: #1439  Freszelés
jol tetted eddig hogy benne ultel 
en meg se nyikkanok
https://www.tradingview.com/symbols/NASDAQ-SNDK/
kicsit tobb mint 1 millam volt benne kitaraztam   termeszetesen minyuszban
 ishar forumos megen kirohoghet    ez van:)
volt kozben a hajp alatt adasvetel 
  de osszessegeben minyuszos az a szar
ilyen a só biznisz 
Firekiller
Firekiller szombat, 17:19
Előzmény: #1439  Freszelés
ezt most is érdemes még venni? hová várod?
Freszelés szombat, 17:15
Előzmény: #1436  berlini
hát egy jó bigtech etf is ezt hozza, ahogy számolom 5 éves távon pont ugyanazt és nem érzem őrületnek. nyilván kövér, de nem bináris fogadás volt vagy cryptoizémizé.
https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?isin=IE00B3WJKG14#chart
nyakig ülök benne. tényleg 
melosX szombat, 17:04
Előzmény: #1434  berlini
ha komplex nezzuk a portfoliodat akkor azert vedd szamitasba a 16. ker-es hazad ma mennyit erne amit eladtal es a jelenlegi anno ujba vett nagyteraszos zugloid mennyit erne piaci aron
melosX szombat, 17:00
" de volt 8 milliós ingatlan előleg befizetés is egy 2027 év végén elkészülő lakásba"
zuglo megen?
berlini
berlini szombat, 16:54
Előzmény: #1435  Freszelés
de, ez őrület volt.
Mégegyszer nem ismételném meg.
Nem biztos, hogy ugyanigy sikerülne.
nagyon biztam a fundamentális extrém alulértékeltségben.
Freszelés szombat, 16:33
kezdő: 80M, 5 év, vége: 230M, ~23% os kamatos kamattal ki is adja. nem is őrület. akárhogy is, grat!
berlini
berlini szombat, 16:28
Előzmény: #1430  harding
portfolió év végéken:
2021: 80 millió (részvények)
2022: 21 millió (a nagy csökkenés okai: részvényárfolyam összeomlás és pénz kivétel. Ekkkor álltam át certikre.)
2023: 50 millió (szinte csak certi  kevés euró, plusz 7 millió állampapir)
2024: 98 millió ( certik darabszáma és értéknövekedése)
2025:  200 millió (certik darabszáma és értéke a kimutatottnál is jelentősebben nőtt, mert képeztem kb. 27 milliós tartalékot befektetési alapokban és lett kb 5 milliós cash (ft+ euró), de volt 8 milliós ingatlan előleg befizetés is egy 2027 év végén elkészülő lakásba)
Minden évben nagyobb volt a családi összkiadás mint az adott év portfolión kivüli bevételei, igy ez is csökkentette az adott év hozamát. 
berlini
berlini szombat, 16:08
Előzmény: #1429  Freeshark
ez igy van.
Normális körülmények között a certi az a napi spekulációs eszköz és a részvényeket tartják hosszútávon a kockázatokat elviselők a nagyobb hozam reményében.
Szerintem ez év végén megindul nálam is az átállás a részvény irányba, hosszútávon kombinálva az állampapirokkal.
Eddig az abszurd magyar részvény alulértékeltség miatt vált a certi hosszútávú befektetésé. (Nemcsak nálam)
Az OTP előretekintő P/E=10 körüli értékeltség ma már csak 10-15%-kal alacsonyabb mint a térségi konkurenciáé.
4 évvel ezelőtt ez a mutató P/E= 4 és 5 között mozgott.
berlini
berlini szombat, 16:01
Előzmény: #1428  ORK
Az ingatlanjaim becsült össz értéke még most is több mint az értékpapirszámlák végösszege.
Freeshark szombat, 15:48
Előzmény: #1430  harding
Épeszű ember nem fogja a pénzügyi befektetése jelentős részét tőkeáttételes certiben tartani amit kiüthetnek tehát hatalmas a potenciális veszteség, valószínűleg OTP felsővezetők sem tartanak certiket v max rövid távra.
harding
harding szombat, 15:41
Előzmény: #1417  berlini
Kösz Berlini a választ! Amúgy én is csak hébe-hóba nézek be ide, olvasgatni a ravasz rókákat. Bár dolgozom még (de valójában már csak a munkahelyi jóhangulat kedvéért), de szívom magamba a gondolatokat és életérzést.
Még annyit mondj meg kérlek (ha nem titok), hogy ezzel a "certi nehéz" portfolióval milyen éves hozamokat gyártottál az előző években? (teljes portfólióra vonatkozóan, beleszámolva a kiütéseket és a szabad készpénzt is)
Eddig én máshogyan gondolkodtam, és magyar részvényekben (jelemzően blue-k, egy két midcap-pel) felülsúlyozott (>80%) portfóliót kezelek, de az előző néhány év az azért így is elég impresszív lett: 2023-45%, 2024-45%, 2025-35%, 2026 mostanáig 45% felett, de ez utóbbi ugye kb fél éves részeredmény.
Szóval okvetlenül nem kell több kockázatot vállalnom tőkeátétellel, de a portfólió egy részét akár kezelhetném magasabb tőkeátétel mellett is, fokozott hozam fejében. Szóval agyalás van, de persze stratégiai nyugalom mellett.
Freeshark szombat, 13:56
Előzmény: #1427  berlini
Hosszú távon több értelme van részvényt tartani mint certit.
ORK
ORK szombat, 13:52
Előzmény: #1427  berlini
csak pénzügyi befektetéseid vannak vagy van ingatlan láb és egyebek is?
berlini
berlini péntek, 16:21
Előzmény: #1415  berlini
Az elmúlt 2 hét a világszerte kirobbant eufória miatt 303 millióról 325 millióra nőtt. (Miközben fix bevételeim nem fedezték a kiadásaimat. Most Tenerifén vagyok egy hónapig, utána Madrid, év végén 1 hónap Mexikó előtte Tunézia.)
Ma állapot szerint az értékpapirszámláim:
2 millió Ft kp.
2 millió Ft euró
19 millió Ft befektetési alap
302 millióFt  certifikát (OTP)
össz: kb. 325 millió Ft
berlini
berlini 2026. 06. 17. 22:07
Előzmény: #1421  h068
Áprilisban vettem pár száz darabot a kiütöttek helyett (és némileg növelve az össz darabszámot)
relative nem olcsó a 2022-es P/E=4 -hez képest.
Még ma is az egyik legütemesebben fejlődő európai bank.
És igazad van, optimális körülmények között az évi 10%-os növekedés is összejöhet. Össze is jött az elmúlt években.
Ha nem igy gondolnám, akkor már az összes certit eladtam volna.
De azért ne feledjük:
 ilyen optimisták voltak a részvényesek 2007-ben is
majd a Covid előtt és 
az orosz támadást megelőzően.
h068 2026. 06. 17. 21:28
Előzmény: #1424  _kt_
Köszönöm a választ. Nagyon hasznos volt.
_kt_ 2026. 06. 17. 21:26
Előzmény: #1422  h068

A Turbo Warrantok gyakorlatilag részvénnyel fedezett hitelt jelentenek. A lehívási ár jelenti a hitel mennyiségét, e fölött valamekkora ráhagyással van a korlát, amikor értékesítik a pozíciót hogy a hitelt védjék (ko). A mögöttes részvény árfolyama és a lehívási szint közötti különbség a te tőkéd.

Amikor egy részvény osztalékot fizet, abból a hitel törlesztődik, ezáltal a korlát is automatikusan csökken. Amikor a hitel elfogy, akkor kivezetik a certifikátot. Mivel osztalékfizetésnél tipikusan az osztalék összegével csökkenni szokott a részvény árfolyama is, így a lehívási ár és a mögöttes árfolyam egyszerre mozdul el az osztalék összegével, tehát a tőkéd értéke nem változik. Ugyanannyi tőke alacsonyabb hitellel alacsonyabb tőkeáttételt jelent.
berlini
berlini 2026. 06. 17. 21:15
Előzmény: #1418  Lou70
De. De ezt tettem 2025 januárjában és az az újonnan megvett 4000 db nagy részét kiütötte Trump a 26 ezerről 18 ezer alá beesett árfolyammal 2025 április elején. Azt pótoltam az év folyamán, de most a 10,8 ezer darabbal meg vagyok elégedve. (Csak az iráni háborúban elesett pár száz darabot pótoltam április elején). Ennek ellenére a legrégebbiek egy részét el fogom adni és darabszámot csak kicsit növelve a tartalékokat emelem. Lesz itt még vérengzés a részvényeknél. Ne felejtsük trumpnak van még több mint 2 éve. Egy óvodás találékonyságával, de sajnos az eszével is bir. (Nem véletlen, hogy jogositványt sem lehet 6 évesen megszerezni.) 
h068 2026. 06. 17. 21:10
Előzmény: #1420  berlini
Akkor osztalékfizetésnél, a tőkeáttétel csökken, vagyis az ko-szint csökken?
h068 2026. 06. 17. 21:08
Előzmény: #1417  berlini
Amúgy mostanában vennél OTP-részvényt, vagy OTP-certit? Ha igen, milyen árfolyamon? Írod, hogy már nem olyan olcsó. Szerintem az OTP évi 10% organikus növekedésre képes, így 2030-2031 körül 7500-8000 HUF EPS kijöhet. Ha meg sikerül két-három akvizíció, amik képesek hozni 10+10% EPS-bővülést, akkor a 9500-10 000 HUF EPS nem lehetetlen vagyis 80-100 ezer HUF-os árfolyam nem irreális. Természetesen azt feltételezve, hogy 2031-ig nem lesz recesszió, maximum stagnáló gazdaság

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 1 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek