Topiknyitó: euler 2025. 06. 16. 09:12

VÁLASZTÁS 2026 (?)  

Ha a Fideszen múlik, 199 helyett csak 197 mandátumért küzdhetnek a pártok 2026-ban.
Bár a pártok számára ez fájdalmas lehet, nem ez a legfőbb probléma a rettentően nyakatekert rendszerrel. Hanem az, hogy a Fidesz által 2011-ben kialakított szisztéma valójában a szabad választás megcsúfolása, és kódolva van benne a visszaélés lehetősége. - /László Róbert/
https://telex.hu/belfold/2025/06/16/a-political-capital-elemzese-a-nemzetisegi-mandatumokrol
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
euler
euler 2025. 06. 18. 12:44
Előzmény: #39  Peterbond
Miért ne tudnék neveket írni?
Csak nem akarom, hogy most nekiess egyenként levadászni őket.
Budapest 18 (akkori) egyéni körzetéből 17, Csárdi Antaltól Tordai Bencén és Jámbor Andráson át Hadházy Ákosig.
Baranyában Mellár Tamás, Szegeden Szabó Sándor.
Összesen 19 a 106-ból. A maradék 87 (82%) mind fideszes.
.
Nem tudom az egyéni teljesítmények hogyan viszonyulnak a listáshoz, feltételezem inkább kevesebbek mint többek, viszont itt egyszerű többség kell csak a győzelemhez. És minél több az induló annál több felé oszolhatnak a szavazatok, azaz a győztes kevesebb kompenzáló szavazatot visz át a listájára.
Peterbond 2025. 06. 18. 12:12
Előzmény: #30  euler
"Szándékosan nem írok neveket, meg kell nézni kik nyertek egyéniben '22-ben. 18-19-en?
Nevekről akkor van értelme beszélni ha a tiszás jelöltek is ismertek lesznek."
.
Bocs de tudod miert nem irsz nevet? Mert nem tudsz. Ha random megkerdesz egy korzetben 100 embert 20 fogja tudni ki a MEGVALASZTOTT kepviseloje. Es meg lehet magasat mondtam.
.
Soha se egyenekre szavaztak orszagoson. Ez nincs a magyar kulturaban meg benne. Nem nagyon tudsz olyan helyett mondani ahol az egyeni kepviselo tulteljesitette volna a partlistas szavazatat kiveve ha olyan partoktol kapott szavazatot akik nem inditottak egyenit a korzetben vagy visszaleptettek.
.
Nagyon lebutitva de egyeniben max ellenszenv mukodik. Barmely kepviselo elindulna pl onmagakent kikapna egy random part altal inditott emberrel szemben. Annyi a cel hogy az illeto ne legyen NAGYON vallalhatatlan. 
Heisenberg
Heisenberg 2025. 06. 18. 12:12
A legfrissebb Median szerint a teljes népesség körében 10%- kal vezet a Tisza, a biztos szavazóknál meg 14%-kal. A választók többsége pedig Tisza győzelmet vár....
Ez 2/3 még a DK visszalépése nélkül is.
euler
euler 2025. 06. 18. 12:10
Előzmény: #33  Peterbond
De komolyan: mi magyarázza akkor azt a rendszerességet, hogy a fidesz rendre elhozza az egyéni körzetek 80+ %-át, ha nem az egyénre szavaznak az emberek?
Ennek kellene hirtelen 30-40 %-ra csökkennie, hogy legyen esély egy 50+ %-ra a tiszának egyedül.
euler
euler 2025. 06. 18. 12:01
Előzmény: #33  Peterbond
Mondtam, hogy majd akkor ha összevethetőek lesznek a tiszás indulókkal.
euler
euler 2025. 06. 18. 12:00
Előzmény: #32  Peterbond
Azokból a pédákból amik ott fel vannak sorolva.
euler
euler 2025. 06. 18. 11:59
Előzmény: #31  Peterbond
Vágom!
Peterbond 2025. 06. 18. 11:57
Előzmény: #30  euler
"Ha csak így kijelentjük, hogy hány hely lehet amit elhozhat egyéni politikus, akkor szerintem jóval több mint 3-4."
.
Hozz meg 5 peldat azon kivul amit mondtam. Komolyan kerdem mert erdekelne. Magyarorszagon NAGYON ritka hogy tenyleg egyenre es nem partra szavaznak emberek meg egyeniben is.
Peterbond 2025. 06. 18. 11:54
Előzmény: #28  euler
" Vagy a Mi Hazánk nem csak a Fidesz, hanem a Tisza számára is lehetséges partner, akár koalíciós társ lehet? Magyar eddig nyilatkozataiból ez simán lehetséges."
.
Ez pont irrealis. En nem tudom az ilyesmiket mibol szeded. Marmint azon kivul hogy ezzel jol lehet riogatni a Tisza ellen. De kb ennyi erovel felhetnel egy KDNP koaliciotol is mert toluk se hatarolodik el elegge. De te realitasnak latod hogy majd Torockai osszefog MPvel? Tenyleg?
Peterbond 2025. 06. 18. 11:50
Előzmény: #28  euler
"Magyar Péternek soha egy elmarasztaló szava nincs arra, hogy a Mi Hazánk is indul a jövő évi választáson. És ezt rajongói sem kifogásolják. "
.
De ugye vagod hogy azert mert ok se tekintik oket valos ellenzeki partnak hanem a Fidesz szatelit partjanak. Ergo oket felszolitani hogy lepjenek vissza olyan mintha a KDNPt szolitanank fel. Semmi ertelme.
euler
euler 2025. 06. 18. 11:48
Előzmény: #29  Peterbond
Semmit nem akarok "átnyomni", beszélgetek.
Ha csak így kijelentjük, hogy hány hely lehet amit elhozhat egyéni politikus, akkor szerintem jóval több mint 3-4. Szándékosan nem írok neveket, meg kell nézni kik nyertek egyéniben '22-ben. 18-19-en?
Nevekről akkor van értelme beszélni ha a tiszás jelöltek is ismertek lesznek.
Nem jelenteném ki, hogy elviszik ezek az ismeretlenek akár az 50+ százalékát se az egyéni körzeteknek. (A fidesz győzelmeket is figyelembe véve természetesen).
Peterbond 2025. 06. 18. 11:26
Előzmény: #24  euler
"Majd talán válaszolok részletesebben is, de
- próbáld beemelni az eselylatolgatasba a mihamot is."
.
De milyen eselylatolgatasba? Nulla esely a Tisza MIHA szovetsegnek. Nem is szeretne senki egyik taborban sem. A miha amolyan elborultak gyulekezete akiknek a Fidesz tul puhany. Azert ide gyujtik oket mert a normal tabort riasztanak a Fidesznel. Egy Fidesz MIHA szovetseget talan el tudok kepzelni. De eselyesebbnek tartom hogy a vegen a Fidesz inkabb elsziv toluk par szazalekot amit tudd es megmaradnak ellenzektol elszivo partnak akik papiron elit ellenesek.
.
"Momentum már eldöntötte, hogy nem indul"
.
Igen errol irtam lentebb.
.
"megelőzheti ezt akár egy ellenzéki előválasztás is, ha nem tudnak megegyezni"
.
De pont ebbol lett elege az ellenzeki tabornak. A DK Jobbik paktumok es tarsaik teljesen levertek az amugy nagyon is jo otletu elovalasztast. Ez osszesegeben orszagosan tobb embert forditana el mint hozna. Es gyakorlatilag mara mar ertelmetlen is. Gyakorlatilag 3-4 hely lenne ahol van ertelmezheto politikus aki magaban hozna egy korzetet. Hadhazy, Tordai Bence es talan Botka Szegeden (HA indulna de nem fog ). Meg esetleg de csak esetleg egy 13. Keruleti MSZP DK kepviselo.
.
Ezert pont nincs ertelme rendezni egy orszagos elovalasztast. Ugy meg foleg nem hogy 1% os partok kernenek 4-5-6 helyett maguknak es honapokig ezen vitakrol lenne szo a hirekben.
.
Es bocs de en egyaltalan nem konfrontaciot keresek. Inkabb ugy erzem te akarod valahogy minddnkepp eladni ezt a dolgot es hogy legyek ezzel megertobb. Nem azert mondom amit mondok mert szeretnek valamit elerni hanem mert igy latom.
.
En is irogathatnek egy nagy Momentum Kutya reszvetelu kormanyrol. Meg hogy bele kene venni A-t meg B-t a kormanyba meg legyen elovalasztas. Hidd el en is szeretnek egy rendes demokraciat meg tobbparti parlamentet es kormanyt ahol a kompromisszumok es egyuttmukodes szukseges es nem lehet egy partnak se olyan kiemelkedo hatalma hogy egymaga 2/3 os torvenyeket hozzon es ezert ahhoz parlamenti megegyezes kene. De ettol meg nem ez a helyzet es valoszinuleg most meg nem is mukodne ha ezt valahogy at is nyomnank.
euler
euler 2025. 06. 18. 11:19
Előzmény: #27  Dehogynincs
A kérdés már 2022-ben se volt aktuális, mert a Jobbik akkor már bőven túl volt a "gárdamellényes" korszakán, azt a vonalat a Mihamo vitte tovább és viszi a mai napig.Tehát a részemről max gyanús volt a Jobbik múltja, de ez nem akadályozott meg abban, hogy az összefogásra szavazzak. (Ez a válaszom, de ez már történelem.)
.
Választások előtt egyértelmű, hogy nincs összefogás (legalábbis nyíltan) a két párt között, de a Parlamentbe kerülve előállhat egy szükséghelyzet a Tisza számára.
Peterbond írta, hogy  a Mihamot figyelve, messze vannak attól amiről Magyar BESZÉL.
Azért vannak itt más jelek is: 
"Magyar Péternek soha egy elmarasztaló szava nincs arra, hogy a Mi Hazánk is indul a jövő évi választáson. És ezt rajongói sem kifogásolják. Azokon az oldalakon nem jelennek meg tiszás kommentcsapatok, hogy Toroczkaiék ne akadályozzák a kormányváltást. Ne is merészeljenek elindulni.Véletlen lenne? Vagy a Mi Hazánk nem csak a Fidesz, hanem a Tisza számára is lehetséges partner, akár koalíciós társ lehet? Magyar eddig nyilatkozataiból ez simán lehetséges. 
A Mi Hazánk nem volt szövetségese az ősellenség Gyurcsánynak, mint az MSZP, a Jobbik, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd. A Kutyapártot pedig már elutasította.
.
 Magyar számos döntése - Ukrajnával szembeni távolságtartás, Pride elutasítása, az oroszok elleni szankciók elutasítása, a fővárosban előállított káosz, emberi jogok, mint gumicsont, Trump támogatása, bocskai és gumicsizma, nemzeti szalagos vonulás Nagyváradra, a baloldal és a liberális értékek megvetése, holokauszt-relativizáló gazember idézése - mind Mi Hazánk-kompatibilis." 
(Az utolsó bekezdés a fontos.)
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 06. 18. 10:57
Előzmény: #26  euler
Aktualizálnod könnyebb, mint válaszolnod.
A kormány összetétele már a választási eredményektől függ. Még a kormányváltás sem biztos. Maga a 2026-os választás sem, amit a topic címében te is megkérdőjeleztél.
Eddig soha nem szavaztam a tiszára, de most a tiszára szavaznék.
Ha a tisza a választások előtt összefogna a mihamóval, akkor továbbra is a kétfarkúakra szavazok.
euler
euler 2025. 06. 18. 09:55
Előzmény: #25  Dehogynincs
Aktualizálom a Jobbikra, a "lenácizott pártra" vonatkozó kérdésedet:
Belefér-e egy Tisza kormányba a Mihamo?
Dehogynincs
Dehogynincs 2025. 06. 18. 06:07
Aranyosi kapcsán:
"Már a rasszizmus is belefér csak tiszás legyen valaki? Ilyen szar a helyzet?" #176325 (euler)
Az azóta már megboldogult összefogásról én is kérdeztem három évvel ezelőtt, hogy belefér-e az összefogásba az addig lenácizott jobbik. A valódi antifasizmusba belefér-e egy lenácizott párt?
Hasonló a mintázat, csak Gyurcsányt cserélted MP-re. 
Akkor többnyire olyasféle válaszokat kaptam, hogy a kormányváltás érdekében szavazzak olyanokra, akikre soha nem szavaznék.
Akkoriban számomra nem volt elfogadható senki, aki a dk-val vagy az mszp-vel összefog. Mostanra annyi változott, hogy a dk összetöpörödött és az mszp meg nem is látszik. A 2024-es ep-választáson a szavazók a pártok feje fölött eldöntötték a kérdést.
euler
euler 2025. 06. 17. 21:35
Előzmény: #23  Peterbond
Majd talán válaszolok részletesebben is, de
- próbáld beemelni az eselylatolgatasba a mihamot is
- momentum már eldöntötte, hogy nem indul
- szerintem 4+1 valódi ellenzéki párt fog listát állítani (ha nem lesz közös lista)
- egyéni körzetekben 5-6 induló is lehet
- ott életbevágó a koordináció 
- azoknak kell lehetőségét biztosítani az indulásra akik már bizonyítottak egyeniben
- megelőzheti ezt akár egy ellenzéki előválasztás is, ha nem tudnak megegyezni
+1 próbálj konfrontáció helyett megértőbb lenni :)
(a szövegkörnyezetbol kiemelt mondatok pedig fárasztóva teszik és szetverik a beszélgetést)
Peterbond 2025. 06. 17. 20:51
Tudom te EGY nagy összefogás pártot szteretnél amiben sok mostani politikus átmenthetné a nemlétező politikai támogatását. Mert ez így lenne "demokratikus". De ez nem működik. Egyrészt mert mint mondtam kb 3 párt van akivel egyáltalán érdemes lenne egy nagyobb pártnak összefogni. Ez a DK-Kutyák-Momentum. Kész vége finitó. Nincs több.
Ezek közül a DK több okból is mint említettem képtelenség. Többet vinnének mint amennyit hoznának. És még a DK táborból is 6-8% volt akik azt mondták hogyha a Tisza nem áll össze a DK-val akkor én a DK helyett a Tiszát választom. Olyan szinte egy se volt aki azt mondta én othagyom a Tiszát ha nem áll össze a DK-val.
.
A kutyák szerintem épp fordított helyzet. Ha összeállnak a Kutyák a Tiszával azon a kutyák többet vesztenének mint nyernének. A tábor fele azért Kutyás mert az egy identitás neki és elitál kb minden más pártott. A másik fele az aki kb meggyőzhető. Itt éppenséggel én a kutyák helyében maradnék a külön indulásnál. Ha Tiszás lennék meg szorgalmaznám az együttműködést, bár ez necces.
.
A momentum esetében meg szerintem mindkét fél jól járna az együtt működéssel. A momentum tábora hajlandó is lenne az együttműködésre és kevés "szimpatizánst" vesztenének vele. Sőt ha a párt szembe menne a Tiszával akkor veszítene többet. A Tiszának is jó lenne a megegyezés de úgy látszik fontosabb a koherensebb üzenet hogy MINDEN régi pártot elutasítanak. Ezzel igazából elszívják a Momentum táborát ami ellen a Momentum nem tudd védekezni hisz a tábora Orbán váltást akar és azt a Momentumban nem látja mint lehetőség most. Ezért is van ez a nem indulás. A momentum arra játszik hogy valahogy túlél és visszatér 2 év múlva az EP választáson ( ahol nyugodtan indulhat külön ). De most nem kockáztatja meg hogy ő lesz a "NERváltás" akadályozója.
Peterbond 2025. 06. 17. 20:38
Előzmény: #20  euler
A válaszom érvényes továbbra is. A teljes HSZ-edben van több indoklás amivel teljesen egyetértünk. a különbség hogy te a végső 2 mondatban a korábbi fejtegetésednek teljesen ellentétes következtetést vonsz le és meg szerintem azt ami most is van. Inkább értetlenül állok hogy tudsz ugyanazon érvek mentén teljesen más következtetésre jutni.
Peterbond 2025. 06. 17. 20:33
Előzmény: #17  euler
"Pedig szellemiségben nem esik messze Magyartól."
.
Na jó azért ezen most felnevettem :). Én azért látok pár Mihazánkos kezdeményezést meg cikket Facebookon. Hát hogy is mondjam messze van az attól amiről Magyar Péter beszél.
.
De nem is tudom mit akarsz mit beszéljünk róluk? Hogy esetleg velük szövetkezne a Tisza? Vagy mit?
.
"Nem csak a dk van: Kétfarkúak, 2RK, Jobbik, a Tiszából kiugrott ember IRÁNY pártja ..."
.
Meg az iránytű párt, a NET párt a MIÉP ( igen még létezik elvileg ), meg a .... sorolhatnánk napestig. Felesleges. Még az olyan ismertebb pártok is mint a Párbeszéd, MEMO (Gattyán pártja ), MSZP! is képtelenek 1%-ra sem. Akik számottevő szavazótáborral rendelkeznek most az 5 párt. A Fidesz, A Tisza, A kutyák, a mi hazánk és a DK. Még talán a Momentum. Ennyi. A többivel kb teljesen felesleges foglalkozni. LMP-Jobbik-MSZP-Párbeszéd-MMM mint olyan országosan nem létező pártok. 1-1 politikusuk lehet sikeres 1-1 körzetben önkormányzati választáson ( Lásd MSZP-Szegeden, MMM hódmezővásárhelyen, stb... )
.
Ja és félreértések végett. Ezt nem a Tisza csinálta. A kis pártok bedarálását és beolvasztását maga alá a DK kezdte el. Az MSZP párbeszédet ki is végezte a Jobbikot ledarálta ( főleg a választáskori DK-Jobbik paktumnak is hála ) és a következő a Momentum-Kutya páros volt tervben. És még így se tudtak 20% fölé se menni csak a többséget a bizonytalanok táborába tolni. A Tisza megjelenése csak a kis pártok utolsó szöge volt a koporsóba, de leginkább a környezet alakulása ami kivégezte őket. Bármilyen más kompetensnek látszó párt jött volna a semmiből ugyanígy lett volna. A 2022-es választási kudarc csalódása sok párt táborát eltántorított a saját de a többi meglévő párttól is. A Tisza pont ennek a teljes nevezzük úgy "régi pártokból" való kiábrándulásnak a hullámán tudott ekkorát nőni.
.
És akármennyire nem tetszik a környezet pont ugyanígy megvolt a DK-nak is sőt még kiépült tábora is volt. És KONKRÉTAN erre mentek rá. Nekik ez volt a céljuk. Mégse sikerült 2 év alatt semmit se felépíteniük ebből. 2023 decemberében is 18-19%-on áltak a Biztos szavazók között ( 14 -en országosan ) míg a Fidesz 45%-on ( országosan 25%-on ). A bizonytalanok száma volt magas.
.
https://telex.hu/belfold/2023/12/28/partpreferenciak-kozvelemeny-kutatasok-2023-zavecz-median-republikon-idea-nezopont

Topik gazda

euler
euler
2 4 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek