Topiknyitó: Törölt felhasználó 2014. 02. 20. 15:09

EUR/HUF  

Sziasztok!

Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.

Szóval EUR/HUF.

308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.

Real:313 (ma volt 314,7 is)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
EURHUF_goes_to_haven 2025. 09. 30. 08:56
Előzmény: #94818  N0MAD
Az áramárra pont elismertem, hogy nincs köze az orosz gáz árakhoz ;).
Com vs ru dettó ;).
Továbbra is mivel, se te se én nem láttuk a gáz szerződést, így csak következtetni tudunk.
olcsó?? nem hiszem.. olcsóBB mint LNG? az azért valószínű. Nem keverném minden áron ide a TTF árat, mivel nem tudja 100% ban kiszolgálni az EU-t, de hatása bizotssan van az árakra.
Ha olcsóbb lenne a piaci áru LNG akkor nem sírna mindenki így...mert Petike se hogy jajj a MOL, vagy rosszul gondolom ?
Én nem azt mondtam hogy az orosz ár a piaci ár 20%-a!!!, hanem azt hogy olcsóBB mint a LNG import.
N0MAD 2025. 09. 30. 08:54
Előzmény: #94817  N0MAD
Illetve: “ 24 óta
N0MAD 2025. 09. 30. 08:51
Előzmény: #94816  EURHUF_goes_to_haven
Nem közekedésből de szerintem az oroszok képesek .co domaint használni .ru helyett ha nagyon akarnak :D
De már csak paraszti ésszel is, miért adták volna a cuccaikat az oroszok messze olcsóbban békeidőben mint amennyit a vevő fizet az alternatíváért?
Szívjóságból? Önfeláldozásból?
És komolyan nem értem miért a német áramárakkal jössz, amit nem az oroszok adtak és a német atomerőműleállítások és a francia atomerőmű-áram vásárlás lehet jobban érint.
N0MAD 2025. 09. 30. 08:47
Ez mondjuk vicces:“
  • Pricing Above TTF: Due to the limited availability of Russian gas in Europe and the increased cost of alternatives, some reports suggest Russian gas may have even been priced at a premium above the TTF benchmark for some European countries by 2025. “
De komolyabban:https://www.reuters.com/markets/commodities/cheap-russian-gas-europe-no-such-thing-bousso-2025-02-18/
“ But even during the Soviet era, the value of the gas exports into Europe was not based on an artificially low price but was instead linked to Dutch prices”
“ As Mike Fulwood of the Oxford Institute for Energy Studies recently wrote, opens new tab, "While Europe, and Germany especially, may have been hooked on Russian gas, given the volume of imports, it was not cheap."
Van a cikkben egy grafikon, ahogy elnézem együtt mozgott kb azonos áron az orosz gáz a világpiacival (holland ttf) aztán a háború miatti pánik megdobta a ttf árakat, de jelenleg kb 23 őta visszatért minden a normális medrébe árilag.
Szerintem az “olcsó” fogalma nehezen tartható. Hacsak nem arról beszélünk hogy az oroszok számára volt olcsó a termelés-szállítás és hatalmasat kaszáltak az alternatívákhoz képest. 
EURHUF_goes_to_haven 2025. 09. 30. 08:37
Előzmény: #94814  N0MAD
Mint írtam nincs, sajnos olyan forrásom amire azt mondanám hogy 100% ban megbízok benne . Azt az infomrációt hoztam amit én magam tapasztaltam, és igen ott a német atomerőművek biztossan benne vannak. Nem tudom honnan veszik a neten ezeket az adatokat mind a két fél elfogult valószínűleg.
Azért nem .RU-s oldal ;)
N0MAD 2025. 09. 30. 08:31
Előzmény: #94813  EURHUF_goes_to_haven
Are you Paying High Taxes in New Jersey, New York, or California?Russian pipeline gas has traditionally been cheaper”
Mint főcím. Ha ez nem orosz propaganda meg leszek lepve.
De most már rákeresek én is, egye fene.
N0MAD 2025. 09. 30. 08:28
Előzmény: #94812  EURHUF_goes_to_haven
Tehát te állítod “az orosz olcsó” de én hozzak adatokat. Oké.
Én meg azt állítottam hogy az orosz gázár is lekóvette a holland világpiacit, sőt talán az alapján fizettünk érte valami negyedéves eltolassal.
Emlegeted a cseppfolyósított költségeit, amit gyanítom az oroszok leszartak, megnézték mennyi az akternatíva ára és nem adták tizedáon mert nekik kevesebb a költséguk.
Majd pedig az áram árakat írod ami nem az oroszoktól jött, ellenben lehet jobban érintette a német atomerőművek leállítása (és franciáktól vásárlása) a piaci árakat mint a háború.
Szóval a kérdésem él: honnan jön a stabil “olcsó” jelző az orosz energiárak elé a propagandán kívül?
És erre nem az a válasz hogy “hozz adatokat”.
EURHUF_goes_to_haven 2025. 09. 30. 08:22
Előzmény: #94812  EURHUF_goes_to_haven

Hirtelen ezt találtam:
https://energynewsbeat.co/how-cheap-is-russian-natural-gas-via-pipeline-compared-to-lng-imports/
Russian pipeline gas 2025 estimate: ~6-8$/MMBTU (20-27 €/ MWh)
LNG import (2025 estimate): 10-15$/MMBTI (30-50€ /MWh) 
Ezek alapján ~50-100% al drágább az LNG... 
EURHUF_goes_to_haven 2025. 09. 30. 08:19
Előzmény: #94811  N0MAD
A gázárat itt nem szondázom a piacon, mivel a társasház kezelő köti azt a szerződést. 
Villanyra tavaly kötöttem újra, mert COVID után brutálissan drága lett. Most kb a háború előtti szinten van a villany, de emelkedő trend látható. Én a villanyt egy balkonkraftwerkel szeretném jövőre nagyrészt lefedni akkor már  a jelenlegi alacsony számla is alacsonyabb lesz. Fűtés majd a saját lakásban. Egyelőre megy a sakkozás. 
Orosz enegria vs hajón importálnál logisztikai oldalról jön kérdés,hogy hogy lehetne az LNG olcsóbb ? Úgy hogy 2 plussz lépés is csan a cseppfolyósítás és visszaalakíás miatt. Illetve amennyire tudom ha ez palagázból van előállíva ott USA is lehetett olvasni, hogy a kitermelés se volt olcsó (rentábilis). De kézzel fogható számaim nincsenek,ha vannak dobd be nyugodtan. Még szerencse, hogy a gáz és olaj szerződések magyarországon elérhetőek... Amúgy a 4% GDP esés nem azt vetíti előre, hogy az LNG olcsó lenne...  
N0MAD 2025. 09. 30. 08:05
Előzmény: #94810  EURHUF_goes_to_haven
Amúgy ez az állandó “olcsó” jelző honnan jön az orosz energiaár elé?
Amikor most olcsóbb a világpiaci mint a háború kitörése elött. És mintha ők kötődtek volna a világpiaci árhoz, nem egy állando ár volt.
Nem lehet hogy a mantra belemászott a fejekbe?
EURHUF_goes_to_haven 2025. 09. 30. 07:42
Előzmény: #94809  bronz
Én azt nem értem hogy a német politikusok mégis mit szívtak ? Elzárni a teljesn orosz enegriacsapot, drágán importálni, és még a 2035 ös határidőt is tartani akarják meg a klímacélokat, erőltetett elektronizáció... Ebbe szerintem az e kormány is bele fog bukni. A ősszel ahogy jönnek az elbocsátások, és nőnek a feszültségek úgy fog változni a politikai akarat.. Gazdaságilag már lehet az lenne a legjobb, ha a NATO beavatkozna, mert különben az EU ipara csődbemegy. Olcsó energia nélkül felesleges gyártási hatákonyságról beszélni. Persze USA és kína röhög a markában, hogy a csúzlival amit adtak tökön lőtte magát. Fontos viszont, hogy nem az olyant kell kimenteni ahol csak csökkent a profit... mert az még mindig profitábilis,csak kevesebb... de ettől tartok, hogy megint nem a jó döntést hozzák meg.
bronz 2025. 09. 30. 07:30
Előzmény: #94806  Boby
Én innentől lejtmenetet várok tavaszig egy enyhe novemberi, decemberi felpattanással, aztán majd kiderül.
Európai autóipar és az EU sokat tett azért, hogy tökön lőjék magukat. Kína mosolyog.
EURHUF_goes_to_haven 2025. 09. 30. 07:25
Németországban a Bosch bejelentette, hogy az eddigi tervezett 9000 helyett, 22 000 ember kell elküldenie.... Ez csak a Stuttgarti telephelyen 3-3500 embert jelent.
Conti, ZF, dettó. A legtöbb beszállító aki eddig kurzarbeiton volt (és a nyár folyamán újra teljes időben vannak) várják, hogy mi lesz...
Autóiparban nagyon durva zuhanás jön. Biztossan beavatkozás lesz a kormány részéről... Szakszervezet tagjaként nagyon nehéz a helyzet. Sok helyen nem az a kérdés, hogy csökkent a profit (Porsche) hanem hogy durva negatív... emiatt a leépítést nem nagyon lehet elkerülni. Úgy kell képviselni a dolgozók érdekét,hogy közben tudod,hogyha nem lesz elbocsátás akkor az egész cég megy a lecsóba... 
EURHUF_goes_to_haven 2025. 09. 30. 07:21
Előzmény: #94802  bronz
Aki erre azt mondja,hogy ezek az adatok nem hamisítottak, az legyen szíves adja vissza a közgazdasági diplomáját, vagy vonuljon el egy szigetre
Boby
Boby 2025. 09. 30. 07:08
Előzmény: #94804  bronz
"Szeptember úgy néz ki nálunk, hogy egy újabb lejtmenet kezdődött."
Dettó! Pedig ugye én szeptembertől már fellendülést vízionáltam!
Bandita 2025. 09. 30. 06:38
Előzmény: #94803  Boby
Emlékezzünk meg a legszebb megfejtésre SzenesK-tól, aki már törölte magát:
"Szerintem az elmúlt 2000 évben az elmúlt 10 év volt a legsikeresebb 100 év."
bronz 2025. 09. 30. 06:15
Előzmény: #94803  Boby
Ez így van. Szeptember úgy néz ki nálunk, hogy egy újabb lejtmenet kezdődött. Hiába, no. Az embereknél sok pénz van, nem győznek megtakarítani.
Boby
Boby 2025. 09. 30. 05:33
Előzmény: #94802  bronz
Én arra leszek kíváncsi, hogy a kiskereskedelmi forgalomról szóló mesék mikor lesznek módosítva. Mert bár tudjuk,a lidl parkolók mindig televannak én azért bolt,cég mérettől függetlenül elképesztő sztorikat hallok,amik nem éppen a növekedésről szólnak.
bronz 2025. 09. 29. 21:05
Ibiza Nudli zajec Spillernek szeretettel.
Parkolók tele, autópályán sétáló mosolygós, vidám emberek, sosem látott jólét.
https://24.hu/belfold/2025/09/29/szegenyseg-adat-ksh-beismeres-tevedes/
TitusPullo
TitusPullo 2025. 09. 29. 18:12
Előzmény: #94800  EURHUF_goes_to_haven
Multkor volt, aug vegen, nem volt semmi kiugro. Leepultek a shortok. De a long short nem volt kiugro es egy ast kioltottak ugy emlekszem. De a cikk uborkaszezonra hivatkozott, szeptembertol vart valtozast. 

Topik gazda

Karterab
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek