Topiknyitó: feel 2020. 01. 19. 14:04

4IG Nyrt reszvenyesek.  

4IG topic reszvenyeseknek es hasznos forumozoknak.
Moderacio alatt lesz.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Pingvin007 ma, 14:13
Előzmény: #101908  atikasz
Q3,Q4 akkor ùgy nèz ki bitang jò lesz.
atikasz ma, 14:00
Előzmény: #101887  IstiSan
Nálam nem 25 hanem 80%.
6880ról 12500ra.
Fél kéne őket hívni kicsit alkudozni:⁠-⁠)
Pingvin007 ma, 13:04
Előzmény: #101906  Ecpec
Alapbòl inflakövető 4.4 százalèlos emelès van. Van ahol règi csomagokat vezetnek ki, az ùjak dràgábbak, ezeknèl lehet komolyabb emelès.
Ecpec
Ecpec ma, 12:27
Előzmény: #101901  BrokerJozsi
Nem tudom miről beszéltek, nálam ugyanannyi maradt, éppen az imént fizettem be. 
nyereg
nyereg ma, 12:19
Még a végén bejon amit zárás után írtam, hogy de jo lenne ha 1700 körül nyitnánk hétfőn....
Rellim
Rellim ma, 12:07
Előzmény: #101903  feel
Azért, csak szivárognak jó hírek is!
feel
feel ma, 11:25
A lényeg:
  • A REMTECH egy kb. 4000 m²-es űrtechnológiai gyártó- és tesztközpont, ebből 1500 m² speciális tisztatér. 
  • Nem egyszerű összeszerelő üzem: műholdak gyártása, összeszerelése, integrációja és teljes körű tesztelése is itt történhet.
  • A központba bekerült a 55 m³-es termo-vákuum kamra, amely a REMRED szerint Közép-Európa legnagyobb ilyen berendezése, és teljes méretű SmallSatok kvalifikációjára is alkalmas. 
  • A 4iG hivatalos kommunikációja szerint a beruházás eredetileg több mint 85 magas hozzáadott értékű munkahelyet céloz. 
  • Ráadásul a HUSAT-program LEO műholdjainak gyártását 2026-tól Martonvásáron tervezik, a program első indításai pedig 2028-tól várhatók. 
  • 2026-ban a REMRED már ESA-s holdprogramban is részt vesz a MoonRAD tanulmányban. 
Ami nekem ebből befektetőként különösen érdekes: most már nem csak egy „4iG űripari történet” van papíron, hanem valós gyártási infrastruktúra kezd működőképes állapotba kerülni. Ez azért fontos, mert a REMTECH teszi lehetővé, hogy a 4iG/REMRED a műholdfejlesztéstől a gyártáson és integráción át a tesztelésig sokkal nagyobb részt házon belül végezzen. És van még egy nagyon érdekes rész: az amerikai–magyar együttműködés keretében európai műhold-sorozatgyártási kapacitás kialakításáról is megállapodás született.  Szóval ezt én nem egyszerű logókihelyezésnek tekinteném. Ez annak a jele, hogy a 2024-ben megkezdett 25 millió eurós fejlesztés ténylegesen eljutott az üzembe helyezés előtti szakaszba. 
feel
feel ma, 11:16
Előzmény: #101898  dunyha
Figyelemre méltó mérföldkő a REMTECH számára!
A REMTECH SmallSat gyára egyre közelebb kerül a teljes készenléthez - és a mai nap egy igazán különleges pillanatot jelent: cégünk logóját most helyezték el a gyárépületen!
Közel két év intenzív építkezés, mérnöki munka és elkötelezett csapatmunka után büszke pillanat az egész csapat számára, hogy a REMRED nevet láthatjuk az épületen!
Most közeledünk a következő izgalmas mérföldkőhöz: a gyár hivatalos megnyitójához még idén!
Kövessétek csapatunkat, amint a megnyitóra és a közép-európai SmallSat iparág új fejezetének kezdetére készülünk! 🛰️
BrokerJozsi
BrokerJozsi ma, 10:57
Nálam is. Jött a számlával együtt egy jó hosszú jogi katyvasz is. 
BrokerJozsi
BrokerJozsi ma, 10:53
Nálam egy szerény, 30%-os emelés érkezett az aktuális számlával. Jó érzés, hogy az emelt díjat egy nemzethy, tőkeerős vállalatnak fizethetem.
Az Opus Konzum story idején is részvényes voltam, azóta nagy tisztelője vagyok őexcellenciás Jászai nagykövet és Linczényi Urak munkásságának.
sprint53 ma, 10:35
Előzmény: #101898  dunyha
Bíztató ! 
Ferox csütörtök, 21:38
Előzmény: #101894  stoky
Mit kapott valójában a 4iG SDT 72,1 milliárdért? Nem hat teljes vállalatot vett meg egy az egyben. A végleges konstrukcióban:
  • 75%+1 szavazatot szerzett az N7 Defence-ben, amelyben volt
    • 100% Aeroplex,
    • 100% Arzenál,
    • 49% Colt CZ Hungary,
    • 49% Rheinmetall Hungary Munitions;
  • 100%-ot vett a Hirtenberger Defence Systemsben;
  • 75%+1 szavazatot szerzett a VAB-ban, amelybe az állam a Rheinmetall Hungary 49%-os részesedését apportálta.
Tehát például a Rheinmetall Hungaryból a 4iG gazdasági kitettsége nem 49%, hanem közvetetten nagyjából: 49% × 75% ≈ 36,75%. És itt jön a nagyon fontos rész: a gyárak nem mentek vele.A júniusi előzetes struktúrában, majd a végleges ügyletben is úgy alakították ki a konstrukciót, hogy a kritikus infrastruktúra — ingatlanok, gyárak, termelőberendezések — állami tulajdonban maradjon, és a cégek bérleti díjat fizessenek használatukért. Ez óriási különbség. Ezek között szerepelt: Aeroplex, Airbus Helicopters Hungary, Rheinmetall Hungary Munitions, Rheinmetall Hungary, Hirtenberger, Satys, Dynamit Nobel Defence, Arzenál és Colt CZ Hungary.  Az N7 által megbízott nemzetközi tanácsadó akkor a teljes csomagot 74,5–82,8 milliárd forintra értékelte, úgy, hogy a kritikus infrastruktúra már ebből is ki volt zárva.  A végleges októberi ügyletből viszont három társaság kiesett: Airbus Helicopters Hungary,
SATYS PSP Hungary, Dynamit Nobel Defence Hungary.
A végleges csomag ára pedig 72,1 milliárd Ft lett.Ez első látásra nem azt mutatja, hogy egy 200–300 milliárdos vagyont 72 milliárdért adtak oda. Sőt, a 72,1 milliárd meglehetősen közel van a korábbi 74,5–82,8 milliárdos független értékelési sávhoz, miközben három részesedés ki is került a csomagból. Ráadásul volt formális értékbecslés A kormány hivatalos közlése szerint a végleges vételár alapját az Ernst & Young Tanácsadó Kft. független szakértői értékelései adták. Az EY azt is vizsgálta, hogy az ügyletből ne keletkezzen tiltott állami támogatás. Ez nem bizonyítja automatikusan, hogy minden tökéletesen árazott volt. De nagyon fontos ellenérv azzal az állítással szemben, hogy: „hasraütésszerűen, töredékáron odaadták Jászainak”.
Matti csütörtök, 21:01
Előzmény: #101892  pancserlama.
Bocs, hol itt a pezsgés? Hacsak nem Magyar "Pezsgőtabletta" Péterben. Pezsgéshez Safe hír kéne. Egyik link egy protokoláris ünnepi sablon-üdvözlés a másik meg  egy 8 hónapos sajtóközlemény. Lehet a mainstream európai irány szerint vagány, bátor dolog szembemenni Lockheed Martin/Norhrop/SpaceX hadiip
ari komplexummal, (azt is elvétve, maximum szájkaratéban) de vajon Pappergerék tulajként meddig lesznek türelmesek? 
Ahham csütörtök, 19:03
Előzmény: #101874  Warior
Ékes példája ennek pl ez a fórum. 
stoky csütörtök, 19:02
Előzmény: #101889  Ferox
A 4iG Csoport a hadiipari cégek – köztük a Rheinmetall Hungary Zrt. kisebbségi részesedésének – felvásárlását döntő részben állami háttértámogatással és állami bankok által biztosított forrásokból finanszírozta. [1, 2]A tényfeltáró gazdasági elemzések szerint a privatizáció egy olyan sajátos modellben valósult meg, ahol az állam előbb pénzt biztosított a magánvállalatnak, hogy az később megvehesse tőle az állami vagyont. [1]💸 A finanszírozás főbb forrásai
  • Állami banki források (Eximbank): A Direkt36 2026 tavaszi tényfeltáró nyomozása kiderítette, hogy közvetlenül a hadiipari privatizációs ügyletek lezárása előtt több tízmilliárd forintnyi állami forrás áramlott a 4iG-hez az állami tulajdonú Eximbankon keresztül. [1]
  • Széchenyi Alapok: Az Eximbank mellett a szintén állami hátterű Széchenyi Alapok is részt vettek egy részben titkos tőkeágágaztatási tranzakcióban, amellyel „feltőkésítették” a céget a vásárlás előtt. [1]
  • A teljes vételár: Az állam a hadiipari cégek többségét (köztük a Rheinmetall-részesedéseket tömörítő csomagot) összesen mintegy 72 milliárd forintos áron adta el a 4iG-nek. [1]
🔄 A háttérben álló mintázat (A Vodafone-példa)Ez a finanszírozási mechanizmus nem volt új a cégcsoport életében. A 4iG korábbi gigantikus távközlési felvásárlásánál, a Vodafone Magyarország megvételénél is hasonló módszert alkalmaztak. Ott a rá eső több mint 300 milliárd forintos vételárrészt a 4iG az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által nyújtott óriáshitelből egyenlítette ki. [1]🔍 Aktuális helyzet: Átfogó állami vizsgálatA modell (közpénzből segített magáncég állami vagyont vesz) komoly politikai és gazdasági vitákat váltott ki. 2026 augusztusában a kormány elrendelte a 4iG és a Magyar Állam közötti összes szerződés teljes körű, átfogó átvilágítását
Ahham csütörtök, 18:56
Előzmény: #101892  pancserlama.
Hát, ez pont nem azt üzeni, h az USA ne lenne nyitott a Magyar-kormánnyal való együttműködésre.
pancserlama.
pancserlama. csütörtök, 18:38

nyereg
nyereg csütörtök, 18:11
Alapvetően én is a reinmetallban bízom leginkább. Alapvetően miattuk is fektettem be 
Ferox csütörtök, 15:20
Sziasztok! Kb. 1 éve vagyok részvényes csekély (2000 db.) mennyiséggel, azóta követem a fórumot. Mostanában én is beszélgetek az AI-val az aktuális helyzetről, legutóbb arra voltam kíváncsi, mi lehet most a Rheinmetall stratégiája.
"A Rheinmetall kitettsége sokkal nagyobb, mint pusztán a 25%-os 4iG-részesedés Ez szerintem a lényeg. A 4iG védelmi portfóliójába 2026-ban bekerült többek között 49%-os részesedés a Rheinmetall Hungary Munitionsban, továbbá olyan struktúra, amelyen keresztül a Rheinmetall Hungaryban lévő 49%-os érdekeltség is bekerült a 4iG SDT portfóliójába. Ehhez jön a Rheinmetall 4iG Digital Services, az R4. Ez nem egy üres közös vállalkozás: 2026-ban továbbra is a Rheinmetall globális IT-szervezetének vállalatai számára végez projekteket és szolgáltatásokat, miközben külső piacra is terjeszkedik.
 Tehát nagyjából: Rheinmetall ↕ 25,12% 4iG 4iG ↕ R4 közös vállalat Rheinmetall globális IT és közben: 4iG SDT ↔ Rheinmetall Hungary / Rheinmetall Hungary Munitions Ez már valódi ipari összefonódás. 
 Ezért szerintem a Rheinmetall vörös vonala nem Jászai Ez nagyon fontos különbség. Én nem abból indulnék ki, hogy: „Rheinmetall meg fogja védeni Jászai Gellértet.” Hanem abból, hogy: „Rheinmetall meg fogja védeni a saját 4iG-befektetését és magyarországi ipari érdekeit.” A kettő jelenleg nagyrészt egybeesik. De nem feltétlenül örökre. Ha Magyar Péterék azt mondják: „Átvilágítjuk a korábbi állami szerződéseket.” Rheinmetall valószínűleg nem fog háborúzni emiatt. Ha azt mondják: „A jogszerűtlen szerződéseket megtámadjuk.” még mindig nincs feltétlen konfliktus. Ha viszont azt mondanák: „Olyan tulajdonosi átrendezést akarunk végrehajtani, amely lényegesen károsítja a Rheinmetall 4iG-részesedésének vagy közös vállalkozásainak értékét.” na, ott már egészen más lenne a helyzet."
Zno csütörtök, 14:43
Aki még a régi digis tarifacsomagba van annak duplázódik is a díj, viszont ha össze veted a konkurenciával hiába váltasz nem fogsz kevesebbet fizetni. Ebből fakadóan nem fenyegeti veszély a céget egy komolyabb ügyfélszám vesztés.
IstiSan
IstiSan csütörtök, 13:51
Kis One.
Másnál is 25%-al drágult a Tv és az internet előfizetés?
Sokan panaszkodnak most az One drágulásra. Jó negyedéve lesz ha meg tudja tartani az előfizetőket.
sprint53 csütörtök, 13:34
Előzmény: #101885  Pingvin007
Láttunk már ilyet :  " nem hinném " !  :(
Pingvin007 csütörtök, 13:09
Előzmény: #101882  Barba-papa
Sajnos ùgy gondolom a bìròsàgi ìtèlet megszerzèse sem lesz gond. Elèg lesz egy elhintett pár szò a Facebookon aztàn mindenki teszi a dolgàt. Ùj vilàg èpül csak most a lò tùloldalàn.
Jolesz csütörtök, 12:27
Előzmény: #101875  Jolesz
És még egy fontos gondolat az előzőhöz: természetesen Jászai Gellért nélkül ez a történet nem jutott volna el idáig – és szerintem a következő szintre sem fog nélküle eljutni. Amikor 2020-ban kisrészvényesként a saját tőkémet a 4iG-be fektettem, ennek egyik fontos oka éppen Jászai Gellért személye volt. Hittem abban a vízióban, ambícióban és vállalkozói mindsetben, amit képviselt, és abban, hogy ebből jóval több épülhet, mint egy sikeres magyar IT-vállalat. Az industrial policy önmagában csak lehetőséget teremt. Ahhoz, hogy ebből valóban működő national champion épüljön, kell vállalkozói vízió, kockázatvállalás és végrehajtási képesség is. A 4iG esetében ehhez szerintem különösen fontos volt Gellért nemzetközi mindsetje és kapcsolatrendszere, illetve az az ambíció, hogy a 4iG ne egyszerűen egy nagy magyar vállalat legyen, hanem nemzetközi szinten is releváns szereplővé váljon. Nemzetközi befektetők, stratégiai iparági partnerek, kormányzati és üzleti kapcsolatok, új piacok és új technológiai területek felé épített hidak nélkül egy magyar national champion könnyen csak „nemzeti” maradna, champion nélkül. Az állam segíthet megteremteni a feltételeket. De vállalatot végül emberek építenek. A 4iG eddigi történetében Jászai Gellért szerepe szerintem meghatározó volt – és meggyőződésem, hogy a következő fejezetben is az lesz.
sprint53 csütörtök, 11:55
Előzmény: #101880  Andre75
Szép szavak, jól is hangzik..., de mennyit valósítanak meg EZEK alapján, az lesz a döntő, a jövőre nézve !
Barba-papa csütörtök, 11:52
Előzmény: #101880  Andre75
Az előző kormány 4iG bizonyos ügyleteit és üzletágait nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette.
Az új kormány vizsgálata érthető, hogy pontosan milyen jogalapon kötötte meg az Orbán-kormány az egyes szerződéseket, és az akkor hatályos jog szerint szabályos volt-e az alkalmazott eljárás.
De nem lehet pusztán politikai alapon utólag jogsértőnek minősíteni egy korábban jogszerű döntést.
Az új kormány pusztán attól, hogy jogtalannak véli az előző kormány által adott pénzeket, nem követelheti automatikusan a 4iG-től azok visszafizetését.
A legtöbb esetben bírósági ítélet szükséges.
A többi csak habverés...
1791akipoV csütörtök, 11:49
Előzmény: #101875  Jolesz
Köszönöm. Én is ebben hiszek! Kitartást.

Topik gazda

feel
feel
5 5 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek