Topiknyitó: Hathor 2022. 12. 08. 14:35

Magyar Állampapír tulajok  

Magyar Állampapír tagoknak
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
ktamask 2025. 07. 28. 18:53
Előzmény: #35159  nemtudom

Ha nem reagál a válaszaimra, akkor spam.
nemtudom 2025. 07. 28. 18:37
Előzmény: #35158  ktamask
te úgy gondolod?
ktamask 2025. 07. 28. 18:33
Előzmény: #35157  nemtudom

régi felhasználó, sok hozzászólással, úgy gondolom, hogy spam?
nemtudom 2025. 07. 28. 18:30
Előzmény: #35156  ktamask
nem arra gondoltam, hanem itt ami érkezett terjedelmes ctrl c ctrl v
ktamask 2025. 07. 28. 18:25
Előzmény: #35155  nemtudom

nem spamhívó volt.
bemutatkozott, megmondta honnan van, melyik banktól.
de sima bankfiókban is számtalanszor rám akarták már "tukmálni" ilyesmit.
nemtudom 2025. 07. 28. 18:23
Előzmény: #35149  ktamask
tulajdnképpen egy spamre válaszoltál, nem?
nemtudom 2025. 07. 28. 18:22
Előzmény: #35152  thinkpositive
igen, az egészségpénztár úgy kezdődik, hogy a befizetett összeg jóváírása a számlán 5-7%
és akkor még ott van az időérték, hogy az adóvisszatérítés csak 1 év múlva jön és limitált
thinkpositive
thinkpositive 2025. 07. 28. 18:12
Előzmény: #35148  ujonc
"ha ezt úgy teszed meg, hogy először (vagy utólag) az egészségpénztári számládra fizeted be a gyógyszer árát és egészségpénztári kártyáról veszed meg a gyógyszert, már is keletkeztettél egy 20%-ra jogosító adójóváírást."
Hangzatos ez a 20%, de a működési költség és egyéb díjak azért árnyalják a képet rendesen. Valamivel jobban ki lehet jönni vele, mintha nem lenne, de nagy csodák azért nincsenek.
ktamask 2025. 07. 28. 17:56

+ fizetjük a gyerkőcöknek az évi csekély 120.000-t egy összegben a babakötvénybe.
Mert ennyire kapunk állami támogatást. Többnek mi nem látjuk értelmét.
Ebből lakás úgyse lesz.
ktamask 2025. 07. 28. 17:49
Előzmény: #35149  ktamask

Mondhattam volna úgyis, hogy faterom az "élj a mának" mintaképe, anyám pedig néha a "zsugoriságé".
Egyik sem jobb.
Én próbálok köztes úton járni, élni a mának, de közben megtakarítani is.
Kamatokból néha költünk erre-arra, ha szükség van, de alapvetően inkább megtakarítunk.
Évi 2-3 utazás-wellness (2-3-5 éjszakások) belefértek mindig a megtakarítások mellett.
Most a gyerkőcök miatt kicsit visszafogottabb az élet - utazás szempontjából (kevesebb), inkább a megtakarítás időszaka van nálunk.
ktamask 2025. 07. 28. 17:46

Én a magam részéről, azt szoktam mondani, hogy amíg nincs itthon papírzsebkendő, addig nincs betegség.
Betárolunk 6x100-as papírzsebkendőt (Jó ha van alapon), akkor utána nem sokkal az egész család lebetegszik, és alig tud kikecmeregni a szuper-baktériumok okozta ganéból.
Értsd, röviden: ha elkezdeném fizetni a egészségpénztárat, szinte biztos jönne valami baj, amitől inkább jobb távol maradni.
A nyugdíjmegtakarítást nem ítélem el. Anyós-após fizeti magának, apránként. 5000-10000ft/hó, már elég régóta, közel vannak a nyugdíjhoz.
Faterom soha nem fizette, nem költött ilyesmire, inkább vett 2-3 csík bagót, és még most is, a szerény nyugdíjából. Mert szimplán h...e.
Anyám szerintem fizetett magának ilyesmit, bár ő mindig Pandora szelencéje volt, soha nem közölt velünk ilyen "információkat", titkolózás felsőfokon. :D
Már 5-10 éve zargatnak ilyen olyan telefonbetyárok, hogy időben kell elkezdeni, én még nem érzem "kényszerét".
ujonc 2025. 07. 28. 16:40

Sziasztok! 
Mostanában csak olvasgatom a fórumot, de ez a nyugdíjcélú megtakarítás annyira tetszik, hogy ha nem haragszotok elmondom a véleményemet.Én is az Önkéntes Nyugdíj Pénztár mellett teszem le a voksomat. Én ezt a megtakarítási formát az Egészségpénztárral kombinálom. Mindkettő megtakarítási formára egyre nagyobb valószínűséggel szorulunk majd az idő előrehaladtával. Gondolom ezt senki nem vitatja! Már évtizedek óta tag vagyok, a két pénztárban. (Igazából a Magánban is, de ez most mellékszál :-) ) Tagságomat még abban az időben kezdtem, amikor az állam kedvezőbb adózással ösztönözte a cafeteria megtakarítás ezen formáit. A két pénztárból évente összesen 150e forint íratható jóvá jelenleg a befizetések után. Illetve van még egy nem apró részlet, ami fontos! Az egészségpénztárnál van egy "24 hónapos lekötés", ami után a 10% íratható jóvá (a 150e-es keret terhére). Tehát kezdetben az volt a célom, hogy ezt a lekötés keretet tudjam ki maximalizálni, mert ez már biztosnak tűnt. Azt nem tudhattam a jövőben hogyan és mennyit tudok befizetni a pénztárakba. Ahhoz, hogy pusztán a lekötésből vissza tudjam igényelni az adóforintjaimat összességében 3 millió forintot kellett gyűjteni az egészségpénztári számlámra. Ezért kezdetben ide kértem a nagyobb összeget a cafeteriámból és az adójóváírást is minden évben. Közben saját befizetésem is volt, hogy a maximum visszatérítést el tudjam érni, minden évben. Ezek voltak a "keményebb évek". -Közben változott a cafeteria adózása, és a jóváíratható összegek is. Ezzel számolni kell!- Ami ma lehetőség, lehet hogy jövőre nem lesz (vagy kedvezőbb is lehet). Tehát amint elérjük az egészségpénztári számlán a 3 milliót páratlan évben 1.5milliót párosban szintén 1.5milliót kell lekötni ahhoz, hogy csupán ebből a számlánkon heverő összegből jóvá tudjuk írattatni a 150e forintos maximumot. Ez a 1.5 milliós lekötés azonban csak elméleti összeg, mivel a mindenkori befizetésből is 20%-ot jóvá lehet írattani. Én jelenleg csak a minimum tagdíjat fizetem mind az egészségpénztári, mind a nyugdíjpénztári számlámra.  Ami 5-5e forint havonta. Vagyis évi 120e forint befizetésével (és egészségpénztári lekötéssel) évi 150e forint adójóváírást tudok elérni. Az adójóváírások már a nyugdíjpénztárhoz kerülnek évek óta. Ami itt lentebb már elhangzott, hogy a nyugdíjpénztárnál 10 év várakozási idő után 3 évente kivehető a hozam adómentesen, szintén a barátunk. Kezdetben egyből vissza is lehet utalni a számlára, ami saját befizetésként már megint csak adójóváírásra ad lehetőséget (20%). Később már csak annyit érdemes visszautalni, hogy éppenhogy maximalizálva legyen a 150e-es adójóváírás. A többi hozam meg mehet hosszútávú megtakarításba. Én a TBSZ-t preferálom vagy jó lehet még az állampapír is.A lényeg, hogy ez a pénz is maradjon egy nyugdíjcélú megtakarítás rovatban a fejünkben. A fentiekből is adódik, hogy minél korábban érdemes elkezdeni ezt a fajta megtakarítást. Nyilván itt is a kamatos kamat effektus a meghatározó indok. Nem azt mondom, hogy kizárólagosnak kell lenni ennek a megtakarításnak, de a több lábon állás jegyében érdemes benne gondolkodni. Az egészségügyi kiadások is nőnek a kor előrehaladtával, ha nem is betegségre, gyógyszerekre, de megelőző vizsgálatokra gondolva is. Egyébként, ha beteg vagy és gyógyszert veszel a patikában (akár fiatalon is), ha ezt úgy teszed meg, hogy először (vagy utólag) az egészségpénztári számládra fizeted be a gyógyszer árát és egészségpénztári kártyáról veszed meg a gyógyszert, már is keletkeztettél egy 20%-ra jogosító adójóváírást.  Szóval szerintem ez egy megfontolandó lehetőség. Persze, ha van egy tuti recept (lentebb említett ingatlan befektetés) annak nem tud alternatívája lenni. De egy alkalmazotti bérből meg vannak a lépcsőfokok is. Nem lehet havonta ingatlanokat vásárolni a bér 10%-ából. Akit érdekel a téma annak ajánlom Helmut Horstein: Tőzsdepszichológia befektetőknek című könyvét ebben a témában.
ktamask 2025. 07. 28. 14:54

Közben, ha valaki figyeli a piaci jeleket.
EUR USD nem jött ki új csúcsra, elakadt kisebb tetővel. 1.181 (zárókat nézve) >1.18
HUF nem örül.
Veszik a dollárt.
Atti 2025. 07. 28. 13:57
Előzmény: #35144  Rincewind2
Ez jó gondolat!
Atti 2025. 07. 28. 13:56
Előzmény: #35143  ktamask
Így már érthető amit csinálsz.
Ez más, mint:"nem teszek félre nyugdíjra és kész".
Ismerősöm szülei nem tettek félre nyugdíjra.
Apa dolgozott munka helyen, anya " háztartásbeli".
Ellenben gazdálkodtak egész életükbe.
Kerestek annyit, és tettek félre, hogy legyen majd nyugdíjra, Eü-re, gyerekeket elindítani az életben.
Rincewind2 2025. 07. 28. 13:53
Előzmény: #35143  ktamask
Ha berakott fris tőke és a kamatok 5-10%-át nyeszre rakod akkor marad sok szabad tőkéd és a nyugdíj is elkezd pörögni.
ktamask 2025. 07. 28. 13:48
Előzmény: #35140  Lou70

2 (vagy 3) havonta a fizetésem 50%-ából állampapírt veszek.
Vagyis átlagosan: havonta, a fizetésem 25/16%-át. (vagyis minden egyes FIXMÁP 6,5% sorozatból veszek egy kisebb tömeget, friss tőkéből.)
Nem azt írtam, hogy nem rakok félre, hanem azt, hogy nyugdíjra nem, még nem.
Emellett még a kamatokat is visszaforgatom, szintén állampapírba.
A kamatok durván a friss tőke 40%-a, tehát jóval több a friss tőke, mint a kamatok értéke.
Amivel ugye nem tudok kalkulálni, mert nem 3 havonta kamatozik, az a PMÁP, az "arányosan", 2x annyi kamatot hoz még 5,2%-al IS, mint amennyi friss tőkével táplálom 2-3 havonta.
Értem, hogy az adóvisszatérítéssel is nyerek a nyugdíj-előtakarékossági számlával, de jelenleg jobb a biztos, "hozzáférhető" tőke, MOST, mint 20-30 év múlva.
// remélem jó kis matek példával szolgáltam. :D
Tehát összességében, hogy érthető legyen, jóval több Friss pénzt pörgetek be állampapírba a kamatok mellett, mint amennyi maga a kamat jelenleg az állampapírok után.
A PMÁP-os évek a nagy kivétel, akkora összegeket nem tudtam frissen betenni, de jelenleg a 6,5% kamatok mellett +os vagyok.
Atti 2025. 07. 28. 13:32
Előzmény: #35141  Atti
Mondok 1-et én is.
A most kapott, MÁK-nál lekötött pénz utáni kamatot, BMÁP-ba kötöttem le, mert 26, 03. hóban újabb részletet kell fizetnünk ingatlan vásárláshoz.
Erre tökéletes a Bmáp.
A részletfizetés végső határidő napjáig kamatozni fog, aztán feltöröm és utalom, ahova kell.
Atti 2025. 07. 28. 13:28
Előzmény: #35139  nemtudom
Erről van szó.
Pénz-pénzügyek, ami kapcsolódik az állampapírhoz.
Én, személy szerint minden ilyet üdvözlök, itt.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek