Bocsánat ez USA-s Ms se vettem de nem bánom... nem vagyok gyertyaszakértő de nem jöttek MA még meg a vevők MSFT -nél... akkor ebben és SAP nál v lejjebb állok v félreállok figyelni -amúgy bármit is (holnap csak reggel leszek netközelben) Vakon meg kinnhagyni ilyen időkben bármi vételt --jáááj nem merek! :D
MSFT Igen most nem akkora szomorúság hogy nem vettem 380 on... de valódi jóhír h épp most baxom el a vételt... de Chattinson AI-dmirális szólt h még ne lépjek be... jó hogy szólt mert így ő a felelős! :D 368 on állok vételen de lejjebb is lesz szerinte. :) Ránéztem: Havi fell váll?? OMG! De durva! Microsoftban ilyen lehetéséges??? (Legjobb utolsó kérdések) :D Beépülni havin egy jobb váll? Hova vezete ez? :) (Most már látom fej váll alakzat ki nem szúrásában elképesztően jó skillem feljődött... :D)
"Volkswagen is in talks with Israel’s Iron Dome maker over a deal that would switch production at one of their factories from cars to missile defense, per FT.
The German government is actively supporting the proposal." Twitteren láttam, hallottatok már hasonló tervekről? Milyen hatása lehet az árfolyamra?
Akkor nem olyan nagy baj, hogy nem jött össze a 380-as vétel? :D Egy éve is ugyanitt tartott, ez egy közepes korrekció nem para. Havin nézz rá a fej-váll kezdeményre, ha már mindenképp... ;)
Azt azért megnézném, hogy egy Engie-t, Nordex-et vagy akár SGL-t valaki csak úgy hipp-hopp lemásol. Ezek az átmeneti időszakok egyébként sem néhány naposak vagy hetesek és én megelégszem azzal, ha csak az átmeneti időszakban nyerek az ilyen cégekkel. Az említett szektorok szerintem hosszú távon jók lesznek, azon belül pedig a jó cégeket kell jókor megvásárolni és eladni. Amúgy nincs olyan cég vagy szektor, amivel kapcsolatban ne lehetne valamilyen negatív víziót kigondolni, de senkit nem akarok meggyőzni az igazamról. A blackberry-ben semmi hitech nem volt, kommersz alkatrészekből összeállított egy ideig menő kütyüket gyártó cég volt. (a downvote nem én voltam)
Aki elől jár az átmenetileg nyer (Novo) aztán gyorsan lekoppintjak és mehet az árverseny (lefele menő spirál). Healthcare: attól, hogy szükség van rá nem biztos , hogy a részvényeseknek nagy üzlet. Energia: szükség lesz rá, csak jöhet egy új technológia és a régi erős túlzással kuka. Pár napja megnéztem a Blackberry filmet. Királyok voltak aztán jött egy jobb. Ez a hitech. És a változási ciklusok egyre gyorsabbak
""AI szoftverpara még tart??" Szerintem még el sem kezdődött." Basszus pajti .... lehet tényleg el sem kezdődött??? S ma kezdődik igazán??? Microsoft és egész szoftver szekt lángokban áll odaát. Eskü én már azt hittem rég tart a softvaremageddon. :D
Az AI-val kapcsolatban egyelőre szkeptikus vagyok. Nem hiszem, hogy mindent meg tudna és meg kellene oldania. Az AI döntései sokszor nehezen visszaellenőrizhetők és idővel egyre kevésbé lesznek azok ezért nem csak a belépési korlátok, hanem egyéb korlátok is el fognak tűnni. Nem akarok nagyon sci-fi-be elmenni, de ennek óriási a kockázata. Nem fogadnék ellene, de mellette sem.
Energia: Az emberiség energiaéhsége folyamatosan növekszik ráadásul exponenciális mértékben. Bármi ami elektromosság, akár termelés akár elosztás (Nordex, Engie, Siemens Energy, Nucera). Healthcare: Gyakorlatilag nincs senki, akinek ne lenne rá szüksége. Minél idősebb valaki annál inkább, a társadalom pedig idősödik. Az AI segíteni fog, de amíg nem lesznek robot orvosok, otthoni műtők és recept alapján gyógyszert nyomtató gépek, addig a nagy cégek megkerülhetetlenek lesznek. Nagyon széles a spektrum, nálam azok vannak előrébb, akik valamilyen előremutató irányt képviselnek (Medios - személyre szabott gyógyászat, Zeiss - microsurgery) Hitech: A fejlődés és innováció megállíthatatlan, aki elöl jár az nyer. (SGL - SMR (moduláris reaktorok) + sok egyéb, Eutelsat - OneWeb)
A felsoroltak csak néhány példa azok közül, amiket többé-kevésbé figyelek. Egyikre sem igaz, hogy bármelyik időpillanatban jó vétel lenne, és lehet köztük zsákutca is.
DOW JONES--Az Európai Központi Bank (EKB) hamarosan tudni fogja, hogy az iráni háború és az ebből fakadó olajár-emelkedés miatt kamatot kell-e emelnie - mondta Boris Vujcic, az EKB Kormányzótanácsának tagja. "Egyelőre azt mondanám, hogy túl korai lenne ezt megmondani, de hamarosan tudni fogjuk, hogy cselekednünk kell-e vagy sem" - mondta a Bloombergnek. A következő kamatdöntés április 30-ra van kitűzve. Az EKB Kormányzótanácsa április 7-én és 8-án zárt ajtók mögött ülést tart a Banque de France meghívására.Vujcic, a horvát jegybank jelenlegi vezetője, aki hamarosan az EKB alelnöke lesz, két lehetőséget lát arra az esetre, ha az EKB magasabb kamatlábakat tartana szükségesnek: korán kezdeni, és egymást követően kis emeléseket végrehajtani, vagy valamivel később, és nagyobb lépésekben emelni. „Jobb kisebb lépéssel kezdeni, majd figyelni, mi történik” – mondta.„Nem hiszem, hogy egy-két kamatemelés nagy kárt okozna a gazdaságnak” – tette hozzá. „De fel kell tenni a kérdést, hogy szükségesek-e vagy sem, mert egyesek azt is állítanák, hogy egy-két kamatcsökkentés nem tenne túl jót a gazdaságnak.”Martins Kazaks, az EKB lett kormányzótanácsának tagja azt mondta: „Ha azt látjuk, hogy valós a kockázata annak, hogy az infláció az energiaszektorból más szektorokba helyeződik át”, akkor „természetesen nem fogunk habozni a kamatlábak emelésével”. „Levonhatjuk ezt a következtetést már áprilisra vonatkozóan? Meglátjuk. Április már nagyon közel van” – mondta a Delfi weboldalnak.Martin Kocher, az osztrák tanács tagja a Bloomberg jelentése szerint azt mondta: „Fontos, hogy nagyon szorosan figyelemmel kísérjük a másodlagos hatásokat.” „Ez a hosszabb távú inflációs trendre vonatkozik. Célunk, hogy középtávon 2 százalékos inflációs rátát érjünk el.”
Az AI legnagyobb hatása a részvényárakra ebben a mondatban rejlik:" a mesterséges intelligencia lebontja a belépési korlátokat". A lányom párja holland. Otthonról dolgozik számítógépes vállalkozása van. Az AI segítségével már olyan területekre tudott belépni ami korábban a nagyobbak pályája volt. Back-end, front-end, interjúztatás, stb mindent az AI-on keresztül old meg. Hozzáteszem úgy, hogy nem ezt tanulta. Constructor a szakmája csak a Covid alatt váltott erre.
Ezt mondtam múltkor, teljesen mindegy hogy funda vagy más miatt esik, csak az árfolyam számít és mindig a piacnak van igaza. Szoftvert elsősorban nem az AI miatt kerülöm, hanem mert általánosságban gyors a változás és sok a helyettesítő megoldás. Ugyanabban a zsebben vannak, mint az autósok. REIT jó csak kicsit uncsi. :D Én az energiában, healthcare-ben és hitech-ben hiszek.
SA:"A mesterséges intelligencia az új, felkapott téma, és jogosan. Míg sok befektető úgy gondolja, hogy a „mesterséges intelligencia túl van hype-olva”, én mégis úgy gondolom, hogy ennek az ellenkezője igaz. Úgy vélem, hogy ez az évszázad legforradalmibb technológiai innovációja, mégis az emberek 84%-a még csak nem is használja. Majdnem egy évvel ezelőtt azt jósoltam , hogy ahogy a mesterséges intelligencia modelljei idővel fejlődnek, és egyre többen kezdik használni őket, az végül sok vállalkozást fog megzavarni, és a piac most végre kezdi felismerni ezt a kockázatot.A SaaS (Software as a Service) vállalatokkal ( CRM ; CNSWF ) kezdődött , amelyek mára 30-50%-kal összeomlottak, szinte teljes egészében annak köszönhetően, hogy a mesterséges intelligencia lebontja a belépési korlátokat, és minden eddiginél könnyebbé teszi az új vállalatok számára az olcsóbb alternatívák kiépítését és a versenyt ezen a területen. De ez csak a kezdet volt.A piac most lassan kezdi felismerni, hogy a SaaS-cégek csak a jéghegy csúcsát jelentik.Korábban már állítottam , hogy a mesterséges intelligencia a legtöbb vállalkozást károsan fogja érinteni, és szélesebb körű tőzsdekrachhoz vezethet, és továbbra is hiszem ezt.A professzionális szolgáltatók következnek a sorban. Gondoljunk csak a tanácsadó cégekre, marketing ügynökségekre, ügyvédi irodákra, ingatlanügynökökre, mérnöki irodákra stb. Sok ilyen vállalkozás van tőzsdén jegyzett, és működésük zavarokkal küzd, mivel a mesterséges intelligencia sokkal olcsóbbá és szélesebb körben elérhetővé teszi az intelligenciát. A világ legnagyobb ingatlan-tanácsadó cége, a CBRE ( CBRE ) pontosan emiatt omlott össze, annak ellenére, hogy erős negyedéves eredményeket tett közzé. Ezután következnek a szállítmányozással kapcsolatos vállalkozások, és rengeteg van belőlük. Gondoljunk csak a fuvarozó cégekre, logisztikai cégekre, kézbesítőkre, taxikra, buszokra, autógyártókra, benzinkutakra, kisboltokra, autóbiztosító társaságokra, autókat finanszírozó hitelezőkre, parkolásra stb. Ők fognak szenvedni, mivel az elektromos önvezető járművek nagymértékben csökkentik a szállítás költségeit és a személygépkocsi-tulajdonlás szükségességét. Sok nagy autógyártó már megszenvedte a BYD ( BYDDF ) és a Tesla ( TSLA ) autóipart felforgató hatását, de ezek még gyerekcipőben járnak. A hagyományos gyártóüzemek is súlyos változásokkal fognak szembesülni, mivel a mesterséges intelligencia, a robotika és végül a humanoidok felforgatják a piacot. Néhányan valószínűleg nagyot fognak nyerni, még akkor is, ha azok a vállalatok, amelyek túl lassan alkalmazkodnak, nagyot veszítenek. Az egészségügy is felülről lefelé fog változni, mivel a mesterséges intelligencia már most is képes számos egészségügyi kérdésre válaszolni, szkennelési felvételeket elemezni, sőt, nagy pontossággal műtéteket is elvégezni . Ezen technológiák egy része még nincs bevezetve, de idővel bevezetésre kerül, és az egészségügyi szolgáltatókra gyakorolt hatás jelentős lesz. Az olyan irodatulajdonosok, mint az SL Green ( SLG ), szintén szenvedni fognak, mivel a mesterséges intelligencia számos fehérgalléros munkahelyet szüntet meg, ami valószínűleg magasabb üresedési arányhoz, alacsonyabb bérleti díjakhoz és az épületek refinanszírozásának nehezebbé válásához vezet. Ez különösen igaz, mivel a bérlők vonakodni fognak új bérleti szerződések aláírásától, ha nem tudják, hány alkalmazottra lesz szükségük néhány év múlva... Ha igaz, amit korábban a SaaS vállalkozásokról, professzionális szolgáltatókról, logisztikai cégekről, gyártókról, egészségügyről és irodákról mondtam, akkor számos hitelező, mint például a BDC-k ( BIZD ) és az vagyonkezelők ( GPZ ), szintén súlyos nehézségekkel fog szembesülni, mivel nagy befektetésekkel rendelkeznek ezekben az ágazatokban. Ez már tükröződik a részvényárfolyamaikban is, amelyek az elmúlt hónapokban a következő félelmek miatt zuhantak. A lényeg az, hogy a legtöbb vállalkozás valószínűleg idővel szenvedni fog a mesterséges intelligencia hatásaitól.Azok, akik valóban immunisak rá, kivételt képeznek. Még a látszólag jól védett dolgok is, mint például egy vízvezeték-szerelő cég, idővel megsínylhetik a helyzetet, mivel egyre többen döntenek úgy, hogy „mesterséges intelligencia által védett” szakmákat választanak, ami túlkínálathoz és fokozott versenyhez vezet. Ugyanakkor ezeknek a szolgáltatásoknak a kereslete csökkenhet, mivel a mesterséges intelligencia segítségével a barkácsolás és az önjavítások válnak a normává a kisebb problémák esetén. Végül egy apró, önálló vízvezeték-szerelő cég elindítása most sokkal könnyebb, mint valaha, mivel a mesterséges intelligencia kezeli az összes marketinget, hirdetést, weboldaltervezést, könyvelést, ügyfélszolgálatot stb. Nagyobb kínálat, kevesebb kereslet, alacsonyabb profit.A lényeg tehát az, hogy nagyon kevés vállalkozás van valóban biztonságban a mesterséges intelligencia deflációs erőitől.A SaaS vállalkozások csak az első dominóként jelentek meg, és ahogy a piac felismeri ezt, arra számítok, hogy sokkal több részvény árfolyama fog lényegesen alacsonyabb szintre csökkenni, ahogy a befektetők újraértékelik modelljeiket, csökkentve a hosszú távú növekedési ütemeket és növelve a diszkontrátáikat, hogy figyelembe vegyék ezt a bizonytalanságot.Mivel az emberek ezután sokat eladnak ezekből a részvényekből, arra számítok, hogy egy történelmi tőkerotáció fog bekövetkezni a mesterséges intelligenciával szemben ellenálló eszközosztályok felé, és ebben az összefüggésben nem tudok jobbat elképzelni, mint a REIT-eket.
SAP hoz kapcsolódóan a seeking alphán olvastam az AI ról egy nagyon érdekes megközelítést (nem a SAPról szól a cikk) úgy általában. Arról szólt, hogy az AI miért fogja levinni az inflációt. Ha megtalálom felteszem ide.
A másikban pompi a Novo-ra igazolta milyen jó vétel 50 körül és a Vonoviára mondta, hogy szerinte nem. Te pont fordítva. Mindkettőtöknek voltak érvei az egyikkel és ellenérvei a másikkal kapcsolatban, de ahogy emlékszem nem jutottatok dűlőre. Nem lényeg, hogy kinek van/volt igaza, csak az hogy eddig nézve egyik sem volt jó vétel az elmúlt hónapokban/években. Nekem ugyanez az érzésem a SAP-al is, már 200+ óta.
Eurós részvények vitasarok