Államadósságot 3800 milliárd Ft-tal növelték a fiúk FÉL ÉV alatt, az eszetlen osztogatás pedig most indul a 2. félévben. Ennek nagyon csúnya vége lesz, még a 2022-es eszetlen osztogatást se heverte ki az ország.
Senki nem lát a jövőbe, hogy mi lesz 2-3 év múlva. Így most "látatlanban", a biztos pont a FIXMÁP, ez az érv mellette. Mert ezzel nem tudsz rábaszni, stabil fix kiszámítható 6,5%. (reál nem reál, kevés nem kevés, ezt mindenki döntse el maga, én ilyesmin nem vitázok, felesleges) Ha meg mégis valami csoda folytán legatyásodás jön mégjobban, akkor jön a BMÁP 8-9-10%-al, lesz BMÁP, átpattan bele az ember. 3 hónapnyi eltéréssel fizet, van idő átszállni. Ugyanez fordítva. A BMÁP legatyásodás előtt át kell pattanni a FIX-be, ha legatyásodás jön. Ennek a jele az esetleges alapkamat csökkentés az MNB részéről, EUR HUF piaci reakciókat figyelni kell. Ha stabil 400-404 marad, akkor simán csökkenthetett. Akkor a kamatok-hozamok is csökkenni fognak. De erről majd akkor beszéljünk, ha a FED csökkent, addig "SZIGORÚ MONETÁRIS POLITIKA" van.
A jelenlegi gazdasági folyamatok a BMÁP-ot támogatják. De láttunk már csodákat, ez nem támogatja BMÁP-ot. 2 FED csökkentést várnak a FEDtől idén, MNB is csökkenteni fog, én ezt már sokszor leírtam. Akkor már ott lesz a mostani 7,1% BMÁP 6,6%-nál. Itt már nem kérdés, ha követi a 3hó dkj is az alapkamatot, hogy 6,6%-nál a BMÁP-ra szavazol, vagy a FIXMÁPra. A FIXMÁP/MÁP+ kb. egy kutya 5 éves távon. Aki rövidebbre tervez, annak ott a 3 éves. 2024 eleje óta írod, hogy BMÁP a favorit, jogosan. Ettől még bármi történhet, amitől nem lesz a favorit akár 1 év múlva. akár 1,5 év múlva. Addig meg hozza a kamat többletet, ahogy kell.
Nem az volt a célom, hogy a legjobb elméletet tegyem közzé. A dafke fixszel szemben leírtam, hogy szerintem miért bmáp. "gyárthatsz akár tíz elméleti forgatókönyvet előre és esetleg majd kénytelen vagy szembenézni a tizenegyedikkel" Ez gondolom a dafke fix elméletre is vonatkozik,amiről még soha senki nem írta le, hogy miért épp a fix,miért nem valami más.
igen, simán benne van, hogy a FixMáp kamata még az idén -0.5%-kal csökken, ha az alapkamat is csökken, akkor azonnal ez lesz (mellékesen akkor a 3 hónapos diszkont aukciók hozama is jó eséllyel csökkenni fog) de egyelőre ott a ha * a devizakötvények arányának van határa, a 30% a light limit, a 40% a hard limit (ezt elmondta az AKK főnöke az interjúban, amit olvastál) a teljes adósságon belül, ha nem akarják az adósság leminősítését a hitelminősítők által, ami azonnal alaposan megdrágítaná az adósságfinanszírozást * ami a másik oldalt illeti: szvsz el kell múljon a lakossági befektetők körében az az illúzió, hogy ők különleges elbánást várhatnak el, de főleg a 19%-os kamatot kell elfelejteni szvsz mennek majd vissza pénzek a lakossági papírokba, amint szembejön a valóság, elül a lila köd, hogy ennyi kamatért nem, hiszen ott vannak a kitűnőbbnél kitűnőbb befektetési lehetőségek...ez nem feltétlenül hazafias tett, hanem kijózanodás lesz...
Azért azt Te se gondolhatod komolyan, hogy majd pont a MNB elöke azt mondja hogy nem adnak reálkamatot, hanem lassan elveszi/csökkenti reálértéken az emberek megtakarítását, amit állalmpapírba tesznek. Calm down!
mindenkinek vannak elméletei, nekem is :)...az ÁKK idei finanszírozási terve (miután megvan a 4MRDplusz némi panda is) papiron pipa, így minden egyéb finanszírozás költségeit igyekeznek alacsonyan tartani, ez nyilván hatással van a BMÁP/DKJ kamatokra is. Nem tartom valószínűnek, hogy a tartani fogják a FIX 6,5-t, nagy eséllyel -0,25 vagy akár -0,5, még az idén. Számomra a jövő év eleje igazán a nagy kérdés, továbbra is a devizakötvényekben hisznek vagy újra hazafias tett lesz a lakossági papirok vásárlása, mint ahogy nem is olyan régen ez PMÁP esetén tapasztaltuk.
Magyar Állampapír tulajok