Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Te csak bátor voltál, mert behúztad a CSOKOT. Ha ez nem lett volna akkor sehol nem járnál. Érted? Családtámogatás. Ezért lett 3ik gyereked is. Semmi köze a közgazdaságtanhoz!!! A yt on is ez ömlik, tippek és trükkök hogy hogyan maximalizáld ezt ki. Szóval te lófaszka közgazdász vagy. Még diplomád sincs róla csak tanultál x órát erről. Vmi logisztikus pappered van egy büfészakról. Meztelen a kicsi.
Iszony, kiciiszony....te írtad, hogy birodalmad van. Gyógyszer? Bevetted? Memória kihagy? Amúgy már megfigyeltem, hogy ezzel a memóriával neked gondjaid vannak.
“ asszonnyal megosztjuk a bérletiket aztán elketyegünk a legalsóbb SZJA sávon ennyike.” Nofene. Nemrég az átlagbérest is (de még tán a minimálbérest is) a legfelso adósávba tetted, most meg a másfél milla feletti bevetelt (nyolcszázat keresek, a lakások a duplaját hozzák) két főre a legalacsonyabb adósávba. Dpk tagoknak alsó adósáv jár majd a tisza kormány megnyomorító dk-s adóemelései kózepett? Szerinted miért nem hiszünk se a kőgáz tudásodban, se abban hogy elhiszed a propagandát amit tolsz, de még a lakásszámaidban sem? A kéldés költői és nem valős, akárcsak az általad elmondottak amikre utalnak.
Lehet hogy van mennyi lövésed a kőgazdaságtanról de neked még papírod sincs róla nemhogy mély tudásod. Ami rádragadt meg összegugliztad abból élsz. Van ilyen ismerősöm aki szintén azt hangoztatja magáról, hogy kőgazdász de amikor rákérdezek hogy hol szerezted a diplomádat akkor megy a hebegés meg a habogás. Nálam a közgazdász az minimum Corvinus.3x miért tanultál? Ja tudom, 3adjára mentél át.
Minden lakás vételnél majdnem megvolt az indok . volt pár rossz munkahelyem és rossz főnököm akik motiváltak mindig , hogy lépjek egyet egyet egy lakással előrébb . Tudtam egyszer a lakásokból élek majd és kiharcolom az anyagi függetlenségem. Ami nem öl meg erősebbé tesz! Sok sikert hajrá mindenkinek na léptem!
Kacagnom kell: "Bohócnak meg már öreg vagyok mást csesztessenek a cégnél ne engem.( 43 éves leszek )" Hát öregem, nem kell ahhoz 43 évesnek lenned majd, hogy bohóc legyél!!
Van aki beszél róla és tanítja és van aki csinálja én inkább az utóbbi vagyok . Ezt bizonyítja , hogy az elmúlt 10 évben 50 szereztem és ehhez még tőzsde sem kellett: Ami volt : CSOK és CSOK hitel (kis panelt hagytam ott egy sorházért 3 gyereket bevállalva nagyobb élettérhez- a kis lakást persze amiből átugrottam kiadtam), lakáskasszák tömkelege, 5 szörös tőke áttételek ( lakáshitelek) , állampapírok ( PMAP - szabad felhasználású jelzálog hitelre is) stb. Nagyon jól zsugáztam és egy pecig sem féltem megbukom bele bukom a mutatványba mindig tudtam és terveztem miből mi jön és ehhez még spekulációs tőzsdére sem volt szükség. Na ezt nevezem tudásnak amit letettem az asztalra 10 év alatt 50 X! És sose volt semmilyen politikai kapcsolatom mindent a magam erejéből értem el Persze kellett érteni is ahhoz amit csinálok mindent magam szerveztem jól tárgyaltam alkudtam az összes lakást magam újítottam fel az én két kezemmel szakemberek nélkül ( persze após köműves volt segített azért családi segítség volt) stb. Minden lakásomon +20 % ot instant szereztem értéket teremtettem magam könyvelek és kezelem a lakókat ha valami gondjuk van . Semmit sem szervezek ki mindent én csinálok ezért is lehet az ember eredményes. És az eredmény FIRE a végén független ember leszek semmilyen cégtől nem fogok soha többet függni!
Persze azért tartok ott ahol mert buta vagyok a közgázhoz a befektetésekhez... hát persze.. tessék utánam csinálni..! ezt szoktam erre mondani aztán döngesd a melled mekkora közgazdász vagy mit értesz a pénzügyekhez.!
A lakások pedig infláció követők ezt felejtitek el mind a lakás ár mind a bérleti díj legalább az inflát általában követi hosszú távú trend. és havonta cash flow ad.. ezért egy jó FIRE eszköz szerintem egyébként a biztos FIRE re csak a lakás képes persze ez is részben aktív , de minimálisabb erőráfordítással a magad ura vagy . Ezért a legnépszerűbb fórum az lakás topic mindenki itt zizeg zsigerileg érzi, hogy itt van a nagy pénz a kitörési lehetőség! :) Még nem vagyok FIRE jövő nyárig várok behúzom a nem kevés bónuszom aztán ha tényleg nuku home office AI fog monitorozni engem is ahogy mindenkit a munkába és kiértékel akkor meg ideje lelépni öreg vagyok én már bohócnak. 2027 nyaráig akartam tolni az ipart , de lehet ez már nem jön össze. Ha Tisza jönne akkor meg pláne nem fogok egy orvos szintű magas 33 % os adót fizetni nem ettem meszet munkanélkülivé fogom varázsolni magam asszonnyal megosztjuk a bérletiket aztán elketyegünk a legalsóbb SZJA sávon ennyike.. jól el leszünk ne féltsetek!
3 ingatlan szerintem sem birodalom maradjunk annyiban. A birodalom más számnál kezdődik. Ne féltsetek szívni meg feleslegesen már ha nem kell nem fogok. A fizetésemből elélünk a duplája van meg passzívból a duplája nincs értelme szívatni magam ha szívóka lesz jövőre a cégnél.
gazdálkodás menedzsmenten tanultam és logisztikai szakirányt választottam a végén szakosodásra de ettől még közgazdász ( is ) vagyok . Közgázt egyébként 3 szor tanultam közép suliba először utána gazdasági informatikusként ( OKJ emelt szintü képzés ) és utána fősülin harmadjára. Szóval eléggé értek hozzá ahhoz képest, hogy itt minden nap lehülyéztek.
Rakerestem erre a cuccra. Ettől csak az tart/fél aki eddig is lógott HO-ban. Aki rendesen végigtolta a napot és nem fórumozott meg más faszságot csinált annak nincs mitől tartania. De te már nem ebbe a körbe tartozol mert minden mással is foglalkoztál. Így érthető, hogy beszartál. Menekülsz a felelősség alól kicsi.
Tiltották egy időre a sok sértegetése miatt. Aztán besértődött és törölte magát. Beképzelt pökhendi mindent jobban tudok irritáló személyisége van lacikának. Plussz mindent jobban tudok mert helikopter vagyok mindenki más idióta. A fórum szakmaiságához nem sokat adott. A kis alaindelon aki mindenkit is levarrt a koleszban. Álmában, itt meg vetített. Nekem nem hiányzik. Tipikusan az volt aki itt élte ki a kisebbrendűségét.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link