Tehát akkor eszerint, a régi MÁP+okra ráhúzták a vizeslepedőt -1%. Aki ma 16:00 előtt meglépte az eladást, az még -0,5%-al eladta, aki ezt követően vált, az már -1%-al, jól értem?
Ma napközben eladtam az idén vett MÁP+ -okat, terveztem ma 16.00 után becserlem az újra. Először megdöbbentem 16.00 után, mert csökkent a portfólió értékem, pedig 10.22.-én lesz csak kamatfizetésem. Már azt terveztem holnap mikor menjek a kincstárba, jó pár 10e a hiányom. De rájöttem Ezt csak azért irom, lehet más is vett 2024 ben MÁP + , ugye 0,5% levonással Na most ez 16.00 után 1%-ra változott
Több ilyen is volt, itt az archívumban kikereshetőek: https://www.allampapir.hu/allampapirok/MAPP Például a N2029/M2 és N2029/M3. (Én megtartom őket, megvárom a következő kamatfordulót. Igaz, az állampapírjaim nagyon kis része van MÁPP-ban. Viszont a jelenleg 5.75%-kal kamatozó N203/M1 el lett adva bár csak 4 hónap lenne a kamatfordulóig. A N2029/M4-nek is 6.25% a jelenlegi kamata, de azt eladtam mert pont most van az ingyenes eladási időszak.)
"Viszont van egy különálló kategória ami minket nem érintett de az inflációja teljesen külön életet él, ez az ingatlan. " 👍 Engem -magamnak köszönhetően - folyamatosan érint.
Ezt követte 2 gyors kamatcsökkentés, ami lehozta -2x25bp-vel,5,75-re. N2029/M1-től M3-ig tartott a 6,25% N2029/M4 már 6%-al indult. N2029/M5 már 5,75%-el indult. Most ezt dobták fel 6,5%-re.
Egyedül a MÁP+nál most csak 1 hónapot buksz, míg az összes többinél 2-t. (ezért matekolok a PMÁP-al, mert nagyon nem mind1) Volt úgy,hogy lecseréltem a 2028K-t 2030I-re, pedig szinte all-in benne volt, mert 2 évig tuti tartani akartam, 2028K-nak 0,75-es prémiumja van, 2030I-nek 1,5% ,tehát gyakorlatilag a 2*0,75 al már visszajött. ez a 3. év, +2% vs. -1%. Már megérte, mégha akkor buktam is rajta. Te 1 hónapot buksz vs. +1 évig nincs gondod, úgy nincs gondod, hogy akkor jön a legtöbb kamat. Ez kicsit rábeszélés a dobásra, annak tűnhet, de a döntés a tiéd.
Amit eddig állampapírba tettem, azt azért, mert kell a portfólióba a biztos kamat, lehetőleg minél tovább! Az új máp+ egy további évet jelentene, valószínűleg az akkori állapotokhoz képest egész jó kamattal(ez persze feltételezés!). Köszönöm a válaszod!
Visszakerestem: Csak bemásolom: ktamask
vasárnap, 18:00
Előzmény:
forster0123
Ha eleve hosszabb távra vetted a MÁP+ot, akkor megéri eladni. Ha 1-2-3 hónapja vetted (tehát friss): SELL és mehet a másik. Ha
1-2-3 hónap van a kamatfizetésig, matematikailag érdemes kivárni ezt a
1-2-3 hónapot, mert ennyi idő alatt nem termel annyival többet az új
MÁP+, mint a -0,5%-os visszaváltási költség. Többen ismét a fixmáp 7%
ot látják jobbnak (lásd előző napon írtak), miszerint még csökkenő
kamatkörnyezet esetén IS simán hozza a MÁP+ kamatos kamatát. Ha meg
1-2 évig esetleg maradnak a kamatok (vagy talán még emelkednek is),
akkor bőven +osabb a kalkuláció a fixmáp 7%ossal, mint amit én
számoltam. máp+ 5,75 vs. fixmáp 7%, még hamarabb visszatermeli a -0,5% buktát. A MÁP+nak megvan az az előnye, hogy nem kell a kamatokkal bajlódni. Kinek mi a jobb ugye.:) BMÁP-ról azért nem írok, mert ez igazából a MÁP+ leváltásról szól: MÁP6,5% + vs. FIXMÁP7% ez a comment 0 pozitív, és 2 negatív értékelést kapott, ennek tudatában rád bízom a döntést. A te eseted annyiból speciális, hogy 6,5 vs. 6,5, míg a példa inkább az 5,75 vs. 6,5%-ra van kihegyezve. Viszont te is pont az "1hónapja vettem kategóriába esel", sajnos.
Hát figyelj. 6,5% 1 éves kamat, elosztod 12-vel: 6,5%/12 = 0,54% Még 1 hónapot sem buksz. Amit augusztus óta kaptál, azt el bukod. Cserébe a végén (ha tartod addig ugye..alapfeltétele) jutalomfalat 7,5%. :) Lentebb írtam a MÁP+ról, bemásolom.
~ 1 éve tartod, már dobni akarod. Ha ezt a logikát folytatod, akkor az újat sem fogod tovább tartani, ha meglátsz egy jobb papírt. Akkor nem lenne tétje, ha maradna a régire a -0,5% visszaváltási bukta (marad? nem marad? egységes -1%, a régire is? Volt már erről pontos információ?), mert akkor teljesen mindegy, hogy ma vagy holnap vagy 1-2-3 hónap múlva dobod.
Most 4 évig gyakorlatilag ugyanazt kapom a jelenlegi Máp+ papíromra, mint amennyit az új fizet. A különbség annyi, hogy az enyém 2029ben lejár, az új pedig akkor vált az utolsó évre 7,5%-os kamatra. A kérdés, hogy ezért megéri-e váltani?
Magyar Állampapír tulajok