Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Satufékben egyetértünk, mivel a lakossági fogyasztást totál visszafogják még a magas energiaárakon túl is, így egyértelmű, hogy mind a 0%-os fogyasztási hitelek meg fognak szűnni, mind a lakáshitelezést erősen visszafogják, így az építőipar és a kereskedelem egy jó része is hátast fog dobni... Talán nekem is, szeretnék végre házat venni, olcsón. :D Igaz addigra meg fogom gondolni még százszor, hogy biztosan itthon akarom-e... vagy Murdochot követve megyünk külhonba. Igaz, beszéltem ma egy volt kollégámmal, és azt mondja az iparágunk döglődik külföldön is, pedig nem vagyunk egy válságérzékeny ágazat, konkrétan amelyik cégnek bedolgozom, az éppen úszik (de tényleg!) a pénzben... A volt fejvadászom is éppen egy darab, nem túlzottan rám szabott állást hirdetget... szóval nem tudom, mert más forrásból is tudom, hogy headcount stop van, stb... érdekes idők jönnek, annyi szent.
Latjatok mi megy a az olaj szektor, valu cegei kozott, bazki -20, +20% ot is bejarnak egy heten belul, nagyon pengeélen tancol az egesz szektor. Ezert szallogatok.kifele bosszen, mert aki ezt jo idegekkel, nyugodtan birja, egy komolyabb portfolioval, annak kinyalom a s..et a dobbrentei teren, deli 12 orakor(vicc volt, nem.ajanlat):)
Bele hat, meg nem zuhanunk, de az is dicseretes, hogy mar az ellenkezo iranyba lapatolnak a vizeses szelen bőszen. En mar azt hittem teljesen elment az eszuk, vagy valami tudatmodosito hatasa alatt alltak ezzel a ultra laza magasnyomasu gazdasag fenntartasaval es kergetesevel. Konkretan szerintem satufeket nyomnak, kiveve a szechenyi go hitelek, ha azt meg felfuggesztenek, az lenne csak a jó. Foleg nekem😉
Dehogynem a tartalekrata emelese az egyik legjobb modja, hogy a a bankrendszerbol ,es a piacrol penzt szivj ki ugymond a partvonalra, ami miatt nem keringhet tovabb a rendszerben. Az 5% az egy igen magas tartalekrata szam, az 1 meg ultra laza volt. De nem vagyok penzugyes, csak 1 mernok:)
Az elméleti M2 pénzmennyiséget ezzel a lépéssel az MNB ötödölte. Persze ez akkor valósulna meg azonnal, hogyha az összes eddigi kibocsátás ennél a tartalékrátánál valósulna meg. Mivel nem így van, így a keringő pénz mennyisége fog a rendszerben szépen lassan lecsökkenni. Ez viszont azzal jár, hogy a banki likviditás csökken, tehát a hitelezési volumen csökkenni fog azáltal, hogy a hitelkihelyezés kockázata a fedezeti forrásbevonás költségének növekedése miatt nő. Ez azért nő, mert a bankoknak immár drágább lesz pénzhez jutni, mivel a betéti kamatokat emelniük kell, ha forráshoz akarnak jutni. Ez szintén hitel kamat növelő hatású is, tehát tovább fékezi a hitelezést és jellemzően csökkenti a margeot. De egy pénzügyes megerősíthetne engem is. :D
Pár mondatban fejtsd már ki kérlek mit vársz a tartalékráta emeléstől. Én nem gondolom, hogy emiatt fog megrottyanni a hitelezési kedv, azt elintézik majd a magas kamatok. Valamit nem látok úgy néz ki. Köszi.
Ha mégis adunk egy utolsó reményt, hogy a jegybankárok csak közép kategóriás csirkefogók, akkor talán nem fognak azonnal a gázra lépni... viszont akkor nagy valószínűséggel visszatérünk a 2008 előtti időkbe...
No, szóval azt akartam mondani, hogy szerintem hiába volt az MNB elsők között az alapkamat emeléssel, így is belecsúszott a kajak a vízesésbe, ott meg már hiába fékezünk...
Na jó, de mire az 5%-os tartalékráta érezteti a hatását, az azért nem ma lesz. És nyilván azért emelték a tartalékrátát ennyire, hogy ne csak az alapkamattal kelljen fékezni, mert annak további emelése megrogyasztja a teljes gazdaságot... szerintem így is több lett mint amennyi egészséges, de nyilván ez most kell az 1% alatti rátához képest...
Ja, meglatjatok, a deflacio becezeti onmagat, a kereslet hianya miatt. Ha csak , a jegybankok ahogy lecsokken az infla 3% ra egybol elkezdik a QE gazra taposni. Bar akkor minden valuta, huf, eur, es a dollar, etc.. is olyan spiralba kerul mint az olasz lira anno, es pont olyan utat fog bejarni, de nem hiszem, hogy a neolib elit szant szandekkal kirabolna onmagat. Szoval gyanusabb a deflacio bekovetkezte.
A részletek elárulása nélkül: láttam belülről nagy építőipari kereskedő cég számait. Abszolút nem arról szól, hogy az alapanyag, energia stb emelkedett csak és ezt beépítették az árakba. Hanem szépen felturbozva a már meglevő inflációt, valami egész elképesztő mértékű gigaprofitot realizálnak. Az más téma h őket senki nem basztatja extraprofit adóval és miért nem. Ez szépen vissza fog ütni 2023 ban, mert úgy lesz ahogy mondod, hogy a kutya nem fog építkezni ilyen árak mellett
Ja es azt hozza se tettem neki, hogy idaig a lakossag 3%on is tudott hitelt felvenni 200 k torlesztore, 40 milliot is 25 evre, most meg, ugyanarra a torlesztore a 17 millio is necces lesz De mar nem bonyolitottam.
Ma beszeltem egy tuzepessel Budapesten, aztmindja ,hogy 2000ft lesz a tegla, es hogy ot nem erdekli, majd ennyiert adja, gondolom mert energiaigenyes es a TTF megint 230 felett van, es ahogy kozeleg a tel lesz ez feljebb is, es orul.neki, mert a szokasos %os profit marzs nagyobb lesz. Mondtam neki azert erre ne vegyel merget mert, 0db tegla eladasa utan a 20%is egy nagy nulla lesz. Hitetlenkedve nezett ram. Nem erti hogy a 600 ft os tegla ha fel even belul 2000 lesz, lett, akkor ki beb..szottul senki ,de senki maganszemely nem fog epitkezni, legfeljebb a tavasszal indultakat befejezik jobb esetben, de mar azok is szerkezetkeszek mára, tehat oda mar tegla nem.kell, max gepeszet,es szigeteles, stb....Allami beruhazas, meg totalis, es teljes leallitasa utan, irodakat meg egyet se kezdtek el az utobbi honapokban. Akkor kinek adja el a 2000 ft os teglat? Es nem erti, pedig nem egy sufni tuzep tulajdosa. Hihetelen, hogy miert nem összefüggésekben, es ok okozatokban gondolkodnak komplexen az emberek. Miert? :)
Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen