Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Freszelés 2025. 08. 10. 17:50
Előzmény: #252597  greenman76
Nekem nagyon szimpatikus amit írsz.
Ha telnek az évek, lakások eladódnak, átváltódnak, a pénzből lesz kocsi, meg utána hitel és másik ház, akkor aztán lehet matekolni hogy mennyi is volt az örökség. Egy házassági szerződés párszázezres tétel, ahol nem csak a pillanatnyilag fentálló helyzetet érdemes rögzíteni, hanem kitérni arra, hogy válás esetén mi merre hányméter: jelentsék ki benne a felek, hogy már a házasság fennállása alatt is a vagyon megfelelő elosztásáról gondoskodnak és mindenki nevére az kerül, amit utána visz. Lehet vitatkozni így is az étkészleten meg a közös fiókban lévő horvátba' váltott megromlott kunáról, de ha az ingatlan, vállalkozás, bankszámlák, befektetések, nagyobb értékű vagyontárgyak már rendezve vannak, akkor hatalmas baj már nem lehet. Természetesen ne feledkezzünk a HÉVSZENYE-be való rögzítésről sem. Ha nagyon szükséges akkor lehet aktualizálni is pár évente, de jobbára elég megírni a fenti papírt és annak megfelelően ténykedni.
Ezt javaslom mindenkinek.
Törölt felhasználó 2025. 08. 10. 17:39
Előzmény: #252597  greenman76

az igazolhatóan "leánykori",vagy "legénykori" ingatlanok szerintem ugyan úgy viselkednek mint a vagyonközösség fennállása alatti örökségek
nem közös szerzemények nem közös vagyonok külön idevágó okirat nélkül sem
de tévedhetek ebben, még soha nem váltam és már talán nem is fogok
.
persze ahány ház annyi szokás, és nyilván sablon szintű tuti jó sem nagyon
N0MAD 2025. 08. 10. 17:32
Előzmény: #252596  Törölt felhasználó
Óvdás korban általában kinövi az ember hogy azt képzelje másokat az zavar ami őt és másokat vezérel a véleménye.
De lehet második gyerekkorban is előjön. 
Azzal együtt hogy a saját és családja tórténetét masok számára is izgalmasnak és ismerendőnek véli, és az ezzel kapcsolatos tévedéseket számonkéri.
(Azt már nem is mondom hogy a hazugságot és átverést nem csak elfogadhatónak de irigyelni való tulajdonságnak gondolja. Ez is a személyiségfejlődés része, de jobb kinőni azért.)
greenman76
greenman76 2025. 08. 10. 17:23
Előzmény: #252595  Törölt felhasználó
Kisebbik gyermekem 14 éves, elég otthon ülő típus, így kicsit még arrébb van a leválás.
Ha önállósodni szeretne, beköltözhet az egyik lakásomba amíg akar, kipróbálhatja milyen az a "nagybetűs" élet.
Ha családot szeretne, megházasodna és nagyobb lakás kéne, átvállalom a törlesztő egy jelentős részét, persze (most népszerűtlen leszek) házassági szerződéssel, hogy amit adtam az nála maradjon, ne feleződjön egy esetleges rossz döntés miatt..
Törölt felhasználó 2025. 08. 10. 16:59
Előzmény: #252594  N0MAD
ne zavarjon semmi képzelegj bátran, nekem tetszik
Törölt felhasználó 2025. 08. 10. 16:57
Előzmény: #252593  greenman76

ez a 100 milliós lakás vagyonméret függően mást és mást  nyom a latban
van egy régi barátom (még fogdában is együtt voltunk némi illegális laktanyaelhagyásért az egyetem előtti 11 hónap során)
az ő esetében az utóbbi 5 év átlagát tekintve a vezérségének kevesebb mint 100 napi adózás utáni eredménye a 100 milliós lakás
neki két lánya van az idősebb orvos lett az ő nagy ellenkezése ellenére, mert a hogy az ő húga is orvos és tudja hogy az mivel járt a húgának, és nem kívánta a lányának is
10-15 éve még ő is azt mondta hogy nem fog venni egyik gyerekének sem
aztán nem így lett mire eljött az ideje
N0MAD 2025. 08. 10. 16:51
Előzmény: #252588  Törölt felhasználó
“ egy másik meg a nem túl távoli események hiányos ismeretére alapozott feltételezések, képzelgések”
Hát jól rámpirítottál hogy nem ismerem a családi felmenőid történetét pontosan és hogy a tszesítést államosításnak hívtam. Mindkettő igaz!
greenman76
greenman76 2025. 08. 10. 16:28
Előzmény: #252591  Törölt felhasználó
Nem nekem címezted ugyan, de valuta, kp, bankkártya hozzáférhetőség adott.
A bizalom és a kölcsönös segítségnyújtás megvan, de nem 100 milliós (lakás)...
Törölt felhasználó 2025. 08. 10. 16:24
Előzmény: #252590  Vodafonelive

a haszonélvezet megléte nem óv meg mindentől
az Andy sugallatára nemrég fantáziáltam kicsit
ha a gyerek olyan ügybe keveredik aminek a jutalma vagyonelkobzás lesz, akkor a tulajdonjognak oda
és szerinte beszéljek öröklési szerződésekben gyakorlott ügyvéddel, majd hallok egyebeket is
egyébként a gyerek két sörért teljesen legálisan földhivatali átvezetéssel is eladhatja a haszonélvezettel terhelt ingatlanát
szóval az a haszonélvezet több a semminél, pont végtelenszer több, és csá
Törölt felhasználó 2025. 08. 10. 16:15
Előzmény: #252589  sosehalunkmeg
és ha te kerülsz bajba?
Vodafonelive
Vodafonelive 2025. 08. 10. 16:12
Előzmény: #252589  sosehalunkmeg
Név kicsekkol. Holtig tartó haszonélvezeti jog és csókolom, megoldva.
sosehalunkmeg 2025. 08. 10. 16:05
Előzmény: #252581  greenman76
Méltatlanul kevés pluszt kaptál. Én adtam egyet. Mifelénk úgy mondják, hogy teljesen csak a hullaházban vetkőzik le az ember. Amíg én élek, ingatlant nem iratok a gyerek nevére. Amúgy, meg: ez az egyetlen garancia arra (amìg az enyém) , hogy ha bajba kerül, tudok neki segíteni...
Törölt felhasználó 2025. 08. 10. 15:51
Előzmény: #252585  N0MAD

a kisebb méretű szántókat általában nem államosították, hanem tsz-esítették
a nagyobb uradalmakat néha egyben államosították, vagy egy kis részüket kiosztoták a cselédek között rögtön 45-ben, amikből általában az első korai hullámban  az első tsz-ek  lettek, és a maradék nagyobb területetek  lettek egyben államosítva, és lettek belőlük állami gazdaságok
.
a nagyapám megmaradt földjeit (két kis darab kivételével) 1960- elején saját "kérésére" átvette kezelésbe egy tsz, a tulajdonjoga megmaradt, de immáron a használati, birtoklási, birtokvédelmi jog nélkül
aztán kb 67-ben pártunk és kormányunk meghozta azt a rendeletet, miszerint azé a föld aki megműveli, és a tsz kezelésben lévő földekkel kapcsolatban a megművelő tsz-ek egyoldalúan benyújtható kérelmeik alapján a kiüresedett tulajdonjogot is átvezette a földhivatal a tsz-ek javára
ezt a határozatot, 1969 elején kapták készhez a nagyszüleim, és kb 10ezer forint megváltási díjat 15,5 kataszteri hold szántó után (az apám akkori kb fél évi fizetésének felet meg)
.
azért csak15,5 kat hold sorsa volt ez, mert 53-ban amikor a Rákosi helyett a Nagy Imre lett a miniszterelnök, feloldották a szántókra vonatkozó adásvételek és ajándékozások tilalmát akkor az apámnak ajándékozhattak kb ugyanannyit mint a húgának 46 végén
azért nem egyidőben történt a két ajándékozás,  mert az apám a 44 novemberi sebesülése miatt az első 45-ben készült orvosi irat szerint 90%-os nyomorék minősítéssel járóképtelen volt akkor, és csak 48 nyarán került műtőasztalra az Üllői úton, amit követően 51-ben már újra tudott önállóan is járni (sántán élete végéig), és akkor már fölfejlődött 75%-os hadi rokkantá
ő szőlőt és gyümölcsöst telepített rá,  tőle is 69-ben vették el a tulajdonjogát, annyi kedvezménnyel, hogy kivághatta a gyümölcsfákat és a szőlőt is és hazavihette tüzelőnek, és így is lett
.
a nagyapám szülőházát amiről van egy 1943-as fénykép - egy kicsi nám nád, hanem csak zsuppfedeles ház volt, 1400 négyszögöles telekkel - a keresztanyámék lebontották és egy kádárkockát építettek rá, számos melléképülettel, - és nem tudom pontosan melyik évben mert arról már nekem nincsenek irataim - 66-ban vagy 67-ben államosították, és a mai napig mentőállomásként működik, pont az a vakolat és cserepezés van rajta amivel a keresztanyámék ellátták anno, az ablakok is változatlanok, csak a melléképületek helyre garázsok kerültek
.
a 80-as években a kertet fölparcellázták, és ma 5 db tetőtérbeépítéses családi ház áll rajtuk (az iratfeldogozáskor beszéltem a jegyzővel aki 5 évvel fiatalabb nálam, és emlékezett a parcellázásra, a tanácsi dolgozóké lett, ők építkeztek rá)
.
hogy mennyit kaptak érte a keresztanyámék azt nem tudom, de utána a nagyüleim amig éltek igen keserűen emlegették az esete, a keresztanyámnak mindig kijöttek a könnyei ha szóba került, ő 98 évesen 22 legvégén halt meg, pont azokban az órákban volt a hamvasztás utáni búcsúztatása amikor az unokám született
 (amikor újra bekapcsoltam a telómat ott volt az sms a születésről)
.
ezt az egészet itt már megírtam részletesen amikor az iratfeldolgozás zajlott
.
egy dolog ami történt
egy másik meg a nem túl távoli események hiányos ismeretére alapozott feltételezések, képzelgések
berlini
berlini 2025. 08. 10. 14:13
Előzmény: #252580  Zedisdead
"gender és ukrán bajnok ellenzék"
megdicsérlek, értőn nézed az MTV-t.
Szavazz csak arra, aki meglopott és gyerekeid jövőjét is ellopja.
Cserébe nem kell az ukrán ügynök ellenzékre szavaznod.
gyula1971
gyula1971 2025. 08. 10. 14:12
N0MAD 2025. 08. 10. 14:05
Előzmény: #252576  Törölt felhasználó
“ testvérét kifizette a szülői házból, 7 magyar hold szántóért cserébe”
46ban. 48ban meg államosították a tesóktól, a haz meg maradt,
Hát, a szerencséhez kell egy kis szerencse :D
Oppárdon, a felkészültség talalkozott a lehetőséggel, mint sűrűn olvashattuk :D
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 08. 10. 12:41
Előzmény: #252583  Törölt felhasználó
Az hogy mennyire vagyok nyertes irreleváns, mert nem a saját teljesítményem a növekedés, ezt kifejtettem. A második bekezdés így van, örültem volna ha át tudnánk menni nagyobba, de valami azt súglya hogy üljek a seggemen. Hozzáteszem Laci nálunk nem arról van szó, hogy át tudok-e menni nagyobba, hanem, hogy ne keljen szétverni, a lokáció adott a kínálat gyér és egy kis másfelest akarunk mellé valami vidéki városban. Fogalmam sincs, hogy beválik-e, kényszerhelyzetben nem akarok vásárolni lakhatásra.
Törölt felhasználó 2025. 08. 10. 11:55
Előzmény: #252582  J0hnnyEnglish

te azon bánkódsz, hogy annak ellenére hogy  azzal a panellel amiben laktok  -te is arányosan kb pont ugyan úgy mint mások - részese vagy az "áldásnak" ami az elmúlt 10 évben történt, csak sokkal nagyobb mértékben szeretnél nyertes lenni
ráadásul a most nemsokára megnyíló újabb "áldás" rád is szállhatna, de nagyon fosol tőle
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 08. 10. 11:06
Előzmény: #252578  siemens
...ha a korábbiakkal a kontextus nem volt egyértelmű, én az okozatra, vagyis a drágulás mértékére (vagy tolására) és az egyéb következményekre vagyok kiakadva. Valóban ellene tenni nem lehet, az alkalmazkodásba nagyon jó kérdés mi fér bele, valószínűleg most a realizálás. Az 1 bites személyeskedést nem értem, de legyen ez az én gyengeségem.
greenman76
greenman76 2025. 08. 10. 10:55
Előzmény: #252576  Törölt felhasználó
Nehéz alapvetően nem egyetérteni az általad leírtakkal...
DE
A feleségem sokszor megkérdezi, miért nem élek "nagyobb lábon" mint ahogy, hiszen a sírba mindenki "puci" seggel megy.
Egyrészt nincsenek nagyon költséges hobbijaim (1-2 azért van), másrészt legalább a gyermekemnek anyagi értelemben könnyebb lesz az élete, és számomra ez is megnyugtató, elégedettséggel tölt el.
Azonban nem véletlenül fogalmaztam 1 -es számban, ugyanis 2 gyermekem van.
Nem nehéz kitalálni, hogy az egyikkel nagyon jó, a másikkal nagyon nem jó a kapcsolatom...
A részletekbe nem akarok belemenni, de benne hagyott a szarban amikor éppen nehéz helyzetbe voltam, a könnyebb utat választotta, otthagyott minket a francba, csak, hogy ne kelljen segítenie....
Mondanom sem kell, hogy 10 évvel ezelőtt ezt álmomban sem gondoltam volna...
(tudom rossz szülő vagyok, magamnak köszönhetem....)
Tanulság: minthogy eddig sem, sohasem iratok gyerek nevére lakást, de segítem, mivel magam sem felejtem el, hogy engem is segítettek szeretteim...

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek