Amennyiben tartósan 3% feletti gazdasági növekedés lesz a gazdaságban, egy számjegyűre csökkenhet a személyi jövedelemadó kulcsa - nyilatkozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaság napilapnak adott interjújában. Az interjúban...
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=241834
"A szocializmussal az volt a baj hogy addig létezett amig volt mit felélni, utána csak nincstelenséget és leamortizált elpusztult ipart hagyott hátra. "
Sajnos az orbán rendszerrel is ez a baj.
Oktatás nuku, a ma dolgozok még nem a "csodálatos" klikk keretei közt tanultak, tehát hozzáadott érték egyre kevebb lesz. A tények és a PISA felmérés makacs dolgok lesznek, mire beérik a mai iskolás generáció.
Uniós pénz is el fog fogyni, nélküle nehéz lesz az országnak egyáltalán növekedni.
Összerelő üzemek is el fognak fogyni, hiszen a robot Németországban sem fog több fizetést kérni, lásd az Adidas full robotizált gyárát:"2017-ben az egyesült államokbeli Atlantában nyitja meg az új gyárát a német Adidas - írja a cég közleménye alapján a Portfolio. A hír azért meglepő, mert az Adidas ezzel szakít azzal a hagyománnyal, hogy Kelet-Ázsiában gyártsa a termékeit.
Az ázsiai gyártás főleg az olcsó helyi munkaerő miatt érte meg a cégnek, és a Techcrunch cikke alapján egyből érthetővé is válik, hogy miért mondhat le ilyen könnyű szívvel az olcsó munkaerőről a cég. Bár az utóbbi időben az emelkedő bérek miatt arra is volt már példa, hogy csak ezt a költséget mérlegelve költöztek vissza cégek Ázsiából nyugatra, az Adidas új, 74 ezer négyzetméteres gyára teljesen robotizált lesz, csak 160 ember fog benne dolgozni."
Őszintén örülnék ha vezérünk az oktatás fejlesztésével foglalkozna annyit, mint az elb@szott stadionjaival.
Én kérek elnézést egy újabb orbánozásért, a felesleges b@szogató körök elkerülése érdekében.
"Az a"hazug banda" megörökölt a kedvenc elődeidtől egy teljesen eszement összegű államadósságot amit nem újabbak felvételével fizet vissza hanem megpróbál ésszerűen gazdálkodni."
Az államadósság 2010-ben 78426 mill. euró, 2015-ben 80365 mill euró.
Közben felhasználták "államadósság csökkentésre" az MNYP vagyont.
Ez az egész adókulcs kérdésk ez az egész adókulcs kérdéskör parttalan vita. Értek választás kérdése nem abszolút igazság . Vannak nagyon jól élhető és működő államok magas és alacsony adókulcs mellett is. Többféle megoldás is jo lehet
Én meg az egykulcsos adózás híve vagyok, de ha mégis többkulcsos adózás, akkor pont hogy a nagyon alacsonyan lévő közel 0-s kulcsot, és fölötte egységes második kulcsot tudom elfogadni, nem pedig a Bajnai féle terv szerinti nagyon sokáig alsó kulcsos, és a legkiemeltebb jövedelmeknél már felső kulcsos adózást. Ugyanis a többkulcsos adózás értelme szerintem az, hogy az állam elismeri a minimális megélhetéshez szükséges összeget, és azt nem vagy alig adóztatja. Annak, hogy a relatív sokat és a nagyon sokat kereső között teszünk különbséget, nem látom értelmét, mert az már nem a szolidaritásról szól, hanem csak simán rontja a versenyképességet a nagy hozzáadott értékű munkakörökben.
Amivel meg nem vagyok elégedett, hogy abba az irányba megyünk, hogy világelső áfa, közel világelső járulékok, ezernyi különadó, és hamarosan egyszámjegyű szja, ami együtt még mindig hatalmas adóterhelés, ellenben elő lehet adni, hogy nálunk hú de magas az szja... Én összességében szeretnék adócsökkentést és kiadás csökkentést, csak utóbbit nem az oktatás és az egészségügy rovására, hanem a bürokrácia rovására.
"Az elmúlt 26 évben Mo. termelővagyonát gyakorlatilag teljes egészében ellopták" - és belpiacainak zömét is.
Számottevő saját termelővagyon és belső felvevőpiac nélkül pedig kissé nehézkes a gazdaságépítés...
Az elmúlt 26 évben Mo. termelővagyonát gyakorlatilag teljes egészében ellopták (aka privatizáció) , a rózsa-dombi gyerekek max. strómanok voltak ebben a buliban. Nincs mivel termelni gyerekek ez a baj.
Ny-Eu-t is porig bombázták, csak ők kaptak Marshall segélyt, míg K-Eu nem (kívéve Görögo. és Jugoszlávia)
Arról nem beszélve, hogy nyugaton ha jól tudom a háborús jóvátételek egy jelentős részét is elengedték, míg nálunk padlássöprés volt (pl. búzakötvény) stb.
Arra nyugatra gondolsz ahol II. világháborúban porig bombázták egymást lenullázva mindent? Esetleg arra Nyugat-Németországra gondolsz akik 15 év alatt simán visszakapaszkodtak a világ élvonalába mindenféle "rablás" nélkül (jegyezzük meg mellé, hogy nálunk nem volt háború és 26 év alatt relatíve semmit se értünk el).
Hagyjuk már ezt a hülyeséget, hogy a nyugat összerabolt mindent és azért van nekik annyi. Nem. Azért van ennyijük, mert egy sokkal hatékonyabb gazdasági rendszert építettek.
tetszett, hogy előtte meg pont te említetted "körtét hasonlítod össze az almával". Adózás, stb vonalon meg a fejlett nyugattal hasonlítgatsz össze bennünket. Ugye egyforma a múltunk, az előzmények, a korábbi társadalmi berendezkedésünk, gazdasági irányvonalunk a nyugattal?
Az szja-ra ki se térek, hót részlet kérdés az egészben. Legkevésbé ettől lesz szolidáris, nem szolidáris a rendszer, nem az szja-n keresztül kell szociálisnak lenni.
"szerencsére te nem egy zsákfaluban születtél borsodban
akkor biztos máshogy látnád ezt
vagy nem kőbányán a gangos ház földszintjén
- Miért, te hová születtél?
"önző immorális a magyar" - ne magadból indulj ki és ne általánosíts!
Törölt felhasználó2016. 12. 23. 20:03
Előzmény:
törölt hozzászólás
egyébként soha nem lesz annyi
de, ha mégis, akkor vége is a dalnak
vége az ingyenes egészségügynek, oktatásnak és, ha netán majd egyszer nem lesz állásod, becsődölsz stb. akkor remélem alázatosan veszed majd tudomásul, hogy nincs segítség
Törölt felhasználó2016. 12. 23. 20:01
Előzmény:
törölt hozzászólás
el kellene kicsit mennyi nyugatra mondjuk egy évre
akkor talán nem mondanál ilyeneket
nem az orbánista mszmp-s propagandát kellene olvasni
és a kádáristát
Törölt felhasználó2016. 12. 23. 19:21
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó2016. 12. 23. 18:35
Előzmény:
törölt hozzászólás
körtét hasonlítod össze az almával
a lényeg a szolidaritás, ez viszi előre a nemzetet
ezt nem értitek sajnos
leírtam: ha mindenkinek ugyanazok a lehetőségei, akkor lehet egységes az adó is
Amikor sávos adóztatás volt nálunk, akkor még a medián alattiakat is sújtotta az adó azért, hogy legyen bevétel. Tehát ha csak a legjobban keresőket érintette volna, nem lett volna bevétele a költségvetésnek.
Én is a sávos szja híve vagyok, de ahogy volt azzal nem értek egyet. Tehát igenis fizessenek többet azok akik valóban jobban keresnek és ne azok, akik váratlan kiadásnál tehetetlenné válnak. Tehát úgy kb. a keresők 65%-a a legutolsó felmérés szerint ne essen bele csak a legalsó sávba. Ameddig ezt nem tudjuk megvalósítani, addig teljesen felesleges az eszmefuttatás, mármint a megvalósítást illetően. A papír mindent elbír.
Az átlag pedig nem érdekel. Van egy ember, aki 1 yardot keres egy hónapban, ha melléveszel 100 embert a minimálbéren, akkor baromi szépen keres mindenki és érthetetlenné válik, hogy miért nincs fogyasztás.
Varga szerint jöhet a 9%-os szja
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=241834