Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Úgy legyen. Ha a külvárosi kádár kocka vagy a megyeszékhelyi másfeles lakás ára eléri a 250 ezer dollárt, az egyiket eladom, és már megyünk is a világ körüli útra. Sajnos nem állok nyerésre ebben, de a fene tudja, minden lehetséges.
Csak tippeket adok a befektető társaimnak.. Igazándiból rám is rám ragad a sok pesszimizmus amit a sajtóba és itt olvasok én magam is elhittem, hogy a lakás ár nem emelkedhet tovább frászt.. Ha mindenki más emeli a portékája árát majd a lakás fog ebből kimaradni ..? hát persze.. Még az is lehet kenterbe veri a Prémium Magyar Állampapír hozamát 1 év múlva.. na akkor lesznek csodálkozások meg bosszankodások jé tényleg véd az infláció ellen az ingatlan..
oké értjük ezerszer leírtad csak ma, hogy mekkora király vagy. otthon ver az asszony, vagy miért itt fényezed magad?
Törölt felhasználó2022. 10. 19. 18:53
Egészen konkrétan azt hiszem talán Lázár nyilatkozta jön a panelprogram jövőre ha jön az EU-s pénz.. Mondjuk ez nem volt meglepetés számomra sem az EU energia korszerűsítésre adná a pénzt köztudott ...
Törölt felhasználó2022. 10. 19. 18:51
EGy dolgot még elárulok miért is vettem le 1 hónapja eladásról a kecókat ( csak teszt volt igazándiból nem gondoltam komolyan ) Szóval : Ha jönne az EU-s pénzek jövőre nagy energia hatékonyság elindul olvastam Panel program lesz EU-s pénzből boldog boldogtalannak ingyér vagy kis önerőért szigetelni fogják le a paneljait ugyanis rengetegen élnek ilyenekbe, hogy az orosz energia csöcsről ( függetlenedés ) minél jobban leváljunk + napelem meg ki tudja még mi. Arra számítok ( spekulálok ) az összes panel előbb utóbb meg lesz csinálva és jövőre ez nagyol fel fog pörögni nemzeti ( uniós ) érdek lesz ... Akkor pedig még többet fog egy panel érni!
Ez az ő bajuk majd 1000 km re vannak azok a megyék tőlünk kutyát nem érdekel.. Ja jön a világháború és az oroszok? Erre elég kevés az esély még Ukrajnával se bírnak.. Atomháború? ugyan már Putyin és a népe is élni akar még ezen a földön.. Vagy mind meghalunk? akkor már nem mindegy mibe fektetek? Amíg élek legyen jó hozam befektetés és élet nekem és a családomnak ha meg meg kell halni akkor meg kell halni ez van .
Törölt felhasználó2022. 10. 19. 18:41
Azert nezve a hiradot h mennyi embert deportalnak az oroszok altal megszallt 4 megyébol... az jut eszembe h nem biztos h az ingatlanbefektetes a legjobb es legtutibb dolog hosszu tavon...
Igen ez így lehet. 1 hónapja nézem szorosan az árakat a kerületembe és hirdettem is a két lakásom csak azért, hogy lássam lenne e vevő rá ( volt befeketeő) De megmutatásik se jutottunk inkább levettem őket. Jól tettem! ugyanis az összes meghirdetett lakásomnál magasabb most már a hirdetési ár már annyiért NINCS IS LAKÁS amennyiért elkótyavetyéltem volna! kb 1 hónap alatt a hirdetési árak 2 -3 MFT al növekedtek az én kategóriámba - legyen az 35 ös vagy 53 as vagy 59 es panel!-( Konkrét példa olyan lakás ami az enyém már 38 tól indul olyan állapotba 1 hónapja még 1-1db 34-35 MFT os volt hirdetve most már csak 38 ért van! ) úgy látom ebben a szegmensben( panel ) megy fel az ár talán azért , mert a bérleti díjak is ebben a szegmensben megugrottak ergo a vételi erőt is ebbe a szegmensben ez generál! 1 hónap alatt mondjuk 2 mft emelkedés durca gondolom nem fog minden hónapba ennyit menni , de 10-15 % os emelkedés simán benne van a pakliba Volt egy olyan érzésem mivel legolcsóbb kategóriás panelekról van szó nagyobb a kockázat a kiárazódásra mint az olcsóbb vételre... Bingó eddig bejött meglátjuk mit hoz az elkövetkezendő további 1 év..
Itt van ez az árveréses Várkert Rakparti ingatlan. Hiába lenne jó befektetés, 6-7 éves megtérüléssel számolva (airbnb). De könyörgöm egy sima állampapír is hozza ugyanazt a hozamot. Vagy OTP részvény vásárlás pláne (nem most 8-9.000 Ft-nál). És micsoda különbség........... idő, pénz, egészség, munka-munka-munka. Persze az is benne lehet/van, hogy az ingatlanárak hozzák a 10-20%-os áremelkedést. De akkor is.
"ezért fog jövőre az infláció jelentősen szelídülni nem tudom láttátok e az MNB előrre jelzését de ..." Azért csak óvatosan az infláció jósolgatásával. Mi is volt a fáma tavaly nyáron? "Az infláció csak átmeneti és rövidtávú lesz."
Viszonylag olcsón adtuk ki az ingatlanjaikat a piachoz képest. A napokban beszéltem az egyik bérlőmmel a jövő évi emeléssel kapcsolatban. Azt mondta hogy ő nem tud többet fizetni január elsejétől. Mondtam hogy oké, akkor bérlő csere és nincs harag. Erre azt válaszolta hogy gondolkodik.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link