Eldöntöttem ha 16 fölé megy eladom nem kell az osztalék inkább megvárom mennyit korrigál vissza, az OTP-nél már kétszer megszívtam vártam a 450 Ft osztalékot és utána majdnem 1000-et esett!
"Belföldi illetőségű magánszemély
által megszerzett külön adózó jövedelem esetében az adót csökkenti a
jövedelem után külföldön megfizetett adó. Ha e törvény másként nem
rendelkezik, a fizetendő adó - nemzetközi szerződés hiányában - a
külföldön megfizetett adó beszámítása következtében nem lehet kevesebb
az adóalap 5 százalékánál, és
nem vehető figyelembe külföldön megfizetett adóként az az összeg, amely
nemzetközi szerződés rendelkezése vagy külföldi jog alapján a jövedelem
után fizetett adó összegéből a magánszemély részére visszajár." Ezen belül is a kiemelt rész miatt.Ezt írták még utána:"A
Magyarország és Ausztria között fennálló, kettős adóztatást elkerülő
egyezmény alapján legfeljebb 10%-os forrásadó terheli az osztalék
kifizetését, így a fennmaradó 17,5% levont forrásadó egyénileg
visszaigényelhető az osztrák adóhatóságtól, legkorábban 2024-ben." Nem tudom mennyire valid ez az infó, redditen találtam :)
Az osztrák adójogszabályok szerinti 27,5% forrásadót von le a kifizetés előtt a kibocsátó. A
magyar jogszabályok alapján az osztalékot további 5% adó terheli, így a
kifizetett osztalék bruttó összegéből összesen 32,5% adóteher kerül
levonásra.
Szerintem az adóterhek miatt mindenképp érdemes megfontolni az ex-date előtti eladást majd visszavételt Nyilván lutri, lehet hogy picit azt osztaléknál kevesebbet esik a papír, de az is lehet, hogy többet, de 30+% osztalékadó van az osztrák osztalékon ha jól emlékszem
Ha 16.5 eléri akkor a pakk felét eladom a másik fele marad osztalékra így az első felén lenne 1 euró a másikon 0.8 osztalék amiből ugye nem kevés az adó és ha visszaesne 1 € akkor visszaveszem! Ez a mostani elképzelés, szerintetek?
Raiffeisen Bank International részvényesek