Magas az államháztartási hiány és emiatt nem fogják csökkenteni a külön és extraadókat ami miatt nagy marton intézkedése marad ami növelte a bankszektor terhelését ez kockázat.
https://www.youtube.com/watch?v=oFYFUl06EHs A Microsoft bevallotta: tévedtek a mesterséges intelligenciával kapcsolatban Az Infografika Show ez egy friss velemeny a temaban azt vagy manipulalni akar a videjo vagy csak nyersen szamol a matek az matek az AI verseny meg mar politika passz
jol tetted eddig hogy benne ultel en meg se nyikkanok https://www.tradingview.com/symbols/NASDAQ-SNDK/ kicsit tobb mint 1 millam volt benne kitaraztam termeszetesen minyuszban ishar forumos megen kirohoghet ez van:) volt kozben a hajp alatt adasvetel de osszessegeben minyuszos az a szar ilyen a só biznisz
ha komplex nezzuk a portfoliodat akkor azert vedd szamitasba a 16. ker-es hazad ma mennyit erne amit eladtal es a jelenlegi anno ujba vett nagyteraszos zugloid mennyit erne piaci aron
portfolió év végéken: 2021: 80 millió (részvények) 2022: 21 millió (a nagy csökkenés okai: részvényárfolyam összeomlás és pénz kivétel. Ekkkor álltam át certikre.) 2023: 50 millió (szinte csak certi kevés euró, plusz 7 millió állampapir) 2024: 98 millió ( certik darabszáma és értéknövekedése) 2025: 200 millió (certik darabszáma és értéke a kimutatottnál is jelentősebben nőtt, mert képeztem kb. 27 milliós tartalékot befektetési alapokban és lett kb 5 milliós cash (ft+ euró), de volt 8 milliós ingatlan előleg befizetés is egy 2027 év végén elkészülő lakásba) Minden évben nagyobb volt a családi összkiadás mint az adott év portfolión kivüli bevételei, igy ez is csökkentette az adott év hozamát.
ez igy van. Normális körülmények között a certi az a napi spekulációs eszköz és a részvényeket tartják hosszútávon a kockázatokat elviselők a nagyobb hozam reményében. Szerintem ez év végén megindul nálam is az átállás a részvény irányba, hosszútávon kombinálva az állampapirokkal. Eddig az abszurd magyar részvény alulértékeltség miatt vált a certi hosszútávú befektetésé. (Nemcsak nálam) Az OTP előretekintő P/E=10 körüli értékeltség ma már csak 10-15%-kal alacsonyabb mint a térségi konkurenciáé. 4 évvel ezelőtt ez a mutató P/E= 4 és 5 között mozgott.
Épeszű ember nem fogja a pénzügyi befektetése jelentős részét tőkeáttételes certiben tartani amit kiüthetnek tehát hatalmas a potenciális veszteség, valószínűleg OTP felsővezetők sem tartanak certiket v max rövid távra.
Kösz Berlini a választ! Amúgy én is csak hébe-hóba nézek be ide, olvasgatni a ravasz rókákat. Bár dolgozom még (de valójában már csak a munkahelyi jóhangulat kedvéért), de szívom magamba a gondolatokat és életérzést. Még annyit mondj meg kérlek (ha nem titok), hogy ezzel a "certi nehéz" portfolióval milyen éves hozamokat gyártottál az előző években? (teljes portfólióra vonatkozóan, beleszámolva a kiütéseket és a szabad készpénzt is) Eddig én máshogyan gondolkodtam, és magyar részvényekben (jelemzően blue-k, egy két midcap-pel) felülsúlyozott (>80%) portfóliót kezelek, de az előző néhány év az azért így is elég impresszív lett: 2023-45%, 2024-45%, 2025-35%, 2026 mostanáig 45% felett, de ez utóbbi ugye kb fél éves részeredmény. Szóval okvetlenül nem kell több kockázatot vállalnom tőkeátétellel, de a portfólió egy részét akár kezelhetném magasabb tőkeátétel mellett is, fokozott hozam fejében. Szóval agyalás van, de persze stratégiai nyugalom mellett.
Az elmúlt 2 hét a világszerte kirobbant eufória miatt 303 millióról 325 millióra nőtt. (Miközben fix bevételeim nem fedezték a kiadásaimat. Most Tenerifén vagyok egy hónapig, utána Madrid, év végén 1 hónap Mexikó előtte Tunézia.) Ma állapot szerint az értékpapirszámláim: 2 millió Ft kp. 2 millió Ft euró 19 millió Ft befektetési alap 302 millióFt certifikát (OTP) össz: kb. 325 millió Ft
Áprilisban vettem pár száz darabot a kiütöttek helyett (és némileg növelve az össz darabszámot) relative nem olcsó a 2022-es P/E=4 -hez képest. Még ma is az egyik legütemesebben fejlődő európai bank. És igazad van, optimális körülmények között az évi 10%-os növekedés is összejöhet. Össze is jött az elmúlt években. Ha nem igy gondolnám, akkor már az összes certit eladtam volna. De azért ne feledjük: ilyen optimisták voltak a részvényesek 2007-ben is majd a Covid előtt és az orosz támadást megelőzően.
A Turbo Warrantok gyakorlatilag részvénnyel fedezett hitelt jelentenek. A lehívási ár jelenti a hitel mennyiségét, e fölött valamekkora ráhagyással van a korlát, amikor értékesítik a pozíciót hogy a hitelt védjék (ko). A mögöttes részvény árfolyama és a lehívási szint közötti különbség a te tőkéd.
Amikor egy részvény osztalékot fizet, abból a hitel törlesztődik, ezáltal a korlát is automatikusan csökken. Amikor a hitel elfogy, akkor kivezetik a certifikátot. Mivel osztalékfizetésnél tipikusan az osztalék összegével csökkenni szokott a részvény árfolyama is, így a lehívási ár és a mögöttes árfolyam egyszerre mozdul el az osztalék összegével, tehát a tőkéd értéke nem változik. Ugyanannyi tőke alacsonyabb hitellel alacsonyabb tőkeáttételt jelent.
De. De ezt tettem 2025 januárjában és az az újonnan megvett 4000 db nagy részét kiütötte Trump a 26 ezerről 18 ezer alá beesett árfolyammal 2025 április elején. Azt pótoltam az év folyamán, de most a 10,8 ezer darabbal meg vagyok elégedve. (Csak az iráni háborúban elesett pár száz darabot pótoltam április elején). Ennek ellenére a legrégebbiek egy részét el fogom adni és darabszámot csak kicsit növelve a tartalékokat emelem. Lesz itt még vérengzés a részvényeknél. Ne felejtsük trumpnak van még több mint 2 éve. Egy óvodás találékonyságával, de sajnos az eszével is bir. (Nem véletlen, hogy jogositványt sem lehet 6 évesen megszerezni.)
Amúgy mostanában vennél OTP-részvényt, vagy OTP-certit? Ha igen, milyen árfolyamon? Írod, hogy már nem olyan olcsó. Szerintem az OTP évi 10% organikus növekedésre képes, így 2030-2031 körül 7500-8000 HUF EPS kijöhet. Ha meg sikerül két-három akvizíció, amik képesek hozni 10+10% EPS-bővülést, akkor a 9500-10 000 HUF EPS nem lehetetlen vagyis 80-100 ezer HUF-os árfolyam nem irreális. Természetesen azt feltételezve, hogy 2031-ig nem lesz recesszió, maximum stagnáló gazdaság
Kulio's F.I.R.E. portfolio (Financial Independence Retire Early)