Most láttam, hogy az ezüstre kérdezted, ne haragudj. ha aranyat vennél ez a tanácsom. Ezüst valami 165%-ot emelkedett talán? Az még olcsóbb valóban. Vedd papírba és akkor nem kell kibérelned egy páncéltermet.
Hát én valami isteni csodát várok, mondjuk egy békekötésre, ami egy kicsit konszolidálná az arany árát (egy gócponttal kevesebb egy rövidebb időre) erre picit reagálni kellene még az arany piacának is. Vagy hogy tisztuljon egy kicsit a kép Venezuelában, mielőtt újra beüt a gebasz és reagálnak rá a piacok. és akkor még ott van Irán is.... Aki arra vár, hogy majd 2000 dollárra visszaesik az arany ára, mint a Orosz-ukrán konfliktus előtt, szerintem az téved. Bár van aki ezt mondja, hogy majd lesz egy nagy visszaesés, normál világban lehet, de ez most nem normál világ. Kérdésre válaszolva most tényleg nagyon magas, én sem veszek, de ha mindenképpen szeretnél akkor meg a szabály jön be, hogy "inkább vegyél ma olcsóbban mint holnap drágábban, vagy holnapután még drágábban.". Az hogy "alacsony áron kell venni és magas áron kell eladni" azt most nem megy szerintem.
Sajnos a papír aranyat azóta sem ismerem. A magyar bankok elkezdték nagyon reklámozni az utóbbi 1-2 évben az arany befektetési alapjaikat. Elvileg azok is fizikai arany fedezetű papírokból vannak összeállítva.Mondjuk ebben a segítségeteket is kérném, mert elgondolkodtam egy ilyenen csak kísérletként csekélyebb összeggel. Szóval, van az ERSTE-nek ez a Erste Future befektetési Programja aminek a része a ERSTE ARANY ALAPOK ALAPJA HUF befektetési alap. Ahogy olvastam a leírásból több féle aranyhoz köthető pü-i termékből van összeállítva, de a leírás csak a legnagyobb arányban befektetteket sorolja fel (Ishares Gold Trust, SPDR Gold Shares, UBS ETF CH Gold / USD, GAM Precious Metals – Physical Gold,Pictet CH Precious Metals Fund – Physical Gold).Nézem az Erste előbb említet arany alap értékét ami 2.8428 HUF (2026.01.13 13:14.). Nézem kíváncsiságból az arany árfolyamát, de még köszönő viszonyban sincsen. Kérdésem /kérésem , hogy meg tudja valaki magyarázni, hogy ez az összeg hogy jöhet ki nekik és miért van ennyire távol az arany árfolyamtól?
Az ezüst mindjárt tör ki még tovább felfelé. Ha venni akarok, vajon érdemes várni egy kisebb korrekcióra, vagy ez már vissza se néz? Nem is nagyon akar ez konszolidálódni.
Ezt ma már a mesterséges intelligencia tök jól megválaszolja, én onnan szoktam ETF meg hasonló ötleteket kérni. Aztán külön megnézem az ajánlásokat. Én az egyik magyar bankon keresztül a frankfurti értéktőzsdén vettem az aranyárhoz kötött terméket, konkrétan ezt: https://live.deutsche-boerse.com/en/etf/ishares-physical-gold-etc?currency=EUR
-Arany.-A december elején megindult emelkedés a korrekciós fázisból a 4500 fölé mutatott. A 4531 környéke erős ellenállásként funkcionálhat. Az év végén láthattunk egy erős eladási napot, de mivel a fontos swing mélypontok és tetőpontok sorozata nem változott, így még nem alakult ki fordulós minta. A 4375 alá zárás viszont gyengeséget és trendtörést hozna, így jelenleg ez a szint lehet a vízválasztó a long és a short oldal között. Ellenállások: 4532; 4609; 4688. Támaszok: 4375; 4062; 3906; 3828; 3750; 3593.
Tisztelt Befektetők! Egy rövid, saját készítésű gondolkodási segédanyag aranytartóknak. Nem árfolyamról, nem vételről, nem stratégiáról szól, hanem döntési kérdésekről és kockázati fókuszról. Payhipes linken van, mert ott lehet technikailag PDF-et kezelni és számlázni.Ha a moderáció szerint nem illik ide, természetesen törlöm. Üdvözlettel, András https://payhip.com/b/HiGJt
-Arany.Az árfolyam kitört felfelé a csökkenő trendből három hete. Ezzel a korábbi csúcspontot célozhatta meg minimum, de akár meg is haladhatja azt, mert a trenderősítő mintából a 4538 is kijöhet. Alul az emelkedő trend már a 4218-as szintre emelkedett, így a nagyobb trendváltozás csak attól kezdve jönne. Ellenállások: 4296; 4375; 4532. Támaszok: 4062; 3906; 3828; 3750; 3593.
-Arany.Az árfolyam kitört felfelé a csökkenő trendből két hete. A 4140 eddig megtartotta, nem esett el ez a szint, ezért megmaradt az esély arra, hogy elérje a korábbi csúcsot. Ez az oldalazás konszolidációnak tűnik, ami pozitív a trend fennmaradása szempontjából. Az elmúlt hetek szűküléséből akár 400–450 dolláros mozgás is következhet, ami viszont új csúcsra mutathat. Alul a 4062-es szint törése esetén kellene a long oldali belépések keresését felfüggeszteni. Ellenállások: 4296; 4375; 4532. Támaszok: 4062; 3906; 3828; 3750; 3593.
Arany-Ezüst