Nem követtem most a beszélgetést, végül mire jutottatok, a már meglévő 6,5%-os Fixből van olyan széria amit lehet értelme cserélni majd új Fixre vagy Pluszra? Illetve a jelenlegi Bónuszból ti a hosszabbat vennétek?
Szerinted miért csökkentik folyamatosan a BMÁP-ok kamatprémiumát? Mert alacsonyabb vagy magasabb DKJ árfolyamokra számítanak? Az alapján vegyél vagy ne, amilyen következtetésre jutsz. (Én vennék valamennyit a helyedben a kifutó verziójú BMÁP-ból.)
23% BMÁP-om van, és 14% FIXMÁP Míg a maradék 63% még mindig PMÁP. BMÁP most 7,1% vs. FIXMÁP 7%, ha e 2 közül kellene választanom, a logikusságot is alapul véve, akkor a FIXMÁPra voksolnék. Ha 20%-al csökkenteném a jelenlegi PMÁP állományomat, akkor 28% Fixmáp, 20 BMÁP, 50% pmáp maradna még mindig. Október 1-ig él még ez a BMÁP, még gondolkodok.
Nem a PMÁP a fő kérdés, hanem a fix-változó kötvény arány. Akinek sok BMÁP-ja van, az könnyen Fix-re válthatja a maradék PMÁP-jának nagy részét vagy az egészet. Akinek nincs BMÁP-ja, és van 1.5%-os több év múlva lejáró PMÁP-ja van az még gondolkozhat (vagy BMÁP-ra válthatja). A fix-változó megosztás szintén egy diverzifikáció amivel nem egy kimenetelre fogadsz, hanem többre próbálsz optimalizálni. Persze ezt is lehet súlyozni. . A kérdéseid állandóan az egy legjobb megoldást firtatják.
A PMÁP nagy kamatok előtt is 8000 ~ MRD körüli lakossági tömeg volt, ez felment 11000-re 3év alatt, de jóval magasabb szám is kijöhetett volna. Ha nem adták volna meg a kamatokat, akkor egy sima OTP rövid kötvény is hozta volna a kamatokat, hozta is. csak jött a + megadóztatás, hogy még véletlenül se. Tehátazért volt egyfajta beterelés ide.
Pár hete még az volt a mondás, hogy a PMÁP tartásnak semmi értelme. Mindenkit abba terelnek, amibe hagyja magát terelni. Tehát mégse dobjuk a PMÁP-okat?
Az, hogy a Kincstár annyira megégette magát a PMÁP-okkal részben az elég gáláns 99%-os visszaváltási lehetőségnek is köszönhető, mivel így elég fájdalommentesen lehet a rossz papírból a jóba ugrani és ennek terhét a Kincstár viselte, nem a vásárló. Sok országban nincs ilyen, lejáratig kell tartani, vagy másodpiacon eladni.
Egy biztos, hogy az inflációs kockázatot az ÁAK a lakosságra tolja a fixek erőltetésével. Ez most még működhet egy ideig, de ha az elszáll, akkor felköthetik a gatyát.
Így az év 2/3-ánál már biztosra kijelenthető, hogy a 2027-es PMÁP papírokat dobni kell. Semmi értelme a tartásuknak. MÁP+ / Fixmáp 7%, gyakorlatilag mindegy, mindkettővel jól jár a user.
Hat erre irtam ,hogy nincs varazsgombje senkinek, es ez a nagy attereles is gyanus ezert a 2030-ast nem dobom meg. A masik 2 mar elozo evekben igy is kidolgozta magat,es teljesen ertelmetlen varni vele. Meglatjuk!
Figyu, itt nem azért írunk lehetőségeket és véleményeket, hogy a másiknak magyaráznia vagy megváltoztatnia kéne a saját döntését. El lehet rajta gondolkozni, ötletet lehet meríteni, esetleg meg is lehet vitatni. Gondolom ilyesmiért vetetted fel Te is.
Megérte várni, ha így nézzük. Az a baj (mármint az én problémám főleg), hogy nekem csak 2030-as szériából van, tehát csak +1,5%-os. (2030I) Lentebb belinkeltem egy képet, 2028-ban csak akkor vagy egyenlő pmáp a fixmáp 7%-ossal, ha jövőre legalább 6,3%-os infláció lesz (és úgy 7,8% kamat 2028-ban) De akkor is még csak egyenlőség van kb. És mi lesz 2027-2028ban az inflációval? ha 2027-ben ismét lebillen, akkor a 2029-es kamatfizetésnél ismét előnyt halmoz fel a 7%-os fixmáp és akkor már csak a 2030-as kamatfizetésben bízhatunk. tizedek harca kb. Amire én ilyenkor gondolok még, ha 2026-ban emelkedő infláció lesz, akkor a fix-ek és máp+ok kamatát talán még fentebb emelik, így tehát 2028-ra még nagyobb előnyre tennének szert, gyakorlatilag a PMÁP újabb és újabb hátrányba kerülne a fixekhez képest, míg nem mindenki dobja. Kicsit iilyen se veled se nélküled. Talán jobban járunk, talán nem. forster0123 kolléga jól írta, ilyen logikával soha nem fogjuk dobni.
Nem akarom tovább fejni ezt a kérdést ebben a topikban. Tisztában vagyok azokkal amiket írsz. Voltak is ilyen üzleteim. Nagyvonalakban leírtam,hogy jelenleg miért választottam ezt a megoldást,nem akarom itt tovább sem magyarázni,sem megváltoztatni ezt a döntésemet és igen,ennek az alapnak is van árfolyam kockázata nem hedged,ez is motivált a választásban.
Igen , En is hasonloan kalkuulaltam, es igen nem dobtam egybol , mert remeltem jon valami jobb, de tovabb varni mar nem erdemes szerintem sem. a 2030-as 1,5-os premium azt nem varialom. Eladom es a masik 2-ot es remelem tudok venni ujat :-) ,koszonom a visszajelzest.
Magyar Állampapír tulajok