"2026-ban az Otthon Start Programnak a költségvetési hatásai neutrálisak. Ha veszel egy lakást, az illetéke 4%, ha újlakást veszel, annak az áfája 5%. Ez körülbelül ugyanaz a mérték, mint a kamattámogatás mértéke. Az első évben ezért a program nettó hatása kb zéró. A második évben ez már nem igaz, mert illetékbevétel már nem keletkezik a költségvetésben. 2027-től van determinisztikus hatása, 50-100 milliárd forint - mondta."
"Az infláció tovább fog csökkenni, júliusban 4% körüli szintre, ebben jelentős bázishatás is szerepet játszik. Idénre 4,7%-ot mondunk az átlagos inflációra, jövőre 3,7%-ot - emelte ki. Ha nem lennének árrésstopok, akkor 6,1% lett volna a júniusi éves infláció a 4,6% helyett - értékelte. Nem látnak keresztárazást, azt viszont elismerjük, hogy ez a kiskereskedelem szereplőinek fáj - modta. Megállapította: a zöldség- és gyümölcsárak rendkívüli módon elszálltak."
"A lakossági állampapírok esetében gondolkodunk szeptemberben új konstrukció létrehozásán - vetítette előre. Mert a lakosságot meg akarjuk tartani a finanszírozásban."
Azt terveztük, hogy fizetjük az összes 120k-t, de értelemszerűen az első éveknek van-volt igazán nagy értelme, főleg a magas inflációk miatt. Lehet csak 10 évet fizetünk, utána kamatozik amennyit kamatozik. Még aránylag az elején tartunk. Majd meglátjuk
A nyugdíjbiztosítás nem éri meg a magas költségek miatt, valójában unit-linked költségszerkezetű csak jár hozzá egy minimális évi max 130e szja, azonban a költségek ezt elviszik, valójában az egyik legrosszabb befektetés.
Szerintem amit rád akarnak tukmálni az a nyugdíjbiztosítás. Viszont az meg nekem nem tetszik. Nyugdíj előtt nem hozzáférhető. Ami előny mellette szól az az, hogy a mai nyugdíjkorhatárkor fizet. Akkor is, ha idő közben megemelik azt. Az ÖNYP viszont csak a tényleges nyugdíjba vonuláskor. A hozamokat leszámítva, amit 3 évente fel tudsz venni.
Ez valóban nem a nagy csodák megtakarítása. Azonban, ha összeraksz benne 3 milliót , mint írtam 150e adójóváírás jár minden évben a lekötések által. A negyed évente jóváírt hozamokból meg állhatod az általános egészségügyi kiadásaidat.
Ahol én vagyok az 6%-t von le, de hozamot is fizet a számla egyenlegre negyedévente, a legutóbbi 1,5% volt ami éves 6% nem rossz( nem is jó), Még két dolog az egészségügy sok mindent nem finanszíroz így ahogy öregszik az ember egyre többet költ az egészségére. Van amit magán egészség biztosítással (vagy jobb munkahelyen munkaáltatóival) meg kehet finanszírozni, de sok mindent nem (fogászat, szemüveg, gyógyszer stb.). Nekem van hitel kártyám arra kapok 4000 forintot és azt rakom az egészségpénztárba egy kis plusszal megfejelve. Jogos, hogy a világot nem váltod meg vele, de éves szinten számít, szerintem. A babakötvényért nem rajongok, az a tapasztalatom, hogy a mai fiatalok még nem elég érettek 18 évesen, sokan még középiskolába járnak és nem elég érettek, egy nagyobb összegű pénz szabad felhasználásához. Saját és a rokonságban az a tapasztalat 25 körül kezdenek felnőtt módjára megfontoltan viselkedni. Nyilván másnak más a tapasztalata.
Magyar Állampapír tulajok