Én 670-től vagyok benne, egy-két ki és beszállással. Azóta folyamatosan túlárazott, nehezen is szántam rá magam a vételre, miután végignéztem a döbbenetes emelkedést odáig.
Fundásam Merz március elejei vejelentéséig volt igazolt. Azóta olyan mint a Tesla. A valóság nem számít csak a vak hit. A befektetőknek viszont mindegy mi hajtja az árat amíg működik. És a Teslánál látjuk, hogy évek óta működik. A Rheinbak nem magasak a marzsai az árazása viszont veri a kegtöbb tech cég árazását.
DOW JONES--Die Europäische Zentralbank (EZB) wird ihren Leitzins nach Aussage ihres Chefvolkswirts Philip Lane wahrscheinlich nicht unter 1,5 Prozent oder in großen Schritten senken. Die EZB hat ihren Leitzins im vergangenen Monat zum siebten Mal seit Juni 2024 gesenkt, auf 2,25 Prozent. Die nächste EZB-Ratssitzung findet in der kommenden Woche statt und Anleger erwarten eine weitere Senkung des Leitzinses auf 2 Prozent. In einem Interview mit der Frankfurter Allgemeinen Zeitung sagte Lane, dass weitere Zinssenkungen wahrscheinlich seien, wenn die Geldpolitiker Anzeichen für einen weiteren Rückgang der Inflation sähen, die in die Nähe des Zieles von 2 Prozent gesunken ist. "Sehen wir Anzeichen weiter sinkender Inflation, reagieren wir mit weiteren Zinssenkungen - aber die Diskussion bewegt sich in keinem sehr breiten Rahmen: Niemand spricht über dramatische Zinssenkungen", sagte Lane. Die EZB würde die Kreditkosten aber nur bis zu einem gewissen Grad senken, um die Wirtschaft zu stützen und die Inflation anzukurbeln, es sei denn, es komme zu einer erheblichen Abschwächung der Wirtschaft in der Eurozone. "Zinsen unterhalb von 1,5 Prozent sind klar akkommodierend", so Lane. "Dorthin zu gehen, wäre nur bei substanzielleren Abwärtsrisiken für die Inflation oder einer signifikanteren Verlangsamung der Wirtschaft angebracht. Das sehe ich im Moment nicht."
Igen! Én is nagyon így látom. Nálam Merck német és USA is, Novo Pfizer Biogen figyelő listámon vannak! ;) (Unitedhealth Group mint eü szolgáltató most volt a balhés sztori s erre az esés nagy volt de a pattanás is ) Biztos kihagytam még valamit. Merckbe -USA( túl korán vettem bele én 88,1 en most 77,59 -tanulópénz) de figyelem a kövi szinteket 70 nél és kb 50 nél s esélyes h ráveszek. Nemcsak azért hogy lejjebb vigyen az átlagom hanem mert tényleg kezd egyre jobb vétel lenni (mélyebb elemzés nélkül mondom) de egy cikk már kiemelte hogy egyik top pick lehet de még várni köll. Na én is pont így gondolom szerintem se bizti most a jó vétel de idővel.... (Változtatás jogát fenntartom természetesen) csak jó a nálam okosabbaktól visszaolvasni amit én látok most (ilyenkor magamat is fegyelem: a legkevésbé se torzítsak vágyvezérelve: pl. azokat a cikkeket szelektálom amik a vágyaim alá tesznek?)!!! Nono! :)
A Dax nem annyira fejnehéz mint sp500. Ezért nem szabad hozzá hasonlítani. És egyértelműen túlértékelt. 18p/e körül forog. Németország equity risk premiuma 4,33%. Ha ehgez hozzáadjuk a 10 éves német kamatot akkor kb 7%-ot kapunk. Ez maximum 14-14,5p/e-t indokol. Ez alapján a Dax nem lehetne 20 ezer felett. Megjegyzem április elején ide zuhant a Dax. Érdekes, nem? Tehát nálam jelenleg legalább 20%-kal túlértékelt. Ha az index emelkedést összevetem a várható német gazdasági csökkenéssel akkor pedig divergenciát látok. Ha egy grafikonon negatív divergenciát látok akkor előbb-utóbb esés jön. Ez miért lenne másképp? Nem azt mondom, hogy 1-2 hét múlva de a divergenciának fel kell oldódni a logikám szerint.
Az SP500 sem az amerikai gazdaságot képezi le. Ami jól megy, azt beleveszik. Lehet kriptotőzsde is, egy hete a Coinbase is eleme. Ami rosszul megy, kiveszik. A DAX is ilyen. Siemens Energy mémrészvény, leverik rémhírkeltéssel €6.4-re, jelen pillanatban 85. És ami indexkomponens lesz, az a rengeteg passzív etf meg nyugdíjalap miatt eleve megy felfelé. Ezekbe minden hónapban tolják bele globálisan a nyugdíjpénzeket bármilyen elemzés nélkül. Tehát megéri ETF-be fektetni, mert az index állandóan felfelé megy. És az index az ETF-be fektetők miatt megy állandóan felfelé. Ha buboréknak tartod (én annak), gondolj arra, hogy ami tegnap fújta a buborékot fújhatja holnap is.
Nyilván a DAX azért ATH mert az usából a tőzsdei pénzek egy része a kisebb európai tőzsdékre áramlik. Az amerikai tőzsdéhez képest a DAX egy lepkefing súlyú tehát ha csak pár % átáramlik át amerikából az már rendesen meg tudja tolni felfelé. Ez zajlik most. De akkor készüljünk fel arra is ha ez a pénz előbb-utóbb visszaáramlik az Usába. Akkor ugyanez a nyomás lefelé fog hatni a DAXban. Ha ehhez hozzájön a németeknél várt gazdasági csökkenés is na akkor lesz itt kapkodás. Hogy mikor áramlik vissza amerikába a tőke? Na ez a milliós kérdés.
Csak USA piacon, STAA. Van: BAX, OMI, SRPT Evotec pénteken nem 10% volt, hanem majdnem 20. Ha nagyon okoskodni akarnék, azt mondanám, kitölti a rést hamarosan, de hogy melyiket, azt nem tenném hozzá (mert fent és lent is van egy csomó rés). Ha péntekig nem tud magasabbra mászni (4.58?) a havi gyertya nem lesz szép. Talán van benne egy inverz fej-váll 6.4-ig.
Ez a defenziv dolog mindig szubjektív. Pénteken az eu részvények kaptak egy mini stressztesztet Trumptól és szerintem ezekben az időszakokban lehet kifigyelni, hogy egy részvény valóban defenzív-e azaz baj esetén mennyire véd. És pénteken bizony a Grifols abban az 1 órában esett kb 5%-ot. Tehát ebben a stresszhelyzetben nálam elbukott. Ettől még a részvényt amennyire utánanéztem jónak tartom de nem defenzívnek. Az algók nem arra voltak programozva, hogy a pénzt ide menekítsék (elkentétben a Vonoviával ami pénteken abban az órában 4%-ot enelkedett). Ahogy bajban ismerni meg a barátot így a bajban ismerni meg az igazán defenzív részvényt is. Persze lehet ezzel vitatkozni de az én szubjektív véleményem ez.
Eurós részvények vitasarok