Marci minisztert letiltanám a nyilvanos szereplesről. Berendeznék neki egy videoszobát, ahol ki tudja adni magából azt, amit nem képtelen magában tartani. Egyetértek, nem vèletlen a védelmi üzletág létrehozása. Viszont ez már tavaly februárban elindult, akkor jött létre a 4iG Űr és Védelmi Zrt. A műhold program már 2020 óta tervben van. A CarpathiaSat tavaly szeptemberben lett 100%-ban leánycég. A Rotors & Cams decemberben került többségi tulajdonba. Ekkor még sehol nem volt a SAFE.
Én vételre állok nyitásra 4400 alá valamennyivel,azt ha adják,adják,én itt vagyok a fotelomba!Tartottam szárazon puskaport!Közbe nézem a Kémek a sasfészekbent,AMC-n!Mary Ure ugye?
Nagy M. “ötletelése” sokat elárul a magyar költségvetés (és gazdaság) valós helyzetétől, illetve a refinanszírozáshoz hozzáférhető források kondíciójáról, amit nagyban meghatároz az ország külső gazdasági megítélése. Egyébként az összefoglalóban írt események folyamata nem a véletlen műve. Senki ne gondolja, hogy a 4IG “véletlen” lépett a védelmi-, katonai felszerelések területére. Ergo jókor van, jó helyen! Ez mind jól megtervezett és kivitelezett lepések sorozata! Az is sokat mondó lesz, hogy ha megkapja az ország az említett forrást, akkor azt milyen konstrukcióban használják fel!
Ez a SAFE-fel kapcsolatos befagyasztás szerintem nagy bullshit. Egyáltalán nem ugyanaz, mint a Helyreállítási Alap. Ez full hitel, amit vissza kell fizetni. Az EU csak összefogta az igényeket és beszerezte a hitelt, hogy kedvezőbbek legyenek a kondíciók, majd azokat tovább adja. A szabályozásban csak a felhasználási célok vannak meghatározva, mint bármilyen beruházási hitelnél. A legfőbb kikötés, hogy a beruházás 35%-a származhat maximum EU-n kívülről. Azaz ez elsődlegesen az európai hadiipar fejlesztéséről szól. A 4iG a Rheinmetallal és a Czechoslovak Grouppal alakított ki szorosabb kapcsolatot. Mindkettőnek érdeke, hogy legyen pénz. Magyarországon még komolyabb szereplő a francia-német Airbus. Mik a SAFE fő beruházási/fejlesztési területei? Lőszer és rakéta, tűzérségi eszközök, gyalogsági fegyverek, drónok és antidrón rendszerek, cyber eszközök, mobilitást támogató járművek, eszközök, légvédelmi rendszerek, űreszközök védelme. Mik a 4iG SDT főbb üzletágai? Space, Aero, Land Systems, Weapons & Ammunition, valamint Cyber and Defence Digitalization. A vízi katonai területen kívül mindent lefed, ami a SAFE programban szerepel. Megmosolyogtuk annak idején a Rotor&Cams-et vagy a CarpathiaSat-ot, de ez mind tudatos építkezés volt. 2 napja megvette a cég a Gestamen Arms magyar kézifegyver gyártó céget, ami nem vert nagy hullámokat. A SAFE-et nem osztogatják, jelentkezni kellett, hogy ki igényel hitelt. A 27 országból 19 igényelt. A nagyobb igények: Lengyelország 43,7 mrd euro, Románia 16,7 mrd euro, Franciaország 16,2 mrd euro, Magyarország 16,2 mrd euro, Olaszország 14,9 mrd euro, a balti országok (Litvánia + Lettország + Észtország) együttesen 14,7 mrd euro. Ezek közül lakosságszám arányosan a balti, a magyar és a lengyel igény emelkedik ki. A kereteket már elfogadták május-júniusban. A védelmi terület emellett teljesen nemzeti hatáskörbe tartozik. A felhasználási feltételekről is döntöttek. Kallas megjegyzése nagy valószínűség szerint Nagy Márton azon ötletére vonatkozott, hogy államkötvények refinanszírozására is felhasználhatná az állam. Hát arra nem lehet, hiszen le vannak fektetve a beruházási és fejlesztési célok.
https://www.linkedin.com/posts/gell%C3%A9rt-j%C3%A1szai-585123100_today-i-had-the-honour-of-welcoming-he-ugcPost-7402050446200176640-0AAa?utm_source=share&utm_medium=member_desktop&rcm=ACoAAF7YoXcB_6p01h-AYi7hg_FQdZg9WHZQonU Gellért Jászai Ma megtiszteltetés volt üdvözölni H.E. Mrs. Tanzila Narbaeva-t, az üzbég szenátus elnökét, valamint méltó delegációját a 4iG központban. Találkozónk rendkívül konstruktív volt, és tovább mélyítette azt az erős együttműködést, amelyet idén több magas szintű megbeszélésen keresztül építettünk ki. Üzbegisztán továbbra is valódi és gyakorlati partner a hatásos projektek fejlesztésében olyan területeken, mint a távközlés, digitális innováció, űripari együttműködés és geotermikus kezdeményezések.
Őszinte köszönetem az elnöknek és a delegációnak a látogatásukért és nyitottságukért. Várom, hogy a mai párbeszédet valós és hosszú távú eredményekké alakítsam Üzbegisztánban.
4IG Nyrt reszvenyesek.
Moderacio alatt lesz.