Topikgazda: Törölt felhasználó 2008. 11. 07. 08:24

Újabb OTP elemzés: nem is olyan vonzó... (3.)  

Ugrás a cikkhez
Újabb elemzés jelent meg az OTP részvényeiről ezúttal a Raiffeisen elemzőinek tollából. A szakértők 10,300 forintról 4,470 forintra csökkentették a célárfolyamukat és vételről tartásra minősítették le a papírt.

Mint ismeretes, ez az elmúlt hetekben már a sokadik elemzés a cégről, amely drámai célárcsökkentést és leminősítést tartalmaz.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=105631
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2008. 11. 10. 12:48
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
ja, ja, tényleg figyelni kell. Egyszerűbb lett volna beírni a triviális divergens sort:
1+1+1+1+ stb.

:)
Törölt felhasználó 2008. 11. 10. 12:17
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
:)))

|q|<1 nyilván, tehát helyesen: konvergens, ha q abszolut értéke kisebb 1-nél és tart a végtelenhez, ha egyenlő vagy nagyobb 1-nél.

ebben a topicban figyelni kell, úgy tűnik.
Törölt felhasználó 2008. 11. 10. 11:38
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
ha már matekórát tartunk

mindkét általad hozott példa konvergens, csak valami miatt az általános iskolai példát hoztad (a második sorozat összege egyébként 10). a döntő körülmény a konvergenciával kapcsolatban, hogy a nevezőben az (1-q) tagban a q abszolut értéke kisebb-egyenlő vagy nagyobb 1-nél.

:))
Törölt felhasználó 2008. 11. 10. 11:10
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
vaszki, a balliberalizmus beférkőzött már a matekoktatásba is...

1,3,5,7 stb. számtani sorozat (NEM SOR)
különbség állandó

1,2,4,8 stb. mértani sorozat (NEM SOR)
hányados állandó

a sor (eltérően a sorozattól) definíciója szerint egy összeg.
1+0,5+0,25+0.125 stb. konvergens sor, összege 2

1+0,9+0,81+0,729 stb. divergens sor, összege tart a végtelenhez, ha tagjainak száma (n) tart a végtelenhez. Ezért divergens :)

stb.
bocs

Törölt felhasználó 2008. 11. 10. 10:35
Előzmény: #11  Törölt felhasználó
:)
Törölt felhasználó 2008. 11. 10. 10:17
Előzmény: #22  jancsika

Kedves Jancsika!

Érdekes szempontot vetsz fel. A hitelek bedőléséből közvetlenül veszteségleírás lesz, már amennyiben nem hajtható be.
Ez nem szükségszerűen kell hogy befolyásolja az ÚJ hitelek árazását. Kb. ezen a ponton ér véget a jóstudományom, mert itt lehet olyan reakció is (mondjuk Rafi részéről), hogy drágán adja az új hiteleket és ezzel kompenzálja a végrehajthatatlan bedőltek miatti leírást, de lehet olyan is, hogy akkor annál jobban nyomul pl. a lakossági piacon az OTP-nél olcsóbb hitelekkel.

A Q3 gyjnek biztosan lesz tanulsága, de sztem még nem lesz igazán kiindulópont. A Q4 már mutatni fogja a pánik hatását, és talán a Q1 fogja jelezni h. az "új világban" ki honnan indul.
jancsika 2008. 11. 07. 16:25
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
Kedves Kisbüfi!

Azért azon gondolkodj el, hogy ki kiinek hitelez.

A Raiffeisen és az erste forrásktg-e lehet, hogy az állami segítség miatt nekik alacsonyabb, de azért ők sokkal vastagabban hitelezik a cégeket- különös tekinettel az építőipari beruházásokra, mint az OTP.

Ha vállalkozó vagy tudod, hogy magánszemélyektől 100-szor könnyebb bevasalni a tartozást, mint mindenféle projektcégtől.

A CIB-nek -aki nyakig benne az informatikában, autóiparban- szintén komoly fejfájást fog okozni egy-kéz nagy ügyfelének nem túl korrekt magatartása (lásd Carnex csoport folyamatos üzelmei).

Azért az a legjobb, ha kivárjuk a 3 negyedévest és a kommenteket.
Törölt felhasználó 2008. 11. 07. 16:07
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
Kisbüfi, nem írnám, hogy túllövésnek értékelem a jelenlegi elemzést úgy, hogy nem veszek belőle. Örülök a szerencse kívánságodnak, a jelen piaci helyzetben nekem elég, ha elhagyod a mester jelzőt.

Szóval: a forrásköltségre tett becslésedet nem tudnám cáfolni, megkockáztatom, hogy az EUR magasabb is lehet kicsit, talán a forint forrásköltséget becsülted túl. Előbbit mindenesetre stabilizálja az IMF keret, utóbbi pedig a pánik elmúlását követően éven belül csökken (ahogy az állampapír hozamok is). Ezért utaltam a mértani sor első elemére.

Az kétségtelen, hogy az expanzió után most konszoliációs időszak következik és valóban az a kérdés, hogy a forrásköltségek növekedése mennyire áthárítható illetve áthárítás esetén milyen mértékben rontja a hitelportfólió minőségét.

Lakosság: az ingatlan hiteleket a hazai bankok szvsz ultrakonzervatívan, 40 % önerővel adták, ráadásul (és részben ezért) a hazai ingatlan piacon nem alakult ki lufi (2001-es árszintek stabilizálódtak). Ergo itt tömeges bedőlésre nem számítok. Kamatrést a bankok tetszőlegesen állapítanak meg (elég gusztustalan módon).

Vállalatok: a vállalati limitek szvsz viszonylag alacsonyak és jellemzően bubor/euribor-hoz kötöttek, rögzített kamatfelárral. A vállalatokat nem a magas kamatok tehetik, teszik majd tönkre, hanem a kereslet szűkülése.

Bocs, most rohanok a gyerekért:)))).

Kérdés, szvsz: Ukrajna, Románia
Törölt felhasználó 2008. 11. 07. 15:53
Előzmény: #19  matgab

Az elemző ipar átlagszínvonaláról egyezik a véleményünk. Láttam már elemzéseket, amikről az volt a benyomásom, hogy számítógépes programmal készültek.
Annyiban árnyalnám, hogy megfelelően hozzáértő elemzők megfelő mennyiségű munkával igenis tudnak olyan elemzéseket készíteni, ami megfelel az elvárásoknak. Ritkán, de lehet találkozni ilyennel is. Persze ezek legtöbbször belső használatra vagy nagy intézményi megrendelőnek készülnek, ami a hozzánk hasonló kisbüfikhez eljut, az általában nem ez a kategória. A tömegek olcsón a gagyit kapják, nem ez az egyetlen iparág, amire ez jellemző.
Azt továbbra is fenntartom, hogy ez a kvázi összeomlás nem volt előre jelezhető, gondolom, ebben nem fogunk egyetérteni.

OTP: amit vázolsz, az a pozitív szkenárió a kamatmarzs alakulására. Én annak látom a nagyobb esélyét, hogy egyes konkurensek (főleg Erste, Rafi) egy országkockázati felár nélküli, alacsonyabb költséggel kapnak forrást az anaybankjuktól, és az OTP-nél olcsóbban tudnak hitelezni. Ez a piacvesztés felé mutat.
Az OTP tradicionálisan 50 ponttal szélesebb marzsot szokott tudni szedni ha jól tudom, de a versenytársak előnye simán lehet 150 pont felett is akár (az EUR bankközi kamatláb a helyzet normalizálódása után mérvadónak tekinthető talán), nagy kérdés, mennyire agresszív marketingstratégiát mernek folytatni egy ekkora pofon után.

A személyi és áruvásárlási hitelek esetén nem szempont a kamatlábak emelkedése, a munkanélküliség miatti fizetésképtelenség szerintem sem lesz túl sok.
A jelzálog esetében a prudens hitelezési gyakorlatot nem vitatom az ingatlan terhelésénél, de a jövedelmi oldallal kapcsolatban vannak kétségeim. Nagyon sokan csutkára megterhelték a jövedelmüket - ez a "nagyon sokan" rossz duma, hívjuk "educated guess"-nek azt a félelmemet, hogy a törlesztőrészlet emelkedés, munkanélküliség miatt a normálishoz képest többszörös lesz a bedőlési arány.
Az ingatlanfedezet miatt az OTP valszeg nem fog bukni (bár a magyar ingatlanpiac gyenge, most - még? - nem tartom reálisnak h. krach következzen, de észben kell tartani a lehetőséget). Viszont a bedőlt hiteleken profitot sem fog realizálni az OTP, vagyis bár a hitel bedőlés nem rontja az eszközeit, de a profitabilitását igen.
matgab 2008. 11. 07. 14:45
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
így van. Ezért mondtam, hogy egy elemzőt azért fizetnek, mert olyan apparátusa van, olyan tudástőkéje -elvileg-, és olyan időráfordítása, hogy ezekkel olyan folyamatokat kéne, hogy észrevegyenek, amit mi kisbüfik nem tudunk megtenni korlátainknál fogva.

Egy kisbüfi le tudja elemezni a mérleget, el tudja magyarázni, hogy az elmúlt folyamatok tükrében miért alakult úgy a cég eredménye, mint eddig...
Az elemző meg az lenne, aki előre megmutatja a lehetséges és valószínű scenariokat.
Ehhez képest a mai legnagyobb elemzők egyszerűen fogják a mai dolgokat és extrapolálják az eseményeket, vagy agyatlanul, vagy ceteris paribus változásokkal...

Ennek semmi értelme.
Azt meg te is meg tudod állapítani, hogy az otp jövedelmezősége valószínű kisebb lesz mint eddig. Aki ezt tagadja indoklás nélkül az valszeg nem marad sokáig a tőzsdén.

Mondjuk minden egyéb mellett el lehet azon gondolkozni, hogy az OTP erősen konzervatív hitelei miatt valószínű kevés fog bedőlni (a leányok helyzetét nem ismerem).
De itt max 1-2 havi fizetésnyi hitelt adnak személyi hitelként, a jelzálognál meg 50%-on számítják be az ingatlan értékét. Ergo senki nem akarja majd nem fizetni a hitelét, aki nem fizeti azon valszeg be tudják hajtani.

Másrészt viszont az OTP a nagyobb alapkamat és hevesebb kamatmozgásokat akár jól is meg tudja lovagolni, hiszen míg egy 5%-os alaprátánál nem tudna 3-4%-nál kevesebb kamatot adni és 10- (extrém magyar esetben 30%) hitel kamatot adni, addig ugyanezt szépen bővítheti 12% mellett (8-40%-ra), ami akár nyereségességet is hoz neki, főleg, ha azt is megnézed, hogy jellemzően az akviziciós hitelektől eltekintve szerintem a betétesek adják a forrásköltségét, ami alacsonyabb, mint a bankközi kölcsön.

Ugyanakkor piaci részesedést is nyerhet, mondván sok ember rohan a biztos OTP-be ahelyet , hogy a rossz hírű kétes bankokba mennének, amik azért sokszor jobbak, mint az otp...

Nos?
Törölt felhasználó 2008. 11. 07. 14:29
Előzmény: #12  matgab

Matgab,

Egyetértek veled, kettőt kivéve.
Az OTP növekedési sztori egy terlejszkedési stratégia volt, az én értékelésem szerint nem lufi. Már nem fogjuk megtudni h jól láttam-e vagy tévedtem.
A másik, ez az összeomlás határát súroló helyzet sztem nem volt előre látható. Vagy maradjunk annyiban, hogy én nem láttam, és ezért hajlamos vagyok elnézni másoknak is ezt.

Nyilván sok probléma van a különböző házak elemzéseivel, a dolgok jellegénél fogva megvannak ennek a tevékenységnek a korlátai és ezen felül is lehet rosszul végezni, mint bármilyen más munkát ill. érdekből hazudni (minket magyarokat minősít, hogy az esetek túlnyomó részéban automatikusan az utóbbit tételezzük fel).
Ha ez a helyzet, akkor az elemzéseket a maguk helyén, a megfelelő kétkedéssel kell kezelni (különösen az enyémeket, mivel csak hobbi szinten űzöm).
Arra próbáltam rámutatni, hogy ha már valaki egyáltalán foglalkozik egy elemzéssel, ami pl. úgy szól, h. "az OTP fair értéke 500 ft mert ezért meg ezért meg ezért", akkor a saját jól érdekét kevésbé szolgálja azzal a reakcióval, hogy az elemző egy @ és ezért nem 500 ft az OTP. Eredményesebb startégia vagy nem foglalkozni az elemzéssel, vagy ha mégis, akkor az elemző személye helyett az "ezért meg ezért meg ezért" részre fókuszálni.
Törölt felhasználó 2008. 11. 07. 13:57
Előzmény: #7  Törölt felhasználó

Fretek mester, ha a mértani sor első tagja "akár eltűnik", azaz 0 lesz, akkor a mértani sor összege is 0 lesz :D
Azt meg se merem kérdezni, hogy mi van, ha előjelet vált az első tag. (Nem teszek smileyt mert ez most nem vicces...)
De a "pozitív gondolkodásnál" maradva, itt nem csak az első tag csökken, hanem a mértani sor hányadosa is.

Ha a mostani elemzéseket túllövésnek értékeled, akkor mindenképpen vegyél, személy szerint sok szerencsét kívánok hozzá. Ha meg is osztanád velem, hogy mért gondolod így, azt meg különösen értékelném.

Hadd írjak egy titkos félelmemről, ami eddig nem került fókuszba.
Az ismert, hogy az OTP forrásköltsége drasztikusan nő, 5-6% lehet EUR és 13-15% között HUF vonalon jövőre (előbbit az IMF segély kamatlábára és a lassan már megjelenő EUR akciós betétek kamatlábára, utóbbit az állampapír hozamszintekre alapozom).
Ennek nyilvánvaló következménye, hogy az olyan hiteleken, amiknek a kamatlábát szerződéses feltételek miatt nem tudja "utánhúzni", elolvad a kamatmarzs (sőt negatív is lehet).
A kevésbé nyilvánvaló következmény, hogy ahol viszont fel tudja emelni a hitelkamatot, ott tömeges bedőlések lehetnek. Ennek a mértéke nem belátható, ill. nekem egy nagyon sötét ló. Nem tudom, mennyi lesz, de félek tőle. Miről beszélek: nagy felzúdulás volt már a kis Ft gyengülés miatt is, de egy 10-15-20 éves jelzáloghitelen a törlesztőrészletet sokkal drasztikusabban emeli a hitelkamatláb növekedése, excelben érdemes kicsit eljátszani ezzel, nagyon tanulságos.
(Megj. Nem illett ilyet mondani pénzügyi körökben, de igazság szerint emiatt én a deviza jelzáloghitelek kockázatát kisebbnek tartottam a hitelfelvevő szempontjából, főleg ha nem a hitelező kedvéhez, hanem pl. Liborhoz van kötve a kamatláb, mivel a forint kamat sokkal volatilisebb az EUR v. CHF-éhez képest.)
bpdc 2008. 11. 07. 13:44
Előzmény: #14  matgab
és mennyi is a faktorod????? :)))
bpdc 2008. 11. 07. 13:43
Előzmény: #14  matgab
Kb igen.... :)
matgab 2008. 11. 07. 13:41
Előzmény: #13  bpdc
amúgy meg szerintem aki a matgab faktort lekereskedné az jobban járna minden elemzőnél...:)
bpdc 2008. 11. 07. 13:38
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
Tűpontosan így van.
És még akkor is így volna, ha előre tudnánk a recesszió "útvonaltervét", csakhogy még ezt sem tudjuk, szóval a bizonytalansági faktor is ott van keményen.
SZVSZ az OTP árfolyama (ha nem próbálnák srv vásárlással szinten tartani a bizalmat) már 2K alatt forogna bőven....
Vagyis a bizalmunk elsősorban Csányiba vetett hit, hogy mindent megtesz a cégért (és nem utlosósorban magáért is természetesen) Ez az, amiért zokszó nélkül fel fogja használni 600 Mrd-os bankmentő csomagot többek között.
matgab 2008. 11. 07. 13:38
Kisbüfi,

Alapvetően mi értelme van az elemzéseknek?
Az hogy adott helyzetben megmondják, hogy minden egyéb változatlan mellett mi lesz az adott papír árfolyama?

Vagy az, hogy bizonyos világgazdasági folyamatokat összesítve , abból következtetéseket levonva, és ennek fényében a cégek eredményre vetített hatását és az egész makropiaci környezet tükrében megállapítsanak egy várható célárat egy adott időtávra?

Nos, én azt mondanám, hogy az utóbbi, mivel ennek lenne hozzáadott értéke, erre ugyanis általában egy kibüfi nem képes ilyen olyan okoknál fogva.

Ez a válság nem volt előreláthatatlan, hiszen sok befolyásos prof előre jelezte a gondokat. Tehát amikor 10k felett volt az OTP , akkor az elemzőknek nem 15-20k-s célárakat kiabálniuk, hanem minimum meg le kellett volna írniuk, hogy ha a lufit ilyen ütemben fújják tovább és nem durran ki akkor 15-20k lesz az árfolyama.
De ha kiderül az igazság (pont ezért elemző az elemző, hogy ennek legalább egy statisztikai valószínűséget adjon), akkor csak 5k lesz az értéke mondjuk.

Amit ma az elemzők csinálnak az egy röhej, bedobnak egy célárat, ami aztán vagy jó lesz (ha nem fordul a trend- vagy szar. Jellemzően szar, mert a trendek mindig változnak.

Ergo mondhatjuk, hogy Babics Egon többet ér, mint a MS, vagy a Meryll együttesen, mert amikor azok még régen 30k-s célárfolyamokat hírdettek a MOL-ra, Egonnak már volt olyan beteges írása, hogy 13k lesz a MOL.

Persze ő sem írta le, hogy ez az egész a hitelválság kirobbanásából adódhat, gyanítom inkább, hogy véletlenül több helyen tévedett és ennek az eredtője lett az, amit végül jól eltalált...

Aki az elemzőkre hallgat mindig, az inkább csak követi az eseményeket, közelebb áll a háziasszonyokhoz tőzsdeileg, mint akár itt egy fórumozó pajtásunk...
Törölt felhasználó 2008. 11. 07. 13:31
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
nem veled...valamit félreolvastál
fuss neki még egyszer
Törölt felhasználó 2008. 11. 07. 13:14
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
A ritka pillanatok egyike.
Törölt felhasználó 2008. 11. 07. 12:57
Kisbüfi maximálisan egyetértek.
stock33
stock33 2008. 11. 07. 12:30
"Ami a legfeltűnőbb, hogy mindenki fikázza az elemzőket"

Ez az elemzésesdi egy bődületes nagy marhaság. Kielemzik, mondanak egy árat, mi szerintük egy év múlva esélyes, majd egy hét múlva megfelezik. Nézd vissza, hogy egy évvel ezelőtt milyen árakat mondtak otp-re, éves szinten...... Egy olyan elemző volt, aki 5k körülre mondta, a többi 8-12k árakakl jött elő. Gratula. A kérdés, hogy ezek az elemzők az elemzéseikért mekkora pénzt vesznek fel. De nem csak ilyen szélsőséges esetekben vannak ilyen bődületes mellélövések.

A 2006-os zuhanás alkalmával is hetente jöttek a leminősítések, egyre alacsonyabb célárakkal, követve a folyamatokat. Talán 7k volt a max egy éves prognózis, sokan 6k körülre tették az éves várható árat. Mi lett belőle? 11k......

Na ennyit az elemzők álhatatos munkájáról.
Törölt felhasználó 2008. 11. 07. 12:24
ha egy mértani sor első tagját lefelezed, vagy akár eltünteted, akkor a mértani sor összege nem kell, hogy a negyedére essen. próbáld ki excelben.

Azt már tudjuk, hogy a 2 Mrd EUR-s várakozás ABBAN a helyzetben nem volt reális (ezért nem is vettünk akkor, 10,000 felett papírt).

Nem tudjuk, de gondoljuk, hogy a mostani előrejelzés túllövés, ezért ezen az áron (3000) vesszük és nem ugrálunk.

Törölt felhasználó 2008. 11. 07. 12:11
Előzmény: #4  mondoka

Olvasom a hozzászólásokat itt meg egyéb OTP topikokban is. Ami a legfeltűnőbb, hogy mindenki fikázza az elemzőket, akik alacsony célárat MERNEK mondani az szent Otp-re, de ellenérveket nem látok.
A retorikában ez az ál-érvelésnek "Ad hominiem" néven ismert minősített esete, és számomra önmagában egy sell signal.

Ajánlom mindenkinek figyelmébe, hogy nemrég 2 mrd EUR-os 2010-es menedzsment profittervről beszéltünk, ami magában egy szép szám, azonkívül szép növekedést is jelent. Tán kicsit merész, de teljesen reális várakozás volt ABBAN a helyzetben. Most meg van egy teljesen MÁS helyzet. Nyilván egy magas és növekvő profitot felmutató cég papírjának teljesen más az ára, mint egy küszködő cég papírjának.
Megváltozott a világ, ezt baszottul kemény dolog elfogadni annak, aki nagyot bukott, de ezért talán nem a rossz hír hozóját kell hibáztatni.
Én nem kenem másra azt a saját rossz döntésemet, hogy nem adtam el korábban a pakkomat, de most aztán eladtam. Lenyelem a békát, levonom a tanulságot és továbblépek. Ezzel a hozzáállással tudok a piacon maradni 15 éve. Kíváncsi vagyok, a fikázók közül hányat fogok itt látni fórumon akár csak jövőre.

Ajánlom mindenkinek figyelmébe, hogy a mostani helyzetben egy bankpapírt nem nagyon értékel 5-ös P/E-nél többre Mr. Piac.
A Concorde elemzés, ami nem egy gonosz nyugati bank (TM), kb. a profit lefeleződésével számol jövőre.
Ha ezzel valaki nem ért egyet, akkor mondjon érveket, hogy szerinte mért nem úgy lesz.
Törölt felhasználó 2008. 11. 07. 11:31
Előzmény: #4  mondoka
Csak optimistán!
Ha a Rafi OTP célára is úgy jön be mint a franciák MOL célára /1 hét/ akkor minden rendben. Utánna meglátjuk.
mondoka 2008. 11. 07. 11:23
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
Savanyú a szőlő !
Mióta kiírták az Otp-re hogy WC, azóta mindenki odajár.... rondítani !
Törölt felhasználó 2008. 11. 07. 11:21
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
PSZÁF vizsgálatot ide is, irgum-burgum!
Törölt felhasználó 2008. 11. 07. 11:20
Előzmény: #1  portfolio
...valóban, mint minden magyar részvény, sajnos, egyelőre(?), különösen azért a tartás javasolt, mert alig tudod veszteség nélkül eldani.

Topik gazda

borzmacko
5 4 3

aktív fórumozók

friss hírek További hírek