magasak voltak az elvárások, ilyen becsúszhat olykor olykor, de, ami a jövő:erős felhőnövekedés és rekord felhőháttér (backlog)
Cloud revenue: +19% (26% konstans árfolyamon)
Cloud ERP revenue: +23%
Total cloud backlog: 77 milliárd euró, +30% Bár a Q4 alulteljesített, az elemzői vélemények szerint:
A vállalat cloud-stratégiája továbbra is sikeresnek tűnik.
A 2026-os várakozások alapján SAP 23–25% cloud growthot vetít előre, ami pozitív megítélést kapott.
Rv visszavásárlási program 2évre egy nagy valag pénzért, bizalom növelésképp. nincs itt akora baj, mint amit a nyitó árfolyam tükröz, de nem ma fogják a leszorító fölé tépni, az is biztos
nem olyan rossz az, igaz az EPS és a bevétel enyhe csalódás, de a guidence miszerint a 2026 egy ugródeszka lesz pozitív jövőképet sugároz hogy reagál a piac? kiderül, de szerintem a csapkodás után se le se föl számottevően
Igazából a részvényekre ez nem is igaz. Ha van egy jól diverzifikált legalább 50-100 részvényes csomagod az 10-20 éves távon az inflációnál jobban fog teljesíteni. Az elmúlt 15 évben azt hiszem jobban jártam volna, ha az összes félretett pénzemet euro stoxx 600 vagy MSCI world etf-be rakom és nem foglalkozom egyedi részvényekkel.
zeiss-re en be fogok szallni egy jatszos 50-100 koruli pakkal. halistennek megtehetem, mert a tobbi papir jocskan az elvarasok felett teljesitett. "belefer".
A kérdés megmosolyogtatott, de azért próbálok komolyan válaszolni. Azért mosolyogtatott meg, mert az sugallja, mitha ez csak a Carl Zeiss-el lenne lehetséges. Te mit csinálnál akármelyik saját befektetéseddel, ha az lefelezne? Vagy tudsz olyan részvényt mondani, ami akármilyen külső körülmény hatására nem mehet a jelenlegi áránál jelentősen lentebb?
Nem gondolnám, hogy ne lennél tisztában az alábbiakkal, csak azért írom, hogy biztosan egy lapon legyünk. Az első és legfontosabb, hogy a tőzsdén befektetet pénzre nincs semmiféle tőkegarancia, ezért az 100%-ban elveszíthető. Aki ezt esetleg nem tudta, az nagyon gyorsan gondolja át a továbbiakat. A tőkeveszteség ugyanakkor maximalizálható az egyes befektetéseknél, és én ennek az alábbi módjait ismerem. - Jó startégia megválasztása. (ez kicsit kilóg a sorból, mert meglehetősen szubjektív) - Megfelelő pozícióméretezés. - Stop-loss. Továbbá veszteséges pozícióban is több lehetőség áll rendelkezésre. - Pozícióméret növelés alacsonyabb áron (aka: hígítás). - Kiülés. - Veszteség leírás (hasonlóan a stop-loss-hoz, de nem kell előre definiálni az értékét).
Ha a jó stratégiát félretesszük, akkor kockázatkezelésre én elsősorban a megfelelő pozícióméretezést használom, stop-loss-t csak ritkán, mert szerintem legalább annyi hátránya van, mint előnye. Veszteséges pozíciót (úgy vettem észre a többséghez hasonlóan) általában hígítok és kiülök.
Hogy konkétabb legyek, ebben most ~3%-om van, ami lefordítva azt jelenti, hogy ha holnap becsődöl és én berágok erre, akkor átteszem a teljes portfóliót állampapírba és fél év múlva ugyanitt vagyok. Az hogy a Zeiss vételem valójában jó döntés volt-e, azt majd az idő eldönti. Az már világosan látszik, hogy választhattam volna, jobb belépési pontot, de nem biztos, hogy kevesebbett keresek majd vele, mint az aki várja a 20 alját a beszállóra, ami lehet, hogy soha nem jön el. Nem szeretném promózni, mert leírtam már miért tartom/tartottam jó döntésnek és tényleg van benne kockázat és tényleg lehet hogy veszteségem lesz belőle (egyelőre legfeljebb 3%), de én még így a 4-dik nap elteltével mindig nem aggódom túl a dolgokat.
Én is és szerintem a többiek is szívesen veszünk ennél jobbank tűnő befektetési tippeket. ;)
Eurós részvények vitasarok