Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
gyula1971
gyula1971 2016. 06. 16. 16:52
Előzmény: #8657  Sarpac
Így van,a saját célú vásárlások még nem indultak be, 2008-óta 300.-ezer elhalasztott tranzakció van.

Hitelkihelyezések még alacsonyak, kisebb felújítások mennek önerőből.
Törölt felhasználó 2016. 06. 16. 15:45
Előzmény: #8656  Sarpac
Én rövid távra spekulálok:)
1 év alatt eladtam két lakást és vettem kettőt.
10 százalékos profitokkal, szerényen
Az 20 egy év alatt, nekem megfelel.
Ez tartható szerintem még egy darabig.

Ha pedig nem, akkor az általad említett cenárióból kiindulva a bérlés is fog hozni egy normális bankbetétnyi hozamot, ahogyan eddig is így volt
Törölt felhasználó 2016. 06. 16. 15:41
Előzmény: #8657  Sarpac
Szerintem, aki bukott a hitelén, most eladhatja a lakását olyan áron, amivel ki tud szállni normálisan a rossz vételből

A hitelkamatok krva alacsonyak + komoly béremelések vannak, ha most nem vesz fel hitelt, akinek lakás kell, soha nem fog = akkor pedig bérlő marad.
Fix kamatozású hitelek vannak 5-6 százalékon állítólag (nem néztem)
Ha ez igaz, pár év múlva az gyakorlatilag nullás hitelt jelent majd.

Bár az MNB a végsőkig tartani fogja az alacsony kamatot, akkor is, amikor már rág 4-5 százalék lesz az infláció. Aztán egyszer csak elkezdenek bőszen emelni.
De ez nem történik meg a választásokig.
Sarpac
Sarpac 2016. 06. 16. 15:24
Előzmény: #8653  Törölt felhasználó
Most az alacsony kamat miatti tőkekiáramlás tolta fel. Hitelezés holdba sincs ahhoz, hogy az beinduljon generációs váltás kell mert akik csalódtak még most is benne ülnek tuti, hogy drágább lakást drágább hitelért venni nem fognak. A hitelpiacot is csak a spekulatív vásárlások hajtják, tehát akinek van tőkéje vesz még önrész +hitelből ingatlant, na ők fogják elindítani a lejtőn az egész piacot.
Sarpac
Sarpac 2016. 06. 16. 15:17
Előzmény: #8654  Törölt felhasználó
Tudod mindenki ezt várja így spekulál ilyenkor mi szokott lenni? Hát bejön a váratlan! :)
gyula1971
gyula1971 2016. 06. 16. 15:08
Előzmény: #8654  Törölt felhasználó
4-5 %-os kamathozam majd 2020-után 2021 be várható szerintem.
Ekkor lesz ingatlan árcsökkenés vagy több éves stagnálás.
Törölt felhasználó 2016. 06. 16. 00:30
Előzmény: #8653  Törölt felhasználó
Ja, és a kamat
Lesz emelés előbb-utóbb
De ahhoz, hogy az ingatlan ne érje meg 4-5 százalékos kamathozam kell
Ez nem jövőre lesz és nem is két év múlva
Majd utána
Talán
Ezért tartom a 2 éves (mérsékelt)áremelkedést utána a lecsorgás és 2019-20 körül már izmos árcsökkenés koreográfiát - hacsak nem lesz olimpia, kínai összeomlás, olajárrobbanás stb.
Törölt felhasználó 2016. 06. 15. 23:31
Előzmény: #8651  gyula1971
Én úgy látom, hogy míg legutóbb a hitelek tolták fel az árat és a nem fizetés miatt durrant a lufi, most (még) egyelőre nincs hitelezés
Aki viszont készpénzben vesz, az nem fog olcsóbban eladni, mert nincs rákényszerítve (hitelesek).
Ez egy teljesen más helyzet.
Az új lakás löket miatt lehet árváltozás ott, ahol épülnek.
De eleinte sokkal inkább drágábbak lesznek az újak, és csak egy-két éves időtávon lőhetnek be jobb árakat, amint lement az első roham
Szerintem
Törölt felhasználó 2016. 06. 15. 23:28
Előzmény: #8650  exmnbs1
akkor elmondom, szerintem mi a jó lakás:

Világos
Nem zajos, viszont csendes
Nem látnak be a szemközti házból
Elfogadható tömegközlekedés
Garázs, beálló, de legalább le lehet parkolni a ház közelében
Belváros (budai és/vagy pesti) + max 2 km, hogy akár gyalog is elérhető legyen

minden más extra

kétlem, hogy a tömegeknek más lenne a jó, de ki tudja
gyula1971
gyula1971 2016. 06. 15. 20:42
Előzmény: #8648  Dave77
további nagy emelkedés ígérete-most is benne van,csak helye válogatja,bizonyos alulértékelt város és országrészek vannak.
exmnbs1 2016. 06. 15. 20:32
Előzmény: #8649  Törölt felhasználó
még jó hogy mindenkinek mást kelent a jó lakás
Törölt felhasználó 2016. 06. 15. 20:24
Előzmény: #8648  Dave77
jó lakás jó helyen szinte soha nincs
nagy szerencse kell hozzá
azon lehet igazán keresni, ha korrekt áron megkapod
várni kell, de nagy kasza
meg persze a nagyongyorsanelakarjuk adni mert szegény nagymama most aláírja apapírt
ez a másik
Dave77 2016. 06. 15. 19:30
Előzmény: #8646  gyula1971
Ez most egy jól összeszedett interjú, egyet is értek az ingatlanossal. Régen se volt könnyű jót venni, de akkor legalább benne volt a további nagy emelkedés ígérete. Most csak egy mérsékelté van.
Törölt felhasználó 2016. 06. 14. 19:39
Előzmény: #8646  gyula1971
"Hiányoznak az úgynevezett bomba vételek"

Én is erről pofáztam.
gyula1971
gyula1971 2016. 06. 14. 19:16
Előzmény: #8645  Törölt felhasználó
Ezen a piacon most is nagyon sok a külföldi vevő, akik számára még mindig kedvezőek az árak. Abba a tévhitbe azonban senki se ringassa magát,, hogy bármilyen áron megveszik a lakásokat - figyelmeztetett a Balla Ingatlanirodák szakértője. A külföldi befektetők jellemzően tájékozottak, ráadásul körültekintőbben választanak. Őket nem az érzelmeik vezérlik, hanem számok, táblázatok, kalkulációk alapján, a megtérülést vizsgálva tesznek ajánlatot egy-egy ingatlanra. Ha az eladási ár nem megfelelő számukra, akkor egyszerűen nem veszik meg, hanem tovább nézelődnek.

Schneider Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy a másik oldalon sok az olyan vevő, akik mélyen ár alatt akarnak lakást vásárolni, hogy azt majd felújítva értékesítsék. Mélyen ár alatt kínálat lakások azonban ma már nincsenek a piacon. “Hiányoznak az úgynevezett bomba vételek, tehát senki ne számítson arra, hogy néhány millióért megkap egy lakást a belvárosban" - fogalmazott. A befektetők ma már úgy tudnak csak működni ezen a piacon, ha alacsonyabb árréssel is beérik.

Ami pedig a jövőt illeti, Schneider Zoltán ebben az évben nem számít nagyobb változásokra: egy kiegyensúlyozott, normális piacot vár, ahol továbbra is a keresleti túlsúly a jellemző, miközben az árak stagnálnak. A tavalyi őrület tehát már nem köszön vissza, annál jóval visszafogottabbá vált a helyzet, és ez várhatóan nem is fog megváltozni.

Némi megnyugvás érzékelhető a belvárosi ingatlanpiacon a tavalyi őrület után. Az árak stabilizálódtak, de sok tulajdonos nincs tisztában a realitásokkal. A befektetők jelenléte továbbra is meghatározó, a bérleti piacot pedig változatlanul az óriási hiány jellemzi.

link
Törölt felhasználó 2016. 06. 13. 11:41
Előzmény: #8642  gyula1971
Pécsen a POTE környékén az elmúlt évben sokat mentek fel az árak. Nyilván a keleti városrész meg továbbra is halott, Kertvárost nem igazán tudom. Mi most fogjuk eladni az ottani lakásunkat, remélhetőleg még időben, mivel egx gazdaságilag halott városban hosszútávon az ingatlanok ára nem hiszem, hogy emelkedne.
Törölt felhasználó 2016. 06. 12. 16:01
annyit tudok, h 1,5 szoba jó helyen és gyorsan elment olyan áron, amiért megérte eladni
újszerű ház, az új árához képest többért adta el
exmnbs1 2016. 06. 12. 15:27
gyula1971
gyula1971 2016. 06. 12. 12:52
Előzmény: #8638  Törölt felhasználó
Ez érdekes info, Pécs Kaposvár Szekszárd Nagykanizsa régió eddig halott.
Hol volt a lakás Pécsen belül, mekkora volt?
MethYou 2016. 06. 11. 19:09
Előzmény: #8640  Törölt felhasználó
Nem a Nagyenyed, hanem közeli mellékutca. 33,9-ért hónapokig fent volt, de aztán jött egy madár pár hónapja. Majdnem kinevettem, mikor mondta az árat meg a problémákat. Most jött rá, hogy sok a lépcső:D

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek