Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Mennyi albérleti díjat spórolsz meg? Kapsz szobát 40-ért normális helyen, a lakótársakat leszámítva pont ugyanezt nyújtja. 8.5M-ből meg kiveszel 25-30k-t havonta, a tőke megmarad, önerőnek kiváló vagy, ha egyenesbe jössz, akkor hizlalod a megtakarítást. Ezért a lakásért egy fillért kiadni bűn.
A valami gazdag ember, cégvezető olyan mint a titokzatos külföldi befektető, akinek a legfőbb vágya angyalföldi konvektoros téglalakás vásárlása. Falun a germán nyugdíjas ugyanez.
A házbérlés bizniccet én soha nem értettem. Általában qrva árakon akarják a házakat kiadni és felmerül a kérdésem, hogy ki az és miért aki nem képes átmenetileg sem kompromisszumot elviselni és lakni egy lakásban, amíg valahogy összekaparja a házra,sorházra valót? Most azt hagyjuk, hogy vezérigazgatók meg filmsztárok kibérelnek qrva árakon házakat, mert az egy elég szűk kereslet, de mondjuk aglóban ki akarnak adni egy kádár cube-t 200e felett, de kinek és miért költözne oda bárki is? Ismerős ilyenkor olt, van egy hodály nagy háza résztulajdonban, örökölte többed magával és összeült a bölcsek tanácsa és úgy döntöttek, hogy ne kótyavetyéljék most el, hanem kiadják inkább és osztoznak a bevételen. Kérdeztem is tőle, hogy ki a rossebbnek akarjátok kiadni ezt és értem amit mond, hogy benne van a kezük munkája, becsülje meg magát, aki be akar költözni, de 250e pénzért? Bent nem jártam, kívülről takaros, de semmi extra nincs benne. Mondta, hogy vannak gazdagok, akik igénylik a családi házat. Majd valami cégvezető kiveszi. Ennek már több mint fél éve, hogy beszéltünk és én mozgást nem láttam a háznál, úgyhogy lassan esedékes a bölcsek újabb tanácsa, hogy hogyan tovább. Másik ismerős a szerinte 55m-os házzal szintén úgy tervez, hogy amikor ki tud menni külföldre, mert ugyanis a brexit neki derékba vágta a terveit, de még nem adta fel és akkor majd szintén kiadja egy gazdagnak vagy cégvezetőnek a házát, amíg ő kint lesz a családdal. Eladni nem akarja, mert majd visszajön nyugdíjas korára és jó lesz akkor neki Öröm lesz és bódogság, ebből a pénzből meg részben törleszteni akar meg részben a kinti bérleményét fedezni. Próbáltam úgy finoman megkérdezni tőle, hogy szerinte egy ilyen kéglit, cirka 4-500e pénzért havonta vajon ki fog kivenni? Mindegy mit mondtam, mert én voltam a pesszimista és ő az optimista. Amit talán el tudnék hinni, hogy időszakosan munkásszállónak kivenné valaki ,de ilyesmiről hallani sem akar.
"MOST: 3,5 millió FT-tal ocsóbban, 11 millió FT helett 8,5 millió FT-os irányáron! Csapjon le rá, mielőtt elviszik!!!" Kemény dolog az a matek, meg a kivonás is. Van tehát még tér lefelé :-)
Egy komfort nélküli szükséglakást linkeltél, ez még elmegy 13M-ig mire lakható lesz, de ettől függetlenül ez egy hulladék. A XV. kerületi 17.5M-ós 47nm-es már igen, az egyrészt lakást, másrészt meg tényleg árcsökkenés.
Még ha kifogsz egy olyan tulajt is mint, ncseed, aki ugye tudjuk sose ad el(bár azért a minőségi cserén már mintha mégis elgondolkodott volna - amire megint mi a garancia, hogy majd nem a piaci helyzethez köti, minthogy épp kiköltözik a bérlő, hát adjuk el), akkor is állhatsz havonta hapták a deák ferenceket szorongatva.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link