Mondhatni,ha a lakásár a "kiindulás állapot", ami lett 3-4x, inkább, akkor a fizetésem nem nőtt így. Emelkedtek, de kevésbé, mint az árak. Én erre írtam azt,hogy a bérekbe csak egy része kerül át, egy cég soha nem az alkalmazottjait akarja Ferrarival látni, hanem saját magukat. Ez 100-200éve is így volt. Most jön a NAGY bérrendezés a kórházi ápolóknál, miért kell azokat rendezni? Kevés van belőlük. Az nem megoldás, hogy 2-3x annyit kapnak, majd akkor többen lesznek. Csak úgy elmondanám, nem tudom van-e tapasztalatod, reméljük inkább nincs. Egy ápoló kimaxolja általában a pofátlanság határait. Általában már-már könyörögnek a betegek, hogy valami kell, mire hajlandó felemelni a szaros seggét és odavánszorogni, hogy na mi a tök van már? Mi van a LIDL-ben? Odaszólnak a fülesre, hogy Margit néni nem találja a sárgarépát, oda kell repülnie azonnal segítenie kell. Be a kasszába, irány árut feltölteni, ha elfogytak, utána megint irány a kassza, ugra-bugra. Mit csinál egy ápoló? Jól, amivel megérdemli azt, hogy korrigálják a fizetését? Sokan vannak olyan, szintén állami alkalmazottak, őket bármikor bárkire lecserélnek, ha úgy van, tehát mondhatni nincs hiány belőlük, nekik JÓ a minimálbér, és ha nem kussol, ha elégedetlen, még ki is basszák a munkahelyéről. Minden tiszteletem az ápolónők a felé, de sok közöttük az arrogáns kretén bunkó, akit páros lábbal dobnék ki a kórházi ablakon. Nem 1x volt úgy,h szerencsétlen túlterheltek, aztán fél órán át ültek a közös szobában, egymás seggét nyalták vagy mi volt az a nagyon fontos dolog, ami miatt nem tudták felemelni a picsájukat? Mindig az csak emelést, aki panaszkodik, vagy van mögöttük valaki, aki ezt eléri. Sima cég nem fog emelni. Bolti dolgozó nem fogja megkapni a többlet bevételt. Ezt úgy mondod, mintha a MOL benzinkutas fizetését 50%-al megdobnák, csak mert a dízelen most atom nagyon nyer, le se szarják a dolgozót. Ha nem tetszik, jön helyette más.
Tessék, itt az AI: "A 2015-ös magyarországi bruttó minimálbér havibér esetén 105 000 forint, a garantált bérminimum pedig 122 000 forint volt." "A 2025-ös minimálbér összege bruttó 290 800 forint volt havonta" Alig várom, hogy beírd, hogy ez hazugság :)))
Ez a rossz dolog észrevétele meg egészen az ősemberig vezethető vissza. Ha vmi mérgező sz@rt evett, akkor az mélyen beég az emlékezetébe, hogy mégegyszer ne tegye meg. Úgyhogy a sz@r dolgokra élénkebben emlékszünk, mint a jókra.
"erre mondaná az 5 éves kisfiam: Hogy amatőr.Az én bérembe? :DDDDDDDD" Nem csak az 5 éves kisfiad mondja ezt. Neki még megbocsátom. Mert igenis emelkedtek a bérek is. Sajnos az emberi agy arra van berendezkedve, hogy mindig a problémákat lássa, és a rossz dolgokra emlékezzen, a jót meg észre se veszi, vagy természetesnek tartja. Ha elérakom, hogy mennyi volt a minimálbér 10 éve, meg most, akkor meg nem hiszi el. Én erre (is) szoktam azt mondani, hogy proliság.
viszont a tulajnál és a bérekbe is be kell, h épüljön. erre mondaná az 5 éves kisfiam: Hogy amatőr.Az én bérembe? :DDDDDDDD https://youtu.be/Fkk9DI-8el4?t=28 15 éve azt hallgattam,h Szarul megy, most ezé nincs. Amikor már jól ment, akkor még kitartás. Amikor már a csúcson vagyunk, akkor kuss van. Ha te ezt így gondolod,h a bérekben megjelenik a többetbevétel, akkor te is egybites vagy barátom.
"jön az euro zóna infláció. megint minden emelkedik . euróban. mert ott is van." Ez meg nettó hülyeség. Az infláció nem jön át az "eurózónából" Magyarországra. A magyar gazdaság fogja befolyásolni az itthoni inflációt. Ahogy a német a németországit, az olasz az olaszországit, stb.
És ez az áremelkedés miatti extra bevétel hol fog kikötni? Benzinnél a MOL, világos. A boltoknál/éttermeknél viszont a tulajnál és a bérekbe is be kell, h épüljön. Kétlem amúgy, hogy a műszaki cikkek/diszkontok/importtermékek árai emelkednének az euró bevezetése miatt... nem jön ki a matek. Épphogy csökkennie kéne, mert a ft/eur váltás már nem lesz megsápolva.
Emlékszem még 11-12 éve az 500 meg 550 forintos gyrosokra :) Most mennyi? 1800-2000? A tál meg 3000. Kegyetlen volt az élelmiszerinfláció. De erre biztosan rátesz a felpumpált ingatlanpiac is, hiszen a bérleti díjakat is húzza magával, az meg beépül az árba. Persze a fizuk is szépen növekedtek, azt nem is sajnálom az ott dolgozóktól, meg a vállalkozótól se a profitot. Ebben a szektorban nem lehet túl nagy, közel van a tökéletesen versengő piac gondolatához. Ez a fogyasztóknak jó, a vállalkozónak kevésbé. És még így is rohadt drága lett.
Így van, a nagy átlag beszopja, elég rendesen (ebben semmi újdonság nincsen, németek is beszopták annó.....). De hosszú távon nincsen más út, ha nem akarjuk hogy a sajat deviza nyomtatással a bármikori jövőbeni kormány letudja rabolni az országot, mint ahogy a fidesz tette, az elmúlt években.
Vagy így lesz, vagy nem. Az árakat leginkább a verseny tudja kordában tartani. Ha felfelé kerekités nélkül is megéri, akkor az erös verseny tudja kikényszeríteni a kerekítés nélküli árat. A másik meg, hogy már a rögzítést követö idöszakban végig kötelezö a rögzített árfolyamon kiírni mindkét valutában az árakat. ìgy 2 éven keresztül már folyamatosan látják az emberek az árakat Euróban is.
Elmondom röviden hogy fog kinézni az euro bevezetés. átéltem a horvátoknál. 1. tegyük fel egy közepes árfolyamon 370-380 között bevezetik. 2. a fizetésed hirtelen olyan "más" lesz. kerestél mondjuk egy 5-700 között. jó 1500-1800 euro között 3. Aztán lemész a boltba.. Mindent ismétlem mindent felfelé kerekítenek! A kiflitől a fagyiig a hústól a benzinig. Ezeknél is 10 centek ugrálnak a benzin árban. Szted itthon egyszerre 35-40ft benzin emelés mit okozna? fel se fogja a nép.. 4. Ingatlanok, tartós cikkek, szolgáltatások. minden fel! ami eddig 10 rugó volt a melósnak az innentől 50euró lesz az alatt semmi nem fog történni. 5.- Aztán eltelik egy év. És jön az euro zóna infláció. megint minden emelkedik . euróban. mert ott is van. szóval: erre készülni kell! mert nagyon kemény lesz.
kálvin tér-ráday utca környéke. kb nyolc-tíz éve belépett exvidéki kollega emlékszem annak idején mondta hogy a 900 meg az 950 forintos gyorskajálda gyros-kínai-kifőzde ár nem mindegy azért. Igazándiból mind a "jattal ezer" kategória volt kp esetén. Ma ugyanezen a környéken 3500 alaphangon és szeme nem rebben. És rohadtul zár be minden és minden ázsiai lesz, a török még tartja magát. Meg próbálkozik pár fancy hamburgeres aztán ennyi. Meg persze a gulasch turistacsapdák.
Magyar Állampapír tulajok