A BlackRock Financial Management 2026. augusztus 5-én pontosan 0,50%-os nettó short pozíciót nyitott a Vonovia részvényeire. Bár elsőre ellentmondásosnak tűnik, hogy egy cég, amely több mint 8%-os tulajdonnal rendelkezik a vállalatban, egyszerre shortolja is azt, ez a professzionális alapkezelésben teljesen bevett és logikus lépés. [1, 2] A short pozíció megnyitásának hátterében a következő piaci és strukturális okok állnak:1. Különböző alapok, eltérő stratégiákA BlackRock nem egyetlen homogén tömb, hanem több ezer különböző alap gyűjtőhelye:
Hosszú távú alapok (Long): A 8%-os tulajdon döntő része passzív, indexkövető alapokban (például iShares ETF-ekben) van. Ezek az alapok kötelesek tartani a Vonovia részvényeket mindaddig, amíg a cég része a DAX vagy más ingatlanpiaci indexeknek. [3]
Abszolút hozamú alapok (Short): A tegnap megnyitott 0,5%-os short pozíciót egy aktívan kezelt fedezeti alap (hedge fund) nyitotta, amely függetlenül működik az indexkövető alapoktól, és kifejezetten a rövid távú árfolyam-ingadozásokra játszik. [2]
2. Fedezeti ügylet (Hedging) a féléves jelentés utánA Vonovia pontosan a pozíció megnyitásának napján, augusztus 5-én tette közzé a 2026-os féléves gyorsjelentését. A jelentés vegyes piaci reakciókat váltott ki: [2, 4]
Bár a bérbeadási alaptevékenység erős maradt, a lakásértékesítési és fejlesztési szegmens gyengült.
A menedzsment elismerte, hogy az év végi profitcélok felső határa túlzottan ambiciózusnak tűnik.
Kockázatkezelés: A BlackRock aktív menedzserei a short pozícióval vélhetően a 8%-os óriási részvénycsomagjukat védik (hedgelik) egy esetleges rövid távú árfolyam-eséssel szemben, amit a féléves számok és a közel-keleti konfliktus miatti kamatvolatilitás válthat ki. [1, 2, 4, 5, 6]
3. A 0,5%-os határérték jelentőségeAz Európai Unió és a német pénzügyi felügyelet (BaFin) szabályai szerint a short pozíciókat kötelezően nyilvánosságra kell hozni, amint elérik a kibocsátott részvénytőke 0,5%-át. A piac ezt azért látja pontosan most, mert a BlackRock short pozíciója tegnap lépte át azt a transzparencia-küszöböt, ami után a tranzakció már nyilvánossá vált a hírportálokon.
A BlackRock Financial Management nem egy külső vagy független cég, hanem a BlackRock, Inc. egyik kiemelt, direkt működési egysége.
Fő feladat: Ez a specifikus leányvállalat intézményi szintű kötvénykezeléssel, portfólió-menedzsmenttel, valamint pénzügyi és befektetési tanácsadással foglalkozik a globális szervezet keretein belül.
Hát azt nem értem, hogy hogyan lesz 8%. Minden esetre az jól látszik, hogy a TA és a Funda osszecsapasaban a TA áll nyerőre. Még. Én a gapnel visszaveszem. 20.75.
“A TAG short pozíciójának bővülése különösen drámai volt. Tegnap megduplázódott, körülbelül 1,6 százalékról körülbelül 3,2 százalékra. Ez elég jól megmagyarázza, miért kaptak tegnap ilyen vereséget az ingatlanrészvények. Vajon a BlackRock fiatal kereskedői egyáltalán olvasnak és értenek pénzügyi jelentéseket? Vagy annyira arrogánssá váltak, hogy tudják, hogy igazából nem számít, mi van bennük?”
Ha egyszámjegyű bevételnövekedés mellett a marzsot duplázni akarja akkor vagy kevesebb terméket értékesítek sokkal drágábban vagy nagyon lefaragom a költségeimet. Más lehetőség nincs.
Részben egyetértek. Érdemes az új piacokra jobban fókuszálni, de azért még most is csurrant-cseppent ~650 millió euró, úgyhogy nem kell nagyon sietni a leírással. Minél többet nézem, annál jobban tetszenek a mid/long-term kilátások. Erős egyszámjegyes bevételnövekedés mellett 2-2,5x-es margin növekedés (sustainable!!!) feltehetőleg 3-5 éves távon. Nem tudom honnan jön majd, de ebbe már biztosan belekalulálták az ázsiai piacvesztést is.
Hogy mennyire függ Kínától. Azt a piacot sok cégnek el kell felejteni lassan és megpróbálni az ottani forgalomkiesést más országokból pótolni. Minél alacsonyabb a kínai kitettség annál jobb.
Eurós részvények vitasarok