Topiknyitó: euler 2025. 06. 16. 09:12

VÁLASZTÁS 2026 (?)  

Ha a Fideszen múlik, 199 helyett csak 197 mandátumért küzdhetnek a pártok 2026-ban.
Bár a pártok számára ez fájdalmas lehet, nem ez a legfőbb probléma a rettentően nyakatekert rendszerrel. Hanem az, hogy a Fidesz által 2011-ben kialakított szisztéma valójában a szabad választás megcsúfolása, és kódolva van benne a visszaélés lehetősége. - /László Róbert/
https://telex.hu/belfold/2025/06/16/a-political-capital-elemzese-a-nemzetisegi-mandatumokrol
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
euler
euler 2025. 06. 27. 10:07
Előzmény: #95  euler
Ajánlom hétvégére. Szerintem egy megbízható szakértő.
"Magyar Péteréknek 6-8 ponttal kell vezetniük a kampányban, hogy legyőzzék a Fideszt"
https://youtu.be/UXVgWDSEsGI?t=15
.
Vagy Böcskei Balázst:
https://www.youtube.com/watch?v=fAN-hsDxnrE
euler
euler 2025. 06. 27. 08:23
Még annyit, hogy ez nem választási kampánytopik, ahogy a #10-ben írtam, "inkább valami tájékoztató jelleget szeretnék, megbízható szakértőktől".
Kampányolni ott van User01-é (aki rögtön ír egy hsz-t ha itt mozgás van, kicsit se feltűnő :), vagy Alsóvonás polidili topikja, vagy akár a saját másik topikom.
euler
euler 2025. 06. 27. 08:08
Előzmény: #93  Peterbond
Erről érdemes lesz beszélni, konkrétan a táblázatról, ahol valószínűségekkel, közvéleménykutatónként ad meg számokat.
(Ismét jelzem, hogy jelenleg a Tisza egyszerű feles győzelmét tartom valószínűnek.)
.
De mielőtt  továbbmennénk, azt kérném, hogy röviden, akár igen-nemmel, de lehetőleg szózuhatag nélkül, erősítsd vagy cáfold korábbi állításaidat:
1. a tisza minden egyéni körzetben győzne bármely óellenzéki jelölttel szemben
"ahol csak megmertek ott is alulmaradnanak mar most az eselyes ellenzeki jeloltek a "random" Tiszas jelolttel szemben. Szoval meg annal a 4-5 nel is ahol en ugy gondoltam hogy lenne eselye az egyeni jeloltnek." #82 (Ismét jelzem, hogy nem mértek egyéni körzetben #84)
2. a bármilyen, (szerinted mediános) mandátumbecslési térkép szerint 5 egyéni körzetben győzne csak a fidesz, a többit (101-et) a tisza vinné. Ez volt a válaszod arra a kérdésemre, "hogy akkor most hány egyéni körzetben győzne a tisza?" #85
3. döntsd el, hogy az előzőek igazak, vagy amit a #92-ben írtál. (Az listás-egyéni megbontásodat most inkább nem értékelem).
.
Lehet, hogy csak jövő héten fogok válaszolni egyéb elfoglaltság miatt. De jó lenne, ha valaki hozzáértő (is) bekapcsolódna a beszélgetésbe.
.
Konkrétan erre a táblázatra gondoltam, de a felvezető szöveg is érdekes, és amit jóval korábban erről a saját fejlesztésű becslési módszeréről írt:
https://www.facebook.com/photo?fbid=1392148379086613&set=pcb.1392151395752978
Peterbond 2025. 06. 27. 00:16
Előzmény: #89  euler
"Maradjunk inkább a Vox Populi becsléseinél, nem annyira vágyvezéreltek."
.
Erre a tablazatra gondolsz:
.
https://www.facebook.com/share/p/1YzbPbrRqp/
.
Ebben megnezed az o becslesuk a median elemzesebol a Tiszara 131 mandatum. Ez kb 40-45 listas helyett jelentene es 86-91 egyeni helyett. Kb ahogy mondtam.
Peterbond 2025. 06. 26. 23:56
Előzmény: #91  Peterbond
Peterbond 2025. 06. 26. 23:54
"Terjed egy mandátumbecslés, amit a Political Capitalnek tulajdonítanak. Ezúton közöljük, hogy nem készítettünk mandátumbecslést a Medián friss kutatása alapján. 
A térkép, ha nem is tűnik teljesen légből kapottnak, csak a Fidesz legerősebb kerületeit jelöli narancssárgával, ami még a Medián adatai alapján is erős túlzás." "
.
Azert az ez utani elemzesuket mar inkabb nem linkelted :). Mellesleg en nem allitottam es a reddites bekezdes se hogy ez a politikal capital becslese lenne hanem hogy a Median merese volt. Ettol meg persze lehet "tulzo", bar nem tudom ha 2014 ben 44% al az egyeni helyeknel a Fidesz csak 10et bukott ugyanez egy mostani 50% feletti Tisza 36 Fidesz aranynal miert lenne "tulzo". Persze ez meg csak 1 felmeres. Neznek en tobbet is de "valamiert" kormany kozeli kutatointezet fel eve nem ad ki kutatast. Meg a sajat maguk fele huzo torzitott szamokat se.
Peterbond 2025. 06. 26. 23:41
"Lehet ilyet vizionálni, de egyrészt mérés nem volt a 106 körzetre, másrészt még a rendszeresen a Tisza javára "tévedő" Medián számaiból sem következik."
.
En nem is allitottam hogy 106 ot mertek meg. A neten is azokrol beszelnek ahol lenne ertelmes kihivoja egyeni szinten a Tiszanak. Azt se allitottam hogy minden keruletet elhoz a Tisza. Anno a feltetelezesemnel is csak annyit emlitettem hogy nem kell orszagos 60% feletti nepsueruseg eleg keves elony is egy 90% koruli tarolashoz mivel nincsenek nagyon regio specifikus teruletek akik 1 part fele huznak. Ha valaki orszagosan nepszeru az altalaba valasztokeruletenkent is hasonloan nepszru. Telepules tipusonkent vannak inkabb elteresek de azok hasonloak a Dunantulon az alfoldon es mashol is.
.
Ritka kivetelek vannak ( pl a jobbik mihazank erosebb pl eszak magyarorszagon az orszagoshoz kepest ). De pont ezert 90 es nem 99% rol beszeltem.
.
Mindenesetre maradjunk annal hogy egyenlore nem az en korabbi felveteseim azok amik abrandozasok es vagyvezereltek. Kulonosen hogy mar bocs de ellentetben veled engem messze nem ennyire erzelmi alapon vezettek ezek a kommentjeim. Sok olyasmit irok le amire en magam is irom hogy ez sajnos rossz hogy igy van.
.
Mindenesetre maradjunk annal amiket korabban irtam nem azoknal a tulzasoknal amit bele akarsz latni ( 106 egyeneit hozna a Tisza ) csak mert azt tudnad csak cafolni.
euler
euler 2025. 06. 26. 08:28
Előzmény: #86  Peterbond
Elég részletes adatokat mondtál be, azért bátorkodtam.
Gyakorlatilag azt állítottad, hogy minden óellenzéki és tiszás között billegő egyéni körzetet a tiszás fog nyerni, "még annál a 4-5-nél is", mert "megmérték". 
(Ha pedig a Tisza népszerűbb a fidesznél, akkor a fidesszel szemben is a tiszás nyer. Ergo: minden egyéni körzetet a Tisza nyer.)
.
Lehet ilyet vizionálni, de egyrészt mérés nem volt a 106 körzetre, másrészt még a rendszeresen a Tisza javára "tévedő" Medián számaiból sem következik.
.
.
Mint ahogy az előzőleg berakott mandátumbecsléses ábrád /reddit/ is "erős túlzás".
"Terjed egy mandátumbecslés, amit a Political Capitalnek tulajdonítanak. Ezúton közöljük, hogy nem készítettünk mandátumbecslést a Medián friss kutatása alapján. 
A térkép, ha nem is tűnik teljesen légből kapottnak, csak a Fidesz legerősebb kerületeit jelöli narancssárgával, ami még a Medián adatai alapján is erős túlzás." 
Maradjunk inkább a Vox Populi becsléseinél, nem annyira vágyvezéreltek.
https://www.facebook.com/photo?fbid=1127175662769122&set=a.477709521049076
hekki
hekki 2025. 06. 26. 07:42
Előzmény: #87  Peterbond
Jámbor vissza fog lépni a visszalépéstől, mivel még decemberben sem lesz normális jelöltje a tiszának a körzetében 
Peterbond 2025. 06. 26. 01:18
Előzmény: #86  Peterbond
Mindenesetre Jambor visszalepese mindenkepp egy eros pelda es meg Tisza elfogultsaggal se lehet vadolni hisz ok maguk merettek meg.
Peterbond 2025. 06. 26. 01:09
Előzmény: #84  euler
Ennyire reszletes kerdesekkel ne engem keres meg. Nem vettem reszt a felmeres kesziteseben.
Peterbond 2025. 06. 26. 01:07
Előzmény: #83  euler
euler
euler 2025. 06. 25. 23:40
Előzmény: #82  Peterbond
"megmertek"
.
Melyik egyéni körzetekben és hogyan?
Vettek egy reprezentatív mintát mondjuk Zuglóban és megkérdezték:
"Ha most vasárnap lennének a választások, Ön kire szavazna? A fidesz vagy a tisza logóra vagy Hadházy Ákosra?"
euler
euler 2025. 06. 25. 20:46
Előzmény: #82  Peterbond
Akkor most ez hány egyéni győzelmet jelentene a tiszanak?
(Lemondtam a hvg360 előfizetést, azért kérdezem.)
Peterbond 2025. 06. 25. 19:48
https://hvg.hu/360/20250625_Median-Tisza-Part-ellenzeki-partok-kozvelemeny-kutatas
.
Elemzes arrol amirol korabban beszeltunk. Illetve hogy ahol csak megmertek ott is alulmaradnanak mar most az eselyes ellenzeki jeloltek a "random" Tiszas jelolttel szemben. Szoval meg annal a 4-5 nel is ahol en ugy gondoltam hogy lenne eselye az egyeni jeloltnek.
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 06. 24. 15:05
Előzmény: #80  euler
Lattmannak ugyanolyan joga van saját kútfőből elutasítani MP-t, mint ahogyan nekem is jogom volt elutasítani GyF-t.
Más kérdés, hogy a magyarozás lesz-e annyira hatásos mint a gyurcsányozás.
Úgy látom, hogy a kormánypropaganda eddig nem talált fogást MP-n. MP mögött árad a tisza.
Talán mégsem hiányzik annyira mellőle egy kommunikációs.
Lehet, hogy GyF-cel szembeni ellenérzéseim téveszmék voltak, de biztos vagyok abban, hogy nem az én téveszméim söpörték le GyF-et a politika színpadáról.
Egyébként könnyen le lehet szerelni az állítólagos téveszméimet.
Az Orbán takarodj topicból azért takarodtam el, mert a topicgazda törölte egy (történetesen gyurcsányozós) hozzászólásomat.
Van egy olyan téveszmém, hogy nem szeretem a cenzúrát.
euler
euler 2025. 06. 24. 14:29
Előzmény: #79  Dehogynincs
Elviselem az énközpontú téveszméidet, de nem fogok szélmalomharcot vívni velük.
Lásd még: #176936
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 06. 24. 14:24
Előzmény: #78  euler
2022-ben sem hatott meg, hogy az én szavazatom (meg hétszázer másik) hiányzott az összefogás győzelméhez.
Számomra egy feles győzelem is jobbnak tűnik a sorozatos kétharmados vereségeknél.
Én ugyanúgy nem akarok a dk-val győzni, ahogy te viszont a dk nélkül nem akarsz győzni.
euler
euler 2025. 06. 24. 14:15
Előzmény: #77  Dehogynincs
Pont az a "kevés" fog hiányozni a győzelemhez, legalábbis az ellenzéki kétharmadhoz.
Hogy miért, arra a választási rendszer a válasz. Azt jobb ha önerőből tanulmányozod pl. a Political Capital választási kisokosaiból, Ha magadat nem tudod meggyőzni, én nem érzem szükségét.
(És megint nem beszélünk a mihamóról.)
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 06. 24. 14:06
Előzmény: #76  euler
Én meg arról írtam, hogy nem reális, hogy a tisza kivonuljon a parlamentből és most hozzáfűzöm, hogy annak sincs sok realitása, hogy a parlamenti óellenzék politikusai mögé hatalmas választói tömeget képzelj.
Nem nagyon lesznek szavazói az óellenzéknek.
Az egy egyéni jelöltet ugyanúgy nem indokoltad, ahogy Halász Noémi sem.
Ha a tiszás listán ott fog virítani a dk vagy az mszp (lmp, momentum, jobbik) akkor maradok a kétfarkúaknál.
A dk a legutóbbi állás szerint mind a 106 egyéni választókerülben saját jelöltet állít.
euler
euler 2025. 06. 24. 13:53
Előzmény: #75  Dehogynincs
Arról írtam, hogy mi a REÁLIS lehetősége a rezsimmel szemben!
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 06. 24. 13:50
Előzmény: #74  euler
Nem ez a fidesz módszere, hanem a közpénzből folytatott gátlástalan pártpropaganda, az ellenzéki sajtó beszántása meg a választási osztogatás, amit csak a hatalomból lehet megtenni és amivel már 2006-ban is a szarból hozta vissza a kormányzást az mszp-szdsz tandem.
A tisza azért nem tud demonstratíve kivonulni a parlamentből, mert nincs ott. Még nincs ott.
euler
euler 2025. 06. 24. 13:25
Előzmény: #71  euler
Az ellenzéknek egy lehetősége maradt - ha már újra el akar indulni a választásokon, és nem vonul ki demonstratíve a Parlamentből se - hogy a fidesz módszerével próbál győzni.
Más lehetősége a rezsimmel szemben nincs, ha a fidesz nem írja át alapjaiban a választási törvényt, persze.
Ez pedig az EGY egyéni jelölt - EGY országos lista.
.
Ehhez 2022-ben volt a legközelebb, a nagyarányú vereség ellenére is.
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 06. 24. 13:00
Előzmény: #72  euler
"Jövőre, a szavazólapon egy ellenzéki jelölt kell szerepeljen minden körzetben."
Miért? Ha demokrata lenne, nem mondana ilyet.
"A legalkalmasabbnak kell a végén ❗A❗ jelöltnek lennie."
A legalkalmasabbság, hogyan dől el? Ellenzéki előválasztáson? Mintha a tiszának köze lenne a dk-hoz meg az mszp-hez?
"Nem elég leváltani a Fideszt"
Ebben igaza van, de sokaknak ez is elég volna, hiszen az óellenzék 2010 óta csak még egyharmadot sem ért el a választásokon.
"Olyan képviselő kell, aki nem párthűséggel dolgozik a Parlamentben, hanem csak a helyiek érdekéhez hűséges."
Keveri az országos és a helyi (önkormányzati) politikát.
a választók "el fogják veszíteni azokat a politikusokat, akik értük dolgoznak"
Hű, de megijedtem. De Gaulle mondta, hogy nézzétek meg a temetőket, tele vannak pótolhatatlan emberekkel! Nem sok pótolhatatlan politikust láttam, az elbaltázott rendszerváltás három és fél évitezedében.
"Ha a Tiszának is a kormányváltás és rendszerváltás a legfontosabb, akkor bizony néhány körzetben igenis mérlegelnie kell majd a helyzetet."
Ebben igaza lehet.
"Mert a Fidesz nem fog eltűnni 2026 áprilisában, ott marad és mindent meg fog tenni, hogy visszaszerezze a hatalmát."
Ebben bizosan igaza van feltéve, ha a tisza valóban meg fogja verni a fideszt.
euler
euler 2025. 06. 24. 11:53
"Egy állítólag demokratikus párt (...) szavazói és rajongói a legváltozatosabb módokon fideszkurváznak egy fiatal nőt, aki már akkor ellenzéki volt, amikor Magyar Péter még 6 milliós kamuállásokban tervezgette a neres jövőjét és próbálta magát minél közelebb ültetni Mészáros Lőrinc asztalához a karácsonyi bálon.

Mindezt pusztán azért, mert Halász Noémi nem kívánja feladni a sok éve végzett munkáját, nem kívánja a kocsmai verekedő telefontolvaj aktuális karrierterveihez igazítani az életét, és nem kíván előre visszalépni egy apróhirdetésben toborzott Tisza-droid javára, akiről még azt sem tudjuk, hogy kicsoda."
.
Lemögyünk vidékre?
"Ma kijött velem egy interjú a Telexen, sajnos a végső verzióból kimaradt néhány szerintem fontos dolog, de először tisztázzuk a helyzetet (újra) ..."
https://www.facebook.com/photo?fbid=705657125560731&set=a.176395868486862&locale=hu_HU
euler
euler 2025. 06. 23. 21:09
"Egy hibrid rezsimben SZINTE lehetetlen választást nyerni."
https://www.facebook.com/reel/674854572220904
bronz 2025. 06. 21. 06:39
Előzmény: #67  signal2
Gyurcsány, mint a Fidesz trójai falova volt a kulcs a 2/3-okhoz.
Milyen meglepő, pont aznap mondott le, amikor kirobbant egy botrány, ezzel terelék el róla a figyelmet.
Továbbra is biztos vagyok benne, hogy alku születhetett a háttérben, nincs elszámoltatás, cserében a politikában marad és lehet vele riogatni. Ez az, ami Magyar megjelenésével kifulladt és tovább már nem tudott vele a pedofilfidesz előnyt szerezni.
bronz 2025. 06. 20. 16:35
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 06. 20. 16:22
Előzmény: #67  signal2
#25 "a kormányváltás érdekében szavazzak olyanokra, akikre soha nem szavaznék."
Az összefogás ajánlata számomra elfogadhatatlan volt. Ezt akkoriban te még láttad, mert a két lista mellett
kardoskodtál. A tiszára viszont tudnék szavazni.
Szerintem természetes, ha valaki finnyás MP-re vagy a tiszára.
Soha nem agitáltam itt a fórumon, hogy arra szavazzanak, akire én (2014, 2018 lmp, 2022 kétfarkúak).
Fogadjuk el, hogy a hozzám hasonló választók szállították a kétharmados fidesz győzelmeket.
Én előre megmondtam és indokoltam, hogy nem szavazok az összefogásra, de rajtam kívül még kb. hétszázezer hiányzó választót kellene utólag megmagyaráznod.
Mivel magyarázod? Finnyássággal? És mivel magyarázod, hogy ezt a finnyásságnak nevezett valamit nem láttad előre?
Miért véled rosszabbnak MP opcióját a 2022-esnél? MP-nél miért számítasz arra, hogy a szavazói még az egyharmadot sem fogják szállítani?
Van-e igazság abban, hogy GyF az utóbbi másfél évtizedben a fideszt szolgálta és legjobban a fidesznek hiányzik?
signal2
signal2 2025. 06. 20. 15:26
Előzmény: #62  Dehogynincs
A választók szállították a 2/3-os fidesz-győzelmeket, nem a pártok. Többek között az olyan választók, mint te, akik finnyáskodva nem szavaztak a legerősebb ellenzéki jelöltre, azaz de facto a fideszt segítették. A ti érdemetek az is, hogy most egy pl. a 2022-esnél rosszabb a fidesz legyőzését jelentő opció. Én nem fogok 2026-ban sem finnyáskodni, pedig nekem a tisza jelenleg 1 embert jelent, aki még 2024 januárjában is a fideszt szolgálta.
euler
euler 2025. 06. 20. 13:09
Előzmény: #65  Dehogynincs
MP melletti elköteleződése egyértelmű, de próbál szakmailag korrekt lenni.
Nekem se hiányzik, nagyobb lesz a meglepetés '26-ban.
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 06. 20. 12:50
Előzmény: #64  euler
A Vox Populi nevű zenészt ki fizeti?
Nekem nem hiányzik, hogy nem indul a tisza. Még jó is, hogy hagyja, hogy az óellenzék taroljon az időközieken.
euler
euler 2025. 06. 20. 12:34
Előzmény: #62  Dehogynincs
Kell is nézni, már ha vannak. Mert azóta a tisza nem indult sehol.
Megtette ezt az előbb emlegetett Vox Populi egyébként: az ep (tisztán listás!) választás számait korrigálta a közvéleménykutatási számokkal a tolna2 körzetre. Az jött ki, hogy ha a tisza indult volna nem nyert volna.
Tudom azóta már jobbak a számok. Csakhogy azóta is voltak már választások, amikre ezt a számítást el lehetett végezni, (nyilván el is végezték csak nem publikálták), és a tisza sehol nem mérette meg magát. 
sityaki 2025. 06. 20. 11:02
Előzmény: #54  krida
És ha legközelebb a "nép" mást választ, akkor mit fogsz mondani? :-))
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 06. 20. 10:58
Előzmény: #61  euler
A tényleges választásokat is lehet nézni.
Mondjuk, az ep-választásokat.
tisza 1,352,699    29.6%
A közvéleménykutatásoktól függetlenül látszik, hogy hatalmas tömeg állt a tisza mögé és pártolt el a sorozatos kétharmados vereségeket szállító óellenzéktől.    
euler
euler 2025. 06. 20. 10:38
"Aki fizeti a zenészt, az kéri a számot. Jelen esetben a százalék számot ...
A közvélemény-kutatás egy szakma, azt, hogy ez mennyit ér, legutóbb akkor tapasztalhattuk meg, amikor az amcsiknál sima Kamala Harris győzelmet jósolt az ottani Hann Endre ...
.
Manapság a közvélemény-kutatásoknak célja van, nem pusztán tájékoztató jellege. Manipulálnak jobbról, manipulálnak bal... jobbról, hogy a Fidesz vezet-e utcahosszal, vagy a Tisza autópályahosszal. 
Az ember kapkodja a fejét, mert olyan különbségek vannak kutató cégek között, ami nem a hibahatáron belül van, hanem az őrület határán. 
Egyértelműen látszik a törekvés, az „önbeteljesítő jóslat” szándéka ...
.
A reprezentatív felmérés 2026 áprilisában várható, ott nem Nézőpont kérdése lesz az, hogy a 21. század elején mit mond a Századvég. Mindenki számára Publicus lesz az eredmény, és akkor majd kiderül, hogy ki derül, és az is, hogy füllentett-e Hannta Boy."
.
(Kiragadott mondatok Zöldi Tamástól. 
Ezért hiszek valamelyest a Vox Populinak, mert ő legalább az átlagokkal dolgozik és más szempontokat is figyelembe vesz. Bár az elköteleződése egyértelmű).

Topik gazda

euler
euler
2 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek