Minden létező gondolatra van már fórum, erre a kb. 80 éves stratégiára pedig még nincs... a value investor a részvényt annak tekinti, ami valójában: üzletrésznek. Eszerint értékeli azt, és diszkontáron vásárol belőle.
1. A jó roe ellenére a saját tőke szinte sehova nem haladt 4 év alatt.
2. Ez idő alatt az adósság sokszorosára ugrott, jóval meghaladta a saját tőkét is.
3. A goodwill magasabb a saját tőkénél.
nem tudom milyen időpontban készült mérleget néztél, de én megnéztem a Q3 2015-ös mérleget, és abban 758m Goodwill mellett van 676m saját tőke, vicces vagy inkább elszomorító.
És akkor még nem beszéltünk a 298 m immatjavakról.
A BP is, mint a többi nagy olajcég, át fogja vészelni ezt az időszakot.Sajnos a BP-vel nem vagyok naprakész, de régebben elmentettem magamnak 2 hosszú távú befektetői szemléletben írott cikket, amik szerintem érdekesek voltak a céggel kapcsolatban:
Az elemzőkkel nincs miért foglalkozni. Lehet csökken az ára még, de az is lehet, hogy nőni fog. Ha tudnák, akkor kereskednének, nem elemzést írnának. :) Neked kell eldöntened, hogy az adott áron jó befektetésnek tartod-e az adott részvényt. El tudod olvasni mások véleményét, elemzéseit, de ők is tévedhetnek, és ez a Te pénzed, így Te döntesz. Mindig fogsz olyat találni, aki szerint jó befektetés valami, és olyat, aki szerint nem. Ha komolyan érdekelnek az olajipari befektetések, olvasd el a jelentéseit a cégeknek, vizsgáld meg, hogy korábban hogyan teljesítettek, amikor az olaj ára lecsökkent, és az elemzéseknél az indoklásokat nézd meg. Sokszor minden indoklás nélkül jelennek meg jóslatok az olajárra, de ezeket kezeld a helyén, hogy jóslatok, és ne jóslatok alapján kockáztasd a pénzed.
Házi feladat:
Fedezzen fel a Neustar Inc. számviteli adataiban 3 olyan tényt, amelyek már önmagukban is kizárják a vásárlást.
A helyes megfejtők a fórum olvasóinak elismerésére számíthatnak. :)
Köszönöm a válaszod. Igazad van. A Big Oil 5 nagy cége közül nalad ezek szerint a XOM a favorit.Bp ről mi a véleményed? Eleg barátságos a 30 USD alatti ara. Elemzők szerint lesz lejjebb is...
Én türelmes vagyok, koszonom a válaszod. Arra volnék kíváncsi, hogy tartósan alacsony Olaj ár mellett mire lehet számítani. A legmodernebb ceg, shareholder friendly vezetéssel viszont sok adóssággal...
Nem akarlak lebeszélni SDRL-ről, de még nyáron találtam pár grafikont az előző olajvlságokról. Ezeken szépen látszot, hogy először az integrált cégek, kitermelők pattantak fel. A kiszolgálócégel csal jó nagy késéssel és sokkal elnyújtottabban követték őket.
Ingatlanvásárlás miatt tőkét, de sokkal több tőkét szabadítottam fel, mint amennyibe az ingatlan kerülni fog, ezért igen, elég sok papírt tudok még venni. Elhalasztottam vásárlásokat, szeptember óta nem akviráltam. A piac állapotától függően a kitettség max mértékét csökkenthetem, tehát kb. 1200-1400-as sp500-nál vállalnék be 100% részvényarányt, ha onnan még leesik 600-ig (a legpesszimistább eset), az már nem fog zavarni - kivéve, ha Nikkei típusú évtizedes esés történik, de még ezzel is számolok.
Az olaj (és energia) papírjaim igen nagyot estek, a legrosszabbak mérlegét újra megnéztem, és legtöbbel elégedett vagyok. Gondolkodtam rajta többször, mit tennék másképp, de jelentős változást nem tennék...az energiaszektorra sem költöttem 10%-nál többet, az pedig megvéd.
Törölt felhasználó2016. 01. 17. 19:59
Szia Tibi,
most hogy a fel vilag (ujra) beart kiallt, hogy allsz a reszvenyvasarlassal: van meg szabad toked egy evnyi esesre?
Ha jol olvastam egy korabbi bejegyzesed, az olajiparba koran vasaroltad be magad. Modositottal valamit a koncepciodon azert, hogy legkozelebb az idozites jobban sikeruljon?
Mivel az olajiparban a beruházások szintje nagyon lecsökkent, és az olcsó üzemanyag miatt a fogyasztás növekszik, így szerintem több éves időtávon jó befektetés lesz az olajipar. Erről korábban már írtam egy hosszabb véleményt:
dginvestor.blog.hu/2015/12/12/olaj_990
Ettől függetlenül ha találsz valami jó lehetőséget a fenntartható iparágakban, akkor oszd meg itt, és szívesen utánanézünk. :) Elektromos autók akkor környezetbarátabbak, ha megújuló erőforrásból tudod tölteni őket. Amíg atomerőműből, földgáztüzelésű erőműből termeljük az áramot, addig ez azért nem épp környezetbarát, főleg ha a végképp nem környezetbarát akkupakkokat is hozzáveszem. Szerintem egyelőre az elektromos autók nagyrészt a gazdagok játékszerei ld. Tesla, BMW i modellek. Lehet 20 év múlva elterjednek jobban az elektromos autók, de egyelőre kb. 1% az eladott autók közt az arányuk, így még sokáig szükség lesz olajra üzemanyagként.
Erdemes szerintetek pl. Seadrill részvényt venni?! persze nem sokat. 40 USD ről lejött 2,5 környékére....nos? az adósság állománya milyen a cégnek?elore is köszönöm a valaszt...
Value Investing