igen, az egészségpénztár úgy kezdődik, hogy a befizetett összeg jóváírása a számlán 5-7% és akkor még ott van az időérték, hogy az adóvisszatérítés csak 1 év múlva jön és limitált
"ha ezt úgy teszed meg, hogy először (vagy utólag) az egészségpénztári
számládra fizeted be a gyógyszer árát és egészségpénztári kártyáról
veszed meg a gyógyszert, már is keletkeztettél egy 20%-ra jogosító
adójóváírást." Hangzatos ez a 20%, de a működési költség és egyéb díjak azért árnyalják a képet rendesen. Valamivel jobban ki lehet jönni vele, mintha nem lenne, de nagy csodák azért nincsenek.
+ fizetjük a gyerkőcöknek az évi csekély 120.000-t egy összegben a babakötvénybe. Mert ennyire kapunk állami támogatást. Többnek mi nem látjuk értelmét. Ebből lakás úgyse lesz.
Mondhattam volna úgyis, hogy faterom az "élj a mának" mintaképe, anyám pedig néha a "zsugoriságé". Egyik sem jobb. Én próbálok köztes úton járni, élni a mának, de közben megtakarítani is. Kamatokból néha költünk erre-arra, ha szükség van, de alapvetően inkább megtakarítunk. Évi 2-3 utazás-wellness (2-3-5 éjszakások) belefértek mindig a megtakarítások mellett. Most a gyerkőcök miatt kicsit visszafogottabb az élet - utazás szempontjából (kevesebb), inkább a megtakarítás időszaka van nálunk.
Én a magam részéről, azt szoktam mondani, hogy amíg nincs itthon papírzsebkendő, addig nincs betegség. Betárolunk 6x100-as papírzsebkendőt (Jó ha van alapon), akkor utána nem sokkal az egész család lebetegszik, és alig tud kikecmeregni a szuper-baktériumok okozta ganéból. Értsd, röviden: ha elkezdeném fizetni a egészségpénztárat, szinte biztos jönne valami baj, amitől inkább jobb távol maradni. A nyugdíjmegtakarítást nem ítélem el. Anyós-após fizeti magának, apránként. 5000-10000ft/hó, már elég régóta, közel vannak a nyugdíjhoz. Faterom soha nem fizette, nem költött ilyesmire, inkább vett 2-3 csík bagót, és még most is, a szerény nyugdíjából. Mert szimplán h...e. Anyám szerintem fizetett magának ilyesmit, bár ő mindig Pandora szelencéje volt, soha nem közölt velünk ilyen "információkat", titkolózás felsőfokon. :D Már 5-10 éve zargatnak ilyen olyan telefonbetyárok, hogy időben kell elkezdeni, én még nem érzem "kényszerét".
Sziasztok! Mostanában csak olvasgatom a fórumot, de ez a nyugdíjcélú megtakarítás annyira tetszik, hogy ha nem haragszotok elmondom a véleményemet.Én is az Önkéntes Nyugdíj Pénztár mellett teszem le a voksomat. Én ezt a megtakarítási formát az Egészségpénztárral kombinálom. Mindkettő megtakarítási formára egyre nagyobb valószínűséggel szorulunk majd az idő előrehaladtával. Gondolom ezt senki nem vitatja! Már évtizedek óta tag vagyok, a két pénztárban. (Igazából a Magánban is, de ez most mellékszál :-) ) Tagságomat még abban az időben kezdtem, amikor az állam kedvezőbb adózással ösztönözte a cafeteria megtakarítás ezen formáit. A két pénztárból évente összesen 150e forint íratható jóvá jelenleg a befizetések után. Illetve van még egy nem apró részlet, ami fontos! Az egészségpénztárnál van egy "24 hónapos lekötés", ami után a 10% íratható jóvá (a 150e-es keret terhére). Tehát kezdetben az volt a célom, hogy ezt a lekötés keretet tudjam ki maximalizálni, mert ez már biztosnak tűnt. Azt nem tudhattam a jövőben hogyan és mennyit tudok befizetni a pénztárakba. Ahhoz, hogy pusztán a lekötésből vissza tudjam igényelni az adóforintjaimat összességében 3 millió forintot kellett gyűjteni az egészségpénztári számlámra. Ezért kezdetben ide kértem a nagyobb összeget a cafeteriámból és az adójóváírást is minden évben. Közben saját befizetésem is volt, hogy a maximum visszatérítést el tudjam érni, minden évben. Ezek voltak a "keményebb évek". -Közben változott a cafeteria adózása, és a jóváíratható összegek is. Ezzel számolni kell!- Ami ma lehetőség, lehet hogy jövőre nem lesz (vagy kedvezőbb is lehet). Tehát amint elérjük az egészségpénztári számlán a 3 milliót páratlan évben 1.5milliót párosban szintén 1.5milliót kell lekötni ahhoz, hogy csupán ebből a számlánkon heverő összegből jóvá tudjuk írattatni a 150e forintos maximumot. Ez a 1.5 milliós lekötés azonban csak elméleti összeg, mivel a mindenkori befizetésből is 20%-ot jóvá lehet írattani. Én jelenleg csak a minimum tagdíjat fizetem mind az egészségpénztári, mind a nyugdíjpénztári számlámra. Ami 5-5e forint havonta. Vagyis évi 120e forint befizetésével (és egészségpénztári lekötéssel) évi 150e forint adójóváírást tudok elérni. Az adójóváírások már a nyugdíjpénztárhoz kerülnek évek óta. Ami itt lentebb már elhangzott, hogy a nyugdíjpénztárnál 10 év várakozási idő után 3 évente kivehető a hozam adómentesen, szintén a barátunk. Kezdetben egyből vissza is lehet utalni a számlára, ami saját befizetésként már megint csak adójóváírásra ad lehetőséget (20%). Később már csak annyit érdemes visszautalni, hogy éppenhogy maximalizálva legyen a 150e-es adójóváírás. A többi hozam meg mehet hosszútávú megtakarításba. Én a TBSZ-t preferálom vagy jó lehet még az állampapír is.A lényeg, hogy ez a pénz is maradjon egy nyugdíjcélú megtakarítás rovatban a fejünkben. A fentiekből is adódik, hogy minél korábban érdemes elkezdeni ezt a fajta megtakarítást. Nyilván itt is a kamatos kamat effektus a meghatározó indok. Nem azt mondom, hogy kizárólagosnak kell lenni ennek a megtakarításnak, de a több lábon állás jegyében érdemes benne gondolkodni. Az egészségügyi kiadások is nőnek a kor előrehaladtával, ha nem is betegségre, gyógyszerekre, de megelőző vizsgálatokra gondolva is. Egyébként, ha beteg vagy és gyógyszert veszel a patikában (akár fiatalon is), ha ezt úgy teszed meg, hogy először (vagy utólag) az egészségpénztári számládra fizeted be a gyógyszer árát és egészségpénztári kártyáról veszed meg a gyógyszert, már is keletkeztettél egy 20%-ra jogosító adójóváírást. Szóval szerintem ez egy megfontolandó lehetőség. Persze, ha van egy tuti recept (lentebb említett ingatlan befektetés) annak nem tud alternatívája lenni. De egy alkalmazotti bérből meg vannak a lépcsőfokok is. Nem lehet havonta ingatlanokat vásárolni a bér 10%-ából. Akit érdekel a téma annak ajánlom Helmut Horstein: Tőzsdepszichológia befektetőknek című könyvét ebben a témában.
Közben, ha valaki figyeli a piaci jeleket. EUR USD nem jött ki új csúcsra, elakadt kisebb tetővel. 1.181 (zárókat nézve) >1.18 HUF nem örül. Veszik a dollárt.
Így már érthető amit csinálsz. Ez más, mint:"nem teszek félre nyugdíjra és kész". Ismerősöm szülei nem tettek félre nyugdíjra. Apa dolgozott munka helyen, anya " háztartásbeli". Ellenben gazdálkodtak egész életükbe. Kerestek annyit, és tettek félre, hogy legyen majd nyugdíjra, Eü-re, gyerekeket elindítani az életben.
2 (vagy 3) havonta a fizetésem 50%-ából állampapírt veszek. Vagyis átlagosan: havonta, a fizetésem 25/16%-át. (vagyis minden egyes FIXMÁP 6,5% sorozatból veszek egy kisebb tömeget, friss tőkéből.) Nem azt írtam, hogy nem rakok félre, hanem azt, hogy nyugdíjra nem, még nem. Emellett még a kamatokat is visszaforgatom, szintén állampapírba. A kamatok durván a friss tőke 40%-a, tehát jóval több a friss tőke, mint a kamatok értéke. Amivel ugye nem tudok kalkulálni, mert nem 3 havonta kamatozik, az a PMÁP, az "arányosan", 2x annyi kamatot hoz még 5,2%-al IS, mint amennyi friss tőkével táplálom 2-3 havonta. Értem, hogy az adóvisszatérítéssel is nyerek a nyugdíj-előtakarékossági számlával, de jelenleg jobb a biztos, "hozzáférhető" tőke, MOST, mint 20-30 év múlva. // remélem jó kis matek példával szolgáltam. :D Tehát összességében, hogy érthető legyen, jóval több Friss pénzt pörgetek be állampapírba a kamatok mellett, mint amennyi maga a kamat jelenleg az állampapírok után. A PMÁP-os évek a nagy kivétel, akkora összegeket nem tudtam frissen betenni, de jelenleg a 6,5% kamatok mellett +os vagyok.
Mondok 1-et én is. A most kapott, MÁK-nál lekötött pénz utáni kamatot, BMÁP-ba kötöttem le, mert 26, 03. hóban újabb részletet kell fizetnünk ingatlan vásárláshoz. Erre tökéletes a Bmáp. A részletfizetés végső határidő napjáig kamatozni fog, aztán feltöröm és utalom, ahova kell.
Magyar Állampapír tulajok