Nálam a kereskedés, befektetés hobbi, tehát ha ennyi lesz a dolgom, nálam az még egy remek F.I.R.E. :) Persze lesz számos más hobbi is, és azok egy része szintén a megtakarítás irányába (is) mutat, úgymint zöldséges kiskert, gyümölcsfák, ill. 2026-tól tyúkok, stb......
170m Ft-ból (ha ez mind részvényben van), ha a 4% szabályt nézzük, havi 550k-t lehet fogyasztásra költeni, és ebben benne van a kaja, ruha, rezsi, műszaki cikkek cseréje, felújítások, karbantartások, gyógyszer, nem tervezett kiadások, nyaralás, szórakozás. 4 fős családnál ez szerény életszínvonalat kíván meg, de kötetlen, vagy 4 órás munkával ezen a kereten lehet növelni.
Már korábban írtam, kisvárosban lakunk, persze minden megoldható lenne kevesebb autóval. Meglepetésemre már 6 taxi futkos nálunk, sokan rájöttek, nem érdemes autót fenntartani. Nagyon sok nyugdíjas megy velük orvoshoz, bevásárolni, postára. Ennyire nem szeretnék kiszolgáltatva lenni. Például amivel a lányom jár, az 1 évig csak állt a garázsban, mert ha itthon volt az újabbik (automata), ő is szívesebben ül abba. Aztán 2 hónapig meg minden nap úton volt vele. Ez van.
Többször előfordult, hogy mind a 4 kell. Fiam suliban, feleségem a munkában, én is úton, lányom is. Az a baj, hogy csak ócskavas áron vinnék el, azért meg nem adom. Annyira azért nincs minden optimalizálva, nem verjük mindenben a fogunkhoz agarast. Például azt sem tudom, mennyire éri meg 3 fagyasztóládát fenntartani, teli akciós húsokkal, mirelit cuccokkal, jégkrémekkel. De ha fél áron van, talán megéri bevásárolni belőle, visszahozza az áram árát.
Azt én megtapasztaltam, hogy a munka is költségekkel jár. A munkába járás, a szálláshely felügyelete, karbantartása. Sokan ezt nem számolják, de például a feleségemnél is látszik, főleg, hogy autóval jár. Nem beszélve a ruhákról, más költségekről. Nem azt mondom, hogyha otthon marad, egy ruhában tengeti az életét és sem fodrász sem kozmetikus nem kell, de biztosan nem ennyi. A munkahelyi étkezés, kollégák ajándékozása, kávézgatás....ez mind költség. Itthon is iszunk kávét, meg öltözködünk, meg eszünk is, de az nem kerül annyiba és sok kicsi sokra megy. Mikor mi is fogadtunk turistákat, azt nem számoltam, hogy heti szinten végignyaltuk az apartmanokat, nyírtam a fület, öntöztem, szépítgettem a könyéket. Mindent a vendégért. Aztán mikor kilopták a drága spórolós izzókat a lámpákból, jött a hihetetlen vízdíjszámla és a három családnál több WC papír elfogyott, mint egy hotelben, akkor mondtam, vége, senkinek nem leszek a szolgája. Egész nap sorolhatnám, milyen észveszejtő dolgokra voltak képesek a vendégeink, ráadásul, mivel elég messze volt a fürdőtől, így elég alacsony áron adtuk.
A kiadási oldal visszafogása és a 4 autó nálam nem ugyanaz a kategória, de a többivel nagyjából egyetértek. Egy autónak nem a bekerülési értéke a sok, hanem a fenntartása (benzin, szervíz, matrica, biztosítás).
Azt nem tudom kuliominer barátunk hány éves, de ha 4 tagú családról ír, akkor még a gyerkőcökkel is számol. Azt ne felejts‼k el, hogy évek múltán (talán) megérkezik majd az állami nyugdíj is, ami a mostani teljesítmény alapján nem a minimális lesz. Én a gyerekeknél látom a rizikót, ott még elég nagy költség lehet a kirepülésig. Ha nem történne valami, ami nagyobb kiadást eredményezne, szerintem 170 milliónak elégnek kellene, hogy legyen. Ha 6%-ot kamatozik, az 10 millió feletti összeg. Hányan keresnek ennyit, akiknek az életük teljesen sínen van? Van saját lakás, autó. Nagynénémnek 160 ezer a nyugdíja.
Ehhez még annyit fűznék hozzá, hogy nagyon jól látod. A kiadási oldal a legfontosabb, mert az ember nem abból gazdagszik, amit megkeres, hanem amit nem szór el. Ha az embernek van ideje, kilesheti az akciókat és ha van rá pénze is, akkor akár fele áron bespájzolhat sok mindenből. A bevásárlás az én feladatom. Persze van amin nem spórolok, de ha ki tudod várni, az akciókon sokat lehet megtakarítani. Én mindig a kilós árat nézem, igaz nagyon pici betűkkel van feltüntetve, de így sokkal könnyebben el tudom dönteni, mi az igazán olcsóbb. Sokszor van, hogy a nagybetűs akciós drágább, mint a hátsó polcon elrejtett hasonló termék.
Kíváncsi vagyok hogy alakul. Én csak nyáron mennék FIRE-ba -talán megtehetném- de az is sajnos sok milliós bukta. 3hó elmaradt fizetés, vendégek bevétele OFF a nyaralóban, stb. sok.. de várjuk a mozidat! :-)
Írod a családi bevételt, hogy 0 lesz. Így gondolom a feleséged is FIRE-re vált. Nálunk az ő döntése volt, hogy elmegy a hivatalba, mert előtte nem volt hivatalos munkahelye, szüleinek segített, könyvelt, diplomás közgazdászként. Mivel a szülei befejezték a vállalkozást, nyugdíjba vonultak, még az a heti 1-2 nap feladat is elmaradt. Arra azért kíváncsi lennék, hogyan képzeled el a FIRE életet. A portfóliód aktív kezelése nekem nem fire. Nekem ebbe az férne bele, hogy valami fix kamatozású akármibe rakod pénzed, amire rá sem kell nézni. Nekem a bérbe adott házak ilyenek lennének, ha úgy fizetnének, mint a háromból az egy család. Ott csak csippan a telefon, hogy megjött a pénz. A másik kettőt noszogatnom kell egy picit. Nem idegeskedek rajta, néha még élvezem is a beszélgetést velük, milyen kifogások kerülnek elő. Volt, mikor a bérleti díj 2/3 át adták oda, aztán minden nap megálltam náluk 10 ezer forintért, így a hónap végére törlesztették az egészet.
Hajrá, a kezdőtőke négyfős családhoz tényleg kicsit kevésnek tűnik, de próbáljátok meg. Mostanra azért már látszik, hogy milyen osztalékos portfolióval érdemes kiegészíteni rövidtávon az állampapíros, kötvényes lábadat. A hazaiak közül is van néhány (APP, MOL, GSPark, MTEL, ami jó lehet (vagy persze a jó öreg OTP középtávra, pláne, ha megint beesik)
Sokszor olvasom, hogy 50% szerencse kell, ahhoz, hogy meg lehess elégedve az életeddel. Én is így gondoltam, de visszatekintve, mindenki a saját szerencséjének a kovácsa. Mondhatnám szerencsém volt, mert a nagybetűs életbe lépésemkor éppen egy olyan céghez kerültem, ami nem fukarkodott a képzésünkkel. Az agro szektorban üzletkötőként kezdtem. De sok embernek ott volt a lehetőség, csak nem vállalták, mert vállalkozóként alkalmaztak csak, nem volt fix fizetés, csak jutalék. Fél évig a szüleim tartottak el, mert a szezon végén kaptam meg a jutalékomat, így egyszer a tavaszi lezárásakor, majd az őszi lezárásakor. Mikor kezdtem, még nem nagyon volt konkurencia, így év végén az ötszörösét kaptam, mint a vezető funkcióban lévő édesapám éves fizetése volt. De addig az autó és mobiltelefon fenntartása is vagyonokat emésztett fel. Pontosan ezért rá voltam kényszerítve hatékonyan dolgozni, mindenen spórolni. Míg a kollégák az irodában kávézgattak, én róttam a köröket, 4 hónapig egy fillért sem keresve. De azután........A 6 kollégám éves fizetése jött rá a számlámra. Persze nem tudtak róla, mert én nem az üzemhez tartoztam, hanem a főigazgató alá. Szerencse? lehet, de mindegyik előtt ott állt a lehetőség. A későbbiekről is csak ugyan ezt mondhatom. Az embernek el kell hinnie, hogy maga volt rá képes, amit letett az asztalra és nem csak a szerencse érdeme. A covid után már FIRE módba kapcsoltam, feleségem elment a hivatalba dolgozni és meg beálltam "háziasszonynak". Elegem volt a partnerek látogatásából, az óriásira nőtt konkurenciából és főleg a pénzbehajtásból. Élveztem a kislányom életét menedzselni, persze ezt azt tenni venni. Nagyon sokat támogatom a sulit, zenesulit, mivel mindig rá értem, tudtam segíteni más szervezeteket. Anyukám beteg volt, vele is sokat kellett foglalkozni. Tavaly kaptam egy ajánlatot, amit végül elfogattam és visszaléptem a FIRE életmódból, de megmondom őszintén, egy kicsit untatott. Egész délelőtt tévézgetni, unatkozni, fórumozgatni.....Nagyon érdekes, amit tervezgettem, hogy majd "nyugdíjasként" megcsinálom, ahhoz sem volt kedvem, folyamatosan halogattam. Ez a mostani is teljesen kötetlen munka, kapcsolattartás és még fizetnek is érte. Mondhatnám, szerencse ez is, de azért kértek fel, mert ismertek és tudták, hogy eddig mit tettem le az asztalra. Két fiatal kolléga is megszökött, pedig itt fix pénz van, nincs kötve a teljesítményhez.
Kb. 167 - 170 MFt-al indul a "játék", ahogyan most kalkulálom, de majd meglátjuk :) --- Utána kissé átalakítom a kimutatásokat (lesz rá időm :) ), és mivel fizetésből a családi bevétel ~0Ft lesz (azon nem lesz mit bemutatni :) ), megosztom veletek hogyan tudom a kiadás oldalt egészséges kompromisszumok mellett alacsonyan tartani egy 4 fős család esetében, illetve sikerül vagy sem a portfóliót infláció felett kamatoztatni a következő 2-3 évben, hogy közelíteni tudjam a 4%-os szabályt, amitől most a kilépéskor azért eléggé távol leszek (tehát bőven vállalok kockázatot is). --- Ezért az egészet úgy fogom fel most a kilépéskor, mint egy 2-3 éves nyaralás.Abszolúte nem lesz befeszülés, a portfólió inkább kockázatkerülőbb marad (2/3 részben), tökéletesen jó lesz a kisebb összesített profit inkább, mint a nagy semmi :)))) Minden napban ott a lehetőség, nem 7 nap van egy évben. --- 2025 nyarától tehát indul egy 2-3 éves időszak, amikor tesztelem, hogyan működtethető a rendszer amit kitaláltam, és pontosan látni fogjátok a portfólió reál értékének alakulását. Amennyiben a reálérték csökkenést egy előre meghatározott, konzervatív pályán tudom tartani, a "nyaralást" kitolom további évekkel. Ha nem megy, akkor visszakacsintgatás lesz a "bérmunkába", de csak addig, amíg a portfólió ismét bejön értékben erre a kb. 160-170 milliós tartományba (persze majd az akkori vásárlóértéken számolva) --- Nincs ember aki előre tudja mi lesz, de majd együtt mozizhattok velem :) --- Végül hozom a saját mottóm és ha valami menet közben változik a portfólióban, jelzem: ---> "Ha már csak 1 évet is az életedből a "F.I.R.E." jegyében éltél, már elmondhatod hogy 1 évet éltél"
Pontosan. Vidéki kisvárosban lakunk, a két nagyobbiknak már van jogsija, feleségem 20 kilométerre lévő hivatalban dolgozik. Van még egy kicsi tündérem, 12 éves, a nagyok leány+fiú 22....ikrek. A legújabb autónk 5 éves, nagyon jól felszerelt ford galaxy automata 200 lovas. Előtte szolgált egy ugyan ilyen, csak a jóval egyszerűbb változat, de bevált, így már 400 ezer kilométerrel a fiam járja, ha az újabbik foglalt. Én egy öreg skoda fabia-val futkosok, fapados, de nagyon szeretem, teli kacattal és mindennel. Már sehol nem zárom, ha valakinek jobban kell, vigye. :-) Amíg átmegy a műszakin, ócskavas áron nem adom senkinek. Meg a nővéremtől kaptuk meg az öreg autóját, azt sem volt szívünk eladni, mert igaz, 20 éves, de olyan mint az új, 120 ezer km-rel. Kisvárosunkban a saját házunk mellé van még 3 házunk, ez mind régi ház, nagy telekkel, bérlőkkel. Nagyon jó áron tudtam megszerezni, csak ezért vannak, az elsőt még régebben átalakítottuk szálláshellyé, mivel van itt termálfürdő, de csak 3 évig bírtuk a turisták kényét kedvét kiszolgálni, meg őszintén, nem voltunk rászorulva. Most hosszú távra ki vannak adva, de mivel tényleg öreg házak és nem vagyok hajlandó beruházni beléjük, így a bérlőket sem válogathatom meg, .....néha vannak gondok a fizetéssel, de jó esetben hoznak havonta 480 ezret. Majd a gyerekek eldöntik, mi lesz aztán a sorsuk. Persze úgy vagyunk a bérlőkkel megegyezve, hogy minden az ő feladatuk, amit elrontottak, azt javítassák meg. Én mindent bemutattam és elfogadták.Ha nem tetszik, el lehet költözni.
Kulio's F.I.R.E. portfolio (Financial Independence Retire Early)