egy adott valószínűséggel várunk növekvő kamatot is, de most a mérleg serpenyője a csökkenő kamatok irányába billenti a mérleget, többek között a keresleti és kínálati infláció csökkenő világtrendje miatt (FED, EKB csökkenő alapkamat)
"Kiszámoltuk korábban, évente 0,5 % al csökkenő mÁP+okba visszatesszük a kamatokat, durván azonos picivel több kamat -hozam is elérhető." --- Furcsa, hogy növekvő kamatokat nem vár senki, pedig legutóbb is ez történt, holott ugyancsak mindenki csökkenő kamatokra számított.
holnaptól indítsunk egy versenyt, legyen A, B, C, D, E , F, G és H befektető, mindenki induljon egy millió forinttal: A befektető tegye 2041/A-ba, B tegye BMÁP-ba, C MÁPplusz-ba, D DKJ-ba, E fixMÁP-ba, F 2035/A-ba és G 2051/G-be és H PMÁP-ba nézzük meg hetente, hogy ki hogyan áll a versenyben holnapi értéknappal és elérhető konstrukciókkal számolva Számolásra fel!
a negyedéves kamatok, nagyon jól jönnek annak, aki el szeretné költeni fogyasztásra, beruházásra, ez a fix nagy előnye, természetesen akinek 5 évig nem kell egy fitying se, annak mindkettő jó lehet
Attól függ százalékosan nem nagy az eltérés, abszolút értékben nagy lehet: nem mindegy, hogy 100ezer forintot, 1 milliót, 10 milliót, 100 milliót vagy még többet tartasz benne
MÁP+ 5 év alatt 40% felett hoz. FIXMÁP 5 év alatt 35%-ot hoz, a hiányzó 5% szeletke összehozható kamatos kamat elve alapján, de tenni kell érte. Kiszámoltuk korábban, évente 0,5 % al csökkenő mÁP+okba visszatesszük a kamatokat, durván azonos picivel több kamat -hozam is elérhető. Újra, csak ismétlés: aki elkölti a kamatokat, az fixmápot választ. "néha jól jön". én ilyen vagyok + mint írtam, simán kihozhato a 40% a fixmáppal is. én elszutykolgatok vele. én.. akinek nincs kedve, és ígyis-úgyis tartja 5 évig, vegyen máp+ot. ha épp nem évente kell kivenni a pénzt, hanem menet közben ígyis-úgyis -1%, akkor inkább fixmáp.
én ülök a 6,5%-osban is ,amíg lehet. annyira nem nagy eltérés 1 éven belül sem 6,5 vs. 7%, hogy itt és most azonnal dobjam. Amint jön a csökkentés, akkor váltok all-in minden fixmápot.
igen, ha abban a bizonyos 5 munkanapban ugrálsz, egyébként a MÁPplusz is 1% költségű, és az első évben csak 6,5 % kamatozású, valamint csak évente "fizet" azt is tőkésítve
az egyetlen amitol nem tartok az az allamcsod amitol igen hogy lesznek jobb papirok is es map + al konnyebben ugralhattnek ide oda mint az 1'% feltoreses vegig fixel
lassan, komótosan eleinte..... jövő év első felében egy finom 25 bázisponttal, utána ahogy már láttuk jönnek a 6,75%, 6,5%, 6,25%-os fixek majd, ha nem gyengül be a forint, begyorsulunk a kamatcsökkentésekben (50 bázispont) viszlát fix 7%, ahogyan gyorsan viszlát 19,1% lett! Most fixálni a 7%-ot nem rossz ötlet.
Törölt felhasználó2025. 11. 08. 18:39
mi több 2019-20 ban az volt az uralkodo narrativa szamos topikban itt a villaggazdasagi nagy ciklus a Fiat penz vege innen mar nem lehetnek magas kamatok mert omlik miinden --- volt itt mar minden az elmult evek alatt 2017 tol olvasom itt magyarorszagon allamcsod allamcsod allamcsod lesz - na az is elmaradt
sejtettem hogy jon a Fed mint sarokkő en is olvasom a porftolios cikkeket ezert is irtam rogton melle : "hiaba ilyen vilagtrend varhato " nalunk barmi lehet
így van; egy éve a legtöbb elemző azt hitte hogy mostanra már 5-6% között lesz valahol az alapkamat, aztán hol vagyunk ettől. Bár a FED-del kötött swap megállapodás azért lassan teret enged a kamatcsökkentésnek...
Törölt felhasználó2025. 11. 08. 18:20
" a kamatokat viszont egyre kisebb kamatozású papírokba lehet majd visszaforgatni, 2 na erre nem vennek merget, hiaba ilyen vilagtrend varhato volt mar nalunk 19% is amig mashol 2-5 %on elketyegtek az allamok jovore bolondokhaza lesz itt nalunk a valasztasok miatt itt meg barmi lehet es az ellenkezoje is
Magyar Állampapír tulajok