Nekik tök mindegy ki veszi a DKJ-t a lényeg a hozam leszorítása volt, de a következő kb egy évben eldől jó ötlet volt-e. A piaci folyamatokba nagyon óvatosan kell bele nyúlni, mert túl sok a mellékhatás, és a mellékhatások sokszor súlyosabbak, mint az eredeti probléma volt. A kamat kiadásokat és inflációt a kormány és a jegybank maxolta ki. Bárki aki látta mi folyik itt 2021-ben a bejelentett adó visszatérítés után borítékolta a 20+% inflációt. A kuszaszem bejelentette a kamat emelés végét az szintén durva volt. Szerintem max. 15-ön megállt volna a jegybanki alapkamat,ha nem ilyen hülyék.
2022. szept 29 és 2023. júl 31. között volt elég idő PMÁP-ot venni. Aki lemaradt, így járt. A DKJ eleve rövid papír, amilyen gyorsan felfelé ment a hozama tavaly év végén, most úgy csökken. Élt egy évet, a semminél többet fizet, de nem sokkal, akinek a 6,85% nem elég, a visszaváltási kockázatot bevállalva mehet még 2033/I-be, de kockázat nélkül sosincs hozam.
És valóban, a lakosság körében a 2. legnépszerűbb papír a DKJ. Nyilván céljuk, hogy ez ne így legyen... A monstre 0920 lejáratot még megvárták a tegnapi durva hozamcsökkentéssel, tehát aki akarta, az még tovább forgathatta DKJ-ban a pénzt. . Engem továbbra is az foglalkoztat, mi lesz a PMÁP-pal... 300 Mrd-ot irányoztak elő a 2033/I-re, ami sokkal kevesebb, mint az előző sorozatok 500-500 milliárdja (amiből a hosszút ráadásul állandóan rá kellett emelni a végén.) Nem hinném, hogy újabb sorozatot bocsátanának ki naptári éves kamatbázissal, a prémiumot meg nincs hova csökkenteni.Az augusztusi 16,4%-ot szerintem nem fogják kamatbázisnak használni, mert az túl magas. Október 10-én kedden publikálják a szeptember/szeptember inflációt, ami 12% körül lesz. "Ideális" kamatbázis, és a most nagyon nyomatott BMÁP-pal összemérhető. Talán azon a héten jön az új, hogy a 1018 DKJ lejáratot már csak oda lehessen átpakolni...? Vagy 1-2 hét, és az egész PMÁP megy a kukába utód nélkül...? . https://www.portfolio.hu/befektetes/20230923/itt-a-friss-lista-ezek-az-allampapirok-most-a-magyarok-kedvencei-641373
Azért van ott más is. Amikor megnézed a kintlévő állományokat (amiből lehetne ugye választani), akkor látszik, hogy egy csomó lejáratnál ilyen 17-18-20 milliárdok vannak... De van olyan decemberi is, ahol csak 7 Mrd. emlékszünk még a május - júniusi besült aukciókra? Na ez annak a következménye is. Közben meg jönnek a monstre 300+ milliárdos lejáratok, mint most volt a 0920, és jövő hónapban a 1018, aztán a 1129 is lesz majd... . Ez igazából egy mesterterv része. Hiánnyal is lehet manipulálni, pláne nagy lejárat után. Amikor év elején mondta a nagyfőnök, hogy kiszorítják a kisbüfiket a dkj-ból, ezt már akkor tudták. . itt lehet nézegetni: https://www.akk.hu/statisztika/allampapirok/alapadatok
Én szépen lekereskedem a hullámokat. Vagyis egy részét. A saját és az eurhuf topikban párszor beírtam. Nekem mindegy, hogy 370->360 vagy 400->390 közti mozgást fogom meg. A lényeg a nyerő.
Kedden volt utoljára aució (9,29% átlaghozam), utána 3 nap alatt zuhantak be a hozamok, pénteken már csak 7,30% volt a 3 hónapos másodpiaci hozamszint. Másrészt a Kincsár is marzssal dolgozik, jelenleg 6,85%-on adják el a rövid papírt, és 8,25%-on veszik vissza - a marzs tehát most még aszimmetrikus is, mégpedig a vevők javára, ha ti. szimmetrikus lenne, akkor 6,6%-on adnák...
Az indokolja, hogy így is megveszik. Kereslet-kínálat. Egész héten azt olvastam a topikban, hogy melyik DKJ-ből nincs készlet és nem lehet venni. Ráadásul az intézményi befektetőknek kötelező vásárolni.
Ez tiszta. Közel 15% aukciós hozamról le is jött 9%ra. A kérdés arra irányult h mi indokolja a 9.3% vs 6.85% közötti 2.45% pont különbséget. Az utóbbi évben soha nem volt ekkora difi.
Ez mind igaz, de az intézményi befektetők is jórészt magánemberek pénzét kezelik, akik ilyen kamatszintek mellett dönthetnek másként... Pl. ezzel gyakorlatilag kinyírják a pénzpiaci / rövid ktv. alapokat. A jelenlegi inflációs- és nemzetközi kamatkörnyezetben ez a 6,85% a "meg ne vedd" üzenetet hordozza. Ehhez képest a 8%-os 1 éves lakossági papír is "remek" azoknak, akik nem akarnak hosszú távon szerződni az állammal. . Ennyire nem kell a pénz már az államkasszának...? Ennyire nem megy a PMÁP, ezért még utoljára oda próbálják terelni a magánemberek pénzeit - hogy aztán érdemben azt is beszántsák? Ennyire jól jöttek össze a nemzetközi kibocsátások? Ennyire nem félnek tőle, hogy devizába és/vagy külföldre menekítik azt a HUF vagyont, miközben 5%felett hoz a dollár, ami azért - minden visszássága ellenére - egy icipicit megbízhatóbb a jó magor forintnál... Ennyire szeretnék pörgetni végre az ingatlanpiacot meg az építőipart? . Sajnos nem tudok a kormány fejével gondolkodni... (vagy nem sajnos :)
Majd kíváncsi leszek, ha a bankok beárazzák a kamatot és inflációt a törlesztőkbe mi lesz, mert gondolom nem fogják benyelni, vagy igen? Akkor volt devizakockázat,most meg lesz inflációs meg kamat kockázat.
mi más?? megafo$tosok, ha ellepik a fórumot eurfufba mostanábannem térsz be ;) ott lejárt a feladat? Madeinhungary
2023. 05. 30. 09:19
Előzmény:
Bandi_ujonc
#45178 Meglesz, sőt a 360 is.
Magyar Állampapír tulajok