dmz

Regisztráció: 2000-10-19 22:59:21

Hozzászólások száma: 312

Utolsó hozzászólás: 2017-06-20 20:41


Tapasztalat: 5
Aktivitás: 3
Népszerűség: 4


utolsó 20 hozzászólás

Így árulta el a saját polgárait az USA 2017. 06. 20. 20:41
#67
Az USA-ban levő jövedelmi egyenlőtlenségben azért bőven van egyfajta historikusan kódolt tehetetlenség, ami a töbszáz éves piacgazdaság és a vagyonszerzés következménye. Ennyi idő alatt nagyon eltérő vagyoni helyzetűvé váltak a családok és ez értelemszerűen jövedelem-eltérésekben is folyamatosan újratermelődik (tőkejövedelem elsősorban, de ide tartoznak nyilván az eltérő oktatási és kereseti lehetőségek, vagy az eltérő kapcsolati háló). Az extrém esetektől eltekintve azonban soha nem tőkehozam, hanem keresetek alapján lehetnek a társadalmi osztályok átjárhatóak és ez főleg igaz a jelenlegi helyzetre, ahol nagy csodákat egyre kevésbé lehet várni tőkepiaci hozamok oldaláról. Ami miatt a jövedelem-egyenlőtlenség szegénységbe is átfordul, az a viszonylag magasabb létminimum, a társadalom alsó 2-3 decilise mindig szegény marad és soha nem fog megtakarítani (nem csak kulturális okokból). Nem foglalkoztam ezzel a témával, de gyanús, hogy ehhez a jövedelmi egyenlőtlenségek is hozzájárulhatnak, pl a legtöbb szolgáltatás árában nehezebb elképzelni deflációt, ha a társadalom jelentős része tehetős.
FOTEX topik. 2015. 05. 21. 19:12
majdnem jó helyen jársz, de csak majdnem:)
150 milliárdnyi fiktív kötvényt sózott el a Quaestor 2015. 03. 24. 18:55
Szerintem a kulcsmomentum az, hogy az öncsőd bejelentését formai hibák miatt nem fogadta el a bíróság. Vajon ki tévesztett el valamit ebben a folyamatban?

Nem értek a joghoz, ezért számomra az sem világos, miért történhetett meg a cégcsoporton belüli adásvétel bejegyezése.

De még akkor is bónuszkérdés, hogy -ha a 444 anyagban igazat mondanak a szomszédai- büntetett előítélettel hogyan lehetett valaki egy pénzügyi részvénytársaságban vezérigazgató? Ha jól rémlik, akkor erre léteznek szabályok.
Kimondták a magánnyugdíjpénztárak halálos ítéletét 2014. 11. 21. 20:08
#28
Pont nem erre gondolok, hogy akit érdekel, az megkeresi, meg nem is csak a sajátomra. A pénztáraknak érné meg (így a megszűnés felé lépve egy nagyot) gyártani egy átfogó statisztikát az összes meglevő ügyfélről és aktívan, közleményként kijönni vele, hogy tessék, függetlenül a belépés dátumától, az inflációhoz képest gyakorlatilag senki nem járt rosszul amióta tag.
Kimondták a magánnyugdíjpénztárak halálos ítéletét 2014. 11. 21. 17:35
#17
Ha 2010-ben,közvetlenül az évszázad egyik legnagyobb tőzsdei esése után módszertanilag indokolt volt hazai inflációs számokhoz hasonlítani az elért hozamokat (wtf alapon), akkor most hangsúlyosabban kiállhatna a 4 pénztár a médianyilvánosság elé az összes megmaradt tagra vonatkozó aktuális statisztikával. Az S&P500 dollárban duplázott 2010 azóta, forintban pedig még erősebbek a hozamok. Függetlenül attól, hogy a többieknek a kormány ELTŐZSDÉZTE azóta a visszakerülő vagyont (zömében fejlett piacokat adtak, MOL-t vettek), nem kellene hallgatni arról, hogy milyen reálhozamoknál járnak a pénztárakban maradtak.
Matolcsy: minősítsenek fel minket, Rehn mondjon le! (4.) 2013. 11. 28. 21:50
#20
ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a mai sajtótájékoztató üzenetét, akkor itt elsősorban a cariprazine-ban rejlő potenciálról van szó.
egis topik 2013. 09. 25. 00:20
Piacon nem vehetett volna kötelező ajánlat nélkül.
HUN Mining az aranybánya? 2013. 06. 27. 22:26
Nincs némiképpen deja vu érzésed? Csak azért kérdem, mert 6-7 éve pont ez a tőzsdei cég, ugyan más néven, más menedzsmenttel előadott hasonló, nehezen igazolható prognózisokat, illetve piaci ár feletti tőkeemelés víziókat.

Mi a hasonló a két helyzetben? Hogy startupként bemondanak egy iparági ismereteket igénylő, erősen optimista prognózist, te pedig laikusként elfogadod, cégértéket számolsz vele. A Genesis esetében ezek az évekre előretekintő modulárak voltak (amiről még anno írtuk néhányan, hogy egészen indokolhatatlanul optimisták). Aki mégis elfogadta, fair értéket számolt belőle, szépen kijött neki az ötszámjegyű célár.

Itt a becsült bányászati potenciál az ugye eleve egy elméleti kategória, amiből a tényleges kitermelés dönt el számos kérdést. De ezen túl az is érdekes, hogy (1) fix 60%-os költséghányaddal született a becslés, holott a kitermelés költsége elsősorban nem a színesfém/nemesfémáraktól függ, a realizálható fedezeti hányad nagyon nem állandó érték. Egy bányatársaságban egészen magas operatív leverage van (= magas költségű kitermelőknél pár %-os fémár mozgásra a profit akár felezhet is), de ebből semmi sem jön így le. (2) Hol lesznek a színesfém/nemesfémárak előretekintve?

Pont ezek a kérdések miatt van őrült mozgás manapság a bányarészvényekben, jellemzően lefelé. Lesz olyan fémár-környezet, ahol elkezdeni sem érdemes a kitermelést, mert több lesz a költsége, mint a várható bevétel. Sokkal korrektebb lenne, ha adnának egy kitermelési egységköltség becslést, a többi inputot pedig végigviszi magának mindenki és megbecsüli, hogy a saját várakozásai mellett van-e értéke az operációnak.
Elindult a kereskedés a Facebookkal - esik a Nasdaq 2012. 05. 19. 12:14
#12
A bunda azért erős, mivel az elmúlt két évtizedben a nagyobb ipo-k legalább 90%-a pontosan ugyanígy nézett ki. Nem tudom mióta követed a tőzsdei eseményeket, de pl 15 évvel ezelőtt a matáv jegyzésénél is volt ugyanilyen jegyzési garancia + green shoe. Nyilván van üzenete annak is, ha nem csak az opciót hívják le.

Én is egyértelműen túlértékeltnek és brutál agyonhypeoltnak gondolom a facebookot, de ez a jegyzési garancia = bunda megközelítés amit látni jelenleg a médiában, az kb egy teljesen általánossá vált gyakorlatra történő első rácsodálkozás.
Elindult a kereskedés a Facebookkal - esik a Nasdaq 2012. 05. 18. 23:51
#7
Az nem puffer volt, hanem valódi vétel. A kibocsátást lebonyolító brókercégek szándékosan eleve kb. 15%-kal több papírt adnak el az ipo-ban, ennyivel shortra mennek. Amikor elindul a kereskedés, akkor a jegyzési árszinten odaállnak shortot zárni, ezzel támogatják az ipo-ban kialakult árszintet. Van egy vételi opciójuk is a kibocsátási áron (green shoe), ha a piaci ár magasabban lenne, akkor azt hívják le és nem buknak a visszavételen.
Eddig 3090-en nyilatkoztak a nyugdíjpénztárban maradás mellett 2011. 01. 09. 13:48
Nagyon ritka esemény, hogy az S&P500 egy évtizedes időtávon ne mutasson fel pozitív hozamot. 2000 és 2010 között ez történt, amihez nyilvánvalóan hozzájárult a válság. Politikusoknak ez a válság kiváló muníció túlszabályozni, átcsoportosítani, ellopni. A kérdés itt viszont az, hogy a kimutathatóan ritka események tükrében érdemes-e teljesen elbontani egy intézményrendszert.
Eddig 3090-en nyilatkoztak a nyugdíjpénztárban maradás mellett 2011. 01. 08. 22:41
Nem azt mondtam, hogy nem befolyásolják. A komoly problémák befolyásolják. A jellemző kapcsolat viszont nem ebben az irányban van. Az országkockázat része az egyedi kibocsátóktól elvárt hozamnak, fordítva viszont ez messze nem ilyen kézzelfogható.

1. Az osztrák bankokra nehéz lenne rámondni, hogy nem halmozták fel a lehetséges problémákat. Hol van jelenleg az osztrák CDS a magyarhoz képest?

2. Az amerikai bankrendszer két éve a tőkéjének a jelentős részét elveszítette. Az állampapírok hozamán én nem láttam ezt. Nyilván volt lehetőség tőkepótlásra.

3. A 80-as és 90-es évek a japán bankrendszer folyamatos problémáiról szóltak, ismét csak milyen japán hozamszintek mellett?
Eddig 3090-en nyilatkoztak a nyugdíjpénztárban maradás mellett 2011. 01. 08. 21:40

1. Eladósodottsági mutatókhoz viszonyított CDS szintben jóval a nemzetközi mezőny felett járunk. Nincsen strukturális stabilitás, Argentína, Venezuela vagyunk, tőlünk egzotikus piacokra jellemző hozamfelárat várnak. És időnként beesik valami félidióta és nekiáll nyilatkozni a kamerák előtt. Ezért van ott a magyar hozamszint, ahol.

2. Alapvető tévedés, ebben az irányban nem nagyon van kapcsolat. Az Egyesült Államokban a masszív privát eladósodottsághoz milyen állampapírpiaci hozamkörnyezet tartozik?

4. A CDS vagy a hozamszintek a piac értékelését közvetítik. A hitelminősítői rating pedig ezeket leköveti, de csak késleltetéssel. Olyan szintű az értetlenség ebben, mint a jelenlegi kormányban. Az MNB sem tud alacsonyabb alapkamatot összehozni addig, amíg az országtól elvárt kockázati felárak magasak. Ahhoz meg talán nem kellene ötletelni egyet minden héten.
Eddig 3090-en nyilatkoztak a nyugdíjpénztárban maradás mellett 2011. 01. 08. 16:09
A kormány ötletszerűen hozzányúlt korábban változatlannak hitt struktúrákhoz, a semmiből előhúzott eddig nem létező adófajtákat. Ez teljesen egyértelműen egyfajta kockázat, legközelebb mondjuk a kupont nem kapod meg az állampapírod után a közös teherviselés jegyében. Erről az ötletelés elleni védelemről szól a kockázati felár, amit elvárnak a magyar eszközöktől. Ahogyan éveken át elvártak korábban a Dél-amerikai, vagy FÁK gazdaságoktól akkor is, amikor a makrokép már javulóban volt. Nálunk ráadásul idén még csak egyszeri tételekkel van költségvetési javulás, anélkül nem.

A következő alkalommal, amikor komolyan elromlik a nemzetközi hangulat, ki fog ott állni az állampapírpiacon a vételi oldalon? A szétvert mnypi rendszer már nem. Miért vegyen egy külföldi befektető 10 éves magyar papírt, ha a kiszállási lehetősége nullára olvad majd ilyenkor, mert ott lesz 200 bázispont hozamkülönbség a vételi és eladási oldal között?
Gépház 2010. 11. 25. 19:37
Szivacs, feltételezem az a jó a szolgalelkűségben, hogy nem kell közben sokat gondolkodni.

Kimondható, hogy a televíziós média meghunyászkodott a kormány előtt. Az elmúlt napok alapján kicsit sem jobb ma a kép, mint a '70-es években volt.

Minden elismerésem ugyanakkor az online média, elsősorban a Portfolio és az Index számára, amiért tartalmat szolgáltatnak (akár bizonyos üzleti érdekeik ellenére is) a rendkívül buta kormánypropaganda átvétele helyett.
Nagy szüksége van a kormánynak a pénztártagokra 2010. 11. 07. 18:36
#41
Így van, és árvaellátás is. Esetleg számold már ki egyszer, hogy reális feltételezések mellett ezek mekkora tételek a mgnyp-i örökölhetőséghez képest.

Átveszel minden kormányzati kínérvet. Komolytalanok ezek a hozzászólások.
Védjük meg a nyugdíjakat - az államtól! 2010. 10. 31. 13:36
#70
Az egyéni számlámon a saját, nyugdíj célú megtakarításom van. Ha az állam a döntésem ellenére elveszi a saját megtakarításomat, akkor azt államosításnak nevezzük. Ebben az esetben viszont egészítsük ki a példádat azzal, hogy az '50-es években is törvényeket hoztak a téeszesítésekre.

A kormány nem tud elmenni eddig, ezt a Fidesz is elismerte a törvényjavaslat vitájakor. Mindenki egyéni döntést fog hozni. A mnyp rendszer megszűnéséről azért esik szó, hogy az állami rendszerbe terelgesse a könnyen terelgethetőket.
Védjük meg a nyugdíjakat - az államtól! 2010. 10. 31. 11:15
#68
Ez a kérdés nem pártpreferenciát igényel, hanem racionális gondolkodást. Mindenki saját maga el tudja dönteni, hogy lemond-e az örökölhetőségről. Én nem lépek át és nem is engedem a kormánynak hogy átvegye a saját megtakarításaimat.

A tavaszi választásokon 64%-os részvétel mellett kapott a Fidesz 52%-ot. Úgy, hogy akkor még nem tudtuk mire készülnek. 0,64*0,52= 33%.

A 90% átlépő és a mnyp-i rendszer megszűnése megvezetés, egy egyszerű blöff az átléptetéshez. A kormány motivációja világos, aki átlép, azt nem kell kárpótolni a 14 hónapra „kölcsönkért” befizetésekért. Az alkalmazott eszközök viszont gyalázatosak. Szempont marad így vajon, hogy jól dönts 20-30-40 éves távlatban?
Védjük meg a nyugdíjakat - az államtól! 2010. 10. 31. 10:47
#65
Ha topikon belül indítunk egy demagógiaversenyt, akkor eddig te vezetsz.

Az állomány növekedésével maguktól is egyre hatékonyabban működtek a mnyp-ak. A jelenleg érvényes törvények szerint a vagyonkezelési díj még tovább, 0,4%-ra csökkenne.

Ha a kormánynak ez lassú, akkor szabályozói oldalon még gyorsabb változtatásokat írhatna elő. A legtöbb ágazatban működik a szabályozás az államosítás helyett. De erről mély hallgatások vannak, mert praktikusabb lenyúlni a járulékfizetést és az állományt is.
Védjük meg a nyugdíjakat - az államtól! 2010. 10. 31. 00:02
#54
Igazad van, az aktív korú/nyugdíjas korú hányados volt a 4.

A várható tendencia ettől még ugyanaz, komoly romlás várható a következő évtizedekben:

link

141. oldal
 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek