Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
matatakakiba 2023. 06. 02. 13:16
Előzmény: #92675  Zedisdead
Exxon ceo szerint a shale mezok termelese uj technologiai fejlesztesekkel csaknem duplazhatok. 5eves tavlatban.
KrisztinaI 2023. 06. 02. 12:35
Előzmény: #92677  vaczak
Egyetértek, mindenütt lehet jól és kevésbé jól élni, inkább az számít, hogy az átlag/ többségi embernek a viszonylag jó lehetőségek mennyire elérhetőek. Ez függ egyéni életkortól, élethelyzettől, stb mert nem biztos, hogy szeretnél fizetős egészségügyben Amerikában betegeskedő nyugdíjas lenni...., de 20 évesen ezek a helyek bazi jó lehetősége ajánlanak szakmai, anyagi fejlődésre.  Természetesen a társadalom teteje mindenütt jól ellesz.
vaczak 2023. 06. 02. 12:28
Előzmény: #92671  lngnl
Szépek ezek az anekdoták és általánosítások, csak nem teljesen világos mit akartok kifejezni vele. Haldokló Nyugatot? Vagy csak a növekvő egyenlőtlenségeket? Utóbbi valós, előbbi azért erősen véleményes. 
Nagyon személy és közegfüggő, hogy ki hol érzi jól magát. Budapest pl. egy kifejezetten kellenes város lehet expatként, és úgy hogy a magyar politikai közeget nem veszed figyelembe, de bennszülöttként nehéz elvonatkoztatni attól, ami rád ömlik a médiából és amit az emberek arcáról leolvashatsz. Amúgy New York és Brüsszel is tele van olyan helyekkel, ahol kiválóan lehet élni egyénileg és családdal is (nem csak turistaként voltam mindkét helyen, hanem huzamosabb ideig), Budapest jobb környékeihez képest is. A Midi pályaudvar környéke BXL-ben mondjuk pont nem ilyen.   
guantanamo
guantanamo 2023. 06. 02. 12:26
Előzmény: #92672  kozi723
Szerintem ígyis-úgyis 55 köré tart, de minimum új aljra. Vagy ebben a hónapban, vagy júl-aug.
Zedisdead 2023. 06. 02. 12:24
Előzmény: #92672  kozi723
Az OPEC kb addig tudja emelni az olajárat, ameddig a shale be nem robban. Ez szerintem kb 80 dollár most. Pár éve még 60 dodó fölött robbant a shale, de most sokkal nehezebben jutnak tőkéhez, hitelhez és a kormányzat is betesz nekik, ahol tud. 
A másik bullos téma a háború volt, de az nagyon nem jött be. Talán a tűzszünet, ha az a szankciók folytatásával jár, lenyomja egy kicsit az orosz kinálatot. 
KrisztinaI 2023. 06. 02. 12:22
Előzmény: #92670  jsamu
Amerikában azért van ez, mert a vadkapitalizmusban  a társadalom két széle jobban látszik.
Németországban "szocializmus" van,  minden olyan átlagos:  nincsenek hollywoodi sztárok, de a csöveseknek drogokra telik, és sétálhatsz az utcán.
KrisztinaI 2023. 06. 02. 12:17
Amerikában azért van ez, mert a vadkapitalizmusban és  a társadalom két széle jobban látszik.
Németországban "szocailizmus" van,  minden olyan átlagos:  nincsenek hollywoodi sztárok, de a csövesnek drogokra telik, és sétálhatsz az utcán.
kozi723
kozi723 2023. 06. 02. 12:11
Előzmény: #92662  Zedisdead
Ez az egész egy véget nem érő, állandóan forgó mókuskerék. 
- Ha vágnak, akkor kicsit felküldik az árat. Aztán valamilyen háttéralku köttetik, mert lesznek olyan vezetők, akiknek nem tetszik a drága nyersanyag és ezáltal magasabb infláció. Szaúd és a haverok pedig meghátrálnak. 
- Ha nem vágnak, és mondjuk azzal a szándékkal teszik, hogy majd most beejtik az árat és ezzel sok termelőt vagy akár a komplett shale piacot kicsinálják, akkor az árfolyam padlóra kerül, aminek pl az USA még örülni is fog , szépen vissza lehet tölteni az SPR-t jó olcsó olajjal. Majd fél-1 év múlva újra 80-100 usd között leszünk, ahol ott a shale újra beindul és kezdődik megint mindent elölről. SPR leürítés, stb, stb, stb.
Szvsz ha a long irány a preferencia, akkor vágni kell egy szemmel látható mennyiséget és le kell kommunikálni, hogy ezt most ha belerohadnak is fenntartják 1-1,5 évig. Emellett valahogy el kellene érni, hogy legalább egymást ne verjék át és mindenki korrektül teljesítse a vállalását. Aki pedig nem áll be a sorba az OPEC/OPEC+-on belül, azt igenis seggbe kell rúgni. 
Egy szó mint száz, ha most nem vágnak, akkor azzal megint tesznek egy plusz szívességet azoknak akik tapsolnak az olcsó nyersanyagnak. Ha kemények akarnak lenni és a szervezetük erejét akarják demonstrálni, akkor azt most lehet (kell). Kiváncsi vagyok hogy döntenek.
lngnl 2023. 06. 02. 12:10
Brussel megint csak egy rossz pelda egyebkent. De minden varosban az adott kornyek hatarozza meg hogy milyen, minden nagy varosban vannak rossz es jo kornyekek. Budapesten is, Bukarestben is, de Luxemburgban is. Mondjuk NYC tenyleg mindenhol retek....
jsamu 2023. 06. 02. 12:01
Előzmény: #92668  lngnl
Nem hinnem. Brusszelbe heteket jartam a 2008 korul. A Bruxelles Midi (Zuid) vasutallomas kb olyan szintu mint itt Ploscos vagy Valea Florilor (persze sokkal nagyobb, de hiaba mossak le a hugyszagot es szart az megis erzik). Amerikaban 3 honapig voltam. Amikor este hetkor alltam a buszmegalloban es a rendorok vittek haza mert it's not recommended for white man waiting for the bus at this hour (ez Baltimore es Washington kozott volt) kezdtem megerteni miert mondta Suleyman (a kamionsofor) God Bless America helyett, hogy God Bless bin Laden. Amugy meg a Ceasescu rendszer utan sem lehetett hanyasba lepni Nagyvarad/Kolozsvar utcain (ellentetben Bristollal 2021ben). 
KrisztinaI 2023. 06. 02. 11:59
Előzmény: #92663  jsamu
Még egy dolog jutott eszembe: Romániában egy dolgot észrevettem: az emberek tényleg igyekeznek a Nyugat felé teljes erejükkel, és nem nyígnak mint itt,  sőt ha kell át is gázolnak másokon (sokszor a magyarok alulmaradtak), de az biztos, hogy nem vacakolnak, és szerintem idővel előrébb is lesznek, mint mi, ahol itt van a sok öntelt ember, akik a fotelből prédikálnak, de semmit nem tesznek, sem magukért sem másokért, vagy a többség felemelkedéséért, sőt, ne adj Isten, bele is rúgnak a másikba.
lngnl 2023. 06. 02. 11:48
Az a baj hogy levonsz kovetkezteseket abbol amit 1-2 nap alatt lattal egy orszag adott kornyeken. En eltem sok helyen a vilagon. Nemetorszag az egyik legrendezetebb az osszes kozul, Frankfurt az pont nem, de Berlin is hasonlo. Eszak es Del teljesen mas vilag. Bayern az egyk legjobb kornyek egesz europaban. 
Angila: Pont Walesben jartal ahol Cardiffon kivul mindenhol hatalmas a munkanelkuliseg. Persze nem mondom hogy UK egy csodas hely, en nem tudnek ott lakni. Amcsival egyetertek, de mondjuk Floridaban nem jartam, meg persze ott a kulvarosok a jobbak,  a belvaros mindenhol retek. 
AudreyDeak 2023. 06. 02. 11:48
Előzmény: #92624  szieszta
ja ne is mondd, embert nem találok semmire..... de van a városban 5000 filippino. Hamarosan ott keresek segédmunkást. Szerintem 3 műszak mellett szívesebben eljön dolgoznni és jobban dolgozik. viccország
KrisztinaI 2023. 06. 02. 11:47
Mindenhol más az értékrend, és más a hiba.
Itthon a hajléktalanok nem fogják magukat az utcán szúrni, mert nem egy menő financial Hub-ban hajléktalanok, viszont ott valószínűleg tisztább földön alszanak a pályaudvaron. Angliában a Paddington station mellett dolgoztam Londonban, és minden reggel (!) felgőzölték a rágógumit a földről, a metrót kb 8-10 millió ember használta, de enni lehetett a padlóról.Itt a tömegközlekedésen, és Nyugatiban felfordul a gyomorod,  de ott egy 60 km-es jegy csúcsidőben akkor 50-60GBP volt return, itthon meg kb 10.000Ft egy return 200km-es IC jegy. 
Angliában a szolgáltatás drága, mert a munkaerő drága, így az átlagember valami nagyon átlagos/vacak dolgot tud megfizetni csak. Ott a kollégáim szájában majdnem lógtak a fogak, itthon viszont mindenki szinte magánba jár. Azt is hozzá kell tenni, hogy a legjobb fogorvosom itthon két praxisssal rendelkezett, eggyel itt, a másikkal Svájcban, és most már Luxemburgban él, a tudása sem olyan volt, mint az ittenieké, mert modern technikákat csak onnan tanul. Ugyanez a nőgyógyászom, Németországban dolgozott, egy komplett kórház szemével néz rád, és nem áll meg a tudománya a nőgyógyászatnál, hanem azon túl is képes gondolkozni. Ezeket az embereket itt meg tudom fizetni, de ott nem lenne hozzáférésem szinte soha. Angliában az ember drága, illetve ott csak akkor kapsz jó szolgáltatást, ha prémiumot fizetsz, ráadásul ott úgy vannak vele, hogy miért adjanak többet, ha ezt is megfizeted. Próbálj meg elmenni egy szállodába Londonba, és 150-170GBP/ night sikítva fogsz menekülni, kivéve mondjuk ha elmégy a Corinthiába 400-500GBP/night áron. A fizetésed általános vásárlóereje szuper, mert nagyon jókat lehet shoppingolni potom pénzért, de az életminőségedet a lakhatásod és a szolgáltatások minősége fogja igazán emelni, és ez az, amit nem tudsz elérni.  Ott osztálytársdalom van, és ez a mindennapi berendezkedésen is meglátszik: visszatérve a lakhelyed fogja meghatározni az iskolát, amibe jársz, és onnantól a többit..... Azért érzed így, mert ez itt nem vadkapitalizmus, ott meg az van. Itt a jó kis szocializmusban az emberek valamilyen általános értékrend szerint még próbálták a dolgokat jól csinálni (igaz, hogy sokszor némileg elmaradott technológiával), ott pedig aszerint csinálnak, vagy nem csinálnak meg valamit, hogy "nekem megéri-e", " nekem mi hasznom van ebből" , és ez most már a mai fiatalokban is kezd ez itt megjelenni. Mondok egy másik példát: ott a készételek egész sokasága létezik, és valószínűleg már anyáink korában ott nem főztek a háziasszonyok amíg itt mindent kézzel állítottak elő 20-30 éves lemaradással. Ott már a jól élő emberek nem esznek készételt, és egyre menőbb otthon főzni, főleg az egészséges életmód miatt, itt meg ezen a téren csak most kezdenek szofisztikáltabb dolgok megjelenni....Most látok itt olyan  kicsit komplexebb kész szószokat hozzávalókat, amiket csak ott láttam. Engem ezzel nem lehet megvenni, mert én láttam az anyukámat főzni, de a mai fiatalok ezen a cuccon fognak felnőni, míg Angliában már lassan elkezdenek újra főzni. Az is számít, hogy ki nézi : egy 50-es, én 40 felé, vagy egy 25 éves.  Ok oda mennek, ahonnan UK már kifelé kimozdul. Az értékek értékrend körforgása valahogy így működik.  És még valami: igazi általános jólétet csak kevés emberrel és sok erőforrással lehet létrehozni: lsd Svájc.
Franky 2023. 06. 02. 11:42
Előzmény: #92662  Zedisdead
Talán valamit csak összebarkácsolnak a 7végén, a szaudi olajcsóka 1-2 hete igen harciasan nyilatkozott, hogy a shortoló fundok nagyon meg fogják szívni, stb. Aztán azóta az olaj mondjuk szépen lefordult.
Ha nem omlik össze az olajár, csak elkolbászol WTI 70-75 körül az már nekem perfekt lenne. De a kockázat most inkább lefele mutat, sajnos.
Feketefoton1
Feketefoton1 2023. 06. 02. 11:34
Előzmény: #92660  bendgeuz
nincs mozgásterük, jövőre 3000Mrd huf megy csak adósságra, az összes eü kiadás ennyi
jsamu 2023. 06. 02. 11:06
Előzmény: #92647  KrisztinaI
Van itt egy erdekes Nyugat-Kelet vita, felzarkozas-lemaradas meg minden fele keveredik benne. En ehez ket szempontot szeretnek adni:
1. Edesapam-edesanyam. Mindketten a masodik vilaghaboru elott szulettek (hala Istennek ma is elnek) korukhoz kepest jo egeszsegben. A kommunizmus alatt nem tul sok mindent orokoltek. Apam epitomernok anyam biologiatanarno. 4 gyereket neveltek fel mindannyian felsofoku vegzettseggel rendelkezunk. 1980ban vettek meg az elso kocsijukat. A kilencvenes evek kozepen valami lakhatasi programmal a noveremnek szereztek egy tombhazlakast reszletre, kesobb a batyamnak egy szoba konyhat szinten reszletre. Kozben visszakaptak az atyai telket a varos mellett illetve anyam visszaszerzett ugy 4-5 ha foldet. meg kivasarolta a testvereit a szuloi hazbol. Utana meguntak es 2005 korul atkoltoztek egy ketszobas lakas Nagyvaradon, kozben meg nekem is es az ocsemnek is segitettek nemi penzzel. Nemregiben az onkormanyzat kisajatitotta edesapam szuloi hazat igy mind a 4-en kb egy ketszobas tombhazlakas arat kaptuk ajandekba. Amikor Nyugatrol beszelunk ott a kozepreteg az elmult 70 evben mit teljesitett?
2 Nyugat. Most mar nem jarok olyan gyakran kulfoldre mint regebb de azert evente eljutok ide-oda. Igy 3 eve voltunk Gorgorszagba Alexandropolisban es Thassosban. Nem volt valami felemelo elmeny. Egy kicsit olyan mint Romania a 2000es evek elejen (kocsival voltunk) persze volt szintbeli kulonbseg meg minden de le volt pukkanva kisse szemetes volt valahogy hianyzott belole az elete. Osszehasonlitva Kotorral inkabb Montenegro. Amikor a nagyobbik fiam 2 eves volt akkor mentunk Parizsba kocsival. Frankfurtban szalltunk meg valami hotelben. Kimentunk setalni es sokkolo elmeny volt este hogy a drogosok szurjak be maguknak. Ez es amerikai kiruccanasom meggyozott arrol, hogy mindenhol jobb de legjobb otthon.
2 eve voltam Bristolban, Birminghamben valami specko mezogazdasagi gep utan. Kocsival jartunk jobbra balra a videki Angliaban es Walesben is. Hat, hogy mondjam a tisztasag, higiena szempontbol Romania nemikepp elorebb van. Olyan haromcsillagos szallodaban laktunk amit itt bezartak volna seperc alatt. Megalltunk valami kisvarosban ebedelni. Barmelyik itthoni utszeli kopkodo jobban nezett ki (ezen mondjuk nem lehet csodalkozni ha itthon a fogyasztovedelem a McDonaldsot is bezarja a Iulius Mallban).Tavaly del Szlovakiaban es Lengyelorszagban voltam. Ugy gondolom, hogy szamos nyugati orszagot fenyevekkel lehagytak.
Zedisdead 2023. 06. 02. 10:28
Előzmény: #92659  maxhell
Szerintem biztos nem lesz termeléscsökkentés, max szóban megtámogatják az eddigi önkéntes csökkentéseket, amit ugye az oroszok nem tartanak be.
Szal ha ez a piaci várakozás, akkor megy le az olaj jövő héten.
Én valahogy még mindig úgy látom az olaj piacot, hogy a pohár félig tele/üres. Mindenki meg tudja találni azt az adatot, ami alátámasztja a bear vagy bull narrativát. Oldalazást várok erre az évre. Nagy emelkedés sztem csak akkor lenne, ha az amerikai shale termelés elkezdene esni. De ahhoz meg előbb lehet össze kellene omlania az árnak.
Törölt felhasználó 2023. 06. 02. 10:18
Előzmény: #92658  guantanamo
Én csak annyit szeretnék hozzászólni ehhez, hogy az MNB átlag beker 365.

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek