Topiknyitó: Lolmachine 2024. 02. 26. 12:55

Ezüst  

Hello!
Ha már Beze felhívta a figyelmet párszor az ezüstre - és úgy vettem észre többünket érdekel -, gondoltam nyitok neki egy topikot, ne máshol beszélgessünk róla! :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Bpali2 szombat, 20:13
Előzmény: #38577  Placi82
Én meg csak kiegészítették , hogy nekünk mit kell nézni mi a tanulság ha be akarjuk lőni az ezüst jövőbeli árazását . Másik topikban is felbaxták az agyam ilyen dumával hogy pár gramm arany . Ennyi etővel egy chip is csak pár porszem ára . Semmi
Bpali2 szombat, 20:10
Előzmény: #38578  Bpali2
technológus 
Bpali2 szombat, 20:10
Volt egy osmerősöm gyártás technológia volt .. A főnöke fasza gyereknek érezte magát mert folyamatosan szélesítették papíron a termékpalettát . Csak ugye az ismerősömnek kellett a zömében alulképzett munkaerő által elkészíthetővé alakítani az ötleteket . Terveket . Tudod hiába frankó ha nem tudják gazdaságosan legyártani ..Másik cég bevezetett új lemezeket de egy hétig csak állítgatták az új gépet hozzá .. 
Placi82 szombat, 20:09
Előzmény: #38574  Bpali2
Bpali, ez tereles .NEM erről volt szó . Direkt hangsúlyoztam, hogy csak a termékbe bekerült fizikai ezüst mennyiségét írtam grammban, dollárban és forintban . 
Így emlékeztem mikor olvastam erről .
Utána bemasoltam googlis adatot 3 típusu napelemben levo 400w os napelem táblra vonatkoztatva , azok  ezüst tartalmára grammban kifejezve .
Pontosan emlékeztem nagyjából, mint  kiderült.
Akkor mi volt a problema?
Választ nem kaptam. Most sem.
Bpali2 szombat, 20:04
Előzmény: #38574  Bpali2
Ha folyamatosan új  helyettesítő alternatívákat kell kifejleszteni mert drága  az alapanyag akkor a megfelelő eljárás kifejlrsztése , alkalmazása , a többlet anyagok , új gépek beszerzése ugyanúgy folyamatos árnyomás alatt tartja az iparágat .
Placi82 szombat, 20:03
Előzmény: #38572  MrSomm
74 millió uncia?;)
Te elhiszed. Kína szerintem mindig a valósnál  alacsonyabb keszletet ad meg .
 Nem köti a  Nyugat orrára mennyi is az annyi.....
Szerinted ? Véleményed?
Szerintem több az aranykeszletuk mint a hivatalos......
Bpali2 szombat, 20:01
Előzmény: #38571  Placi82
Az a probléma , hogy úgy tűnik nem ismered s gyártástechnológia , az innováció , K+ F , termelési lánc stb fogalmát . Konkrétan az a drága , hogy nyers anyag  a megfelelő minőségben a megfelelő helyre kerüljön .. Így a legegyszerűbb leírni . 
Placi82 szombat, 19:57
Előzmény: #38571  Placi82
Tehát megint megkérdezem, Bpali,csak hogy tényleg tudjam mit írtam pontatlanul szerinted. Mert válasz az nincs ezek szerint ?khmm
Napelemben levo ezüst mennyiségről írtam grammban,és iPhone ezüst mennyiségről írtam hogy kb 1 g ezüst kell bele .
1 gramm ezüst ára ,ha 100$lenne is most  az ezüst ára , régen pedig 30$ körül mozgott
A különbözet 70$. 70$/31.1=2.2 USD 
Azaz 660 Ft.
Erre írtam ez nem marginális tétel.
Nem írtam az uj technológiai, és fejlesztesi költségeiről,mert csak a fizikai  ezüst inflációs hatása szempontjából irreleváns !
. És kötve hiszem hogy bárki is itt az egész fórumon tudja mennyi volt iPhone 17 összes fejlesztési, és innovációs  költsége. Vagy egy új típusú  napelem panel innovációs, és  fejlesztési költsége. !!!
Én csak a bennuk lévő ezüst mennyiségről beszéltem grammban és dollárban megadva .
Tényleg érdekel ,mi is volt akkor   problémad??
MrSomm szombat, 19:48
Előzmény: #38557  Borisz
En a Gold Council-t szoktam neha megnezni. De mai reuters iras is van.

https://www.reuters.com/world/china/chinas-central-bank-buys-gold-15th-consecutive-month-2026-02-07/
Placi82 szombat, 19:16
Előzmény: #38565  Bpali2
Nem haragszom Pali!
Ha elfogadod kigoogliztam neked, sajnálom, hogy fejből írok dolgokat .
Pár éve olvastam ,mennyi az ezüst a mostani napelemekben , mert vettem JKS azaz JinkoSolar céget .És kíváncsiságból megnéztem mennyi egy 400w os szabvány napelem tábla ezüst igenye,még mást is megnéztem például egy DQ nevű céggel kapcsolatban ......de az egy másik mese .......
"""""Ezüsttartalom egy standard (kb. 400-450W) napelem táblában:
TOPCon technológia (A legelterjedtebb háztartási panel 2026-ban): Körülbelül 6 - 8 gramm ezüst táblánként.
HJT (Heterojunction - Prémium, nagy hatásfokú panel): Körülbelül 10 - 12 gramm ezüst táblánként.
PERC (Hagyományos, régebbi típusú panel): Körülbelül 4 - 5 gramm ezüst táblánként.""""""
Elfogadod??? Jól írtam fejből kb....?
Én erről beszéltem a kommentemben .
Ha 400W os napelem tábláról , még azt is írtam amiből 10 db szokott kelleni egy házra..
Mi is a problémád a fentiek alapján???
randomly szombat, 19:14
Előzmény: #38566  Bpali2
OFF Ja és mi kaptunk 5MW HJT parkot ... egy valamit nem bír a napsütést :-) Jelenleg többet áll hibával mint termel. ON
randomly szombat, 19:12
Előzmény: #38566  Bpali2

Ha jól sejtem egy helyről próbálunk tájékozódni ... részletek kontra, pro
* Aiko Solar, felgyorsították az ezüstmentes technológiák fejlesztését. Az Aiko 10 GW kapacitásra skálázta fel az ezüstmentes „ABC” (All Back Contact) moduljait,
* a napenergia-igény mintegy 200 millió unciával haladja meg a bányászati kínálatot
Bpali2 szombat, 19:06
Ja amúgy 2024 vége fele 30 USD volt az ár . Idén 120 még be nem léptek ..
Bpali2 szombat, 19:02
Tudod folyamatosan új technológiák
kutatása bevezetése nem olcsó . De ha van érdeklődés le mehetek 2 perc keresésbe a bányákk kapcsolatban is . Szóval azért vannak itt gyakorlati szempontok is amit sokan le se tojnak . Hmmm😂😂
Bpali2 szombat, 18:59
Előzmény: #38565  Bpali2
A nagy hatékonyságú ToPCon vagy HJT cellák hoz szükséges speciális paszta formulációk és rendkívül finom.vezetőképes rács vonalak nyomtatása , az újabb és újabb innovációk / az emelkedő nyersanyag árak miatt: további technológiai fejlesztéseket és ezüst felhasználást igényel , na bakker … ja hogy nem 6 gramm ócska piaci ezüst ára a mérvadó ? 
Bpali2 szombat, 18:54
Előzmény: #38545  Placi82
Üdv . Tipikus átgondolatlan leegyszerűsítő én vagyok a legokosabb típusú beírás..ne haragudj érte . Ha már dobálózol ilyen okosságokkal hogy hány gramm ezüst kell egy napelemcellába , akkor ideírod pár alapvető dolgot , amit 2 perc keresés ill józan ész keveréke után bárki láthat . De előtte azért annyit leírok : én inkább hiszek iparági szereplőknek mint pl Neked . Nem rossz indulat .. Na akkor csak úgy leírom amit 2 perc alatt találtam :
- az ezüst ára 2024 elején 850 USD/kg, a fotovoltikus iparban használt ezüst paszta ára 2024/ben felment 4000USD-ről 7000 USD-íg. Hm MH 2024 évvége …
- a több száz millió dolláros gépeken gyártott ezüstcellák ára a napelem cellák gyártási költségeinek 30-40 százalékát teszi ki - Hmmm . 
Placi82 szombat, 18:53
Előzmény: #38563  randomly
Ezüst sokkal sokkal kisebb szelet a tortában mint az energia . Sokkal.
Azért most így fejből egy kis adat
Orosz háború/szankciók  előtt 2021 ben Németország VW gyár áram ára 40 euró/MWH 
Gázar a  VW gyarnak 15 Eur/MWH
2026 ban, mikor már végre olcsóbb lett az energia, az előző évekhez képest 
Akkor aram ár VW nek 120 euró/MWH
Gaz ára 55 eur/MWh
40 ről -120 ra, 
15 ről- 55 re
Na ez a tétel nem az ezüst pár grammja😉
Speciel Németországban dolgozik, mérnök volt csoportarsam Audiban  2007ota . Elég magas beosztásban már ....
Tudna mesélni ,mi lett ott ,és nem tetszik neki...jön is haza....
Életvitelszerűen el ott 2007 óta . De offoljuk a témát.
A lényeg nem az ezüst 100$ rá emelkedése teszi tönkre se az elektronikai ipart se az autógyártókat.
Mese...
randomly szombat, 18:19
Előzmény: #38559  Placi82
Igen, csak azt ne feledd hogy volumen gyártó 3% haszonnal dolgozik per év ... a Volkswagen csoport most 2,6%-ra esett = gyakorlatilag tönkre ment ... és ha ezüst árát nem tudja érvényesíteni akkor lejtőre kerül. Innen Magyarországról nézve, ahol a Miniszter elnök bele mondja a mikrofonba február elején, hogy bocsi de jövőre is 5% felett lesz a hiány újra na bumm ... de máshol ahol tudják hogy 0,01USD múlik hogy nyereség vagy veszteség ott azért más leányzó fekvése. Szóval ha tudnak emelni akkor semmi gond, ha piac nem engedi akkor bizony ez gond lehet. 
Placi82 szombat, 17:51
Előzmény: #38560  Borisz
Soha az életben nem lesz az altalam 2022 óta kb 1200 szor  emlegetetett "több pólusú világrendben ", "vagy kétpólusú világrendben", mindig erről beszéltem  mar lassan 4 éve .
Szóval soha nem lesz az EU a 3ik vagy 4ik pólus .
Oka: Mert nincs az EU nak nyersanyaga, femjei, ritkafoldfemjei, nemesfemjei, energiahordozói. stb,stb ,stb 
Ezt idáig az oroszoktól kapta , főként ....még az Orosz Alrosa gyémántokat  az is Antwerpeni zsidók  kik a luxus ipart, gyemant üzletet  üzemeltettek....
Magyarán akinek nincs nyersanyaga az nem lehet pólus , mert valakinek mindig szét kell tenni a lábait !😉
Most az USA nak. Csak ők nem adják a nyersanyagot olcsón az EU nak.
 Es ez  bukta......

Topik gazda

Lolmachine
Lolmachine
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek