Az igazi fekete leves akkor lesz, amikor a nemzetközi hitelpiacok bármilyen oknál fogva kiszáradnak és nekünk ott lesz a jelenleg évi 15 ezer milliárd adósság megújítás és évről évre növekszik.
85000 GDP-nél is, közel 7%-os hiány lenne. Erre már a hitelminősítők is lépni fognak és 5% fölötti hiánynál még a túlzott deficit eljárás is elindul. Érdekes évnek nézünk elébe, veszélyes lehet ilyen környezetben kamatot csökkenteni.
Tamás egy kérdésem lenne hozzád. A 2025-évi hiány 5738 milliárd lett, Marci szerint ez a GDP 4.9%-a. Akkor a 2025-ös GDP-nek, valahol 120 000 milliárd körül kell lenni. Marci rosszul számol vagy valóban ennyit nőtt a GDP. úgy, hogy közben a gazdaság stagnált? Mi a véleményed erről?
fixmáp 3 havonta kamatozik. ha kell, félrerakod, ha nem kell, visszapakolod. dkj tényleg akkor jó, ha a teljes névértéket el akarod költeni, a kamatfizetés után. ha ígyis-úgyis bent tartod, akkor jobb a fixmáp, 1év után már biztosan.
Igazad van. Igazából 90%-ban fixben és máp+ban vagyok, azokat ismerem. Csak mindig görgettem párszázezer forintot dkj-ban, hátha akkor kell amikor lejár pl. autógumi garnitúrára, drágább orvosi vizsgálat stb... de szerintem jobban megéri azt is fixbe tennem és abból feltörni, mert van, hogy évekig nem lesz rá szükség.
Olvastam az utóbbi időben néhány cikket, hogy a Tisza párt 12%-al vezet, bár annyira nem hiszek az ilyen mende-mondákban. Mi van akkor, ha tényleg nyernek, és kamatstop: DELETE, bankadók: DELETE? Akkor mi van?
Azt, hogy a DKJ általában 1 éven belülre szól. Ha fél év múlva kell a pénz, akkor DKJ 3%-ot ad (a 6-os példádat felezve), fixmáp 3,5% - 1 = 2,5%. Ekkor a DKJ jobb. A fixmáp pedig 5 éves, ha úgyse tartod ki 5 évig, tehát előtte dobod, így -1% jár, valamikor. ha kerek 1 évig tartod, MÁP 6,5% (évfordulókor nincs bünti), fixmáp 7-1=6%. viszont a MÁP+ kamat emelkedik évente 0,25%-al, kamatos kamat, a kamat visszamegy névértékbe, és azzal együtt kamatozik tovább. *1,065*1,0675*1,07 stb. Időtáv!
Sziasztok. Kérlek szóljatok, ha valami rossz a gondolatmenetemben. Mivel most 6% alatti kamattal lehet csak DKJ-t venni, ezért akár rövid távra is jobban megéri a FIX 7%-os , mert -1%-on eladva is 6-ot hoz. Vagy mit nem vettem figyelembe?
Magyar Állampapír tulajok